Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

CHORWACJA 2014-Brela i Dubrownik we wrześniu

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
travel
Cromaniak
Re: CHORWACJA 2014 PO 14 LATACH CZYLI BRELA I MLINI WE WRZEŚ

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 02.09.2014 14:58

algirdas napisał(a):W takim razie trafiłem idealnie by na żywo mieć pogodynkę :) My 8 startujemy do Breli i informacje pogodowe mile widziane ;)

Rano trochę chmur i słońca i tak do 14.Miłe ciepełko coś 30 stopni. 16 zachmurzyło się i wieje jak diabli od lądu .Pewnie będzie burza , o już zaczyna kropić. I uwaga - jest trochę moskitkôw tną aż miło :roll:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 02.09.2014 15:06

Janusz Bajcer napisał(a):
travel napisał(a):A coś nie chce mi się spać - sprawdziłam adres - Ścit 54- bedzie dużo schodów. Może jakbyśmy szukali w Stomaricy lub Jarduli byłoby bliżej morza, ale cóż brakło nam zapału :mrgreen: :papa:

Witam - ja mieszkałem Šćit 58 :lol:
Do plaży było ok. 58 schodków :wink:
Na Šćit 54 wspinałem się ok. 54 schodkami :wink: a potem po płaskim do sklepu. :lol:
Czyli do plaży masz ponad 100 schodków :wink:
Lokalizacja o tyle lepsza, że wszystkich bagaży nie trzeba znosić schodami do apartamentu :smo:

A ja jeszcze nie policzyłam tych schodów , a nie chce mi się. Apartament mam na piętrze przy ulicy więc schodów od parkingu mało za to o 7 rano budzi nas śmieciarka. Ale ogólnie cisza i spokój.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 02.09.2014 15:37

brokers7 napisał(a):czekam na cd...

Chyba relację napiszę po powrocie, bo chciałabym powrzucać trochę zdjęć .Teraz piszę na tablecie, latorośl okupuje mi laptopa. Ten tablecik robi g...... zdjęcia a przerzucać zdjęcia z aparatu na tablet i je obrabiać na tym czymś za dużo czasu- wolę parzeć na stalowo szary jardan. Może wrzucę te zdjęcia co robiłam z balkonu tabletem- kiepściutkie niestety. ............... no nie mogę załadować bo mi pisze że obrazek jest nieprawidłowy. :( No cóż :roll:
Ale jakby co to nadal służę informacjami na bieżąco.
Byliśmy dziś do południa w Baśce i Makarskiej - pełno ludzi i korki na ulicach . Dobrze że pogoda słaba to na plaży można znaleźć jakieś miejsce :roll: Nawet nie chcę myśleć co tu się dzieje w szczycie sezonu :!: Za darmo bym nie przyjechała - tłumy mnie męczą.
W makarskiej zakupiliśmy u znajomego dziadka - dzisiaj był z babcią- prosek, oliwę, miodek akacjowy i lipowy oraz uwaga -spod lady 2 orachowice. Dowiedziałm się od babci że teraz nie można sprzedawać mocnych alkoholi , a 14 lat temu przy jardance stało pełno straganów i rakijami i winem do wyboru i koloru- cóż "postęp "dotarłi do Chorwacji. Orachowica pyszna, mocna i nie zalatuje bimbrem, litr 40kun, a teraz chce mi się przez te degustacje spać- oj nie wiem czy ją dowieziemy do domu.Trzeba będzie kupić jeszcze ze dwie.
A może ktoś wie czy w okolicach Mlini można kupić miejscowe specjały ? :devil:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 02.09.2014 18:09

travel napisał(a):A może ktoś wie czy w okolicach Mlini można kupić miejscowe specjały ? :devil:

W Mlini raczej nie ... ale po drodze w dolinie Neretwy straganów z miejscowymi specjałami bez liku ... :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.09.2014 19:38

wojan napisał(a):
travel napisał(a):A może ktoś wie czy w okolicach Mlini można kupić miejscowe specjały ? :devil:

W Mlini raczej nie ... ale po drodze w dolinie Neretwy straganów z miejscowymi specjałami bez liku ... :D

Owszem jest dużo specjałów ale można natknąć się na podróby. Straganiarze poszli na ilość, a nie jakość.
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 02.09.2014 20:15

piekara114 napisał(a):Widzę, że w tym roku wiele osób ma cierń w swojej opowieści...
Widać taki rok, następny będzie lepszy... :D

Fakt sporo a szczególnie Ci ,, w ciemno" i jeśli się nic nie zmieni to wcale nie będzie lepiej (będzie jeszcze gorzej i o wyjazdach w ciemno można będzie zapomnieć ceny tez pewnie poszybują ) , choć....ja to widzę tak w tamtym roku było piękna pogoda w Chorwacji (w Polsce też tylko nie nad Bałtykiem )i były tłumy ale te tłumy sprowadziły jeszcze większe tłumy i stąd te problemy .Ale już widzę i słyszę ,że sporo osób jest zrażonych tym rokiem w Chorwacji jeśli chodzi o pogodę Więc może się trochę miejsc zwolni.
Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy.
madzia828
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia828 » 03.09.2014 17:12

byliśmy w Breli w sierpniu na plaże mieliśmy około 60 schodów i niezłą górkę ale dawaliśmy radę. apartament na Put Luke :wink: niestety nas wredne komary też gryzły :evil: słoneczka życzę :mrgreen: my mieliśmy całe 2 tygodnie słońca. pozdrawiam
travel
Cromaniak
Re: CHORWACJA 2014 PO 14 LATACH CZYLI BRELA I DUBROWNIK WE W

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 03.09.2014 22:21

Dobry wieczór - dobry bo wieczorem wreszcie zobaczyłam zachód słońca , a teraz widzę księżyc i jego srebrną poświatę na Jardanie- cudny widok. Plany na następny tydzień nam się zmieniły Mlini zamieniliśmy na Dubrownik. Apartament zarezerwowany przez booking.com - bo mojej rodzinie nie chciało się nic szukać po przyjeździe. Na booking.com w Mlini nie znależliśmy nic ciekawego w rozsądnej cenie, więc zostałam przegłosowana i będę miała Dubrownik rano wieczór i w południe.Apartaman położony jest 20minut piechotą od starego miasta (to się jeszcze okaże), 10 min od słynnej plaży w zatoce Lapad i 5 min od targu rybnego. Zobaczymy co z tego wyniknie. :hut:
fammoni
Globtroter
Re: Chorwacja 2014-Brela i Dubrownik we wrześniu

Nieprzeczytany postnapisał(a) fammoni » 04.09.2014 10:54

ja w kwestii schodów...chyba Was przebiję
byłam w Breli Stomarica 35 A...nie liczyłam ile miałam schodów do plaży ale ap. był na wysokości 180 m.n.p.m....to 50-60 piętro :twisted:
łydki bolały przez caly pobyt...tak, że Stomarice polecam rodzinom bez małych dzieci i dużej ilości plazowych klamotów
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 04.09.2014 14:30

Stomarica - widzę ją z plaży przy starym porcie- też wysoko, ale ja już tych schodów nie odczuwam tak jak na początku :D
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 09.09.2014 10:23

Zostaję tutaj i czekam na ciąg dalszy :D
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 14.09.2014 21:04

agata26061 napisał(a):Zostaję tutaj i czekam na ciąg dalszy :D

A to się bardzo cieszę że ktoś został i czeka.
Wróciliśmy w sobotę 13.09 ok północy. Dodam że droga powrotna też była męcząca lecz już bez męczarni :mg: W najbliższym czasie postaram się uporządkować zdjęcia i zabrać się za relację.

A tegoroczny urlop upłynął nam pod znakiem schodód i pogody w kratkę -czyli dobrze że nie pada :roll: :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 22.09.2014 12:43

Uff..... Wreszcie znalazłam trochę czasu ,żeby kontynuować moją relację.
A było to tak :
1.09.2014 poniedziałek
Jak pisałam na początku w poniedziałek 1.09 o godz.10 były potężne problemy ze znalezieniem wolnego apartamentu - wszystko zajęte- a chcieliśmy coś wynająć w miarę blisko centrum. Podrace i Ścit były idealne.
Misiek został w samochodzie a ja z córką poszłyśmy szukać .Na dworze skwar, komary tną aż miło :roll: a my latamy po schodach raz w górę raz w dół. Minuty mijają a pot zaczyna zalewać mi oczy ( pocę się na twarzy dramatycznie :mrgreen: ).

Po godzinie prawie na końcu ul.Ścit zagaduję miłe starsze małżeństwo o wolny apartman. A mają wolny , cena 70 euro!! Tak wysoko i tak dużo? Stargowałam na 55euro. Starsza Pani informuje , że zaraz obejrzymy przedmiot targów ale klucz ma syn , który śpi (11 rano) , ale już idzie go budzić .W końcu pojawia się podstarzały syneczek i idziemy z córą oglądać. W oddali słychać pomruki nadchodzącej burzy ...... a my zaczynamy wybrzydzać jakbyśmy miały kilka apartmanów do wyboru :lol: Teraz mnie to śmieszy.

Adres jak pisałam to ul.Ścit 54 .Apartament składa się z 2 sypialni, dużej kuchni, łazienki i 3 balkonów , położony nad mieszkaniem właścicieli , ale z osobnym wejściem z boku budynku. No ale klima tylko w kuchni.... jak będzie gorąco?
Dziękujemy uprzejmie.Przed nami jeszcze kilka domów może będzie coś lepszego i niżej położonego?
Wolnego nic nie było w dodatku zaczęło padać, więc biegiem wróciłyśmy małżeństwa z syneczkiem. Przy końcowych uzgodnieniach okazało się ,że synek jest tu właścicielem i chce 60euro , a to co mówili rodzice jest nie ważne. Nie chciał ustąpić i koniec- chyba widział ,że jesteśmy zdesperowani i nie mamy wyjścia.

A tym czasem na zewnątrz rozpętała się burza. Bierzemy za 60 euro - na 6 dni razem 360euro - do niedzieli 7.09.
Po wniesieniu bagaży poszłam do gospodarzy dopełnić formalności ( chcieli paszporty lub dowody osobiste).
I ku memu zaskoczeniu ogólna cena spadła z 360 na 350 euro - dobre i to.
Poniżej kilka zdjęć apartmanu i widoków z balkonów ( nie patrzcie na bałagan ,szafek było dość ale jakoś tak nie chciało mi się wszystkiego chować)
Załączniki:
1b.JPG
Tu mieszkaliśmy
38.JPG
37.JPG
36.JPG
35.JPG
34.JPG
33.JPG
Balkony były wąskie ...... ale Misiek i piwo się mieścili
29.JPG
28.JPG
27.JPG
22.JPG
18.JPG
17.JPG
15.JPG
Ostatnio edytowano 23.09.2014 11:09 przez travel, łącznie edytowano 1 raz
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 23.09.2014 06:17

No dobra widzę że Brela jest tak oklepana że nikogo już nie interesuje :cry:
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 23.09.2014 06:20

mnie to interesuje pisz a szczególnie zdjęcia wrzucaj bo piękne szczególnie te z balkonu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

CHORWACJA 2014-Brela i Dubrownik we wrześniu - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone