Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja 2014. NIGDY WIĘCEJ !!!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.10.2014 14:17

Miejsce, w którym mieszkamy to nasza stała kwaterka w tym mieście.
W 2001 roku mieszkaliśmy na tym samym poziomie.
Obrazek

Z tym wielkim tarasem...
Obrazek
To poziom, który należy do Zdravki i Nikoli, starszych państwa, którzy niestety nie znają innego języka, za to ich dzieci władają angielskim zawodowo a ich córka dodatkowo zna włoski, niemiecki i łacinę 8O tą niepodwórkową oczywiście.

W 2004 roku mieszkaliśmy piętro wyżej...
To zdjęcie z ich strony, na naszych zdjęciach są znajomi a nie chcę bez ich zgody tutaj czegoś wklejać.
Obrazek

W 2006 i w 2008 roku mieszkaliśmy najwyżej...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z oczywistych względów nie chcę wklejać linku do ich strony, ale na tej stronie są też moje zdjęcia z 2008 roku, np to.
Obrazek

Teraz trochę o cenach.
W 2001 roku zapłaciliśmy 85 zł za dwie osoby. ( 50 DM )
W 2004 roku zapłaciliśmy 30 euro za dwie osoby.
W 2006 roku zapłaciliśmy 50 euro za dwie osoby. ( było bas troje )
W 2008 roku zapłaciliśmy 35 euro za dwie osoby. ( było nas 4 dorosłych i 2 dzieci )
W 2014 roku zapłaciliśmy 62,5 euro za dwie osoby.

2001 i 2014 był to najniższy poziom, najniższy standard również.
2004 był to średni poziom i takiż standard.
2006 i 2008 był to najwyższy poziom i najwyższy standard.

W najwyższym standardzie dostawaliśmy specjalną cenę :wink:
Gospodarze mają do nas jakąś słabość.
Syn gospodarzy z parteru ma na imię Nino, jego żona to Ljubica i właśnie Ljubica traktowała nas jesli chodzi o cenę bardzo przychylnie.

W tym roku napisałem do Nino, że chcemy "nasz" pokój na najwyższym piętrze.
Facet odpisał w bardzo przepraszającym tonie, że teraz wynajmuje za pośrednictwem bookingu i innych tego typu stron i nie może mi wynająć bez ich pośrednictwa, więc też obowiązują nas te same ceny.

I tutaj pada cena i ja padam.
90 funtów za dzień. 8O

Gdy Ljubica zobaczyła nas na trasie u swojej teściowej, to mimo, że była w drodze z pracy wpadła się przywitać i została z nami ( z zakupami między stopami ) ponad 2 godziny.

Bez relacjonowania całej sympatycznej rozmowy ograniczę się do tematu cen.
Uważa ona , jak jej mąż zresztą również, że Dubrownik powinien obniżyć ceny na apartamenty o połowę a w restauracjach i zwykłych sklepach o 30-40 % co najmniej.

Twierdzi, że jeszcze kilka lat temu chodzili na obiadki z mężem dość często, teraz mimo, że są raczej dobrze zarabiającymi ludźmi robią to znacznie rzadziej.

Ale się rozpisałem.

CDN...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 28.10.2014 14:26

kaszubskiexpress napisał(a):Twierdzi, że jeszcze kilka lat temu chodzili na obiadki z mężem dość często, teraz mimo, że są raczej dobrze zarabiającymi ludźmi robią to znacznie rzadziej.

Czyli potwierdziło się to co napisałem w swojej tegorocznej relacji , że Chorwatom się w doopach poprzewracało ! :evil: .......i sami se strzelili w kolano. :?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.10.2014 14:44

maniust napisał(a):i sami se strzelili w kolano. :?

I z tej okazji co rok bywa tam coraz więcej turystów :lol:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.10.2014 14:57

Bocian napisał(a):

Wiecie problem jest inny.
Ljubica powiedziała mi, że kiedyś wynajmowała pokój na 4-5 dni i nie miał przerw, teraz na max 2 dni ( jak dowiedziała się , ze zostajemy 4 dni, zrobiła wielkie oczy ) a przy tym ma mnóstwo okienek.
Nie może wynająć prywatnie, bo gdy klientów zgłosi jej booking a ona będzie miała obłożenie, to ma problem.

Stwierdziła, że gdyby kasowała 2 x mniej, to zarabiałaby paradoksalnie prawie tyle samo.

Twierdzi również, że jest cała armia turystów dojazdowych.
Mieszkają na obrzeżach, albo nawet dziesiątki km od miasta i wpadają, ale kasę zostawiają niechętnie.

To nasz ulubiony kawałek Chorwacji...
Obrazek

Po kawce, lenimy się na tarasie.
Nie ma się co śpieszyć, przecież zostajemy 4 dni.
Obrazek

Komin z dedykacją dla Maslinki :wink:
Obrazek

Normalnie jakbym był nad Motławą...
Obrazek

Nasz taras z dołu...
Obrazek

CDN...
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 28.10.2014 14:57

Turyści są i będą,ale skoro sami mieszkańcy mówią ,że drogo ,to pewnie turyści na nocleg wybiorą tańsze miejscowości,stołować się też pewnie pojada gdzie indziej i coraz więcej słyszę głosów ,że ludzie rezygnują z wchodzenia na mury,ponieważ cena nie jest adekwatna ,wielka szkoda .
O widzę Leon,ze wpadliśmy sobie w słowo,o tym właśnie piszę :) a czy nie mogą zrezygnować z Bookingu,pewnie mogą?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.10.2014 15:00

andeo napisał(a):.... ludzie rezygnują z wchodzenia na mury,ponieważ cena nie jest adekwatna ,wielka szkoda .

Jesteś w stanie to zauważyć będąc tam w sezonie? :) Nie sądzę :)
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 28.10.2014 15:02

W tym konkretnym przypadku akurat ,dla Chorwatów niewielka strata ,ale dla wielu ludzi owszem.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 28.10.2014 15:03

Bocian napisał(a):

Nie turystę miałem na myśli , tylko ich samych , Chorwatów. :)
Kiedyś stać ich było by iść se parę razy do konoby , a teraz ich nie stać i tym samym sami se strzelili w kolanko.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.10.2014 15:06

maniust napisał(a):
Bocian napisał(a):

Nie turystę miałem na myśli , tylko ich samych , Chorwatów. :)
Kiedyś stać ich było by iść se parę razy do konoby , a teraz ich nie stać i tym samym sami se strzelili w kolanko.

Myślę, że wiele z tego co serwują w konobach to oni maja w domach i potrafią to zrobić sami :) A w głębi kraju ceny są niższe niż na wybrzeżu...
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 28.10.2014 15:13

andeo napisał(a): i coraz więcej słyszę głosów ,że ludzie rezygnują z wchodzenia na mury,ponieważ cena nie jest adekwatna ,wielka szkoda .

Czy cena jest adekwatna czy nie to już sam każdy musi ocenić na swoją kieszeń.
Nie mniej jednak jak teraz czytam , że 100 kun / za twarz dorosłą to cena mnie zabija. 8O
Nie pamiętam żebym tyle płacił w 2011 we wrześniu.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 28.10.2014 15:40

andeo napisał(a):a czy nie mogą zrezygnować z Bookingu,pewnie mogą?

Pewnie mogą, ale turyści z Azji, czy zachodniej Europy nie szukają tak jak my, w ciemno........tak sądzę.

To wymóg czasu.
W życiu nie widziałem tylu Azjatów w jednym miejscu.
Myślę, że można zaryzykować stwierdzenie, że co 5 turysta w Dubrowniku, to Azjata właśnie.

Idziemy na nasz pierwszy spacer...
Obrazek

O nasi tu byli...
Obrazek

Prawie nie korzystałem z aparatu, po prostu włóczing...
Obrazek

Rano budzi nas to żółte na czerwonym...
Obrazek

Nasz gospodarz to kamieniarz, oprócz jakichś takich nieokreślonych rzeczy robi też naprawdę czadowe cuda...
Obrazek

W planach na ten dzień miedzy innymi Cavtat...
Obrazek

Do następnego...
:hut:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.10.2014 15:45

kaszubskiexpress napisał(a):Komin z dedykacją dla Maslinki :wink:

Dziękuję bardzo :mrgreen:

Dubrovnik niezmiennie piękny :) A ceny? Ile by nie podnieśli, będą tłumy...

Czekam na Cavtat, bo tam nas jeszcze nie było. Planowaliśmy, ale nie wyszło. Następnym razem ;)
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 28.10.2014 15:46

kaszubskiexpress napisał(a):
andeo napisał(a):a czy nie mogą zrezygnować z Bookingu,pewnie mogą?

Pewnie mogą, ale turyści z Azji, czy zachodniej Europy nie szukają tak jak my, w ciemno........tak sądzę.

To wymóg czasu.
W życiu nie widziałem tylu Azjatów w jednym miejscu.
Myślę, że można zaryzykować stwierdzenie, że co 5 turysta w Dubrowniku, to Azjata właśnie.

:hut:

Pewnie przypływają wielkimi "leinerami" - i wysypują się jak "stonka" :D

pozdrav.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.10.2014 16:16

kaszubskiexpress napisał(a):

W tym roku napisałem do Nino, że chcemy "nasz" pokój na najwyższym piętrze.
Facet odpisał w bardzo przepraszającym tonie, że teraz wynajmuje za pośrednictwem bookingu i innych tego typu stron i nie może mi wynająć bez ich pośrednictwa, więc też obowiązują nas te same ceny.

I tutaj pada cena i ja padam.
90 funtów za dzień. 8O

Gdy Ljubica zobaczyła nas na trasie u swojej teściowej, to mimo, że była w drodze z pracy wpadła się przywitać i została z nami ( z zakupami między stopami ) ponad 2 godziny.

Bez relacjonowania całej sympatycznej rozmowy ograniczę się do tematu cen.
Uważa ona , jak jej mąż zresztą również, że Dubrownik powinien obniżyć ceny na apartamenty o połowę a w restauracjach i zwykłych sklepach o 30-40 % co najmniej.

Twierdzi, że jeszcze kilka lat temu chodzili na obiadki z mężem dość często, teraz mimo, że są raczej dobrze zarabiającymi ludźmi robią to znacznie rzadziej.

Ściemniają z tym bookingiem :roll:
Można oczywiście wynajmować przez booking i jednocześnie sprzedawać bezpośrednio. :roll:
To samo dotyczy hrs i innych firm.

Tyle, że booking daje jednak szybki dostęp do ich kwatery, błyskawiczną rezerwację,
no i za szybkość właściciele kwater często chcą wyższej ceny :roll:

Czyli on podwyższył ceny, a inni mają obniżyć, nawet sprytne :wink:

Jak tak każdy w Dubrowniku robi, to potem się nie dziwię, że jest to bardzo drogie miejsce :wink:

Jak popyt spadnie, to sami obniżą ceny 8)
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 28.10.2014 17:10

Dubrovnik jest piękny a azjaci to naprawdę nacja duża i nie dziwota ze są wszędzie.Jeszcze
na dodatek podnieśli ceny parkingów ja w tym roku jeżdziłem busem by na spokojnie szwendać się po uliczkach bez pośpiechu.Apartament twój lokalizacja przecudowna za 40€ dla 2 os. moim zdaniem nie mieli by wolnych miejsc.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja 2014. NIGDY WIĘCEJ !!! - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone