Hej Kaszpir.
Zaczynasz wlewać miód na moje serce, jak zaczynasz mówić o plusach (wreszcie !!!). A, to Krk ładny, a to plaża niezła ... .
Ja wiem, pierwsza randka lekko nieudana. Myślałeś, że umówiłeś się z ładną blądyną, a przyszła też ładna, ale czarna.
Wyobrażenie o HR na podstawie podobajacej się Tunezji i takie dopasowywanie zawsze się rozminie z oczekiwaniem.
1. Lejący się żar z nieba, palące się klapki na piachu plaży i super ciepła woda - w HR nie koniecznie. Jako zamiennik proponuję raczej Egipt, Turcję, południową Hiszpanię, lub południową Grecję (np. Kreta).
2. Piaszczyste plaże - HR spisane na straty (Bol też rozczarowuje piaskiem i Rab chyba też). Zamiennik- jak wyżej z priorytetem Egiptu i płd. Grecji.
3. Szybki dojazd - tylko forma komercyjnego wykupu wycieczki (samolot czarterowy). Zamiennik- wszedzie jw, ale niestety nie HR (jakieś tam czartery są przez Czechy, szczegółów nie znam). Ale z kolei być w Cro indywidualnie i bez samochodu - totalna klapa.
4. Nie patrzenie na wszechogarniajacą drożyznę. Zamiennik -zdecydowanie Egipt. Zabunkrować się w jakimś ośrodku na pustyni i się nigdzie nie ruszać.
5. Zabytki pierwszej ligi (patrz: Wenecja) . Zdecydowanie Hiszpania, ale wycieczka objazdowa. Także Egipt (mocne zwiedzanie podroży koszty) oraz Włochy.
6. Nie walczyć o byt (jedzenie). Zamiennik - wszedzie, ale tylko wyjazd komercyjny, zorganizowany (najlepiej full opcja, ale wystarczy HB).
7. Ogólnie zbić koszt pobytu. Tylko wyjazd zorganizowany (tu priorytet daję Egiptowi w styczniu i Turcji), ale tylko to co w cenie (zdecydowanie bez dodatkowych szaleństw).
Czyli reasumując - Co wyszło ??? Kurczę, Egipt ???? Kreta ???.
Ale... mimo wszystko, sugeruję druga randkę z HR. Przy bliższym poznaniu i ta druga ładna Ci sie spodoba. Ale nic na szybko, bo to sie zwykle marnie kończy
\PS. Załóż sobie Szanowny Kolego Google Earth. Zbliż HR, przejż regionami, wywali Ci setki zdjęć z każdego regionu, miasta, wioski, punkty widokowe, zabytki, parki narodowe, itp. Jest robota na długie zimowe wieczory.
Zobaczysz, że coś Ci wpadnie w oko. Wytypuj i tam się kieruj. ALE NIE NA 3-5 DNI. Powodzenia.
Pozdrawiam i pardon za pewne nieprzyjemności pod Twoim adresem w mojej pisaninie. Ale wiesz, bronię ukochanej jak lew przed totalna jej krytyką.