Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja 6Polaków aresztowanych za włamanie do jubilera

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 15.06.2007 12:01

niezawodny napisał(a):
damiangres napisał(a):Jak pokazuje przykład Nowego Jorku i zmian wprowadzonych przez burmistrza Giullianiego wysokość kary i jej nieuchronność ma znaczenie PIERWSZORZĘDNE.

Trafiłeś kulą w płot. Giualiani nie zaostrzył prawa w Nowym Yorku bo był tylko burmistrzem, więc ustawodawstwo mu nie podlegało - nie miał możliwości zmiany prawa. Natomiast Giulianiemu podlegała policja miejska i ta otrzymała od niego słynny rozkaz "zero tolerancji", który polegał na tym żeby przestępców po prostu łapać a nie opowiadać frazesy o zmianie prawa. Bo to czy przestępcę się złapie i ukarze zależy od tego czy ktoś go ściga a nie od tego jak wysoka kara jest zapisana w kodeksie karnym. A problem polski to fakt że przestępców się nie ściga - prawo karne nie ma z tym nic wspólnego.
Przykład z autopsji; niejednemu z nas włamano sie do samochodu albo skradziono brykę w całości - ja zaliczyłem wszystkie te "przyjemności". Oczywiście wszystkie te sprawy zgłosiłem na policję gdzie za każdym razem zostałem wyśmiany: "Panie, przecież my tego nigdy nie znajdziemy bo wie pan ile jest takich spraw..." Gdy zgłosiłem kradzież samochodu to policjant pokazał mi tablice rejestracyjne leżące w jego pokoju pod ścianą i odparł: "Patrz Pan - tyle odzyskaliśmy ze skradzionego poloneza, więc na więcej proszę nie liczyć".
Giuliani na wstępie wypieprzył wszystkich policjantów, którzy reprezentowali taki stosunek do przestępczości ("nie da się") a zaczął nagradzać tych, którzy pokazali że "da się". Bo oczywiście że da się tylko trzeba chcieć ruszyć dupę. Od zaostrzania prawa nie wzrasta ilość złapanych przestepców - to chyba jest oczywiste... No ale prościej jest zaostrzyć prawo czyli przegłosować w sejmie świstek papieru, który pozostanie świstkiem... niż ruszyć dupę w teren
Ale widzę że sporo ludzi wierzy w propagandę rządową - do czasu jak sami padną ofiarą przestępstwa...

Nigdzie nie napisałem, że były to zmiany w kodeksie prawnym :) Więc to Ty trafiłeś kulą w płot.
Chodziło włąśnie raczej o podejście, któremu lepiej skonstruowany kodeks karny może służyć pomocą.
Oczywiście nie zmienia to mojego stosunku do zagadnienia "małej szkodliwości społecznej czynu" i zagadnienia surowości oraz nieuchronności kary.
pozdrawiam
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.06.2007 12:30

Damingres napisałeś cyt: „Jak pokazuje przykład Nowego Jorku i zmian wprowadzonych przez burmistrza Giullianiego wysokość kary i jej nieuchronność ma znaczenie PIERWSZORZĘDNE.” koniec cytatu. Po za tym ten przykład miał być koronnym dowodem na skuteczność podniesienia sankcji więc się nie wykręcaj.
Twoje poczucie sprawiedliwości jest cokolwiek egzotyczne. Sprowadza się do karania na oślep i przypadkowych sankcji. Za ten sam czyn popełniony w identycznych warunkach jeden dostanie symboliczną karę (stary maluch 100 zł) a drugi drakońską (Mercedes 300 tys pożyczony) Takiej sprawiedliwości oczekujesz? Widać, że nigdy nie miałeś do czynienia z wymiarem sprawiedliwości, a całą wiedzę czerpiesz z TV.
Na marginesie: wiele lat byłem motonitą ostatnio sprzedałem swojego Bandita żeby nie kusić losu. Czy twoje 100 KM nie powoduje, że zazwyczaj jesteś na bakier z prawem? Znam takich co uważają, motocykliści to zagrożenie i powinno się ich surowiej karać ,albo w ogóle zabronić im jeżdzić.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 15.06.2007 13:08

realista2 napisał(a):Damingres napisałeś cyt: „Jak pokazuje przykład Nowego Jorku i zmian wprowadzonych przez burmistrza Giullianiego wysokość kary i jej nieuchronność ma znaczenie PIERWSZORZĘDNE.” koniec cytatu. Po za tym ten przykład miał być koronnym dowodem na skuteczność podniesienia sankcji więc się nie wykręcaj.
Twoje poczucie sprawiedliwości jest cokolwiek egzotyczne. Sprowadza się do karania na oślep i przypadkowych sankcji. Za ten sam czyn popełniony w identycznych warunkach jeden dostanie symboliczną karę (stary maluch 100 zł) a drugi drakońską (Mercedes 300 tys pożyczony) Takiej sprawiedliwości oczekujesz? Widać, że nigdy nie miałeś do czynienia z wymiarem sprawiedliwości, a całą wiedzę czerpiesz z TV.
Na marginesie: wiele lat byłem motonitą ostatnio sprzedałem swojego Bandita żeby nie kusić losu. Czy twoje 100 KM nie powoduje, że zazwyczaj jesteś na bakier z prawem? Znam takich co uważają, motocykliści to zagrożenie i powinno się ich surowiej karać ,albo w ogóle zabronić im jeżdzić.

Nie wykręcam się - chodziło mi o nie tylko o poprawę kodeksu ale i o egzekucję kary. Toi właśnie NIEUCHRONNOŚĆ i SUROWOŚĆ.
Zależy ona od podejścia policji, ale i od zapisów w kodeksie, a więc możliwości karania.
Podejście policji w Nowym Jokrku, wraz z zapisami tamtejszego prawa - surowego, co by nie mówić - zdało egazmin.
Co zaś się tyczy zabierania samochodu, widzę, że to raczej Ty nie rozumiesz. Nie jest ważne, czym zabijasz, a samochód w rękach nassanego buraka - kimkolwiek by nie był - jest narzędziem zbrodni.
Dobrze też wiesz, że stosowanie kar finansowych, wymierzanych post factum, ma mizerną skuteczność, nie mówią c już o ich ściągalności - ale to temat na inny wątek zupełnie.
Jeśli wsiadasz za kierownicę pod wpływem, popełniasz czyn zabroniony i masz świadomość konsekwencji. Czy dla Ciebie karanie za jazdę po pijaku to karanie na oślep? :) Co z tego, że pożyczonym? Co to za tłumaczenie? Widzę gościa na cyku - nie pożyczam mu samochodu, bo jestem wówczas współwinny. No i co z tego, że jeden wart jest 600 tys. a inny tysiąc? Powtarzam - mam fantazję jechania mercem 600 na podwójnym gazie - stać mnie - to się bawię.
Nie stać mnie, ewentualnie moje poczucie moralności mi nie pozwala - daję sobie spokój. Przecież każdy pisjany burak za kierownicą ma swój rozum?
Co się zaś tyczy moto - cóż żałuj, żeś sprzedał swoją Dryndę :) Chyba żałujesz? :) Czy masz nową? :)
A tak na poważnie - zero punktów - wzorowy kierowca. Mogę Ci zaręczyć, że w mieście jeszcze nie przekroczyłem 100 (że całkiem przepisowo jeżdżę - to bym skłamał) :)
Ale NIGDY nie jechałem na cyku, dzień po, albo gdy czułem, że jeszcze nie wywietrzałem. Z resztą ostatnio na zlocie kolesia związaliśmy, bo chciał właśnie wsiadać zawiany. I następnego dnia miał jeszcze karę dodatkową i konkretną zr...kę.
Nie wiem, jakich motocyklistów Ty znałeś - moi znajomi mają "poukładane w głowach". I tak samo nie lubią cwaniaków w katamaranach, jak i tych na moto, czy rowerze.
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
Ostatnio edytowano 15.06.2007 13:13 przez damiangres, łącznie edytowano 1 raz
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 15.06.2007 13:12

Nie wiecie co tam słychać u ,,naszych'' włamywaczy ?
Może im jakiś wikt trzeba będzie posłać jak ich zaczną karmić ośmiornicami i żabami. :D
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 15.06.2007 13:19

platon napisał(a):Nie wiecie co tam słychać u ,,naszych'' włamywaczy ?
Może im jakiś wikt trzeba będzie posłać jak ich zaczną karmić ośmiornicami i żabami. :D

Z tego co wiem to w więzieniach Dalmacji podają na obiad lignje na żaru i do tego jedno Kalrlovaczko tyle że małe. Natomiast w głębi lądu wikt więzienny to wrucza janjetina + Ożujsko (też jedno i też małe)
:wink: :P
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 15.06.2007 13:36

niezawodny napisał(a):
platon napisał(a):Nie wiecie co tam słychać u ,,naszych'' włamywaczy ?

Z tego co wiem to w więzieniach Dalmacji podają na obiad lignje na żaru i do tego jedno Kalrlovaczko tyle że małe. Natomiast w głębi lądu wikt więzienny to wrucza janjetina + Ożujsko (też jedno i też małe)
:wink: :P

Do biura podróży przychodzi klient i mówi:
- Mam 50 euro. Chciałbym za to jakieś niedrogie wczasy, ale żeby na miejscu była biblioteka, bilard, basen, siłownia, sauna, a w pokoju - telewizor, komputer i kino domowe.
- Nie ma u nas czegoś takiego. Ale chce pan takie za darmo i to zagraniczne?
- No pewnie.
- Proszę się zgłosić do chorwackiego więzienia.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.06.2007 15:17

Dla najzatwardzialszych zbrodniarzy i recydywistów mają ponoć wprowadzić czeska kuchnię i obowiązkowe knedliki do każdego posiłku. Na samą wieść o tym podobno już przestępczość spadła.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 15.06.2007 15:57

inni też mają złodziejską fantazję :wink:
Rosyjski Robin Hood wpadł we Włoszech
Wybierał tylko odludne włoskie farmy. Zakradał się do domu, a potem ustawiał domowników pod ścianą i okradał. Ale Igor Vaclavic nie był zwykłym rabusiem. Zafascynowany Robin Hoodem, przebrany za ninję, terroryzował wieśniaków łukiem, a potem uciekał rowerem. Wreszcie wpadł.
Robin Hood, czy może raczej rosyjski ninja, był bezkarny przez kilka tygodni. Mieszkańcy północy Włoch opowiadali tylko o zamaskowanym rabusiu, który zrywał ich na równe nogi w środku nocy. Żądał pieniędzy i biżuterii.
Jak podaje BBC, jego ofiary były tak przestraszone, że ataki zgłaszały na policję dopiero kilka dni później. Wszystko dlatego, że rabuś wyglądał na wariata. A taki może zabić bez powodu. Złodziej był ubrany cały na czarno, nawet na głowie miał czarną chustę. Jakby tego było mało, groził wieśniakom... łukiem.
W końcu rabuś wpadł. W dość absurdalny zresztą sposób. Zakradł się do jednego z domów. Staruszek, który w nim mieszkał, zszedł po schodach zaintrygowany odgłosami. Postanowił jednak po drodze zabrać strzelbę. I kiedy był już na ostatnim schodku, potknął się, a strzelba wystrzeliła.
Rabuś się wystraszył i zaczął uciekać. Tym razem policja o wszystkim dowiedziała się od razu i ruszyła w pogoń. Złodziej wskoczył na swój rower, ale szybko się zorientował, że i tak nie ucieknie. Zeskoczył i ukrył się na polu wśród kukurydzy. Policji udało się go jednak złapać.

Okazało się, że to dawny rosyjski żołnierz - Igor Vaclavic. Przy sobie miał nawet trochę wojskowego sprzętu - w plecaku schował noktowizor. Zdumiałym policjantom rabuś-ninja powiedział, że zawsze chciał zostać Robin Hoodem.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 18.06.2007 18:51

realista2 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
Dromader napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):A ONI (czyt. bandyci) mogą łamać prawa człowieka :?::!: 8O :evil: . Jestem zdecydowanie :!: za zaostrzeniem naszego prawa (w tym i europoejskiego) karnego.

LESZEK MA RACJĘ :!: :!: :!: :!:
Ale prawo dla wszystkich jednakowe. Czy żebrak, bezdomny, robotnik, rolnik, inżynier, lekarz, poseł :x , czy każdy inny Polak, ma odpowiadać sumiennie za swoje czyny czyt. zgodnie z prawem. :x

Jakbym słyszał Ziobrę i resztę PiSiorów...
Widzę że kolejny temat Hyde Parkowy się zrobił a admin przyciął komara :wink:

Niezawodny, a może Admin nie przysnął może też nie chce żyć w ksenofobicznym państwie policyjno-wyznaniowym.
Dromader czy przemyślałeś to co napisałeś? Czy nasze prawo karne różnicuje odpowiedzialność żebraka, bezdomnego, robotnika, rolnika, inżyniera, lekarza, posła? Zróżnicowanie dopiero nastąpi po wprowadzeniu pomysłów w stylu konfiskata auta za jazdę po pijaku. O tym czy przestępcy będą odpowiadać za swoje czyny decyduje ściganie, a o tym czy będą powstrzymywać się od dokonywania przestępstw nieuchronność ścigania w tym prominentów wszelkiej maści w szczególności. Wysokość kary ma znaczenie drugorzędne.

No cóż, proponuję dokładnie przeczytać to co napisałem. Co ma wspólnego równość wszystkich wg prawa do ksenofobicznego państwa :?: Przykład - masz kredyt w banku? Jeżeli masz to z pewnością spłacasz regularnie raty, prawda? To jak to się ma do niektórych koalicyjnych posłów i posłanek, którzy na obowiązek spłaty milionowych długów odpowiadają, że to atak na ich ugrupowanie? Jak wicepremier podobno cywilizowanego kraju może nie przyjść na swoją rozprawę tłumacząc, że mu się nie chciało i pił kawę w ministerstwie, któremu szefuje? Wiem, nie musiał, ale to przecież "świecznik" tego państwa!!! O TO MI CHODZIŁO!
Proszę nie porównywać mnie do, jak to wcześniej określono PiSiorów, cokolwiek to oznacza :wink:

Pozdrawiam :papa:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 18.06.2007 19:38

Dromader napisał(a):
realista2 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
Dromader napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):A ONI (czyt. bandyci) mogą łamać prawa człowieka :?::!: 8O :evil: . Jestem zdecydowanie :!: za zaostrzeniem naszego prawa (w tym i europoejskiego) karnego.

Ale prawo dla wszystkich jednakowe. Czy żebrak, bezdomny, robotnik, rolnik, inżynier, lekarz, poseł :x , czy każdy inny Polak, ma odpowiadać sumiennie za swoje czyny czyt. zgodnie z prawem. :x

Niezawodny, a może Admin nie przysnął może też nie chce żyć w ksenofobicznym państwie policyjno-wyznaniowym.
Dromader czy przemyślałeś to co napisałeś? Czy nasze prawo karne różnicuje odpowiedzialność żebraka, bezdomnego, robotnika, rolnika, inżyniera, lekarza, posła? Zróżnicowanie dopiero nastąpi po wprowadzeniu pomysłów w stylu konfiskata auta za jazdę po pijaku. O tym czy przestępcy będą odpowiadać za swoje czyny decyduje ściganie, a o tym czy będą powstrzymywać się od dokonywania przestępstw nieuchronność ścigania w tym prominentów wszelkiej maści w szczególności. Wysokość kary ma znaczenie drugorzędne.

No cóż, proponuję dokładnie przeczytać to co napisałem. Co ma wspólnego równość wszystkich wg prawa do ksenofobicznego państwa :?: Przykład - masz kredyt w banku? Jeżeli masz to z pewnością spłacasz regularnie raty, prawda? To jak to się ma do niektórych koalicyjnych posłów i posłanek, którzy na obowiązek spłaty milionowych długów odpowiadają, że to atak na ich ugrupowanie? Jak wicepremier podobno cywilizowanego kraju może nie przyjść na swoją rozprawę tłumacząc, że mu się nie chciało i pił kawę w ministerstwie, któremu szefuje? Wiem, nie musiał, ale to przecież "świecznik" tego państwa!!! O TO MI CHODZIŁO!
Proszę nie porównywać mnie do, jak to wcześniej określono PiSiorów, cokolwiek to oznacza :wink:

Wyluzuj się. :D Jakie ziobro?Jakie raty?Jaki kredyt? :D
Temat jest o polskich złodziejach co ukradli złoto w Chorwacji.
Mieszkali jako piraci w twierdzy w Omiszu i robili wypady po złoto Dalmacji. :wink:
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 18.06.2007 20:00

platon napisał(a):
Dromader napisał(a):
realista2 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
Dromader napisał(a):

Mieszkali jako piraci w twierdzy w Omiszu i robili wypady po złoto Dalmacji. :wink:

Aaaaaaaaaaaaaaaa! W takim razie nie doczytałem :roll: :wink: Myślałem, że to post w forum o Młodzieży Wszech ... cz coś tam takiego :sm:
Zmywam się z tego wątku bo nie warto się tak pierdołami podniecać.
Adminie :!: :!: Wycinaj Waść temat. Wstydu oszczędź :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.06.2007 20:10

Dromader napisał(a):
platon napisał(a):
Dromader napisał(a):
realista2 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
Dromader napisał(a):

Aaaaaaaaaaaaaaaa! W takim razie nie doczytałem :roll: :wink: Myślałem, że to post w forum o Młodzieży Wszech ... cz coś tam takiego :sm:

Fajne ramki :D Kto następny :?: :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.06.2007 08:48

Rysio napisał(a):
Dromader napisał(a):
platon napisał(a):
Dromader napisał(a):
realista2 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
Dromader napisał(a):

Fajne ramki :D Kto następny :?: :wink:

Ja cieeeee 8O, ale dyskusję rozpętałem 8O 8) :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.06.2007 19:09

Cieplutko na polku, nie ? :lol: Słoneczko grzeje mocno a wy jak widac bez czapeczki chodzicie :lol: :oczko_usmiech: :lol: :oczko_usmiech: :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.06.2007 08:01

Piotrek, ale musisz przyzynać, że rameczki są prześliczne :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :lool: :sm:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja 6Polaków aresztowanych za włamanie do jubilera - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone