Witam Kolegę.
Może i ja wtrącę swoje trzy grosze.
W Cro byłem dopiero cztery razy, ale zawsze w ciemno, bez rezerwacji.
W ubiegłym roku dobiłem do Breli i w ciągu 15 minut znalazłem apartament na 3 osoby (byliśmy wprawdzie tylko z żoną i psiakiem, ale spanie było).
Na wyposażeniu pełna kuchnia, łazienka, klima, darmowe wi-fi, balkon z widokiem na morze, prawie nowe meble, wszystko w kaflach, generalnie pięknie, czysto i schludnie. Za całość gospodarz zaproponował 30 EUR, więc nawet się nie targowałem
Było sporo innych apartamentów w różnym standardzie i różnych cenach, wybór jest spoko, ale w sierpniu zakładaj raczej 15 EUR za osobę za nocleg. Najwyżej coś Ci zostanie na winko i konoby
Co do trasy: Ja jeżdżę z Katowic i jakoś nie ciągnie mnie do autostrad. Jadę sobie cały czas krajówkami, całkiem za darmo
Że troszkę dłużej? Daję radę. A za te pieniądze mam dodatkowe 2-3 noclegi na miejscu.
Znajomi na Makarską jechali autostradami ok 14 h, ja krajówkami jadę ok 18 h. różnica niezbyt duża, a sporo kasy zostaje na inne cele. I dodam jeszcze tylko jedno: cokolwiek wydarzy się na autostradzie, stoisz do oporu. Ja na krajówce zawracam w dowolnym miejscu, jadę do pierwszego zjazdu i turlam się dalej alternatywną dróżką. A znam przypadki, że ludzie stali na autostradach po 6-7 godzin w korkach i NIC nie mogli zrobić.
Ja jadę na Cieszyn, Partizanske, potem kierunek Komarno, w dół na Sekesfeherwar i Pecs, potem uderzam na Barcs i już Cro. Dalej przez Glinę w stronę Karlowaca i na starą "jedynkę", przez Plitvice. Bardzo sympatyczna trasa, nieduży ruch, piękne widoki...
Co do auta - w ubiegłym roku byłem Meganką rocznik 2000 ( Benzyna bez gazu): objechała trasę bez jęknięcia. Grunt, to przygotować autko i jechać spokojnie, bez szarży. To był już jej 4 wypad do Cro i ani razu mnie nie zawiodła. A ma już 400 k nalatane
W tym roku jadę 15 sierpnia, również w ciemno. Zastanawiam się jeszcze nad celem: Primosten czy Brela.
W grę wchodzi jeszcze kilka mniejszych miejscowości w tym rejonie.
W razie pytań pisz:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl Pozdrawiam
Zagorzały fan Cro
Jarek