Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja ??? - chyba jednak nie ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.09.2009 07:49

Chorwacja jest już passe...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.09.2009 07:51

JacYamaha napisał(a):Chorwacja jest już passe...

Tunezja - Rules :!:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 23.09.2009 07:57

... wg mnie każdy może mieć własne zdanie.
Jeden lubi rybki, drugi ... inne mięsko.
Jego sprawa. Jak mu się nie podobało to trudno.
Polecam poznanie troszkę miejsca gdzie się udajemy na wypoczynek -
troszkę pogrzebać ... troszkę poczytać ... i tyle.

Szkoda chyba czasu na przekonywanie ludzi przekonanych o swojej nieomylności.

Pozdrawiam i życzę wielu wrażeń w Tunezji i Turcji.
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 23.09.2009 07:58

kaszpir napisał(a):Jednak dla małych dzieci , a takie mam (2x 2,5 roku) plaże w Tunezji są po prostu dla małych dzieci lepsze ...
Tam był cieplutki milutki piasek i można było chodzić bez "butów" a dzieci miały się jak bawić. Woda jest sporo cieplejsza , tak samo jak piasek.
Tutaj kamienie , plaże kamieniste.
Musieliśmy kawał drogi iść aby znaleść "strawną" plażę , nie betonową , nie ze skałami ale nadającą się w miarę dla dzieci ...

Czy wcześniej, śledząc to forum, nie wyczytałeś, że w CRO są kamienie i plaże kamieniste 8O ?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.09.2009 08:08

Przywołujesz często Tunezję jako super miejsce. OK.
Ja do Tunezji mam podobny stosunek co Ty do Cro.
Byłem tam 6 dni - gó...o widziałem - Hotel+kontakty z miejscowymi całkowicie mi wybiły z głowy jakiekolwiek zwiedzanie.
Ale obiektywnie wiem, czuję że to miejsce jest warte zwiedzania.
Wpieniają mnie miejscowi - oszukują , są napastliwi ale kraj jest relatywnie tani i ładny. Jechałem z dobrym nastawieniem ale się nie udało...
Co nie oznacza że nie chciałbym wrócić i pozwiedzać porządnie. Na przeszkodzi stoi Cro które pomimo 6 pobytów zwiedziłem (nie do końca) tylko południe.
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 23.09.2009 08:09

Janusz Bajcer napisał(a):Trudno we wrześniu oczekiwać pogody lipcowo-sierpniowej :D

Jeśli jedzie się na 5 dni we wrześniu, to trzeba się "wstrzelić" tym czasie w pogodę :wink:

Ale i tak na pogodę nie narzekaliśmy. Było prawie idealnie, bo bez męczących upałów. Tylko jeden, ostatni, dzień był pochmurny i do wody już nie chciało nam się wchodzić.

A małżonka miała "sztywny" termin urlopu, więc korzystaliśmy z czasu, który był dostępny :(
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 23.09.2009 08:12

Crayfish napisał(a):... wg mnie każdy może mieć własne zdanie.

bingo :)
i każdy może je konfrontować z innymi ;)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 23.09.2009 08:18

Nie wnikam w wątek, każdy ma prawo do własnego zdania i odczuć. Zastanawia mnie tylko jedno, czy kolega kaspir nie wiedział gdzie jedzie? Nawet dla nie bardzo wtajemniczonych wiadomym jest, że plaże chorwackie piaszczyste nie są, że we wrześniu pogoda potrafi płatać figle i czasem daleko jej do "sezonowej", że drogo - gęsto o tym na forum.
Chorwacja miała prawo Cię zawieść, to Twoje osobiste odczucia ale uważam, że nie bardzo przygotowałeś się do wyjazdu, może za krótko tam byłeś, może patrząc miałeś zamknięte oczy.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.09.2009 08:18

zlybanan napisał(a):
Crayfish napisał(a):... wg mnie każdy może mieć własne zdanie.

bingo :)
i każdy może je konfrontować z innymi ;)

+ wymagać minimum obiektywizmu
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 23.09.2009 08:31

kaszpir, od dzisiaj nosisz tytuł Naczelnego Malkontenta CRO.PLi

Zasłużyłeś, a co... noś dumnie
;)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.09.2009 08:37

Arek napisał(a):kaszpir, od dzisiaj nosisz tytuł Naczelnego Malkontenta CRO.PLi

Zasłużyłeś, a co... noś dumnie
;)

oraz attache Tunezji :D
szpecgos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szpecgos » 23.09.2009 08:43

yskyerka napisał(a):Nie wnikam w wątek, każdy ma prawo do własnego zdania i odczuć. Zastanawia mnie tylko jedno, czy kolega kaspir nie wiedział gdzie jedzie? Nawet dla nie bardzo wtajemniczonych wiadomym jest, że plaże chorwackie piaszczyste nie są, że we wrześniu pogoda potrafi płatać figle i czasem daleko jej do "sezonowej", że drogo - gęsto o tym na forum.
Chorwacja miała prawo Cię zawieść, to Twoje osobiste odczucia ale uważam, że nie bardzo przygotowałeś się do wyjazdu, może za krótko tam byłeś, może patrząc miałeś zamknięte oczy.

Ale kolega kaszpir wiedział o tym już przed wyjazdem.

kaszpir napisał(a):
lolek80 napisał(a):A ja myślę, że Chorwacja nie jest dla osób typu"wczasy nad basenem"
Wielu moich znajomych, którzy lubią spędzać czas nad basen z drinkami, choć do morza mają 100m Chorwacja nie zauroczyła.
Jadą do Egiptu, Tunezji..siedzą przy basenie i tam też pływają, piją drinki, pojadą może na jedną wycieczkę i czego chcieć więcej...

Nie zgadzam się ...

Nie lubię siedzieć na plaży ale ... rok temu zdecydowałem się na wyjazd do Tunezji ?

Czemu ?

Za 4 osoby (2 dorosłe + 2 małych dzieci) za 14dni w hotelu 3*** położonym na plaży nad samym morzem z wyżywieniem (śniadania i obiado-kolacje) zapłaciliśmy (z przelotami) 3600zł !!
Byliśmy pod koniec czerwca - początek lipca 2008.
Hotel piękny , malutki , klimatyzowany , super obsługa , super jedzenie , ładny widok (dostaliśmy bez dopłaty pokój z łóżkiem małżeńskim + dodatkowe łóżko (razem były to tan naprawdę 3 łóżka) + dodatkowo widzieliśmy z niego ... morze :)
Do Tunezji (Sousse) lecieliśmy około 3 godziny ...
Moglibyśmy spokojnie w 4 osoby z pełnym wyżywieniem z wszystkimi kosztami zmieścić się 4000zł i to z przelotami samolotem ...

A że nie lubię siedzieć na plaży a ze względu na dzieci zdecydowałem się jechac nad "morze" korzystaliśmy ile się da z wycieczek fakultatywnych ...

Taka Tunezja uwierz o wiele więcej ma do zaoferowania niż Chorwacja ...
Jest Sahara , są cudowne oazy w górach Atlas , są piękne miasta , jest medina , jest safarii ;) i itd ...
jest cudowny amfiteatr (II miejsce na świece co do wielkości) i itd ...

Do tego jest tanio.
Dobra pizza w włoskiej restauracji (nasza ulubiona) kosztowała nasz w przeliczeniu około 9zł. Sok z wyciśniętych przy Tobie cytrusach - 1zł , woda minearalna w przeliczeniu około 0,4 zł ...
Nawet taksówki tańsze niż w PL a radocha jazdy niesamowita (nikt tam nie przestrzega przepisów , czujesz się jakbyś uczestniczył w grze "Carmagedon" ;)

Atrakcji było mnóstwo. Niestety maluchy nam się rozchorowały i część wycieczek szlak trafił , także z powodu zbyt małego wieku maluchów ...

A szkoda. Bo mogliśmy popływać katamaranem , szybkim "ścigaczem" , jachtem i itd :)

Co do Chorwacji to wybraliśmy bo powinno być taniej a niestety w tym roku krucho z kasą a chcemy gdzieś się wybrać ...

W Chorwacji - plaże kamieniste i malutkie. Temperatury też niższe niż w Tunezji ...
Ale można dojechać samochodem i jest to jak dla nas największa zaleta , bo niestety teraz za Tunezję zapłacilibyśmy sporo więcej (pokoje są tylko max 2 osobowe a jak już to tylko 1 dziecko , więc trzeba by było mieć 2 pokoje ...) a za samolot już dzieci muszą całośc płacić :(

Niestety przeglądając ceny marketu Lidl (chorwacja,słowacja,polska,słowenia) stwierdzam że ceny w Chorwacji są po prostu szalone. jest niesamowicie drogo.

Dla tego bierzemy jedzenie z PL i będziemy gotować sami na miejscu (jedzie nas 8 osób , razem 3 rodziny). Będzmy mieli duży apartament z własną kuchnią , pokojem dziennym , tarasem i osobne sypialnie.

Niestety ceny jedzenia są zbyt duże , a kasę jaką wydalibyśmy na jedzenie wydamy zapewne na zwiedzanie ...

Zwiedzanie ?

Naszym głownym "deserkiem" jest .... Wenecja. Później wąwóz Vintgar i jezioro Bled w ... Słowenii ...
W Chorwacji ? Tak naprawdę chyba jedynie zainteresowały nas jeziora Pliwickie i Wodospady KRKa , ale szczerze mówiąc po tym co widzieliśmy w Tunezji (cudowne oazy) nie wiem czy nas oczaruje ...
Wybraliśmy wyspę KRK , miejscowość malinska i w połowie września jedziemy.
Cena noclegu dość atrakcyjna.

Jednak szczerze mówiąc przeglądając fotorelacje i itd jakoś tak naprawdę nic mnie nie oczarowało. Mam nadzieję że chociaż Jeziora i KRKa mnie oczaruje ;)
A jak nie to trudno :) I tak naszym głownym "rodzynkiem" jest ... Wenecja :)

Mimo że do Chorwacji jeszcze nie pojechałem to już po przejrzeniu cenników stwierdzam że w Chorwacji tak naprawdę tanie zostały tylko ... Noclegi ..
Jedzenie jest tam drogie , atrakcje także ...

Post kolegi kaszpira z 13.08.09 - przed wyjazdem....

Po co wyjazd do Chorwacji skoro w planach zwiedzanie tylko Włoch i Słowenii bo w Chorwacji nic ciekawego nie ma tylko drogo.
To trzeba było jechać do tanich Włoch na cały okres i po problemie.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.09.2009 08:53

W tamtym roku w Tunezji wydaliśmy około 5 tys ...

No teraz to większości zaimponiłeś... :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.09.2009 08:59

Dziwić się , że są takie komentarze na to co się pisze o Croraju na forum cromaniaków... to dopiero dziwne :) A jakie maja być? To tak jakby na forum Skody napisać , że Skoda to gówno bo kumpel kupił i przejechałem się 200m... Pisać , że w Cro niema zabytków? Tam każda wioska to zabytek, każda winiarnia... Co on widział w Cro? Nic. A przecież Cro to nie tylko wybrzeże, jest Zagorje, jest Slavonija... Szkoda gadać ... Te smętne gadki o drożyźnie. Padaczka.
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 23.09.2009 09:05

a ja tylko tyle....

Tunezja jest super...ale tylko w granicach płotu ogradzającego hotel

CRO jest cacy :D

Tunezja jest beee :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja ??? - chyba jednak nie ... - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone