kaszpir napisał(a):lolek80 napisał(a):A ja myślę, że Chorwacja nie jest dla osób typu"wczasy nad basenem"
Wielu moich znajomych, którzy lubią spędzać czas nad basen z drinkami, choć do morza mają 100m Chorwacja nie zauroczyła.
Jadą do Egiptu, Tunezji..siedzą przy basenie i tam też pływają, piją drinki, pojadą może na jedną wycieczkę i czego chcieć więcej...
Nie zgadzam się ...
Nie lubię siedzieć na plaży ale ... rok temu zdecydowałem się na wyjazd do Tunezji ?
Czemu ?
Za 4 osoby (2 dorosłe + 2 małych dzieci) za 14dni w hotelu 3*** położonym na plaży nad samym morzem z wyżywieniem (śniadania i obiado-kolacje) zapłaciliśmy (z przelotami) 3600zł !!
Byliśmy pod koniec czerwca - początek lipca 2008.
Hotel piękny , malutki , klimatyzowany , super obsługa , super jedzenie , ładny widok (dostaliśmy bez dopłaty pokój z łóżkiem małżeńskim + dodatkowe łóżko (razem były to tan naprawdę 3 łóżka) + dodatkowo widzieliśmy z niego ... morze
Do Tunezji (Sousse) lecieliśmy około 3 godziny ...
Moglibyśmy spokojnie w 4 osoby z pełnym wyżywieniem z wszystkimi kosztami zmieścić się 4000zł i to z przelotami samolotem ...
A że nie lubię siedzieć na plaży a ze względu na dzieci zdecydowałem się jechac nad "morze" korzystaliśmy ile się da z wycieczek fakultatywnych ...
Taka Tunezja uwierz o wiele więcej ma do zaoferowania niż Chorwacja ...
Jest Sahara , są cudowne oazy w górach Atlas , są piękne miasta , jest medina , jest safarii
i itd ...
jest cudowny amfiteatr (II miejsce na świece co do wielkości) i itd ...
Do tego jest tanio.
Dobra pizza w włoskiej restauracji (nasza ulubiona) kosztowała nasz w przeliczeniu około 9zł. Sok z wyciśniętych przy Tobie cytrusach - 1zł , woda minearalna w przeliczeniu około 0,4 zł ...
Nawet taksówki tańsze niż w PL a radocha jazdy niesamowita (nikt tam nie przestrzega przepisów , czujesz się jakbyś uczestniczył w grze "Carmagedon"
Atrakcji było mnóstwo. Niestety maluchy nam się rozchorowały i część wycieczek szlak trafił , także z powodu zbyt małego wieku maluchów ...
A szkoda. Bo mogliśmy popływać katamaranem , szybkim "ścigaczem" , jachtem i itd
Co do Chorwacji to wybraliśmy bo powinno być taniej a niestety w tym roku krucho z kasą a chcemy gdzieś się wybrać ...
W Chorwacji - plaże kamieniste i malutkie. Temperatury też niższe niż w Tunezji ...
Ale można dojechać samochodem i jest to jak dla nas największa zaleta , bo niestety teraz za Tunezję zapłacilibyśmy sporo więcej (pokoje są tylko max 2 osobowe a jak już to tylko 1 dziecko , więc trzeba by było mieć 2 pokoje ...) a za samolot już dzieci muszą całośc płacić
Niestety przeglądając ceny marketu Lidl (chorwacja,słowacja,polska,słowenia) stwierdzam że ceny w Chorwacji są po prostu szalone. jest niesamowicie drogo.
Dla tego bierzemy jedzenie z PL i będziemy gotować sami na miejscu (jedzie nas 8 osób , razem 3 rodziny). Będzmy mieli duży apartament z własną kuchnią , pokojem dziennym , tarasem i osobne sypialnie.
Niestety ceny jedzenia są zbyt duże , a kasę jaką wydalibyśmy na jedzenie wydamy zapewne na zwiedzanie ...
Zwiedzanie ?
Naszym głownym "deserkiem" jest .... Wenecja. Później wąwóz Vintgar i jezioro Bled w ... Słowenii ...
W Chorwacji ? Tak naprawdę chyba jedynie zainteresowały nas jeziora Pliwickie i Wodospady KRKa , ale szczerze mówiąc po tym co widzieliśmy w Tunezji (cudowne oazy) nie wiem czy nas oczaruje ...
Wybraliśmy wyspę KRK , miejscowość malinska i w połowie września jedziemy.
Cena noclegu dość atrakcyjna.
Jednak szczerze mówiąc przeglądając fotorelacje i itd jakoś tak naprawdę nic mnie nie oczarowało. Mam nadzieję że chociaż Jeziora i KRKa mnie oczaruje
A jak nie to trudno
I tak naszym głownym "rodzynkiem" jest ... Wenecja
Mimo że do Chorwacji jeszcze nie pojechałem to już po przejrzeniu cenników stwierdzam że w Chorwacji tak naprawdę tanie zostały tylko ... Noclegi ..
Jedzenie jest tam drogie , atrakcje także ...