Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

chorwacja ceny 01.06.2009

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
noicodok
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) noicodok » 10.06.2009 19:02

JacYamaha napisał(a):Daukszewicz? :wink:

Sorki, ale nie :lol:
ineczka71
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ineczka71 » 10.06.2009 21:52

Ja co prawda nie mam porownania z okresem wczesniejszym, bo bylam w tym roku pierwszy raz, ale chyba generalnie to koniec mitu o taniej Chorwacji. Ja na stale mieszkam w UK i ceny moze mnie az tak nie szokowaly, bo byly na zblizonym poziomie do angielskich, a moj brat (z ktorym spedzalismy urlop) twierdzi, ze znacznie wieksze od polskich.

Sa rzeczy, ktorych wiezc nie ma sensu - woda (sorry, dla myslacych inaczej), soki, cukier, makaron itp., ale jak ma sie mozliwosc lepiej zabrac troche miesa czy kielbasy na grila (chorwacka jadlam, bo wlasnej nie mielismy, ale polska lepsza i pewnie nie kosztuje blisko 15 zl za 5 kielbasek).
Malenka puszeczka pasztetu jakiegos drobiowego kosztuje 5-7 kun czyli prawie euro. Nie wiem ile kosztuje w Polsce duzy sloik np. mazowieckiego, ale pewnie niewiele wiecej.

I jeszcze tylko prosba do tych, ktorzy kpia z tych jadacych z z bagaznikiem pelnym zapasow - DAJCIE SOBIE NA LUZ!!!!
Ja kupowalam bo mnie bylo stac, ale moj brat caly rok oszczedzal by pojechac w 4 osoby na wczasy przed sezonem i wziecie ze soba czesci wyzywienia dalo im szanse normalnie przezyc dwa tygodnie. I obawiam sie, ze dotyczy to wiekszosci naszych rodakow.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2009 22:10

badurianin napisał(a):Nie ma co : Chorwacja staje się BARDZO DROGA !

No to będziesz musiał wydać ok 10tyś euro na te wakacje :?
Chyba, że załadujesz Q7 po dach jedzeniem to Ci wyjdzie 7tyś Euro :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.06.2009 22:19

ineczka71 napisał(a):
I jeszcze tylko prosba do tych, ktorzy kpia z tych jadacych z z bagaznikiem pelnym zapasow - DAJCIE SOBIE NA LUZ!!!!
Ja kupowalam bo mnie bylo stac, ale moj brat caly rok oszczedzal by pojechac w 4 osoby na wczasy przed sezonem i wziecie ze soba czesci wyzywienia dalo im szanse normalnie przezyc dwa tygodnie. I obawiam sie, ze dotyczy to wiekszosci naszych rodakow.

alleluja
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 11.06.2009 18:13

Ja zabieram tylko ze sobą nasze alkohole bo ich jakoś mniej mi smakują... 8)

Z wyjątkiem win i piwa karlovacko to jest pycha :)

Jedzenie mają wysmienite przez dwa tygodnie wręcz zajadam sie ich żarełkiem...pizza...mniam,mniam owoce morza...mniam,mniam...pieczywa,warzywa,owoce itd...

Wole zabrac więcej kasy i zajadac ich pysznościami :wink:

PS
Co do np wody to faktycznie u nich ok 3zł butelka a u nas 1.50zł
to jest jak u nas promocja...czyli kupisz jedną drugą masz gratis :mrgreen:
Piuus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piuus » 11.06.2009 19:50

JacYamaha napisał(a):A cena kruh-a jaka? Pomidory? Arbuzy?
Czy są już brzoskwinie?

Skoro sa u nas, to sa i tam ;)...Ale to nie chorwackie. A pomidory kupuj u babci, ktora siedzi sobie gdzies na krancu bazaru, a nie na suto zastawionym stoisku. Bo to ostatnie, to taka sama "trawa" jak i u nas w sklepach...
mar.zag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar.zag » 12.06.2009 17:32

Piuus napisał(a):
JacYamaha napisał(a):A cena kruh-a jaka? Pomidory? Arbuzy?
Czy są już brzoskwinie?

Skoro sa u nas, to sa i tam ;)...Ale to nie chorwackie. A pomidory kupuj u babci, ktora siedzi sobie gdzies na krancu bazaru, a nie na suto zastawionym stoisku. Bo to ostatnie, to taka sama "trawa" jak i u nas w sklepach...

Najprawdziwsza prawda :)

Jak byłem 3 lata temu na Ciovo(Slatina) to dostałem od gospodarzy
nasiona ichnich pomidorów.Dałem je mojej tesciowej i wójkowi(zapalonym działowiczom) to do tej pory co lato zajadam Chorwackie tomaten :) Gospodarze bardzo się dziwili,że prosiłem ich o nasiona i
patrzyli na mnie troche dziwnie i pytali się czy w PL mamy pomidory :mrgreen:

U nich jest bardzo podobnie te sklepowe nie smakują tak dobrze jak te swoje z ogródka
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 12.06.2009 17:58

pejter napisał(a):warto dla 7pln oszczędności taszczyć ze sobą zgrzewkę wody :roll: ciekawa opcja, nie wiem czy nie wyjdzie na to samo cenowo jak sobie uświadomimy że obciążone auto więcej pali :D

8O 8O 8O to jest własnie to o czym zawsze piszę. :!: :!: :!:

Ludzie, jedziecie na wczasy a nie na poligon czy obóz przetrwania.
W samochodzie .... niezbedny sprzęt do pływania, ciuszki, bielizna.
Reszta już tam jest. :!:

ps. Nie zapomninać o pieniądzach.
ps.2 jak ja bym miał porównywać ceny ...chyba bym nigdzie nie wyjechał,....nawet do sklepu po zakupy bym nie chodził... " bo drogo".
ps. 3 ....luzu ....luzu ......luzu. Wszystko kosztuje, kosztowało i kosztować będzie. Nic nie ma za darmo.
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 14.06.2009 13:39

Witam ...
Czy ktoś z szanownego grona się orięyuje czy do Metro Cash Carry trzeba mieć specjalną kartę (tak jak u nas do Makro).

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
jaranna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaranna » 14.06.2009 13:58

ineczka71 napisał(a):Ja co prawda nie mam porownania z okresem wczesniejszym, bo bylam w tym roku pierwszy raz, ale chyba generalnie to koniec mitu o taniej Chorwacji. Ja na stale mieszkam w UK i ceny moze mnie az tak nie szokowaly, bo byly na zblizonym poziomie do angielskich, a moj brat (z ktorym spedzalismy urlop) twierdzi, ze znacznie wieksze od polskich.

Sa rzeczy, ktorych wiezc nie ma sensu - woda (sorry, dla myslacych inaczej), soki, cukier, makaron itp., ale jak ma sie mozliwosc lepiej zabrac troche miesa czy kielbasy na grila (chorwacka jadlam, bo wlasnej nie mielismy, ale polska lepsza i pewnie nie kosztuje blisko 15 zl za 5 kielbasek).
Malenka puszeczka pasztetu jakiegos drobiowego kosztuje 5-7 kun czyli prawie euro. Nie wiem ile kosztuje w Polsce duzy sloik np. mazowieckiego, ale pewnie niewiele wiecej.

pasztet mazowiecki duży sloik 2,90 zł
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2009 14:14

fotograf123 napisał(a):.....czy ktoś z szanownego grona się orięyuje czy do Metro Cash Carry trzeba mieć specjalną kartę (tak jak u nas do Makro)....

Tak bo to nic innego jak MAKRO, tyle, że chorwackie.
Nasza karta powinna wystarczyć do wystawienia "ichniej" jednorazowej (chyba, że coś sie zmieniło)
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 14.06.2009 14:21

Nie chcieli mi honorować polskiej karty makro w metro koło Zadaru, nie wiem, może obsłudze się nie chciało pisać, ale pomógł mi wchodzący do sklepu Chorwat - ne ma problema -powiedział, wszedłem z nim, zrobiłem zakupy i rozliczyłem się gotówką przy kasie. :lol:
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 14.06.2009 14:55

Leszek W napisał(a):Nie chcieli mi honorować polskiej karty makro w metro koło Zadaru, nie wiem, może obsłudze się nie chciało pisać, ale pomógł mi wchodzący do sklepu Chorwat - ne ma problema -powiedział, wszedłem z nim, zrobiłem zakupy i rozliczyłem się gotówką przy kasie. :lol:

A nie chcieli karty przy kasie ?.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2009 14:58

fotograf123 napisał(a):
Leszek W napisał(a):Nie chcieli mi honorować polskiej karty makro w metro koło Zadaru, nie wiem, może obsłudze się nie chciało pisać, ale pomógł mi wchodzący do sklepu Chorwat - ne ma problema -powiedział, wszedłem z nim, zrobiłem zakupy i rozliczyłem się gotówką przy kasie. :lol:

A nie chcieli karty przy kasie ?.

Przecież masz odpowiedź w tym zdaniu:
Leszek W napisał(a):.....wszedłem z nim, zrobiłem zakupy i rozliczyłem się gotówką przy kasie. :lol:
:wink:
PK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) PK » 14.06.2009 15:00

Koło Splitu bez problemu zrobiłem zakupy bez okazywania karty Makro, płacąc kartą kredytową ;-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

chorwacja ceny 01.06.2009 - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone