Wczoraj wróciliśmy z Chorwacji. Byliśmy niestety tylko 9dni. Mieliśmy noclegi obok Bratysławy , więc można powiedzieć że tak naprawdę w Chorwacji spędziliśmy 5 dni ...
Niestety Chorwacja to kawał drogi , a jak jedzie się z dziećmi to wiadomo trzeba robić postoje , mieć nocleg a to niestety powoduje dłuższą jazdę ...
Co do Chorwacji ...
Byliśmy pierwszy raz ja z moją rodzinką + 2 inne bliskie rodziny (2 samochody). Jedzenie mieliśmy wszyscy ze sobą ...
Niestety mimo tego że wyczytałem z "informatorów" że w miesiacu wrześniu temperatura wacha się w okolicy 27 stopni a morze jest naprawdę ciepłe spotkała nas niemiła niespodzianka. Było zimniej a morze wcale nie było ciepłe ...
Rok temu w połowie czerwca w Tunezji były upały w okolicach 35 stopni a morze było baaardzo ciepłe ...
A tutaj porazka ...
Woda czyściutka ale temperatura wody zbliżona do temperatury w Bałtyku. Pozostali byli mocno rozczarowani , ja może nie do końca bonie lubię morza a wolę ... zwiedzać ..
W Chorwacji jest drożyzna. W sklepie kupowaliśmy chleb (8 kun) , lody (gałka) - 6 kun , czekolada 9kun ...
Wjazd na most KRK - 30 kun ...
Paliwo (LPG) po przeliczeniu na złotówki (płatność kartą) - 2,5zł ...
Ceny (Konzum) średnio od 3x wyższe niż w PL ...
Wybraliśmy się na Plivickie Jeziora. Szczerze mówiąc zbytnio nikomu się zbytnio nie podobało ... Jest może i ładne , ale nie zachwyca ...
Do tego bardzo drogo (110kun od łepka) + płatny parking (7kun za godzinę).
O wiele większe wrażenie zrobił na mnie i pozostałych wąwóz Vintgar w Słowenii. Sporo taniej 4E za osobę (parking za darmo) i naprawdę bardziej ciekawe i o wiele mniej ludzi
Wielkie wrażenie za to zrobiła na mnie Wenecja Wyprawa do Wenecji nie była bardzo droga (40 kun - opłaty w Chorwacji (2x5Kun + 30KUN most KRK) + 14Euro autostrada Wenecja + 8 Euro parking Wenecja Mestre + 4Euro pociągi.
No i "obiad" w Wenecji w MC Donalds - 15Euro
Żałuję że mało było czasu i nie udało się zwiedzić Słowenii
Co do Chorwacji to jest tam naprawdę drogo ....
Drogi w Chorwacji naprawdę dobre , choć jak jechaliśmy na Plivickie jeziora drogą zaproponowaną przez AutoMapę , to moja jedna z córeczek zwymiotowała z powodu serpentyn i ostrych zjazdów i skrętów , ale za to wrażenia niesamowite
"Najlepiej" było jak wracaliśmy w nocy , wąskie serpentyny i zakręty , mgła i ... deszcz ...
Andrenalina na maxa
No cóż na mnie Chorwacja nie zrobiła wrażenia. Jak dla mnie za zimno i za drogo.
Dużo "atrakcji" mocno "przedrożona" i mocno przereklamowana ...
Osobiście uważam że chyba Słowenia ma więcej do zaoferowania ...