Dzień dobry.
Mali i Robit w Golem i te plaże. Nie ukrywam, że ten post powyżej skłonił nas do wyboru tegoż na miejsce urlopu.
Odniosę się do fal i czystości morza na tych plażach.
Przejrzystość jest taka, że nurkując nie widać dna z 20 cm....słabo, nawet bardzo słabo. Na dnie w niektórych miejscach szlam...
Morze w tym rejonie jest brudne i zmącone. Fale są i robią właśnie taką robotę.
Edycja po wizycie w Duress. Morze zdecydowanie czystsze i bardziej przejrzyste, ale zupa i bez fal.
Odnośnie czystej tej części Albanii.
Las piniowy ok , fajnie, cykady. Za lasem droga wzdłuż, strasznie. Masa śmieci właśnie w lesie między ośrodkami.
Dalej w kierunku Ruga e Henceve w rów, ściek pełen śmieci . Wpływa to do kanału , który wpływa do morza. Zapach nie wspomnę.
Kanał to raczej kanalizacja odprowadzana do morza. Myśle, że to ma olbrzymi wpływ na czystość morza w tym właśnie rejonie tych plaż.
W okolicy masa budów nowych apartamentowców. Przepych i bieda. Obok Hotelów, koczowisko biednych, bezdomnych ludzi.
I masa rodaków.
Polecam wycieczkę, no może nie do końca wyspę Sazan i półwysep Karaburun. Tam jest ładnie, czyste morze, ale teren wojskowy, niby bez dostępu z lądu dla turystów. Ale to jest Albania wybrana , nie dla wszystkich.....
Dużo, bardzo dużo czeka pracy Albańczyków, ale moim zdaniem do póki nie zmienią swojego społeczeństwa, jest to nie do zrealizowania..
Ludzie bardzo uprzejmi, pomocni. Język przewodni włoski i angielski, jak coś. Czym starsi tym lepiej.
Jest bezpiecznie. Transport z lotniska, my bus plus ich MPK, koszt 7 euro do Golem za osobę. Taxi ok 27 do 50 euro.
Zakupy. Alko zdecydowanie Spar. ok 30 Leków mniej na piwie. Rakija 411 leków. Owoce i warzywa stragany od lokalsów. Przykład melon u lokalsa 50 Leków kg, w sklepie po drodze 150!
Najlepsza opcja sprzedaż leków w ich kantorach . Dzisiaj kurs w Durres 99,6 Leków za euro. Przy płatności w euro lokalsi przeliczają po 95. Wydają w obu walutach.
Co raz więcej możliwości płacenia kartą w sklepach.
Kwatery w dobrym apartamencie widziałem dzisiaj po 10 euro za osobę. Hotelu w którym pytałem 25 euro z śniadaniem za osobę ze śniadaniem , parkingiem i plażą z leżakiem i parasolem.
I uwaga lobby parasolowe działa. Nie kupisz w sklepie parasola na plaże
ja przynajmniej nie spotkałem. W apartamencie też nie mamy. Idziesz na plażę , masz wynająć!
Podsumowanie.
Dla wielbicieli opcji hotelowej jak najbardziej. Dla nas, niekoniecznie. Mam wiele do wyposażenia naszego, ale trzeba się jakoś odnaleźć
Pozdrawiam