Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja ??? - chyba jednak nie ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszpir
Croentuzjasta
Chorwacja ??? - chyba jednak nie ...

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 22.09.2009 17:09

Wczoraj wróciliśmy z Chorwacji. Byliśmy niestety tylko 9dni. Mieliśmy noclegi obok Bratysławy , więc można powiedzieć że tak naprawdę w Chorwacji spędziliśmy 5 dni ...

Niestety Chorwacja to kawał drogi , a jak jedzie się z dziećmi to wiadomo trzeba robić postoje , mieć nocleg a to niestety powoduje dłuższą jazdę ...

Co do Chorwacji ...

Byliśmy pierwszy raz ja z moją rodzinką + 2 inne bliskie rodziny (2 samochody). Jedzenie mieliśmy wszyscy ze sobą ...

Niestety mimo tego że wyczytałem z "informatorów" że w miesiacu wrześniu temperatura wacha się w okolicy 27 stopni a morze jest naprawdę ciepłe spotkała nas niemiła niespodzianka. Było zimniej a morze wcale nie było ciepłe ...

Rok temu w połowie czerwca w Tunezji były upały w okolicach 35 stopni a morze było baaardzo ciepłe ...
A tutaj porazka ...

Woda czyściutka ale temperatura wody zbliżona do temperatury w Bałtyku. Pozostali byli mocno rozczarowani , ja może nie do końca bonie lubię morza ;) a wolę ... zwiedzać ..

W Chorwacji jest drożyzna. W sklepie kupowaliśmy chleb (8 kun) , lody (gałka) - 6 kun , czekolada 9kun ...

Wjazd na most KRK - 30 kun ...

Paliwo (LPG) po przeliczeniu na złotówki (płatność kartą) - 2,5zł ...

Ceny (Konzum) średnio od 3x wyższe niż w PL ...

Wybraliśmy się na Plivickie Jeziora. Szczerze mówiąc zbytnio nikomu się zbytnio nie podobało ... Jest może i ładne , ale nie zachwyca ...
Do tego bardzo drogo (110kun od łepka) + płatny parking (7kun za godzinę).

O wiele większe wrażenie zrobił na mnie i pozostałych wąwóz Vintgar w Słowenii. Sporo taniej 4E za osobę (parking za darmo) i naprawdę bardziej ciekawe i o wiele mniej ludzi ;)

Wielkie wrażenie za to zrobiła na mnie Wenecja :) Wyprawa do Wenecji nie była bardzo droga (40 kun - opłaty w Chorwacji (2x5Kun + 30KUN most KRK) + 14Euro autostrada Wenecja + 8 Euro parking Wenecja Mestre + 4Euro pociągi.

No i "obiad" w Wenecji w MC Donalds - 15Euro ;-)

Żałuję że mało było czasu i nie udało się zwiedzić Słowenii :(

Co do Chorwacji to jest tam naprawdę drogo ....

Drogi w Chorwacji naprawdę dobre , choć jak jechaliśmy na Plivickie jeziora drogą zaproponowaną przez AutoMapę , to moja jedna z córeczek zwymiotowała z powodu serpentyn i ostrych zjazdów i skrętów , ale za to wrażenia niesamowite ;)

"Najlepiej" było jak wracaliśmy w nocy , wąskie serpentyny i zakręty , mgła i ... deszcz ...
Andrenalina na maxa ;)

No cóż na mnie Chorwacja nie zrobiła wrażenia. Jak dla mnie za zimno i za drogo.
Dużo "atrakcji" mocno "przedrożona" i mocno przereklamowana ...

Osobiście uważam że chyba Słowenia ma więcej do zaoferowania ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2009 17:26

kaszpir napisał(a):

...

O i to są super wakacje pojeść w makdonaldzie, żeby było ciepło, płasko, tanio, a najlepiej za darmo. Za rok polecam działkę z basenikiem dmuchanym.

Ps. Plitwickie jeziora Ci się nie podobały czy ceny tam panujące bo to jest zasadnicza różnica. Na wakacje jedzie się wydawać pieniądze, a nie oszczędzać i narzekać. Z resztą wydając 15 E w śmieciarni na jedzenie dajesz dowód na to, że masz inne priorytety na wakacje.
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 22.09.2009 17:36

zebik napisał(a):O i to są super wakacje pojeść w makdonaldzie, żeby było ciepło, płasko tanio, a najlepiej za darmo. Za rok polecam działkę z basenikiem dmuchanym.

Debilny komentarz ...

Trochę się z rodzinką najeździłem i Chorwacja nie była moim pierwszy "zagranicznym" wyjazdem. Niestety Chorwacja mnie nie zachwyciła.

Bardziej podobała mi się Słowenia , Tunezja czy nawet Włochy ...

Chorwacja nie ma ani super zabytków , ani super plaż ani super pogody , za to ma super wysokie ceny ...

Choć jest ładna , morze ma czyste ale "konkurencja" jest naprawdę duża ...

Za rok sądzę że wrócimy do Tunezji albo Turcji albo może .. Słowenia ...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 22.09.2009 17:36

strasznie wybiórczo traktujesz temat na podstawie 5 dni i niepogody.
Gwoli prawdy dodaj że
1.lpg we Włoszech kosztuje 2,80 (źrógło internet)
2.Chorwacka kugla jest conajmniej 2 razy większa niż Polska która poniżej 2 złoty też nie chodzi
3. temp. - ktoś podał Ci średnie lub posłuchałeś kogoś kto przepowiada przyszłość :!:
4. Nie wydaje Ci się że atrakcyjne miejsca są oblegane :?: Nic nie wspomniałeś o zagęszczeniu turystycznym w Wenecji - było luźno :?:
5. Mam wrażenie że wyznajesz zasadę że fajnie jest tam gdzie jest tanio :!:
6. Może córka wymiotowała po makdonaldzie?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2009 17:48

kaszpir napisał(a): Chorwacji spędziliśmy 5 dni ...

Więc masz nikłe pojęcie o Chorwacji co najwyżej trochę ją liznąłeś.

kaszpir napisał(a):Niestety mimo tego że wyczytałem z "informatorów" że w miesiacu wrześniu temperatura wacha się w okolicy 27 stopni a morze jest naprawdę ciepłe spotkała nas niemiła niespodzianka. Było zimniej a morze wcale nie było ciepłe ...

Z informatorów to można wyczytać, że Chorwacja leży nad Adriatykiem, trzeba było zapytać na forum o pogodę we wrześniu albo poczytać relacje wrześniowe i byłoby po kłopocie. Pogoda zmienną jest.

kaszpir napisał(a):Rok temu w połowie czerwca w Tunezji były upały w okolicach 35 stopni a morze było baaardzo ciepłe ...
A tutaj porazka ....

Idąc twoim tokiem rozumowania to powiem, że 3 lata temu we wrześniu w Chorwacji były momenty, że było 36 stopni i co z tego.

kaszpir napisał(a):Woda czyściutka ale temperatura wody zbliżona do temperatury w Bałtyku.

To jakaś bajka w Adriatyku woda jest o kilka stopni cieplejsza niż w Bałtyku w najcieplejszych miesiącach.

kaszpir napisał(a):W Chorwacji jest drożyzna. W sklepie kupowaliśmy chleb (8 kun) , lody (gałka) - 6 kun , czekolada 9kun ...

To nie jest 3 razy drożej więc nie wypisuj banialuk albo policz i bądź precyzyjny.

kaszpir napisał(a):Wjazd na most KRK - 30 kun ...

Trzeba było nie wjeżdżać tylko zostać na lądzie. Przymusu wjazdu i płacenia jak do tej pory nie ma.

kaszpir napisał(a):Ceny (Konzum) średnio od 3x wyższe niż w PL ......

Konkrety co?

kaszpir napisał(a):to moja jedna z córeczek zwymiotowała z powodu serpentyn i ostrych zjazdów i skrętów
"Najlepiej" było jak wracaliśmy w nocy , wąskie serpentyny i zakręty , mgła i ... deszcz ...
Andrenalina na maxa ;)

Takie rzeczy to można wyczytać, że jest tak stromo bo to kraj górzysty i w tym jego piękno.

kaszpir napisał(a):No cóż na mnie Chorwacja nie zrobiła wrażenia. Jak dla mnie za zimno i za drogo.
...

Nie zrobiła na tobie wrażenia powiadasz trudno jedź do Słowenii.
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 22.09.2009 17:50

kaszpir napisał(a):
zebik napisał(a):O i to są super wakacje pojeść w makdonaldzie, żeby było ciepło, płasko tanio, a najlepiej za darmo. Za rok polecam działkę z basenikiem dmuchanym.

Debilny komentarz ...

Trochę się z rodzinką najeździłem i Chorwacja nie była moim pierwszy "zagranicznym" wyjazdem. Niestety Chorwacja mnie nie zachwyciła.

Bardziej podobała mi się Słowenia , Tunezja czy nawet Włochy ...

Chorwacja nie ma ani super zabytków , ani super plaż ani super pogody , za to ma super wysokie ceny ...

Choć jest ładna , morze ma czyste ale "konkurencja" jest naprawdę duża ...

Za rok sądzę że wrócimy do Tunezji albo Turcji albo może .. Słowenia ...

próbowałem być spokojny ;| ale ten post :| to kolejna prowokacja ;| , myślisz że nas cromaniaków obchodzi że tobie się tam nie podobało ? ;| Piszesz że nie ma w "cro" fajnych zabytków , po tym jak byłeś na KRKU ?
Piszesz że nie ma fajnych plaż kompletnie mnie tym zirytowałeś, ogarnij sie .. , oczywiście szanuje twoje zdanie ;| , bo wkońcu to forum , ale ; | , to co piszesz to żal poprostu !
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 22.09.2009 17:51

zebik napisał(a):
kaszpir napisał(a): Chorwacji spędziliśmy 5 dni ...

Więc masz nikłe pojęcie o Chorwacji co najwyżej trochę ją liznąłeś.

kaszpir napisał(a):Niestety mimo tego że wyczytałem z "informatorów" że w miesiacu wrześniu temperatura wacha się w okolicy 27 stopni a morze jest naprawdę ciepłe spotkała nas niemiła niespodzianka. Było zimniej a morze wcale nie było ciepłe ...

Z informatorów to można wyczytać, że Chorwacja leży nad Adriatykiem, trzeba było zapytać na forum o pogodę we wrześniu albo poczytać relacje wrześniowe i byłoby po kłopocie. Pogoda zmienną jest.

kaszpir napisał(a):Rok temu w połowie czerwca w Tunezji były upały w okolicach 35 stopni a morze było baaardzo ciepłe ...
A tutaj porazka ....

Idąc twoim tokiem rozumowania to powiem, że 3 lata temu we wrześniu w Chorwacji były momenty, że było 36 stopni i co z tego.

kaszpir napisał(a):Woda czyściutka ale temperatura wody zbliżona do temperatury w Bałtyku.

To jakaś bajka w Adriatyku woda jest o kilka stopni cieplejsza niż w Bałtyku w najcieplejszych miesiącach.

kaszpir napisał(a):W Chorwacji jest drożyzna. W sklepie kupowaliśmy chleb (8 kun) , lody (gałka) - 6 kun , czekolada 9kun ...

To nie jest 3 razy drożej więc nie wypisuj banialuk albo policz i bądź precyzyjny.

kaszpir napisał(a):Wjazd na most KRK - 30 kun ...

Trzeba było nie wjeżdżać tylko zostać na lądzie. Przymusu wjazdu i płacenia jak do tej pory nie ma.

kaszpir napisał(a):Ceny (Konzum) średnio od 3x wyższe niż w PL ......

Konkrety co?

kaszpir napisał(a):to moja jedna z córeczek zwymiotowała z powodu serpentyn i ostrych zjazdów i skrętów
Andrenalina na maxa ;)

Takie rzeczy to można wyczytać, że jest tak stromo bo to kraj górzysty i w tym jego piękno.

kaszpir napisał(a):No cóż na mnie Chorwacja nie zrobiła wrażenia. Jak dla mnie za zimno i za drogo.
...

Nie zrobiła na tobie wrażenia powiadasz trudno jedź do Słowenii.

nic dodać nie ująć Zebik :)
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.09.2009 17:56

kaszpir napisał(a):Osobiście uważam że chyba Słowenia ma więcej do zaoferowania ...

Słowenia ma dwie (2) plaże, ale uważaj na plaży po prostu trzeba siedzieć, bo jeśli leżysz na plaży w Słowenii, nogi są w Chorwacji.

:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2009 18:01

kaszpir napisał(a): Tunezji były upały w okolicach 35 stopni a morze było baaardzo ciepłe ...

Tunezja - piach co włazi wszędzie, a szczególnie w d...
pełno arabów zaczepiających na ulicach,
to jest dopiero drożyzna w porównaniu z Chorwacją,
wszystkie wycieczki dla ludzi z hotelów odpłatne,

Opinie o tej "pięknej i ciepłej" Tunezji
Tunezja nigdy więcej
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 22.09.2009 18:12

Będzie mniejszy tłok w Chorwacji :twisted: :wink:
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 22.09.2009 18:13

Torac napisał(a):strasznie wybiórczo traktujesz temat na podstawie 5 dni i niepogody.
Gwoli prawdy dodaj że
1.lpg we Włoszech kosztuje 2,80 (źrógło internet)
2.Chorwacka kugla jest conajmniej 2 razy większa niż Polska która poniżej 2 złoty też nie chodzi
3. temp. - ktoś podał Ci średnie lub posłuchałeś kogoś kto przepowiada przyszłość :!:
4. Nie wydaje Ci się że atrakcyjne miejsca są oblegane :?: Nic nie wspomniałeś o zagęszczeniu turystycznym w Wenecji - było luźno :?:
5. Mam wrażenie że wyznajesz zasadę że fajnie jest tam gdzie jest tanio :!:
6. Może córka wymiotowała po makdonaldzie?

We Włoszech nie tankowałem. LPG było najdroższe w Chorwacji. Taniej było w Słowenii , Słowacji i Austrii ..
Płaciłem zawsze kartą więc miałem dośc dobry "przelicznik"

Co do temperatury to widziałem "średnie" temperatury w miesiacu wrześniu łacznie w wodą. Rok temu byłem przed sezonem w Tunezji i były takie jak w "broszurce" a tutaj mocno się rozczarowałem ...
Było zimno ...

Co do atrakcyjnych miejsc. Większość forumowiczów omija Słowenię i jedzie przez Ptuj. Ja płaciłem za vinietę i przjechałem niemalże całą Slowenię. W wąwozie było tez dużo ludzi , ale za to brak Polaków ...
Zapewne z powodu viniety (30Euro) ...

Córka wymiotowała jak jechaliśmy na Pliwickie jeziora ...
Po prostu droga była bardzo kręta i dużo wzniesień ...

W Wenecji było mnóstwo ludzi ...

Rok temu urlop w Tunezji (2 tygodnie) kosztował nas dużo wiecej niż urlop w Chorwacji. Było ta dużo zwiedzania.
Ja nie lubię siedzieć nad morzem wolę zwiedzać i nawet w Tunezji zwiedzałem ...
Ale dzieciaki jako że są małe bardziej interesuje je morze ...

Lody były pyszne. na pewno lepsze niż w PL. Chodzi tylko o cenę ...
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 22.09.2009 18:31

Zazwyczaj nie biorę udziału w tego typu dyskusjach ale ponieważ byłam w tym roku i w Słowenii i w Chorwacji to dorzucę coś od siebie... ;)

Po pierwsze Słowenia jest droższa... i beznzyna (nie wiem jak z LPG) i lody i ceny w knajpach i w zwykłych sklepach, ceny w dyskontach (typu Lidl) porównywalne.

Po drugie Polacy w Słowenii też się zdarzają choć oczywiśce dużo mniej niż w Cro ale wynika to z faktu, że Polacy jeżdżą na wakacje głownie nad morze (rok temu w Szwajcarii też ich nie było zbyt dużo, a we Włoszech były tłumy...)

Po trzecie kugla lodów w Cro jest w cenie 5-6kun czyli max.3,5zł., dostaniesz lody w wielkości dwóch naszych gałek... ciekawe czy nad naszym morzem kupisz gałkę lodów za 1,75zł?

Po czwarte dużo jeździliśmy po Słowenii i było sporo wąskich i krętych dróg... więc nie wiem czemu jest to wg. Ciebie wadą jedynie Chorwacji... ?

Po piąte uważam, że warto jechać przez Ptuj bo to na prawdę śliczne miasteczko ;)

Pozdrawiam :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.09.2009 19:06

kaszpir napisał(a):Osobiście uważam że chyba Słowenia ma więcej do zaoferowania ...

JoannaG była i już Ci odpowiedziała, że Słowenia jest droższa od Chorwacji.

Co do oferty tych dwóch krajów to podaj czego Słowenia ma więcej do zaoferowania niż Chorwacja :?:
elamar
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elamar » 22.09.2009 19:09

Miałam nie pisać, ale... Może byś dalej zajechał do tej Chorwacji. Jestem maniaczką m.in. zabytków. Poza sezonem letnim zwiedzam w Europie, ale w lato. Pojedź może dalej, zabytków full, tylko trzeba umieć je rozpoznać. Cała pozostałość po rep.dubrownickiej, włosi, inni najeźdźcy. Po 5 dniach wydać wyrok to jakby skazać niewinnego bez wysłuchania świadków i nie zapoznania z dowodami. Całkowity bezsens. Polecam bliższy kontakt.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2009 19:25

kaszpir napisał(a):

...

To nasza taka polska tradycja - żreć syf i płacić za to (o zgrozo) 15E. A potem płakać, że droga troszkę kręta i dziecku się ulało. Nafaszerowałeś dziecko ścierwem to organizm nie wytrzymał. Powinni karać rodziców za zmuszanie dzieci do jedzenia tego psiego żarcia.

Nie pozdrawiam fana makścierwaldów
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży