Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja ??? - chyba jednak nie ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 07.02.2010 21:39

szczepciu napisał(a):A tak w ogóle, to powiedzcie, skąd bierze się ten magnetyzm, jaki posiada ten kraj, że tyle razy chce się wracać do niego? Pierwszy raz byłem w nim w 2006 roku i mimo tej drożyzny, zimnego morza i nietanich lodów, o których tu pisze autor wątku, znowu chcę wrócić w tym roku. :wink:

Szczepcio;) To ja sie właśnie Ciebie pytam czemu wracasz ?:) Wymień mi proszę wszystkie aspekty plusy i minusy I do jakiej miejscowości jedziecie w Tym roku ?
szczepciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczepciu » 07.02.2010 21:41

zebik napisał(a):
szczepciu napisał(a):A tak w ogóle, to powiedzcie, skąd bierze się ten magnetyzm, jaki posiada ten kraj, że tyle razy chce się wracać do niego? Pierwszy raz byłem w nim w 2006 roku i mimo tej drożyzny, zimnego morza i nietanich lodów, o których tu pisze autor wątku, znowu chcę wrócić w tym roku. :wink:

Magnetyzm - uwielbiam jeść swoje kartofle na obczyźnie, ta swojska kiełbasa i kruh na schodach konoby. Ta benzyna przemycana w kanistrach przez granicę no sam miód wyprawy. :D :D :D

:wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.02.2010 21:43

Muliness napisał(a):Wymień mi proszę wszystkie aspekty plusy i minusy

Nie ma sensu robić wyliczanek bo to wszystko jest subiektywne i z danym krajem jest jak z kobietą - albo ma to "coś" albo nie ma - i to jest cała filozofia za i przeciw :wink:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.02.2010 21:44

Muliness napisał(a):

Szczepcio;) To ja sie właśnie Ciebie pytam czemu wracasz ?:)

Magnetyzm :wink:
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 07.02.2010 21:47

MWN napisał(a):Pozwól, że się włączę. Z własnego doświadczenia radzę raczej stały ląd, a ti z tej prostej przyczyny, że dość łatwo i tanio jest dostać się do wszystkich atrakcyjnych miejsc w okolicy. No i jest taniej jak na wyspach.

Do takich baz wypadowych należy:

1. Peljesac - najlepiej Orebić. Cele: Kurćula - piękna wyspa z minidubrovnikiem dostępna bez auta i za grosze. Park Narodowy Mlijet. Szczyt Sv.Elija. Blisko do Dubrovnika, do Mostaru i wodospadów Kravica.

2. Okolice Zadaru (np. Sukosan) - Sam Zadar piękne miasto z super zabytkami i atmosferą, wodospady Krka, fish-pikcnik z wypadem do PN Kornaty. Niezbyt odległe jeziora Plitvickie. Blisko stosunkowo Sibenik. Moc atrakcji. Piaszczyste plaże.

3. Makarska Riviera - blisko do Splitu i Trogiru - arcydzieła architektury romańskiej i renesansowej. Zabójcza droga na Sv.Jure, rafting na rzece Cetina. I długie plaże.

Takich miejsc jest więcej, każdy może podać kilka.

Apartament mam juzz zarezerwowany 40% wpłacone i zadebiutuję na wyspie cieszę się , że uprzedzasz mnie abym nie jechałą z dziurawymi kieszeniami. Sam fakt , że jestem przygotowana na ciut wyższe ceny rozwiazuje problem jako taki;) widoki napewno będą mi się podobały o kamieniach wiem o cykadach też o leżakach ,jezowcach, ośmiornicach też więc chyba nic mnie nie zaskoczy negatywnie i nie będę Tu snuć wynużeń jak to cierpiałam podczas urlopu A nuż zdarzy sie tak ,że mnie Chorwacja urzeknie:)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.02.2010 21:48

Piotrek_B napisał(a):

Nie ma sensu robić wyliczanek bo to wszystko jest subiektywne i z danym krajem jest jak z kobietą - albo ma to "coś" albo nie ma - i to jest cała filozofia za i przeciw :wink:

Ale obiektywnie do Bułgarii , Egiptu , Tunezji ... z reguły jedzie się tylko raz ... Do Cro non stop :)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 07.02.2010 21:48

Piotrek_B napisał(a):

i tak samo jak z mężczyzną albo ma coś albo nie;) :D :D :D
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 07.02.2010 21:50

mkm napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):

Ale obiektywnie do Bułgarii , Egiptu , Tunezji ... z reguły jedzie się tylko raz ... Do Cro non stop :)

:D :D :D tak obiektywnie to obaczymy.
mikokrak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mikokrak » 07.02.2010 21:51

Muliness a słyszałaś o Karlovacko :D ??
szczepciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szczepciu » 07.02.2010 21:59

Dlaczego wracamy, Muliness?
Wracamy, ponieważ zauroczyły nas piękne widoki, kręte drogi (czasami doprowadzające niemal do zawału serca :lol: ), czyste i przeźroczyste morze, przyroda, cudowne wieczorne spacery po miasteczkach i nad brzegiem morza, przyjaźnie nastawieni ludzie i to, że zobaczyliśmy tylko zaledwie północny skrawek tego urokliwego kraju (wyspa Krk).

A gdzie jedziemy? Jak zawsze w ciemno :lol: Na pewno środkowa Chorwacja, a może dalej? Jeszcze nie mamy sprecyzowanej miejscowości.

Minusy... pewnie jakieś są, ale jadąc na urlop, staramy się ich po prostu nie zauważać i podchodzić do wszystkiego z humorem i optymistycznie :D
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 07.02.2010 22:04

szczepciu napisał(a):, kręte drogi (czasami doprowadzające niemal do zawału serca :lol: ),

Bardzo Ci dziękuję za słowa otuchy ja niesamowicie lubię takie drogi . Po ostatnich jeszcze do siebie nie doszłam:)
Pozostałe argumenty przyjmuje do wiadomości i cieszę sie , ze będę w tym roku czytać Twoją relację ;)
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 07.02.2010 22:08

mikokrak napisał(a):Muliness a słyszałaś o Karlovacko :D ??
:D

Nie słyszałam ale sprawdziłam w google:) i juz wiem co to jest dobre????
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.02.2010 22:11

Muliness napisał(a):
mikokrak napisał(a):Muliness a słyszałaś o Karlovacko :D ??
:D

Nie słyszałam ale sprawdziłam w google:) i juz wiem co to jest dobre????

... Tylko wino :!:
wojtap
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtap » 08.02.2010 15:57

Bocian napisał(a):
warto wracać nie patrząc czy jest tanio czy drogo.

Warto wracać, a w innym miejscu piszesz , że to chyba ostatni raz... :)
Chorwacji nie da sie poznać w 3 czy 4 wyjazdy... Nie da się poznać i w 10... Poza tym co to za Cro , samo wybrzeże... A gdzie Slavonija, Baranija, Zagorje, Lika...
Pozdrav.

Już zeszłoroczny wyjazd miał być ostatni a w tym roku znowu jedziemy. Ciągnie nas tam. Masz rację, Chorwacja to nie samo wybrzeże i trzeba naprawde dużo czasu aby zwiedzić ten kraj. Mysle jednak, że krótka przerwa w jego zwiedzaniu tylko podniesie jego atrakcyjność.
malagosa
Odkrywca
tegoroczne trendy doświadczeń z Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) malagosa » 12.07.2010 02:16

Dwoje znajomych nie złapało bakcyla chorwackiego: jedni pojechali na dwa tygodnie we wrześniu 2008 lub 2007 do Dubrownika, mieli 3-4 dni w miarę ciepłe, woda chłodna, mało się kąpali, deszcz i chłodno (na zdjęciu Dubrownik pod gęstymi białymi chmurami - pierwszy raz widziałam coś podobnego). Nie wracają tam. Drudzy przejechali całe wybrzeże od Isrti do Dubrownika w siedem dni i wrócili wykończeni, Chorwację zwiedzili całą, w następnym roku pojechali do Prowansji.
I co z tego.
Na forum przekazujemy informację, subiektywne bo z własnego doświadczenia, z określonego miejsca i dnia, roku. Nie kłóćmy się czyje doświadczenia są bardziej zgodne z ogólnym trendem. "Tyle widziałem i koniec dyskusji."
Co prawda cieżko sie tu czegoś konkretnego dowiedzieć, tracę kolejną noc na przeanalizowanie objazdu autostrady - tym razem na Słowacji - a nie Słoweni i martwię sie o mandaty 150 EUR.
W ogóle dziwacze znawiska tu występują jak bardzo popularny temat o najlepszych miejscach na wakacje poza Chorwacją oraz inne utrudnienia, ale ... szkoda nocy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży