Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja a aparat cyfrowy?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kreda
Odkrywca
Chorwacja a aparat cyfrowy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kreda » 30.05.2004 20:07

Witam wszystkich serdecznie!
Mam takie pytanko: czy w chorwackich "labach" mozna zgrywać zdjęcia z kart pamięci na płytkę CD i jeśli ktoś to robił, to ile taka przyjemność kosztuje?
Mam kartę 256 MB a starcza mi ona na niecałe 100 zdjęć. Jak byłem w Chorwacji 2 lata temu to analogiem zrobiłem 150 zdjęć, więc cyfrówką zrobię na bank 2 razy więcej. Laptopa nie posiadam, więc zastanawiam się jak rozwiązać problem przepełniających się kart pamięci.
Może ktoś ma jakiś inny sprawdzony pomysł, kafejka internetowa albo coś podobnego. Bardzo proszę o porady.
Pozdrawiam.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 30.05.2004 20:53

Rozwiązanie z pozoru najdroższe, ale na dłuższą metę chyba najbardziej opłacalne. Kupujesz urządzenie pt. fotobank. Niewielkie urządzenie będące jednocześnie czytnikiem kart, jak i pamięcią masową do przechowywania zdjęć. Samo urządzenie na Allegro kupisz za ok. 460 - 550 zł. Do tego dysk 2,5 cala o grubości 9,5 mm. Cena dysku od ok. 100 zł (za ok. 1 - 1,5 GB) wzwyż.
Zasada działania prosta: wkładasz kartę w odpowiedni dla niej otwór, naciskasz przycisk i urządzonko kopiuje zdjęcia z Twojej karty. Można to robić w terenie, gdyż posiada akumulator.
Jesteś zupełnie niezależny, już nigdy nie będziesz musiał placić za archiwizację (a ceny tej usługi nie zawsze są tanie, nawet w Polsce - w maju w Kołobrzegu zaśpiewali mi 36 zł (w rozdzielczości 3,2 MP) za płytkę, chyba, że chcę w rozdzielczości 1.3 MP, to 6 zł) Było to bodajże w punkcie Fuji na ul. Dubois).
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 30.05.2004 22:04

kreda napisał(a):Witam wszystkich serdecznie!
Mam takie pytanko: czy w chorwackich "labach" mozna zgrywać zdjęcia z kart pamięci na płytkę CD i jeśli ktoś to robił, to ile taka przyjemność kosztuje?
Mam kartę 256 MB a starcza mi ona na niecałe 100 zdjęć. Jak byłem w Chorwacji 2 lata temu to analogiem zrobiłem 150 zdjęć, więc cyfrówką zrobię na bank 2 razy więcej. Laptopa nie posiadam, więc zastanawiam się jak rozwiązać problem przepełniających się kart pamięci.
Może ktoś ma jakiś inny sprawdzony pomysł, kafejka internetowa albo coś podobnego. Bardzo proszę o porady.
Pozdrawiam.

Tak... polecam kafejke internetowa... sa popularne w wiekszosci miejscowosci turystycznych.... poleca wziecie jednak plyty ze sterownikami poniewaz jesli zainstalowane tam komputery nie maja systemu XP konieczna sie moze okazac ich inastalacja.... XP natomiast nie wymaga instalacji wiekszosci sterownikow (mowie o sterownikach USB) - gorzej z aparatami, ktore pomimo inastalacji steronikow wymagaja instalacji specjalnego oprogramowania bo wlascisiel kafejki moze sie nie zgodzic na to- w takiej sytuacji polecam czytnik kart pamieci np FCCE 6 in1 - w XP nie jest potrzebna zadna instalacja ... natomiast w nizszych systemach operacyjnych (2000, 98) trzeba zainstalowac tylko niewielkie sterowniki USB.
Mam nadzieje ze czysta plyta CDR nie jest problemem w kafejce internetowej :D

Pozdrawiam: Piotr
Sylwia15
Odkrywca
kaf

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwia15 » 11.07.2006 19:33

a ile kosztuje kafejka??
Maria L.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maria L. » 17.07.2006 08:31

Cyfrówką zrobisz 3 razy tyle zdjęć co zwykłym - tak przynejmniej było w moim przypadku, mieliśmy dodatkową kartę w paracie i zmieściło nam się około 200 zdjęć. Pozdrowienia :)
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 17.07.2006 08:52

Ceny kart już są tak niskie że warto w większą zainwestować, a nie bawić się w przegrywanie i płacenie za kafejkę... ja dałem za 1G MMC na allegro 88 zł przed wyjazdem i zrobiłem 700 zdjęć :lol:
Graf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graf » 17.07.2006 17:47

No a fotobank bez dysku kosztuje 136zł.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne