Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja ??? - chyba jednak nie ...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 24.09.2009 22:56

Hej Kaszpir.

Zaczynasz wlewać miód na moje serce, jak zaczynasz mówić o plusach (wreszcie !!!). A, to Krk ładny, a to plaża niezła ... .

Ja wiem, pierwsza randka lekko nieudana. Myślałeś, że umówiłeś się z ładną blądyną, a przyszła też ładna, ale czarna.

Wyobrażenie o HR na podstawie podobajacej się Tunezji i takie dopasowywanie zawsze się rozminie z oczekiwaniem.

1. Lejący się żar z nieba, palące się klapki na piachu plaży i super ciepła woda - w HR nie koniecznie. Jako zamiennik proponuję raczej Egipt, Turcję, południową Hiszpanię, lub południową Grecję (np. Kreta).

2. Piaszczyste plaże - HR spisane na straty (Bol też rozczarowuje piaskiem i Rab chyba też). Zamiennik- jak wyżej z priorytetem Egiptu i płd. Grecji.

3. Szybki dojazd - tylko forma komercyjnego wykupu wycieczki (samolot czarterowy). Zamiennik- wszedzie jw, ale niestety nie HR (jakieś tam czartery są przez Czechy, szczegółów nie znam). Ale z kolei być w Cro indywidualnie i bez samochodu - totalna klapa.

4. Nie patrzenie na wszechogarniajacą drożyznę. Zamiennik -zdecydowanie Egipt. Zabunkrować się w jakimś ośrodku na pustyni i się nigdzie nie ruszać.

5. Zabytki pierwszej ligi (patrz: Wenecja) . Zdecydowanie Hiszpania, ale wycieczka objazdowa. Także Egipt (mocne zwiedzanie podroży koszty) oraz Włochy.

6. Nie walczyć o byt (jedzenie). Zamiennik - wszedzie, ale tylko wyjazd komercyjny, zorganizowany (najlepiej full opcja, ale wystarczy HB).

7. Ogólnie zbić koszt pobytu. Tylko wyjazd zorganizowany (tu priorytet daję Egiptowi w styczniu i Turcji), ale tylko to co w cenie (zdecydowanie bez dodatkowych szaleństw).

Czyli reasumując - Co wyszło ??? Kurczę, Egipt ???? Kreta ???.

Ale... mimo wszystko, sugeruję druga randkę z HR. Przy bliższym poznaniu i ta druga ładna Ci sie spodoba. Ale nic na szybko, bo to sie zwykle marnie kończy ;)

\PS. Załóż sobie Szanowny Kolego Google Earth. Zbliż HR, przejż regionami, wywali Ci setki zdjęć z każdego regionu, miasta, wioski, punkty widokowe, zabytki, parki narodowe, itp. Jest robota na długie zimowe wieczory.
Zobaczysz, że coś Ci wpadnie w oko. Wytypuj i tam się kieruj. ALE NIE NA 3-5 DNI. Powodzenia.

Pozdrawiam i pardon za pewne nieprzyjemności pod Twoim adresem w mojej pisaninie. Ale wiesz, bronię ukochanej jak lew przed totalna jej krytyką.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.09.2009 23:08

AdamSz napisał(a):7. Ogólnie zbić koszt pobytu. Tylko wyjazd zorganizowany (tu priorytet daję Turcji), ale tylko to co w cenie (zdecydowanie bez dodatkowych szaleństw).

Przepraszam, ale Pamukale i Kapadocja mieszczą się w szaleństwie :wink: :D

Szczegóły w relacji
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 25.09.2009 01:58

Artur68 napisał(a):
kaszpir napisał(a):ani super plaż ...

A ta ? :)
Obrazek
By artur68, shot with Digimax i6 PMP, Samsung #11 PMP at 2009-02-04

O kurczę Artur, ta plaża wymiata. Gdzie taką znalazłeś?

@Kaszpir: kilka lat temu byłem nad zatoką Kvarner, to na stałym lądzie po drugiej stronie Krk. Jednego dnia wybraliśmy się na wycieczkę na wyspę, a w samym mieście Krk postanowiłem wrzucić się do wody. Tam faktycznie była jakaś taka chłodniejsza. Możliwe, że od strony otwartego morza o wyspę ociera się jakiś zimny prąd? Może po prostu tam zawsze jest nieco chłodniejsza? Pogoda? To kwestia szczęścia, ale roztapianie się w 35 stopniach to dla mnie przesada.

Dlatego reszta Twoich argumentów w ogóle mnie nie przekonuje. A już najbardziej ocena Plitvic. Czy Wy przeszliście całą trasę, czy wybraliście się jedynie nad kilka jeziorek? Widzieliście choćby to?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 25.09.2009 05:49

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21895&highlight=

bobemce - plaża rzeczywiście wymiata - znalazłem ją oczywiście dzięki naszemu forum :D

U góry linki o plaży - pozdrawiam ziomka
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 25.09.2009 07:01

bobemce napisał(a):Dlatego reszta Twoich argumentów w ogóle mnie nie przekonuje. A już najbardziej ocena Plitvic. Czy Wy przeszliście całą trasę, czy wybraliście się jedynie nad kilka jeziorek? Widzieliście choćby to?

Wybraliśmy trasę E , najkrótszą. No cóż z dwójką małych dzieci dłuższa nie wchodziła w grę , tym bardziej że dojazd do jezior w jedną stronę zajął nam ponad 4 godziny ...
I tak z powrotem wróciliśmy około 23.00 ...

Pogoda była słaba i być może także wpłynęła na odbiór jezior ...

Być może nie da się tego porównać ale bardziej podobało mi się Skalne Miasto i Słowacji Raj oraz Vintgar ...

Oto kilka zdjęć z Jezior ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie są może zbyt piękne , ale pogoda też nie była piękna i musiałem ratować się wysokim ISO ...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 25.09.2009 07:04

Kaszpir , Którym (godzinowo) szlakiem zwiedzałeś Plitvice?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.09.2009 07:12

kaszpir napisał(a):No cóż może za dużo oczekiwałem ?
Ciężko powiedzieć ....

Kwatery miałem już zarezerwowane od stycznia ...

Pogoda mnie rozczarowała , choć były dni lepsze i "gorsze" . Woda czysta , widać rybki , ale no właśnie jak dla mnie zimna ...

Rok temu przed sezonem (w czerwcu) w Tunezji boso nie dało się chodzić po piasku , było tak gorąco. Woda była baaaardzo ciepła i mimo że byliśmy 15dni nie spotkaliśmy się z ani jednym pogorszeniem pogody , a byliśmy przed sezonem ...

Fakt byliśmy krótko , to mój błąd.
Zwiedzaliśmy trochę miasto KRK (ładne) , jechaliśmy ponad 4 godziny w jedną stronę nad Plivickie Jeziora no i niestety zbytnio nikt nie był pod wrażeniem ...
Na "spreparowanych" zdjęciach jest to wszystko piękne a w rzeczywistości tak różowo nie jest ..

Mi i reszcie bardziej podobał się Vintgar ...

No i oczywiście Wenecja po obejrzeniu której szczęka była niebezpiecznie nisko ziemi ..

I po co było się telepać taki szmat drogi.
Zarezerwować można było sobie w normalnym języku nad polskim wybrzeżem.
Woda jest zawsze taka sama-nie rozczarowuje.
Rybki (w dużych ilościach) bardzo ładne można obejżeć w Gdyńskim Oceanarium. Nawet rekiny mają.
Jest 3 razy taniej niż w Chorwacji.
Już po ok. 40 minutach jazdy jest Oliwskie ZOO i kawałek dalej starówka w Gdańsku, dużo zabytków w okolicy, przepiękne Kaszuby, skanseny. Na wyciągnięcie ręki jest rafting na rzekach: Brda, Wda, Słupia, Łupawa, Chocina, Zbrzyca.
Piasek nigdy Cię w stopki nie oparzy...

A tak na poważnie - wydaje mi się, że pozostali członkowie Twojej wyprawy zrobili Ci skuteczne pranie mózgu - Ty byś tam znalazł tą "naszą Chorwację" ale reszcie się nie chciało.

Pozdrawiam
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.09.2009 07:13

Torac napisał(a):Kaszpir , Którym (godzinowo) szlakiem zwiedzałeś Plitvice?

Kaszpir napisał(a):Wybraliśmy trasę E
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 25.09.2009 07:16

kaszpir napisał(a):Nie są może zbyt piękne , ale pogoda też nie była piękna i musiałem ratować się wysokim ISO ...

Zawsze myślałem, że przy złych warunkach ISO ma być niższe, hmmm...
kaszpir
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszpir » 25.09.2009 07:19

JacYamaha napisał(a):
kaszpir napisał(a):Nie są może zbyt piękne , ale pogoda też nie była piękna i musiałem ratować się wysokim ISO ...

Zawsze myślałem, że przy złych warunkach ISO ma być niższe, hmmm...

Przy złych warunach wysokie ISO lub niskie ISO + statyw ...

Przy dobrych najniższe ISO ...
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 25.09.2009 08:26

Kaszpir twoje zdjęcia z Plitvic wyglądają całkiem fajnie. Nie bardzo rozumiem czego Wam tam brakowało. Może spodziwaliście się większej "cywilizacji". Jak jechałem pierwszy raz do Chorwacji to wiedziałem, że Plitvice muszę zobaczyć. W ostatnim dniu wyjechaliśmy o nieprzyzwoitej porze z Rażanca. Syna w śpiworze przeniosłem do samochodu. Na parkingu byliśmy koło 8. Prawie cały dla nas bo niewielu takich wariatów było. Po zwiedzaniu około 16 na parkingu obiadek i droga powrotna do Polski. Ciężko było, ale wspomnienia wspaniałe. Co do pogody to faktycznie bywa różnie. Chorwacje można teź odwiedzić w sposób zorganizowany z biurem i nocować w hotelu.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.09.2009 08:36

Nugal upodobali sobie golasy. Trzeba być na to przygotowanym.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.09.2009 09:06

Tak, tak.

Niestety źle skonstruowany wyjazd. 5 dni, w tym 1 dzień, extra wypad Plitvice, potem Wenecja, plus dojazd, powrót (i tam zwiedzanie-łapanie na 5 minut ).

Ciagłe przemieszczanie się, przejazdy, zmęczenie rodzinki, brak aklimatyzacji. Nic dziwnego, pewnie kłotnie, nerwówka, zrzedzenia żony, utyskiwanie dzieciarni.

A gdzie tu prawdziwy wypoczynek, na który się czaka cały rok.

Zamiast włożyć dzieciakom maski i rurki na twarz i dać im pobaraszkować w Adriaryku, a żonę nie gnębić nadmiarem wrażeń, dać jej odpocząć i przede wszystkim nie aplikować jej Formuły 1,

to ... daliście sobie Kaszpir w tyłek, za swoje ciężko zarobione pieniadze. A efekt - zero minus.

Pozostały tylko marne wspomnienia i amnezja plusów (które może wrócą za jakis czas).

Najważniejsze- wyciągnąć wnioski i robic tak, aby wszyscy byli spełnieni (zwł. żona i dzieciaki).

PS.
1. A może dzeciaki są fanami owoców morza i uwielbiają kamienisty Adriatyk (nurkowanie, itd). A może jeszcze o tym nie wiecie. hihihi. Ja nie spotkałem dzieciaka, który by tego nie lubił (nurkowania !).

2. Tragiczny pomysł z tym wypadem do Plitvic (będąc tam tak krótko). To się robi po trasie. Przyznam sie , że ja Plitvice odwiedziłem dopiero za trzecim razem, choc zawsze były w planie. Na spokojnie, piękne.

Ale tylko dla dzieciaków zacząłem od wodospadów Krka (możliwość kąpania się przy wodospadach). I to był strzał w dziesiatkę. Dzieciaków (nie mówię o młodzieży), zwykle nie obchodzi nadmierne zwiedzanie i oglądanie. One muszą dotknąć.
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 25.09.2009 09:51

AdamSz moje dzieci nie uwielbiają kamienistych plaż -tolerują :wink:
NIE cierpią owoców morza cóż wolą od czasu do czasu Mc Donalda tutaj zmieszanego z błotem :cry:
Kaszpir teraz widzę że chodziło o nabicie postów jesteś jak chorągiewka
:(
Zastanów się co chcesz zobaczyć całego świata nie zwiedzisz w 5 dni wydając jakieś opinie :lol:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.09.2009 09:57

Kolego Zimek.

Chyba nie ten adres. Czytaj ze zrozumieniem.

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży