Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja a UE

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Łukasz
Cromaniak
Chorwacja a UE

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 12.07.2004 14:41

Dowiedziałem się, że UE finansuje powrót Serbów na tereny Chorwacji i Chorwaci się na to godzą. Unia wymusza oddanie bohaterów ostatniej wojny do wydania jakiemuś trybunałowi i Chorwaci także na to nic.
Oczywiście Polaków także ogłupiono ale nasze straty są jednak tylko finansowe a tu wygląda na to, że oprócz start finansowych zostaną przed wejściem nieźle przeczołgani i skopani.
Nie wiem co Chorwatom strzeliło do głowy z tą Unią.
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.07.2004 15:05

Łukasz napisał(a):Dowiedziałem się, że UE finansuje powrót Serbów na tereny Chorwacji i Chorwaci się na to godzą. Unia wymusza oddanie bohaterów ostatniej wojny do wydania jakiemuś trybunałowi i Chorwaci także na to nic.
Oczywiście Polaków także ogłupiono ale nasze straty są jednak tylko finansowe a tu wygląda na to, że oprócz start finansowych zostaną przed wejściem nieźle przeczołgani i skopani.
Nie wiem co Chorwatom strzeliło do głowy z tą Unią.

Nie chodzi o bohaterów tylko zbrodniarzy wojennych,i chodzi o powrót Serbów do swoich domów rodzinnych.
Chyba Cie tam nieżle Chorwaci przeczołgali w tej Chorwacji ,że tak nacjonalistycznie piszesz.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 12.07.2004 15:18

Kto jest zbrodniarzem a kto bohaterem to bardzo umowna granica. W przypadku żołnierzy ocena zależy tylko po której się jest stronie bo sympatycznej wojny nigdy nie było i nie będzie a wojsko łądnie wygląda na paradzie. Dlatego do wojen nie należy dopuszczać i ich nie prowokować. Jak się skończyło sąsiedztwo Serbów z Chorwatami wiadomo, więc chyba dla dobra dzieci i wnuków tych co przeżyli tą wojnę lepiej na siłę z nich sąsiadów nie robić. Nawet jeżeli idą za tym jakieś krzywdy ludzkie, jednak lepsze są chyba wspomnienia o utraconym domu w Krainie niż znowu narastająca nienawiść między sąsiadami.
Ermeland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ermeland » 12.07.2004 15:30

To powiedz to Serbom z Krajiny, którzy wolą chyba jednak wrócić do swoich domów niż żyć wspomnieniami o "ziemi utraconej".
A zbrodniarz jest zbrodniarzem i nie zmieni tego fakt po której stronie barykady stoi, a to że historię piszą zwycięzcy to już inna brożka.....C'est la vie :(
cezar000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) cezar000 » 12.07.2004 17:36

Bohaterem napewno nie będzie żołnierz ,który zabija cywili i jeńców ,
a właśnie o tych żołnierzy,,bohaterów'' upomina się UE.
No chyba ,że ty masz inną interpretację bohatera żołnierza.
Ale abstrahując od tego ,wogóle masz dziś rzeczywiście po urlopie cięzki
dzień widząc po twoich postach.Przydałby się urlop. :lol:
1Marek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 12.07.2004 20:27

co do wydawania chorwackich zbrodniarzy wojennych to zgoda. Pamiętam jak byłem w Vodicach w 2001 to była akcja miast które na plakatach solidaryzowały się z ich bohaterem, który miał być wydany pod trybunał. Widziałem plakaty (identyczne, różniące się tylko nazwą miasta) w vodicach, Kninie, Szybeniku. Wiem że trudno jest Chorwatom przyznać że ich bohater to zrodniarz, ale jednak...
Co do powrotów Serbów do krainy to mam mieszane odczucia. Bałkany to zawsze było zarzewie konfkiktów, miękkie podbrzusze Europy. Tragiczne ostatnie doświadczenia to tam nic nowego. jadąc przez Popaloną Krainę nie wyobrażam sobie możliwości jakiejkowiek koegzystencji Chorwatów i powracających Serbów. Zachęty Brukseli i oficjalne stanowisko Zagrzebia nic tutaj nie zmieni. Uważam że należy zostawić tak jak jest-czystki etniczne się dokonały i niech Chorwaci i Serbowie nie wchodzą sobie więcej w drogę. Pamiętajmy że wojna zaczęła się nie od napaści Chorwatów na Serbów w Krainie ale to właśnie Serbowie ogłosili secesję. Wysiłek należy ukierunkować na załatwienie spraw pozostawionych majątków w Chorwacji, może pomoc Brukseli w wypłacie odszokodowań za utracone mienie dała by wiecej.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 13.07.2004 07:01

Otóż to. Co się stało to się nie odstanie i lepiej nowej beczki prochu nie tworzyć. Ale czemu UE zmusza do tego. Czy z głupoty czy wyrachowania .
Marko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko » 14.07.2004 13:17

To Chorwatom zalezy na wejściu do UE, nie odwrotnie. Odnalezienie (względnie wydanie) takich zbrodniarzy jak Ante Gotovina (mord około tysiąca Serbów z Krajiny w ramach operacji "Oluja",czyli "Burza" w 1995 r.) uwiarygodni HR jako państwo cywilizowane.
Ermeland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ermeland » 14.07.2004 13:30

Jakiej nowej beczki prochu ? Uważam, że Serbom należy umozliwić powrót do swoich domów. Na pewno lepiej nie będzie jak im się tego zabroni (nawet przy odszkodowaniach)
1Marek1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1Marek1 » 14.07.2004 13:31

Marko napisał(a):To Chorwatom zalezy na wejściu do UE, nie odwrotnie. Odnalezienie (względnie wydanie) takich zbrodniarzy jak Ante Gotovina (mord około tysiąca Serbów z Krajiny w ramach operacji "Oluja",czyli "Burza" w 1995 r.) uwiarygodni HR jako państwo cywilizowane.

Oczywiście że tak i nikt tutaj nie twierdzi inaczej. Łukasz i ja niezgadzamy sie z opinia że należy dążyć do powrotu wypędzonych Serbów na tereny chorwackie-dla dobra wszystkich (głównie powracajacych Serbów) stron.
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 14.07.2004 14:05

[quote="Ermeland"]Jakiej nowej beczki prochu ? Uważam, że Serbom należy umozliwić powrót do swoich domów. Na pewno lepiej nie będzie jak im się tego zabroni (nawet przy odszkodowaniach)[/quote]

Takiej samej beczki prochu jaka była poprzednio. Skoro te dwa narody nie potrafią z powodu wzajemnej nienawiści żyć razem (kto jest winny to temat na inną dyskusje) to lepiej ich na siłę nie łączyć. Po za tym z mniejszościami zawsze są problemy i łatwo można ich wykorzystać do wywołania sporów. Jeżeli z powodu wojny przynajmniej ten problem się rozwiązał to po co go odtwarzać
Ermeland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ermeland » 14.07.2004 14:12

w takich kategoriach myśląc, to niby teraz nie ma beczki prochu ? i jak tu mówić o łączeniu na siłę skoro po jednej stronie występuje pozytywny element wolicjonalny.
i czemu tak negatywnie odnosisz się do mniejszości w ogólności ? każda inność wzbogaca społeczeństwo (być możę właśnie dlatego Polska postrzegana jest w "starej" Europie jako bastion nietolerancji :( ). Więcej wiary w ludzi !!
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 14.07.2004 14:56

Doświadczenia ubiegłego wieku wskazują, że tam gdzie jest mniejszość to wcześniej czy później się robi krwawy konflikt. Może nie mam racji i to nie mniejszości są winne tylko coś innego ale lepiej chyba nie ryzykować.

Natomiast co o nas ktoś myśli w Europie i z jakiego powodu ani co jest politycznie poprawne to ...
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 14.07.2004 15:00

A tak przez porównanie do Polski to co byście pomyśleli o powrotach Niemców na ziemie zachodnie z dodatkowym dofinansowaniem z UE. Dodatkowo u nich wojna skończyła się chyba 9 lat temu a u nas 59
Ermeland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ermeland » 14.07.2004 15:37

Jestem z Olsztyna (a więc tzw. ziemie odzyskane) i jest mi to zupełnie obojętne.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone