Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja - blisko i z maluchami

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piontec
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piontec » 19.07.2014 13:51

Witam wszystkich, to mój pierwszy post napisany na tym forum :)

Pierwszy pisany, ale naczytałem się za duzo i mam już mętlik w głowie - mogę wymienić wady chyba każdej miejscowości na Istrii ;) Dlatego, mimo że na forum tematów mnóstwo, będę wdzięczny za krótką poradę.

Chcemy jechać w 4 osoby, w tym 1 i 4 latek, w terminie 3-17.09, pierwszy raz do Chorwacji. Zew zględu na dzieci i ich średnie zachowanie w samochodzie trasę rozkładamy na 2 dni i ma być blisko - daltego do tej pory patrzeliśmy tylko na Istrię. Jeśli warto spojrzeć też gdzieś indziej (a niewiele dalej), to będę wdzięczny za komentarz. Zależy nam na ciszy, spokoju, czymś do zwiedzania w okolicy i w miarę fajnych plażach dla dzieciaków, idealnie choć trochę zacienionych (ale nie będziemy na nich spędzać całego urlopu).

Na razie rozważaliśmy takie miejscowości (i argumenty "przeciw"):
- Medulin - ale wiele komentarzy mówi o bardzo kiepskich plażach
- Piescana Uvala - dyskoteka po drugiej stronie zatoki spać nie daje (ale wątek z 2008) - raczej odpada
- Poreć - podobno raczej nocna i imprezowa miejscowość
- Rovinj - brzmi bardzo ciekawie, ale znowu podobno brak ciekawych plaży, żeby się wybrać z dziećmi
- na tapecie jest jeszcze Fazana i Novigrad, ale tu nie doszukałem sie konkretów o plażach i okolicy ze strony rodzin z dziećmi.

W tej chwili w rankingu prowadzi Rovinj i Medulin. Czy ktoś może z pierwszej ręki powiedzieć jak wygladają plaże w okolicy Rovinj - wiele osób twierdzi, że to jedna z fajniejszych miejscowości na Istrii.

Będę wdzięczny za aktualne opinie i podpowiedzi - pewnie też aktualne "podsumowanie stanu Istrii 2014" przyda się innym :)
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 20.07.2014 08:51

I ja się podłączam do tematu. Zamierzam odwiedzić Istrię 24.08-06.09,2014. Również z maluchem prawie 4 latka. Najważniejsze dla mnie, jak i dla użytkownika piontec, plaża-łagodne zejście, brak jeżowców, cień. Poza tym byłoby ok jakby w pobliżu był duży market, miejscowość raczej spokojna-jak będę chciał hałasu to zawsze będę mógł podjechać.
A odnośnie plaż: Novigrad: https://www.google.pl/search?newwindow= ... jxc57BrZd0
Fazana: https://www.google.pl/search?newwindow= ... GPO147X9AE
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 20.07.2014 11:28

@piontec, my w zestawie 2+2 (3 i 5 lat) śmigamy na wyspę Pag, do Mandre. Trasę również dzielimy na dwa dni. Ruszamy 31.08 na minimum 2 tygodnie (zobaczymy jak konto będzie pozwalało ;) )
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.07.2014 11:33

piontec napisał(a):Witam wszystkich.

Czy ktoś może z pierwszej ręki powiedzieć jak wygladają plaże w okolicy Rovinj - wiele osób twierdzi, że to jedna z fajniejszych miejscowości na Istrii.

Cześć.

rovinj-plaza-t32389.html
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 21.07.2014 09:35

Witaj
Jak nie chcesz uderzać daleko to Rovinj będzie dobrą opcją (sam byłem 2 razy z dzieciakami)
Plaża jak najbardziej przyjazna dzieciom,wysypany żwirek długie zejście do wody.
Druga opcja to Crikvenica.Jest to miejscówka wypróbowana przez znajomych.
Bliska odległość z Polski.Plaże z kilkoma płytkimi zatoczkami( niemowlaki nawet mogą siedzieć w wodzie).
Martwi mnie jedynie termin w którym się wybieracie. Może być deszczowo, chłodno
piontec
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piontec » 21.07.2014 14:18

Dzięki za informacje :) Ta pogoda to z jakiejś prognozy długoterminowej, czy tak z doświadczenia / średniej statystycznej?
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 21.07.2014 16:00

A może wyspa Krk by Was zainteresowała, my też byliśmy z dwójką dzieci, ale 4 i 6 lat, a jest równie blisko:
https://www.cro.pl/krk-2013-gdzie-marzenia-staly-sie-rzeczywistoscia-t43750.html
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 21.07.2014 22:08

piontec napisał(a):Dzięki za informacje :) Ta pogoda to z jakiejś prognozy długoterminowej, czy tak z doświadczenia / średniej statystycznej?

Sorry, ale taki mają klimat o tej porze :wink:
W tym rejonie jest tylko trochę cieplej niż w Polsce we wrześniu.
Może w Dalmacji lato jeszcze wtedy trwa na dobre :?
themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 22.07.2014 11:49

Arooo, zerknij na relację powyżej. Ja tam nie widzę kłopotów z pogodą.
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 22.07.2014 12:10

Arooo napisał(a):
piontec napisał(a):Dzięki za informacje :) Ta pogoda to z jakiejś prognozy długoterminowej, czy tak z doświadczenia / średniej statystycznej?

Nie było aż tak źle, trochę deszczu było, ale przeważnie słońce, a temperatura 25-28 stopni.
Arooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arooo » 23.07.2014 12:28

Piter_M napisał(a):
Arooo napisał(a):

Nie było aż tak źle, trochę deszczu było, ale przeważnie słońce, a temperatura 25-28 stopni.

No nie chciałem straszyć z tą pogodą, ale trzeba sie liczyć że upałów nie będzie
agnes128
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agnes128 » 29.07.2014 10:26

Witaj Polecam Fazane na Istrii w sam raz dla dzieci sympatyczna plaza ciagnaca sie przez cale miasto , lagodne wejscie plaza miejska dosc dlugo plytko . Fazane polecam, poniewaz blisko jest do Puli jak I do Rovinji . Jest to male miasteczko z wypasionym campingiem obok. Polecam I zycze wspanialych wakacji

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone