Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja 25.06/7.07

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nzeromska
Autostopowicz
Chorwacja 25.06/7.07

Nieprzeczytany postnapisał(a) nzeromska » 17.06.2010 16:24

Po raz pierwszy jedziemy do Chorwacji. Bardzo bym prosiła, żeby ktoś podpowiedział mi gdzie najlepiej jechać do najbliższej miejscowości, jaką walutę zabrać, czy zabierać ze sobą jedzenie????Czy jakieś ciepłe ubrania zabierać, jak tak to ile??? Ogólnie jakby ktoś mógł coś mi podpowiedzieć to bardzo chętnie wysłucham.
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 17.06.2010 16:26

Prawie wszystkie informacje sa na forum tylko trzeba troszę poszukać
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 17.06.2010 16:45

Jedyne co mogę Tobie podpowiedzieć to tyle ze też wyjeżdżam 25 czerwca i jedziemy w tz. Ciemno kierunek Brela.
Wszelkie informacje tak jak wyżej znajdziesz na tym bogatym forum.
Twoje pytanie jest bardzo ogólne.
No może expresowe wiadomości.
Gotówka to euro do tego plastik jeśli nie chcesz kupować walut krajów przez które jedziesz.
Jedzenie możesz zabrać ze sobą w zależności jak dużo miejsca masz w aucie i odpowiednio je zabezpieczyć. Najogólniej rzecz biorąc w Chorwacji około 30% jest droższe wszystko a "hit" Coca cola nawet kosztuje w przeliczeniu 8zł tak więc wy musicie zadecydować.
Odzież każdy po jednym komplecie długiej odzieży na wszelki wypadek reszta typowo letnia. Musicie wiedzieć że w zasadzie prócz wycieczek i spacerów można poruszać się w stroju plażowym wszędzie hhhhee.
Jeśli chodzi gdzie jechać uuuuuuu to już temat ogromny. Zależy jakimi też funduszami dysponujecie czy to będzie apartament czy namiot. Gdzie hmmm ja byłem po raz pierwszy w Chorwacji w bardzo bliskich okolicach Dubrovnika a że jest dla mnie bardzo ważne jakie są plaże i teren je otaczający to właśnie tamtejszy pobyt jest wyznacznikiem na moje następne wypady do Chorwacji teraz jadę po raz 5 właśnie na Riwierę Makarską. Od tyle
Skąd jedziecie ?
stary chlop
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary chlop » 17.06.2010 17:20

napisze jak ja zawsze robie:
-jedzenie z polski nie duzo ale jest np konserwy itp
-1000 euro,1000 koron,i kuny na miejscu
-pierwszy raz bylem na wyspie Pag w Starej Novalii,mozna pojechac w okolice Sibenika np Vodice ze slaska jest ponad 1000km
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 17.06.2010 18:19

Marek40 napisał(a):Prawie wszystkie informacje sa na forum tylko trzeba troszę poszukać

jak zwykle zabiera glos madrala...od 2 lat na forum,niecale 300 postow i prawi moraly...bez urazy kolego,ale forum jest zeby pomagac...
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 17.06.2010 18:27

nzeromska napisał(a):Po raz pierwszy jedziemy do Chorwacji. Bardzo bym prosiła, żeby ktoś podpowiedział mi gdzie najlepiej jechać do najbliższej miejscowości, jaką walutę zabrać, czy zabierać ze sobą jedzenie????Czy jakieś ciepłe ubrania zabierać, jak tak to ile??? Ogólnie jakby ktoś mógł coś mi podpowiedzieć to bardzo chętnie wysłucham.

napisz czy jedziesz w ciemno,czy masz juz cos zarezerwowane,czy do hotelu,apartamentu...czy interesuje Cie Istria,Dalmacja,jakies wyspy...kiedy jedziesz i ile osob,dzieci i w jakim wieku,co wiecej napiszesz tym bardziej mozna podpowiadac...cieplych ubran to raczej nie zabieraj,co do miejscowosci to moge podpowiedziedz miejscowosc PAG na wyspe PAG,ale tam jest raczej troche drogo i w ciemno ciezko cos zlapac w sezonie...Nemira kolo Omisia,bylem kilka razy,mnie pasuje,blisko do wiekszej miesciny Omis,w nemirze zawsze cos znajdziesz nawet w sezonie,kilka razy bylem i przebieralem w apartamentach...jak Ci sie sprecyzuja,nasuna pytania to pisz...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 17.06.2010 20:52

Haweł napisał(a):
Marek40 napisał(a):Prawie wszystkie informacje sa na forum tylko trzeba troszę poszukać

jak zwykle zabiera glos madrala...od 2 lat na forum,niecale 300 postow i prawi moraly...bez urazy kolego,ale forum jest zeby pomagac...

Mądrala... mądrala.... ale trochę racji ma. :D Przy odrobinie wysiłku można tu znaleźć wszystko. Ja też jestem tu nowy ale przed kolejnym wyjazdem do Cro znalazłem tu bardzo dużo pomocnych informacji oraz pasjonujących relacji ze wszystkich prawie miejsc.
Co do Nemiry... potwierdzam. Dobry adres. Byłem w 2007. Mała spokojna miejscowość, ładne, różnorodne plaże, krystalicznie czysta i ciepła woda. Poza tym dobra baza wypadowa do Splitu, Trogiru, Omisza, na spływ Cetiną a nawet do Dubrownika (wyjedźcie o 6 rano). Ja w tym roku wyjeżdżam dzień po Tobie ale jeszcze nie wiem gdzie.
cocolino
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocolino » 17.06.2010 22:26

Ja też jestem nowy, też w tym roku jadę pierwszy raz w ciemno w okolice Breli/Baskiej Vody (co się trafi :) ) i powiem tak. Wielkie ukłony dla administratorów tego forum, moderatorów oraz autorów postów. Szczególne zaś dla autorów licznych galerii ponieważ to m.in. dzięki nim wybraliśmy CRO jako nasz tegoroczny cel wakacji. Brakuje mi tutaj jedynie przejrzystości. Kilku tematów na forum w FAQ-u które powinny być w powiedzmy TOP 5. Podstawowym po mojemu powinna być trasa. Ta typowa, którą do CRO jeździ podejrzewam większość cromaników. Rzeszów-Barwinek-Presov-Koszyce-Miszkolc-Budapeszt-Zagreb-Split oczywiście omijając "autostradę" Presov-Koszyce. Po lekturze forum każdy kto wybiera się do CRO zwłaszcza pierwszy raz powinien o tych podstawowych sprawach wiedzieć. Tak samo jak o tym, że i na autostradach i wszędzie gdzie się da w CRO warto :D placic kartą.
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 18.06.2010 05:48

cocolino napisał(a): ... trasa. Ta typowa, którą do CRO jeździ podejrzewam większość cromaników. Rzeszów-Barwinek-Presov-Koszyce-Miszkolc-Budapeszt-Zagreb-Split .

Tu akurat nie mogę się zgodzić, tą trasą jeżdżą tylko ci, którzy startują z południowo - wschodniej Polski. Zdecydowana większość jeździ więc innymi trasami.
cocolino
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) cocolino » 18.06.2010 09:35

Też racja 8) Możnaby zatem ustalić powiedzmy 4-5 tych "głównych" tras, bo więcej ich chyba nie ma. Miałem na myśli bardziej właśnie taki szybki przewodnik o podstawowych sprawach, ważnych informacjach. Z drugiej strony wszystko jest na forum a i ważnych spraw jest tyle, że ciężko byłoby to może ogarnąć w kilku tematach. Tak czy siak przeglądanie forum i czytanie relacji z wyjazdów podoba się bardzo i to podejrzewam, że nie tylko mi także nic tylko czytać czytać czytać :D
Kazimierz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kazimierz » 20.06.2010 09:20

Szanowni forumowicze - pomagać, a nie tracić czas i ślinę na morały. Ty pomożesz mi, ja pomogę komuś innemu i tak się to ma odbywać... chyba. :(

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone