greenrs napisał(a):Gdy patrzę za tę szarość za oknem, to nawet takie ciężkie chorwackie chmury wydają się cudowne
Dlatego z relacją czekałem do jesieni, sam się przy niej ogrzewam, intensywnie przywołuje wspomnienia.
Idziemy na obiad...
Z knajpy robimy to co lubimy najbardziej, czyli podglądamy ludzi....
No nie przy obiedzie....
Słabość do starszych kobiet jest dość popularna w każdym pokoleniu...
Chyba pozazdrościła koleżance zainteresowania chłopaków...
Siedzimy w knajpie...
To co mnie dość mocno irytuje w Chorwacji, to powszechny brak menu w języku polskim.
W tej knajpie doszło do ciekawej scenki.
To nieduża knajpa, może z 10-12 stolików.
Obok nas siedziały dwie panie z Polski, myslę, że miały ok 60 lat.
Gdy kelner podszedł do stolika po zamówienie jedna z tych pań z uśmiechem, ale stanowczo zapytała dlaczego nie ma menu w j. polskim.
Dodała, że oprócz nich w knajpie jest jeszcze jedna para z Polski, wskazując na nas ( słyszały nasze rozmowy ), zdziwiła się , bo "odezwał" się jeszcze jeden stolik z Polakami. Dodam, że w konobie zajętych był 6 stolików, tzn, że połowa gości w knajpie to nasi rodacy.
Kelner odpowiadając kobiecie na pytanie popełnił masakryczny błąd.
Powiedział, że przecież jest w języku rosyjskim.
Na co kobieta, że powinien uważać na lekcji historii, bo powiedzieć coś takiego Polakom, to jak powiedzieć Chorwatom, że Dubrownik jest Serbski.
Powiedziała mu to po polsku, ale po jego minie wnioskuję, że zrozumiał.
To dość dziwne, bo nawet na tablicach informacyjnych trudno znaleźć nasz język....
Rozumiem języki angielski, niemiecki i rosyjski, bo są stałym elementem instrukcji obsługi sprzętów, czy własnie w menu, ale brak opisu w j. polskim razi.
W 2013 roku Chorwację odwiedziło ok 12 mln ludków.
Liderami są Niemcy, jak wszędzie chyba.
Dane z 2013 roku. Źródło: strona Ministerstwa Turystyki Chorwacji.
Udział Polski to 5,8 %Lepsi od nas są:
Niemcy - 17,6 %
Słowenia - 9,7 %
Włochy - 9,3 %
Austria - 8,8 %
Czechy 6,0 %
Gorsi od nas:
Francja - 4,1 %
Słowacja 3,1 %
Holandia 3,1 %
Rosja 1,4 %
Pozostali łącznie 31,1 %
Myślę, że w świetle tych danych można mieć żal do Chorwatów, że trudno znaleźć menu w j. polskim w ich lokalach.
Ale się rozpisałem.
CDN...