Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja 2014. NIGDY WIĘCEJ !!!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.12.2014 11:44

Leon :)
Jak widzę wróciłeś już do Baśki - od razu ją poznałem, choć zacząłem od ostatniej strony (55)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 04.12.2014 20:40

FUX napisał(a):No widać, że z gleby.

Niekoniecznie.

Robisz zdjęcia?

Pooglądaj statywy stołowe Manfrotto.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2014 22:06

kaszubskiexpress napisał(a):Chmury nisko...

Fajne zdjęcie. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.12.2014 06:54

Statyw jeździ na wakacje w bagażniku, lecz najczęściej nie chce się zabrać i targać. :oops:
Wszelkie ławki, półki, skałki, drzewa doskonale sie sprawdzają.

Ale i tak nic go nie zastąpi do ciekawego ujęcia.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.12.2014 09:36

tony montana napisał(a):Leon :)
Jak widzę wróciłeś już do Baśki

Nie !
Ja ciągle z Anetą i nie ma planów na zmiany... :oczko_usmiech:

Franz napisał(a):
kaszubskiexpress napisał(a):Chmury nisko...

Fajne zdjęcie. 8)

Tobie góry podobają się nawet gdy są przykryte jakąś białą kołderką. 8)
To może ta góra przykryta solidną pierzyną się Tobie również spodoba. :wink:
Obrazek

Obrazek
:D

16.06.2014
Za nami dwie noce w BV.
Generalnie dość ciepło, stosunkowo mało deszczu, ale sporo zachmurzeń.
Zdarza się, że w ciągu dnia kilka razy słońce zamienia się miejscem z chmurami...
Obrazek

Obrazek

Sporo spacerujemy...
Obrazek

BV nie ma typowej kamiennej zabudowy, to z reguły współczesna zabudowa.
Obrazek

Stare miasteczko jest dość małe i przykryte markizami i straganami.
To podobno BV przed masowym nalotem turystów...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szwendaliśmy się , żeby zobaczyć jak wielu jest turystów z Polski. Widzieliśmy dużo samochodów z Peelką.
Obrazek

Moje ulubione drzewo w BV...
Obrazek

CDN...
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.12.2014 09:55

kaszubskiexpress napisał(a):Generalnie dość ciepło, stosunkowo mało deszczu, ale sporo zachmurzeń.
Zdarza się, że w ciągu dnia kilka razy słońce zamienia się miejscem z chmurami...

Obrazek

Gdy patrzę za tę szarość za oknem, to nawet takie ciężkie chorwackie chmury wydają się cudowne :roll:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.12.2014 10:42

greenrs napisał(a):Gdy patrzę za tę szarość za oknem, to nawet takie ciężkie chorwackie chmury wydają się cudowne :roll:

Dlatego z relacją czekałem do jesieni, sam się przy niej ogrzewam, intensywnie przywołuje wspomnienia. 8)

Idziemy na obiad...
Obrazek

Z knajpy robimy to co lubimy najbardziej, czyli podglądamy ludzi....
No nie przy obiedzie.... :wink:
Obrazek

Słabość do starszych kobiet jest dość popularna w każdym pokoleniu... :mrgreen:
Obrazek

Chyba pozazdrościła koleżance zainteresowania chłopaków...
Obrazek

Siedzimy w knajpie...
Obrazek

To co mnie dość mocno irytuje w Chorwacji, to powszechny brak menu w języku polskim.
W tej knajpie doszło do ciekawej scenki.
To nieduża knajpa, może z 10-12 stolików.
Obok nas siedziały dwie panie z Polski, myslę, że miały ok 60 lat.

Gdy kelner podszedł do stolika po zamówienie jedna z tych pań z uśmiechem, ale stanowczo zapytała dlaczego nie ma menu w j. polskim.

Dodała, że oprócz nich w knajpie jest jeszcze jedna para z Polski, wskazując na nas ( słyszały nasze rozmowy ), zdziwiła się , bo "odezwał" się jeszcze jeden stolik z Polakami. Dodam, że w konobie zajętych był 6 stolików, tzn, że połowa gości w knajpie to nasi rodacy.

Kelner odpowiadając kobiecie na pytanie popełnił masakryczny błąd.
Powiedział, że przecież jest w języku rosyjskim.

Na co kobieta, że powinien uważać na lekcji historii, bo powiedzieć coś takiego Polakom, to jak powiedzieć Chorwatom, że Dubrownik jest Serbski.

Powiedziała mu to po polsku, ale po jego minie wnioskuję, że zrozumiał.

To dość dziwne, bo nawet na tablicach informacyjnych trudno znaleźć nasz język....
Obrazek
Rozumiem języki angielski, niemiecki i rosyjski, bo są stałym elementem instrukcji obsługi sprzętów, czy własnie w menu, ale brak opisu w j. polskim razi.

W 2013 roku Chorwację odwiedziło ok 12 mln ludków.
Liderami są Niemcy, jak wszędzie chyba. :wink:

Dane z 2013 roku. Źródło: strona Ministerstwa Turystyki Chorwacji.

Udział Polski to 5,8 %

Lepsi od nas są:
Niemcy - 17,6 %
Słowenia - 9,7 %
Włochy - 9,3 %
Austria - 8,8 %
Czechy 6,0 %

Gorsi od nas:
Francja - 4,1 %
Słowacja 3,1 %
Holandia 3,1 %
Rosja 1,4 %
Pozostali łącznie 31,1 %

Myślę, że w świetle tych danych można mieć żal do Chorwatów, że trudno znaleźć menu w j. polskim w ich lokalach.

Ale się rozpisałem. :mrgreen:

CDN...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.12.2014 10:50

Jestem ciekaw czy jelovnik w języku angielskim czy czeskim jest tak samo śmieszny jak ten który widziałem po polsku :)
No i po tej wypowiedzi zyskałeś zapewne nowych fanów którzy się tu objawią :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio edytowano 05.12.2014 10:51 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 05.12.2014 10:50

Też mnie to trochę irytuje.Może jak będzie więcej takich pań,jak ta ,którą opisujesz ,kiedyś się coś zmieni w tej kwestii :) taką mam cichą nadzieję ...
Ja pomyślałam podobnie jak greenrs ,mimo ,że pochmurnie ,to jednak ciepło i przyjemnie .

ps. w Dalmatinskiej w Borku ,chyba było po polsku menu ,z tego co pamiętam w miarę poprawne,co i tak nie przeszkodziło kelnerowi przynieść co innego niż zamawialiśmy :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.12.2014 10:55

andeo napisał(a):Też mnie to trochę irytuje.Może jak będzie więcej takich pań,jak ta ,którą opisujesz ,kiedyś się coś zmieni w tej kwestii :) taką mam cichą nadzieję ...
Ja pomyślałam podobnie jak greenrs ,mimo ,że pochmurnie ,to jednak ciepło i przyjemnie .

Należy założyć ruch społeczny Bóg, Honor i Jelovnik Po Polsku :) :)
Ale udawanie, ze Polacy nie bywaja w knajpach rzeczywiście zadziwiające. Myślę, że taka jest właśnie świadomość Chorwatów, że jak jest po rosyjsku to już po polsku nie musi być. Podobnie jak u nas, jeśli chodzi o dogadywanie się z nimi. :)
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 05.12.2014 10:58

Taki ruch,fajna rzecz :mrgreen:
Mówisz ,że my do nich po rosyjsku? chyba nie...nam się kilka razy zdarzyło ,że właśnie zwracaliśmy im uwagę ,żeby nie mówili do nas "paruski" :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.12.2014 11:09

andeo napisał(a):Taki ruch,fajna rzecz :mrgreen:
Mówisz ,że my do nich po rosyjsku? chyba nie...nam się kilka razy zdarzyło ,że właśnie zwracaliśmy im uwagę ,żeby nie mówili do nas "paruski" :)

I ok, trzeba Chorwatów edukować w tym temacie :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 05.12.2014 11:13

andeo napisał(a):nam się kilka razy zdarzyło ,że właśnie zwracaliśmy im uwagę ,żeby nie mówili do nas "paruski"

Ja takich przygód jeszcze nie miałam :wink:
Zwracali się po chorwacku, angielsku i po polsku ... ale po rosyjsku 8O :oczko_usmiech:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 05.12.2014 12:22

Z menu (powinnam napisać po polsku: jadłospisem ;) albo lepiej: kartą dań :D) w języku polskim spotkaliśmy się na pewno w Omišu. Mało tego, właśnie na tej stronie była otwarta większość jelovników ;)
Ale Omiš to miasteczko szczególnie upodobane przez Polaków 8)

Nie pamiętam, jak jest w Orebićiu, bo tam przecież też co drugi turysta to Polak. Ale chyba tak dobrze, jak w Omišu, nie jest.

Nie zmienia to fakt, że jest to jakiś problem. Jesteśmy "szóstą siłą turystyczną" ;), a prędzej znajdzie się napisy po francusku, rosyjsku czy nawet niderlandzku niż po polsku.

Kaszubski, fajną scenkę przytoczyłeś. Kobieta zawstydziła kelnera 8)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 05.12.2014 12:59

Podczas całego pobytu nie widziałem ani jednego menu po polsku a jedliśmy wszystkie obiady i kolacje w knajpach.

Nie chodzi o zwoływanie fanów. Po prostu Chorwaci nie uśmiechają się do nas i nie są mili, bo my to my, ale dlatego, że zostawiamy u nich kasę. Są mili dla wszystkich. Czytając czasami niektóre wpisy można odnieść wrażenie, że gdy Polak wpadnie do Chorwata i powie mu, że nie ma kasy, to ten go nakarmi i da nocleg.

Gdy po nas do naszych gospodarzy wpadną Czesi, albo inne nacje, to też mają wrażenie zapewne, że są przez Chorwatów traktowani wyjątkowo.

maslinka napisał(a):Kaszubski, fajną scenkę przytoczyłeś. Kobieta zawstydziła kelnera 8)

Mimo wszystko zamówiła posiłki. Zrobiła to po chorwacku, tzn użyła chorwackich nazw posiłków.
Kelner był ewidentnie speszony wcześniejszą dyskusją a ona do niego z uśmiechem.
-Widzisz przyjeżdżam raz na kilka lat i potrafię po chorwacku, a Wy macie tutaj tylu naszych rodaków i nie możecie po polsku. :mrgreen:

Dobra temat zamknięty.

Po chwili w polu widzenia pojawia się kolejne pokolenie....
Obrazek

Ale panie nie są zainteresowane...
Tata chyba stanął w obronie swoich córek :wink:
Obrazek

W pewnym wieku chłopcy trzymają ręce z przodu, parę iksów później, częściej służą do splatania dłoni na tyłku... :mrgreen:
Obrazek

Rtęciowo.... 8)
Obrazek

To chyba jakiś podbierak...
Obrazek

Plaże pustoszeją...
Obrazek

Idą ciemne....
Obrazek

No cóż, idziem na wino... :wink:
Obrazek

Do następnego....
:hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja 2014. NIGDY WIĘCEJ !!! - strona 56
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone