Witam wszystkich, to mój pierwszy post napisany na tym forum
Pierwszy pisany, ale naczytałem się za duzo i mam już mętlik w głowie - mogę wymienić wady chyba każdej miejscowości na Istrii Dlatego, mimo że na forum tematów mnóstwo, będę wdzięczny za krótką poradę.
Chcemy jechać w 4 osoby, w tym 1 i 4 latek, w terminie 3-17.09, pierwszy raz do Chorwacji. Zew zględu na dzieci i ich średnie zachowanie w samochodzie trasę rozkładamy na 2 dni i ma być blisko - daltego do tej pory patrzeliśmy tylko na Istrię. Jeśli warto spojrzeć też gdzieś indziej (a niewiele dalej), to będę wdzięczny za komentarz. Zależy nam na ciszy, spokoju, czymś do zwiedzania w okolicy i w miarę fajnych plażach dla dzieciaków, idealnie choć trochę zacienionych (ale nie będziemy na nich spędzać całego urlopu).
Na razie rozważaliśmy takie miejscowości (i argumenty "przeciw"):
- Medulin - ale wiele komentarzy mówi o bardzo kiepskich plażach
- Piescana Uvala - dyskoteka po drugiej stronie zatoki spać nie daje (ale wątek z 2008) - raczej odpada
- Poreć - podobno raczej nocna i imprezowa miejscowość
- Rovinj - brzmi bardzo ciekawie, ale znowu podobno brak ciekawych plaży, żeby się wybrać z dziećmi
- na tapecie jest jeszcze Fazana i Novigrad, ale tu nie doszukałem sie konkretów o plażach i okolicy ze strony rodzin z dziećmi.
W tej chwili w rankingu prowadzi Rovinj i Medulin. Czy ktoś może z pierwszej ręki powiedzieć jak wygladają plaże w okolicy Rovinj - wiele osób twierdzi, że to jedna z fajniejszych miejscowości na Istrii.
Będę wdzięczny za aktualne opinie i podpowiedzi - pewnie też aktualne "podsumowanie stanu Istrii 2014" przyda się innym