Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja ??? - chyba jednak nie ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.09.2009 09:20

szpecgos napisał(a):
yskyerka napisał(a):Nie wnikam w wątek, każdy ma prawo do własnego zdania i odczuć. Zastanawia mnie tylko jedno, czy kolega kaspir nie wiedział gdzie jedzie? Nawet dla nie bardzo wtajemniczonych wiadomym jest, że plaże chorwackie piaszczyste nie są, że we wrześniu pogoda potrafi płatać figle i czasem daleko jej do "sezonowej", że drogo - gęsto o tym na forum.
Chorwacja miała prawo Cię zawieść, to Twoje osobiste odczucia ale uważam, że nie bardzo przygotowałeś się do wyjazdu, może za krótko tam byłeś, może patrząc miałeś zamknięte oczy.

Ale kolega kaszpir wiedział o tym już przed wyjazdem.

kaszpir napisał(a):
lolek80 napisał(a):A ja myślę, że Chorwacja nie jest dla osób typu"wczasy nad basenem"
Wielu moich znajomych, którzy lubią spędzać czas nad basen z drinkami, choć do morza mają 100m Chorwacja nie zauroczyła.
Jadą do Egiptu, Tunezji..siedzą przy basenie i tam też pływają, piją drinki, pojadą może na jedną wycieczkę i czego chcieć więcej...

Nie zgadzam się ...

Nie lubię siedzieć na plaży ale ... rok temu zdecydowałem się na wyjazd do Tunezji ?

Czemu ?

Za 4 osoby (2 dorosłe + 2 małych dzieci) za 14dni w hotelu 3*** położonym na plaży nad samym morzem z wyżywieniem (śniadania i obiado-kolacje) zapłaciliśmy (z przelotami) 3600zł !!
Byliśmy pod koniec czerwca - początek lipca 2008.
Hotel piękny , malutki , klimatyzowany , super obsługa , super jedzenie , ładny widok (dostaliśmy bez dopłaty pokój z łóżkiem małżeńskim + dodatkowe łóżko (razem były to tan naprawdę 3 łóżka) + dodatkowo widzieliśmy z niego ... morze :)
Do Tunezji (Sousse) lecieliśmy około 3 godziny ...
Moglibyśmy spokojnie w 4 osoby z pełnym wyżywieniem z wszystkimi kosztami zmieścić się 4000zł i to z przelotami samolotem ...

A że nie lubię siedzieć na plaży a ze względu na dzieci zdecydowałem się jechac nad "morze" korzystaliśmy ile się da z wycieczek fakultatywnych ...

Taka Tunezja uwierz o wiele więcej ma do zaoferowania niż Chorwacja ...
Jest Sahara , są cudowne oazy w górach Atlas , są piękne miasta , jest medina , jest safarii ;) i itd ...
jest cudowny amfiteatr (II miejsce na świece co do wielkości) i itd ...

Do tego jest tanio.
Dobra pizza w włoskiej restauracji (nasza ulubiona) kosztowała nasz w przeliczeniu około 9zł. Sok z wyciśniętych przy Tobie cytrusach - 1zł , woda minearalna w przeliczeniu około 0,4 zł ...
Nawet taksówki tańsze niż w PL a radocha jazdy niesamowita (nikt tam nie przestrzega przepisów , czujesz się jakbyś uczestniczył w grze "Carmagedon" ;)

Atrakcji było mnóstwo. Niestety maluchy nam się rozchorowały i część wycieczek szlak trafił , także z powodu zbyt małego wieku maluchów ...

A szkoda. Bo mogliśmy popływać katamaranem , szybkim "ścigaczem" , jachtem i itd :)

Co do Chorwacji to wybraliśmy bo powinno być taniej a niestety w tym roku krucho z kasą a chcemy gdzieś się wybrać ...

W Chorwacji - plaże kamieniste i malutkie. Temperatury też niższe niż w Tunezji ...
Ale można dojechać samochodem i jest to jak dla nas największa zaleta , bo niestety teraz za Tunezję zapłacilibyśmy sporo więcej (pokoje są tylko max 2 osobowe a jak już to tylko 1 dziecko , więc trzeba by było mieć 2 pokoje ...) a za samolot już dzieci muszą całośc płacić :(

Niestety przeglądając ceny marketu Lidl (chorwacja,słowacja,polska,słowenia) stwierdzam że ceny w Chorwacji są po prostu szalone. jest niesamowicie drogo.

Dla tego bierzemy jedzenie z PL i będziemy gotować sami na miejscu (jedzie nas 8 osób , razem 3 rodziny). Będzmy mieli duży apartament z własną kuchnią , pokojem dziennym , tarasem i osobne sypialnie.

Niestety ceny jedzenia są zbyt duże , a kasę jaką wydalibyśmy na jedzenie wydamy zapewne na zwiedzanie ...

Zwiedzanie ?

Naszym głownym "deserkiem" jest .... Wenecja. Później wąwóz Vintgar i jezioro Bled w ... Słowenii ...
W Chorwacji ? Tak naprawdę chyba jedynie zainteresowały nas jeziora Pliwickie i Wodospady KRKa , ale szczerze mówiąc po tym co widzieliśmy w Tunezji (cudowne oazy) nie wiem czy nas oczaruje ...
Wybraliśmy wyspę KRK , miejscowość malinska i w połowie września jedziemy.
Cena noclegu dość atrakcyjna.

Jednak szczerze mówiąc przeglądając fotorelacje i itd jakoś tak naprawdę nic mnie nie oczarowało. Mam nadzieję że chociaż Jeziora i KRKa mnie oczaruje ;)
A jak nie to trudno :) I tak naszym głownym "rodzynkiem" jest ... Wenecja :)

Mimo że do Chorwacji jeszcze nie pojechałem to już po przejrzeniu cenników stwierdzam że w Chorwacji tak naprawdę tanie zostały tylko ... Noclegi ..
Jedzenie jest tam drogie , atrakcje także ...

Post kolegi kaszpira z 13.08.09 - przed wyjazdem....

Po co wyjazd do Chorwacji skoro w planach zwiedzanie tylko Włoch i Słowenii bo w Chorwacji nic ciekawego nie ma tylko drogo.
To trzeba było jechać do tanich Włoch na cały okres i po problemie.

Ten post oddaje sedno! jesteś konsekwentny :!:
Jaką wizję Cro miałeś przed wyjazdem taka Ci została i taką broniłeś i bronisz.
Tylko po co zmarnowałeś 5 dni :?:
Mogłeś wjechać do Krapiny i zawrócić - wyjechałbyś z tymi samymi wnioskami.
Ile zainwestwałeś w to jedzenie w Cro :?:
Licząc 10 dniowy pobyt dla 4 os (mając jedzenie z polski)
na chleb - codziennie , napoje w knajpie - 1 dziennie(4 os)
oraz codziennie lody(4os) to koszt 510 złoty - 51 złoty dziennie :!:
Ile zapłaciłeś za schaboszczaka z frytkami :?: w Polsce.
Coraz bardziej przypomina to groteskę :!:
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 23.09.2009 09:22

paolooo napisał(a):a ja tylko tyle....

Tunezja jest super...ale tylko w granicach płotu ogradzającego hotel

CRO jest cacy :D

Tunezja jest beee :(

I ja sięz tym zgadzam, w Tunezji jest tak, że hotel wysprzątany, lśniący- pachnący,
a wychodzisz na ulicę i wszędzie walają się śmieci, jakieś połamane krzesła plastikowe.
Miałyśmy takie "szczęście-nieszczęście" że przyżyłyśmy w Tunezji 1 dzień załamania pogody (w sierpniu), waliło gradem, lało, wiało - no atrakcja ;)
Ale już taką atrakcją nie była plaża hotelowa i inne, dzień po - całe miasto, a raczej śmieci z miasta, spłynęły na plażę i do morza.
I "majstry" hotelowe, zamiast najpierw posprzątać to wszystko i wywieźć, oni jeździli traktorem-spychaczem i zasypywali to wszystko piachem zagarnianym z plaż, które "przeżyłyy".
No nie...
Do dzisiaj żałuję, że zdjęcia nie zrobiłam, jak traktor jeździł między leżakami i turystami i zagarniał piach 8O :roll: :evil:
Tunezji nie mówię nie, bo inna kultura, zwyczaje...
Ale oni tak na tych śmieciach żyją... :roll:
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 23.09.2009 09:24

sroczka66 napisał(a):
Czy wcześniej, śledząc to forum, nie wyczytałeś, że w CRO są kamienie i plaże kamieniste 8O ?

Wiedziałem o tym i byłem przygotowany na to ...

Chodziło mi o porównanie z Tunezją , że Tunezja jest "lepsza" dla rodzin z małymi dziećmi ...

Wiem że może z opisu wynika co innego ale z urlopu z Chorwacjui jestem zadowolony mimo pewnych niedogodności ...
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 23.09.2009 09:38

yskyerka napisał(a):Nie wnikam w wątek, każdy ma prawo do własnego zdania i odczuć. Zastanawia mnie tylko jedno, czy kolega kaspir nie wiedział gdzie jedzie? Nawet dla nie bardzo wtajemniczonych wiadomym jest, że plaże chorwackie piaszczyste nie są, że we wrześniu pogoda potrafi płatać figle i czasem daleko jej do "sezonowej", że drogo - gęsto o tym na forum.
Chorwacja miała prawo Cię zawieść, to Twoje osobiste odczucia ale uważam, że nie bardzo przygotowałeś się do wyjazdu, może za krótko tam byłeś, może patrząc miałeś zamknięte oczy.

Wiedziałem jakie są plaże.
przygotowałem się do urlopu naprawdę długo. Miałem przewodniki , mapy i itd ...

Jestem jedynie zły na siebie że na tak krótko pojechałem. Na poczatku chciałem jechać na 15 dni , ale znajomi zaczeła narzekać że za długo , za drogo i itd ...
No i posłuchałem ...
Do tego mieliśmy 1 dzień obsuwu i pojechaliśmy na 9dni w tym 4dni drogi ...
Więc można powiedzieć że 5 pełnych dni na miejscu ...

Za rok tego błędu nie zrobię i biorę 14 dni ...

7 dni to stanowczo za mało ...

Do Chorwacji być może kiedyś wrócę , ale raczej wtedy jak dzieciaki będą dłuższe. Z małymi dziećmi (2x2,5 roku) jazda niemalże 2 bite dni w jedną stronę to czysta katorga ...

Za rok sądzę że polecimy gdzieś samolotem , choć mamy szansę na tanie noclegi we Włoszech nad jeziorem Garda ...

Napewno już nie wybiorę września , może czerwiec , bo widać że wrzesień w tamtym rejonie jest "nieprzewidywalny" ...

Obecnie siedzę i obrabia zdjęcia z urlopu ...

Ogólnie Chorwacji nie mówię nie , podobała mi się , być może kiedyś wrócę , nie podobało mi się mocne "strzyżenie" portfela i ceny lekko mówiąc wzięte z kapelusza ...
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 23.09.2009 09:39

Bocian napisał(a):
W tamtym roku w Tunezji wydaliśmy około 5 tys ...

No teraz to większości zaimponiłeś... :)

Nie było to moim zamiarem , ale też nie lubię jak ktoś ocenia kogoś kogo nie zna ...
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 23.09.2009 09:47

kaszpir napisał(a):
jak dzieciaki będą dłuższe.

:D super, takiego określenia jeszcze nie znałam :wink:
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 23.09.2009 09:52

kaszpir napisał(a):Napewno już nie wybiorę września , może czerwiec , bo widać że wrzesień w tamtym rejonie jest "nieprzewidywalny" ...

a ten swoje ;)
boisz się pogody :arrow: jedź w szycie sezonu :idea:
są odpowiednie wątki na forum,
poczytaj jak w tym roku wyglądał czerwiec bo nie był łaskawy dla turystów ;)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.09.2009 09:53

kaszpir napisał(a):Wiem że może z opisu wynika co innego ale z urlopu z Chorwacjui jestem zadowolony mimo pewnych niedogodności ...

Faktycznie z opisu wynika co innego, bo dzień wcześniej pisałeś:
kaszpir napisał(a):No cóż na mnie Chorwacja nie zrobiła wrażenia. Jak dla mnie za zimno i za drogo.
Dużo "atrakcji" mocno "przedrożona" i mocno przereklamowana ...

Jak będziesz w takim tempie zmieniał zdanie, to jutro napiszesz, że to były wakacje Twojego życia. :lol:
I niech ktoś powie, że zmasowana "edukacja" nie przynosi rezultatów...:lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.09.2009 09:58

Jeśli głównym kryterium jest "drogość" to nie jedź nigdzie. Jesteś wtedy w maxa do przodu z kasą... Mówisz, że przez znajomych pojechałes na krócej... A ile razy ci znajomi byli w Cro, jakie mieli o tym pojęcie? Błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli... :)
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 23.09.2009 09:59

kaszpir napisał(a):Co do Chorwacji to jest tam naprawdę drogo ....

..

Niedawno(12-19 września) byłam w Chorwacji na Istrii-jak się uważa droższym rejonie Chorwacji.
Choć nie jestem osobą szczególnie majętną ,ceny nie powaliły mnie na kolana.
Piwo w knajpce 18-20 kn,sałatka jakaś ok.30kn,kawa 9-12kn,gałka lodów 5kn.
Byłam w hotelu z opcją HP więc jedzenia nie kupowałam, ewentualnie ok.godz.14 szliśmy na małe "conieco" w postaci sałatki ,grilowanych sardeli,burek, itp.
Uważam,że w opinii o strasznej drożyźnie jest sporo przesady-no chyba,że całymi dniami siedzi sie w knajpie i degustuje zapijając piwem.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.09.2009 10:04

A może po prostu znajomi odpowiednio "pomogli" wyrobić Tobie takie zdanie?
15 dni to już wypoczynek.
Pierwszy tydzień jest na aklimatyzację, nauczenie się spędzania wolnego czasu, odcicie od dnia codziennego.
5 dni na miejscu to jakaś popierdółka.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.09.2009 10:04

całymi dniami siedzi sie w knajpie i degustuje zapijając piwem.

Ceny w hurcie maja dużo atrakcyjniejsze niż w detalu... :):)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 23.09.2009 10:08

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenie - i tyle. Nie spodobało Ci się...no dobra, nie spodobało do końca, może faktycznie za krótko, może towarzystwo marudzące sprawiło, że spojrzałeś na Cro ich oczami. Może.
Na pewno wiele w Twoich wypowiedziach jest niespójności i nie dziw się nam, że w taki a nie inny sposób odpowiadamy na Twoje posty.
Życzę Ci, aby kolejny wyjazd do Cro (jeśli będzie) był o niebo lepszy.

Tak na marginesie, dla mnie osobiście Tunezja jest niczym w porównaniu z Cro. Muszę się zgodzić z paolooo, Tunezja wygląda tylko interesująco w granicach hotelowych. Takie mam zdanie. W Chorwacji każdy dom, każdy kawałek ziemi, każdy mur to historia. Nachalny Arab jest dla mnie nic nie wart w porównaniu z serdecznym Chorwatem.

Pogoda...jej nie przewidzisz, ja już miałam gradobicie w sierpniu :) Równie dobrze możesz mieć upalny wrzesień (co się przecież zdarza) jak i deszczowy czerwiec, lipiec czy nawet sierpień. Grunt to nastawienie, chęć spędzenia cudownych wakacji.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.09.2009 10:15

Nie znam człowieka ale mam hipoteze :D
Kaszpir to osoba podatna na wpływy :!:
Znajomi ocenili Cro jako średni kraj (domniemywam że byli pierwszy raz)
Musieli pojechać żeby tego dowieźć , nie starali się żeby zdanie zmienić.
Jeszcze 2-3 srony Cro.pl i krucjata się powiedzie a Kaszpir będzie najbardziej zagorzałym Croneofitą :D Cierpliwości :!:
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 23.09.2009 10:20

mirko napisał(a):
kaszpir napisał(a):Osobiście uważam że chyba Słowenia ma więcej do zaoferowania ...

Słowenia ma dwie (2) plaże, ale uważaj na plaży po prostu trzeba siedzieć, bo jeśli leżysz na plaży w Słowenii, nogi są w Chorwacji.

:D

No, jak dzieciaki bedą dłuższe, to kaszpir spokojnie może jechać do Słowenii.
Wtedy już, leżąc na plaży, dzieci nogami sięgną Chorwacji i będzie dwa w jednym :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży