Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja 6Polaków aresztowanych za włamanie do jubilera

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.06.2007 20:41

Nasza kochana ekipa rządząca wzięła przykład z dawnych czasów i to jest ciąg dalszy akcji kryptonim "Żelazo" :D
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 13.06.2007 20:51

Sławomir Wocial napisał(a):Nasza kochana ekipa rządząca wzięła przykład z dawnych czasów i to jest ciąg dalszy akcji kryptonim "Żelazo" :D

Chyba kryptonim Złote Runo. :wink: A niektórzy tu tak marzą by spędzić parę lat w Chorwacji. :wink: Im się to pewnie uda.
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 13.06.2007 22:38

darek1 napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):A ONI (czyt. bandyci) mogą łamać prawa człowieka :?::!: 8O :evil: . Jestem zdecydowanie :!: za zaostrzeniem naszego prawa (w tym i europoejskiego) karnego.

Podzielam zdanie Leszka. Jestem zwolennikiem drastycznych kar włącznie z wykonywaniem kary smierci. Prawo stanowią ludzie i prawa należy przestrzegać. Kto nie przestrzega go i żyje kosztem innych ludzi musi ponosić surowe konsekwencje. Dlatego też popieram Pana min. Ziobrę za dotychczasowe osiągnięcia na niwie zaprowadzania porzadku publicznego i dalsze jego próby, nierzadko hamowane przez pseudopolityków i unię europejska.

Można jeszcze wprowadzić tortury i odcinanie dłoni, albo piętnowanie na czole rozżarzonym żelazem. Widać te kilkanaście lat to za mało żeby zrozumieć, że wolność też ma swoją cenę. To co czynią obecne władze jest zagrożeniem dla wolności jeśli nie uda się tego powstrzymać za kilka lat obudzimy się w ponurym zniewolonym świecie o ironio stworzonym przez demokratyczne państwo. Ciekaw jestem czy zwolennicy takiej ponurej wizji policyjnego państwa lekarza też pouczają co do diagnozy i sposobu leczenia? Nie dociera do nich, że wysokość kary w funkcjonującym od lat systemie prawnym ma minimalne znaczenie odstraszające, że tylko nieuchronność kary powstrzymuje od popełnienia przestępstwa, ale co ci prawnicy wiedzą. Lepiej dać wiarę zapewnieniom pewnego ministra koniunkturalisty bez kręgosłupa moralnego i posłuchać specjalistów z radykalnego radia no i mamy przecież swój własny zdrowy chłopski rozum.
Co zaś się tyczy samej kradzieży to cały ten zgiełk wokół tej błahej sprawy świadczy o naszej zaściankowości i kompleksach. Guzik mnie tych paru bandziorów obchodzi zostali złapani i poniosą skutki swojej głupoty, a że są Polakami to co? Chorwaci, Niemcy czy Włosi nie kradną ? Nie ma u nich przepełnionych jak u nas wiezień?
Rafi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafi » 13.06.2007 23:01

coraz mniej mam ochotę czytać to forum, tyle tu politycznych wycieczek.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.06.2007 11:37

to nara!!
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 14.06.2007 12:14

platon napisał(a):Sprawcy poprosili o celę z widokiem na Adriatyk.To chyba jakiś polski gang Olsena. :wink:

I wszystko jasne! Co tam złoto - i tak pewnie wiedzieli że "wpadną".
Ale ten widok na Adriatyk! Grzechu wart.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 14.06.2007 12:16

Cóż - pewnie każdy z nas ma jakies tam poglądy i daje im upust gdzie się da :)
Na szczęście każa ekipa ma gruby "brud za paznokciami". SLD, PO, PiS, czy inne - to samo było jest i będzie :)
Niestety - demokracja
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 14.06.2007 19:11

Leszek Skupin napisał(a):A ONI (czyt. bandyci) mogą łamać prawa człowieka :?::!: 8O :evil: . Jestem zdecydowanie :!: za zaostrzeniem naszego prawa (w tym i europoejskiego) karnego.

LESZEK MA RACJĘ :!: :!: :!: :!:
Ale prawo dla wszystkich jednakowe. Czy żebrak, bezdomny, robotnik, rolnik, inżynier, lekarz, poseł :x , czy każdy inny Polak, ma odpowiadać sumiennie za swoje czyny czyt. zgodnie z prawem. :x
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.06.2007 19:53

Dromader napisał(a):

Ale prawo dla wszystkich jednakowe. Czy żebrak, bezdomny, robotnik, rolnik, inżynier, lekarz, poseł :x , czy każdy inny Polak, ma odpowiadać sumiennie za swoje czyny czyt. zgodnie z prawem. :x

Jakbym słyszał Ziobrę i resztę PiSiorów...
Widzę że kolejny temat Hyde Parkowy się zrobił a admin przyciął komara :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 14.06.2007 22:44

Auto co ukradli i jechali na włam było czteroosobowe ,a ich sześciu.
Także ten co prowadził dostanie jeszcze manadat . :wink:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.06.2007 08:42

niezawodny napisał(a):
Dromader napisał(a):

Niezawodny, a może Admin nie przysnął może też nie chce żyć w ksenofobicznym państwie policyjno-wyznaniowym.
Dromader czy przemyślałeś to co napisałeś? Czy nasze prawo karne różnicuje odpowiedzialność żebraka, bezdomnego, robotnika, rolnika, inżyniera, lekarza, posła? Zróżnicowanie dopiero nastąpi po wprowadzeniu pomysłów w stylu konfiskata auta za jazdę po pijaku. O tym czy przestępcy będą odpowiadać za swoje czyny decyduje ściganie, a o tym czy będą powstrzymywać się od dokonywania przestępstw nieuchronność ścigania w tym prominentów wszelkiej maści w szczególności. Wysokość kary ma znaczenie drugorzędne.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 15.06.2007 09:06

realista2 napisał(a):
niezawodny napisał(a):
Dromader napisał(a):

Niezawodny, a może Admin nie przysnął może też nie chce żyć w ksenofobicznym państwie policyjno-wyznaniowym.
Dromader czy przemyślałeś to co napisałeś? Czy nasze prawo karne różnicuje odpowiedzialność żebraka, bezdomnego, robotnika, rolnika, inżyniera, lekarza, posła? Zróżnicowanie dopiero nastąpi po wprowadzeniu pomysłów w stylu konfiskata auta za jazdę po pijaku. O tym czy przestępcy będą odpowiadać za swoje czyny decyduje ściganie, a o tym czy będą powstrzymywać się od dokonywania przestępstw nieuchronność ścigania w tym prominentów wszelkiej maści w szczególności. Wysokość kary ma znaczenie drugorzędne.

Jak pokazuje przykład Nowego Jorku i zmian wprowadzonych przez burmistrza Giullianiego wysokość kary i jej nieuchronność ma znaczenie PIERWSZORZĘDNE.
Wysokie kary za najmniejsze nawet przestępstwa skutecznie zniechęcają do ich popełniania. Inaczej koleś, który kradnie radia nadal będzie Ci wybijał w aucie małą, trójkątną szybkę z tyłu, a jak go złapią na gorącym uczynku, to sprawa zostanie umorzona ze względu na "niską szkodliwość społęczną czynu", bo mała szybka kosztuje niecałe 200 zł, więc o co hałas?
Największe nieszczęście naszego kraju to tzw. "niska szkodliwość społeczna czynu" oraz wyroki w zawieszeniu.
Przykłąd: 2 lata więzienia w zawieszeniu na 5 lat za skorumpowanie policjanta - wczoraj coś w TV usłyszałem.
Więc nie mówcie mi proszę o dobrym kodeksie karnym.
Jeśli natomiast chodzi o zabieranie aut za jazdę po pijaku - podpisuję się obiema rękami. Fantazja zawsze kosztuje - pół biedy jeśli auto, ale jeśli czyjeś życie - to już wolę, żeby takiemu burakowi "skroili" jego katamarana.
pozdrawiam
--
damian
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 15.06.2007 11:19

Damiangres Przed wojną w Sejmie był znaczny odsetek ludzi ledwie piśmiennych, a mimo to prawo było niebo lepsze. Wiesz dlaczego? Bo mieli kompleks braku wykształcenia i nie przeszkadzali prawnikom w ich pracy.
Opierasz się na niesprawdzonych informacjach dziennikarskich obliczonych na sensację i nieprawdziwych stwarzających powszechny obraz totalnego braku odpowiedzialności i powszechnej zbrodni. Jeśli zapytać kiedy notowano więcej przestępstw w przedwojennej Warszawie czy tej obecnej każdy powie teraz jest apokalipsa prawda? Statystyki mówią jednak zupełnie coś innego. W okresie poprzedzającym wprowadzenie stanu wojennego ilość dokuczliwych włamań, rabunków i kradzieży był bardzo wysoka. Wprowadzono stan wojenny z jego restrykcyjnym prawem i co? I ilość przestępstw przeciwko mieniu jeszcze wzrosła choć przekonanie ludzi było odwrotne.
A co konfiskaty auta to na szczęcie ten przepis nie ma szans przed Trybunałem Konstytucyjnym z różnych powodów, ale przede wszystkim z tego, że narusza konstytucyjna zasadę równości wobec prawa i sprawiedliwości. Wyobraź sobie, że policja zatrzymuje trzech delikwentów po pijaku. Jeden jest zapracowanym lekarzem który otrzymał wezwanie do szpitala z powodu pilnej operacji. Jedzie kupioną na raty Toyotą Corollą za 60 tys, drugi to przedstawiciel uwłaszczonej nomenklatury z powodu prowadzonego przeciw niemu śledztwa udający biednego i dlatego poruszający się Fordem Focusem za 18 tys, a trzeci to zwykły bandzior który zachlał mordę po udanym skoku rąbnął komuś stareńkiego Poloneza za 5 tys. Dura lex sed lex wszyscy obligatoryjnie tracą swoje auta. Czy to jest sprawiedliwie wyważone prawo czy ruletka? Już sam fakt, ze próbuje się wprowadzić taki przepis świadczy o politycznym celu. Chodzi o przypodobanie się społeczeństwu które łaknie krwi. Przepis nie ma szans w Unii. Wprowadziła go Grecja i musiała się wycofać. Przecież władza o tym wie.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 15.06.2007 11:30

realista2 napisał(a):Damiangres Przed wojną w Sejmie był znaczny odsetek ludzi ledwie piśmiennych, a mimo to prawo było niebo lepsze. Wiesz dlaczego? Bo mieli kompleks braku wykształcenia i nie przeszkadzali prawnikom w ich pracy.
Opierasz się na niesprawdzonych informacjach dziennikarskich obliczonych na sensację i nieprawdziwych stwarzających powszechny obraz totalnego braku odpowiedzialności i powszechnej zbrodni. Jeśli zapytać kiedy notowano więcej przestępstw w przedwojennej Warszawie czy tej obecnej każdy powie teraz jest apokalipsa prawda? Statystyki mówią jednak zupełnie coś innego. W okresie poprzedzającym wprowadzenie stanu wojennego ilość dokuczliwych włamań, rabunków i kradzieży był bardzo wysoka. Wprowadzono stan wojenny z jego restrykcyjnym prawem i co? I ilość przestępstw przeciwko mieniu jeszcze wzrosła choć przekonanie ludzi było odwrotne.
A co konfiskaty auta to na szczęcie ten przepis nie ma szans przed Trybunałem Konstytucyjnym z różnych powodów, ale przede wszystkim z tego, że narusza konstytucyjna zasadę równości wobec prawa i sprawiedliwości. Wyobraź sobie, że policja zatrzymuje trzech delikwentów po pijaku. Jeden jest zapracowanym lekarzem który otrzymał wezwanie do szpitala z powodu pilnej operacji. Jedzie kupioną na raty Toyotą Corollą za 60 tys, drugi to przedstawiciel uwłaszczonej nomenklatury z powodu prowadzonego przeciw niemu śledztwa udający biednego i dlatego poruszający się Fordem Focusem za 18 tys, a trzeci to zwykły bandzior który zachlał mordę po udanym skoku rąbnął komuś stareńkiego Poloneza za 5 tys. Dura lex sed lex wszyscy obligatoryjnie tracą swoje auta. Czy to jest sprawiedliwie wyważone prawo czy ruletka? Już sam fakt, ze próbuje się wprowadzić taki przepis świadczy o politycznym celu. Chodzi o przypodobanie się społeczeństwu które łaknie krwi. Przepis nie ma szans w Unii. Wprowadziła go Grecja i musiała się wycofać. Przecież władza o tym wie.

Po pierwsze nic nie pisałem o przedwojennej Warszawie.Odniosłem się do Nowego Jorku, końca XX wieku, gdzie wprowdzono zasadę "zero tolerancji dla najmniejszych nawet przestępstw". Nie jest to żadna plotka i sensacja, a fakt. Przestępczość spadła.
Co zaś się tyczy przytoczonego przez Ciebie przykładu z samochodami to ... jest on śmieszny.
Co, jak jedzie Toyotą za 60tys. na operację to może na cyku, a jak ja jadę po piwko Dryndą do sklepu to nie mogę? Cuchnia, przecież są taksówki. Burak wyjechał na drogę nagrzany, zagraża mi, mojej rodzinie, wszystkim którzy jadą. Dla mnie nie ma tu ŻADNEGO usprawiedliwienia. Buc do pierdla samochód skonfiskowany i nie obchodzi mnie, że jest ciężko pracującym lekarzem, księdzem, urzędasem, bunkrem, czy kimkolwiek innym.
Niech sobie pospłaca ten samochód jeszcze 10 lat, to się za każdym następnym razem zastanowi dwadzieścia razy, zanim wsiądzie za kierownicę po kielichu.
Powiem więcej, przykłady durni, którzy wciąż jeżdżą po drogach, mimo konfiskaty prawa jazdy i dziesięciu wyroków skazujących za jazdę po nassaniu, tylko potwierdzają prawidłowość takiego podejścia.
Bo nic nie boli tak, jak uderzenie po kieszonce :)
Przykro, ale to prawda.
pozdrawiam
--
damian
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 15.06.2007 11:51

damiangres napisał(a):Jak pokazuje przykład Nowego Jorku i zmian wprowadzonych przez burmistrza Giullianiego wysokość kary i jej nieuchronność ma znaczenie PIERWSZORZĘDNE.

Trafiłeś kulą w płot. Giualiani nie zaostrzył prawa w Nowym Yorku bo był tylko burmistrzem, więc ustawodawstwo mu nie podlegało - nie miał możliwości zmiany prawa. Natomiast Giulianiemu podlegała policja miejska i ta otrzymała od niego słynny rozkaz "zero tolerancji", który polegał na tym żeby przestępców po prostu łapać a nie opowiadać frazesy o zmianie prawa. Bo to czy przestępcę się złapie i ukarze zależy od tego czy ktoś go ściga a nie od tego jak wysoka kara jest zapisana w kodeksie karnym. A problem polski to fakt że przestępców się nie ściga - prawo karne nie ma z tym nic wspólnego.
Przykład z autopsji; niejednemu z nas włamano sie do samochodu albo skradziono brykę w całości - ja zaliczyłem wszystkie te "przyjemności". Oczywiście wszystkie te sprawy zgłosiłem na policję gdzie za każdym razem zostałem wyśmiany: "Panie, przecież my tego nigdy nie znajdziemy bo wie pan ile jest takich spraw..." Gdy zgłosiłem kradzież samochodu to policjant pokazał mi tablice rejestracyjne leżące w jego pokoju pod ścianą i odparł: "Patrz Pan - tyle odzyskaliśmy ze skradzionego poloneza, więc na więcej proszę nie liczyć".
Giuliani na wstępie wypieprzył wszystkich policjantów, którzy reprezentowali taki stosunek do przestępczości ("nie da się") a zaczął nagradzać tych, którzy pokazali że "da się". Bo oczywiście że da się tylko trzeba chcieć ruszyć dupę. Od zaostrzania prawa nie wzrasta ilość złapanych przestepców - to chyba jest oczywiste... No ale prościej jest zaostrzyć prawo czyli przegłosować w sejmie świstek papieru, który pozostanie świstkiem... niż ruszyć dupę w teren
Ale widzę że sporo ludzi wierzy w propagandę rządową - do czasu jak sami padną ofiarą przestępstwa...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Chorwacja 6Polaków aresztowanych za włamanie do jubilera - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone