Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja 2012 pod żaglami

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 13.08.2012 21:15

hej, watek śledzę od dłuższego czasu, jednak moja przygodna z Chorwacja zaczęła sie na dobre w lipcu tego roku :oops: ktoś rzucił hasło, ktoś inny żagle, żagle plus Chorwacja= narodzenie się pomysłu spędzenia wakacji w ciepłych stronach Adriatyku;)
Spędziliśmy 7 dni na Jachcie typu Bavaria 37, było nas 6 członków załogi, w tym dwójka dzieci, po kolei opiszę trasy jakie udało nam się przebyć z pomocą wiatru czy też silnika.
Pierwszy dzień-przylot z Poznania do Zadaru osławionymi liniami OLT Express-wylot nastąpił 14.07 i trwał całe 1,5 godziny, dużo więcej czasu zajęło nam przedostanie się z Wrocławia do Poznania;)
na miejscu uderzył nas upał, opuszczając granice Polski było niewiele więcej jak 18 stopni:/
W Zadarze czekała na nas "Dusica", po wstępnych oględzinach jachtu udaliśmy się na starówkę Zadaru:)
dzień pierwszy :z Zadaru do Sali, cały czas na żaglach, pogoda, wiatr nam sprzyjały, takim oto sposobem wieczór spędziliśmy w bardzo sympatycznym miasteczku:)
Cdn.
Załączniki:
1_ZADAR_2470.jpg
Jeszcze olt
1_ZADAR_2473.jpg
Zarad Airport
2_ZADAR_SALI2614.jpg
Dusica
1_ZADAR_2506.jpg
1_ZADAR_2523.jpg
1_ZADAR_2522.jpg
1_ZADAR_2555.jpg
2_ZADAR_SALI2630.jpg
Targ rybny w Zadarze
2_ZADAR_SALI2659.jpg
2_ZADAR_SALI2665.jpg
widok na Zadar
2_ZADAR_SALI2676.jpg
2_ZADAR_SALI2739.jpg
port
2_ZADAR_SALI2740.jpg
Port
2_ZADAR_SALI2749.jpg
widok na marinę Sali
sechmet
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) sechmet » 13.08.2012 22:00

zapowiada się bardzo interesująco, przysiadam :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2012 12:32

Hej Olcia.

Miałaś szczęście z OLT.
Czy dalej pomyślne wiatry sprzyjały?

Pozdrawiam i czekam na cedeen.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 14.08.2012 13:54

olcia85 napisał(a):..... moja przygodna z Chorwacja zaczęła sie na .... Jachcie typu Bavaria 37,

Nasza też ! :)

... co prawda już dawno i na Sun Odyssey... ale z chęcią "pożegluję" z Wami na Bavarii . 8)

Pozdrawiam.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 14.08.2012 14:21

Również chętnie pożegluję z Wami. :hut:

:papa:
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 14.08.2012 16:27

Witam, z OLT wyszło tak,że niestety na 3 tygodnie przed podróżą na forum krążyły nieprzychylne komentarze pod adresem linii, właściwie to się bałam czy w ogóle wylecę...Powrót wykupiłam Eurolotem-tak na wszelki wypadek;)
Dnia drugiego, po dość wczesnej pobudce i sytym śniadaniu udaliśmy się w kierunku zatoki Telasica, na szczęście wiatr wiał nam przychylnie i udało nam się rozwinąć prędkość dochodzącą w porywach do 6 węzłów;)
Jacht zacumowaliśmy przy bojce, jednak ze z względu na ryzyko "utopienia" apartau zdjęć samych osiołków i słonego jeziora nie mam:/
Wiele osób zachęcało do przejścia się w kierunku klifów, jednak ze względu na znaczną odległość, upał odpuściliśmy, za to udaliśmy się w kierunku Piskery. Płynęliśmy wzdłuż kornatów, i powiem jedno-zakochałam się :oops: takiego widoku się nie zapomina, coś niesamowitego, zdjęcia w pełni nie ukażą piękna przyroy,ale polecam gorąco :mrgreen: Wieczorem udało nam się zadokowac w Piskerze, bardzo sympatyczna marina, ceny już mniej;)
cdn :oczko_usmiech:
Załączniki:
3_SALI_PISKERA2786.jpg
3_SALI_PISKERA2787.jpg
żegnamy się z Sali
3_SALI_PISKERA2799.jpg
3_SALI_PISKERA2820.jpg
koranty
3_SALI_PISKERA2865.jpg
nasza prędkość;)
3_SALI_PISKERA2878.jpg
piękne widoki:)
3_SALI_PISKERA2879.jpg
3_SALI_PISKERA2880.jpg
Piskera
ARTUR_KOLNICA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ARTUR_KOLNICA » 14.08.2012 21:27

Witam.
Relacja zapowiada się świetnie tak więc zasiadam... :D
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 15.08.2012 17:43

Dzień trzeci to podróż między Piskera a Jezerą, wstyd się przyznać,ale nikt nie sprawdził pogody jaka będzie tego dnia panowała na morzu:/
Zacznę od tego,że z Piskery już tylko rzut beretem do pięknych klifów ciągnących się wzdłuż Kornatów, postanowiliśmy podpłynąć do osławionych skał.Dech zapierało w piersiach kiedy się spoglądało na urwiska ciągnące się wzdłuż wybrzeży. Morze było spokojne, udało nam się przy pomocy żagli przepłynąć odcinek ok 5 mil, a później...no cóż, "zaskoczyła" nas 6-tka w skali Beauforta na morzu i już wcale nie było tak fajnie;) Załoga miała miny nie tęgie, żaglówką rzucało jak kaczką, mieliśmy do pokonania ok 18 mil i miejscami robiło się na prawdę gorąco. Przy pomocy silnika i rozważnych decyzji kapitana udało nam się bezpiecznie zawitać do Jezery :oops: niestey z tego odcinka trasy nie mamy ani jednego zdjęcia, za to mięśnie rąk w kurczowym trzymaniu się mam wyrobione do końca życia;)
Załączniki:
4_PISKERA_JEZERA2943.jpg
Rzut okiem na klify
4_PISKERA_JEZERA2949.jpg
4_PISKERA_JEZERA2950.jpg
4_PISKERA_JEZERA2953.jpg
4_PISKERA_JEZERA2973.jpg
4_PISKERA_JEZERA2978.jpg
widok na spokojne jeszcze morze;)
4_PISKERA_JEZERA2981.jpg
4_PISKERA_JEZERA2985.jpg
4_PISKERA_JEZERA2988.jpg
5_JEZERA_SKRADIN3004.jpg
Jezera marina
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 15.08.2012 22:33

Taka forma spędzenia wakacji w Chorwacji marzy mi się już od dawna, ale czekam na lepszy czas, czyli aż Jula nieco podrośnie. Tym bardziej chętniej odbędę z Wami tą podróż.
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 16.08.2012 07:02

Aldonka napisał(a):Taka forma spędzenia wakacji w Chorwacji marzy mi się już od dawna, ale czekam na lepszy czas, czyli aż Jula nieco podrośnie. Tym bardziej chętniej odbędę z Wami tą podróż.

ja byłam na początku mocno sceptycznie nastawiona do takiej formy podróży, boję się wody,morza, jednak wiatry w lipcu nie są takie straszne, momentami trzeba było cały dzień płynąc na silniku, więc polecam taką formę zwiedzenia w 100%:)
Z nami była dwójka dzieci w wieku 5 i 9 lat:)
kamil1929
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamil1929 » 16.08.2012 07:24

Super forma wypoczynku napewno można wpłynąc w fajne miejsca.Pozdrawiam.
Mi$iek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mi$iek » 16.08.2012 10:53

Świetny początek relacji!! :):)

zasiadam i ja!

od dawna planuję taką formę wakacji w Chorwacji, niestety na razie mi się to nie udało, zawsze problem z zebraniem załogi...

w jaki sposób wypożyczaliście żaglówkę? droga przyjemność?
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 16.08.2012 18:46

Mi$iek napisał(a):Świetny początek relacji!! :):)

zasiadam i ja!

od dawna planuję taką formę wakacji w Chorwacji, niestety na razie mi się to nie udało, zawsze problem z zebraniem załogi...

w jaki sposób wypożyczaliście żaglówkę? droga przyjemność?

Przy rezerwowaniu łodzi korzystaliśmy z tej strony http://www.sunturist-charter.hr/ opinię o ww marinie podał nam znajomy skiper, który od xxx lat siedzi na jachtach w Chorwacji:) Czy łódź była droga-hmm to pojęcie względne, bo z morza udało nam się dotrzeć do wielu pięknych miejsc, w które nie dotarlibyśmy z lądu, lwią część opłat stanowiły nocki w marinach to koszt w granicach 70-80 euro, co ciekawe najtaniej było w okolicach wodospadów Krk:)
Dzień czwarty to podróż Jezery do Skradina, niestety po wpłynięciu do zatoki, całą odległość od Szybenika do Skradina trzeba było pokonać na silniku:) Oczywiści widoki cud miód i orzeszki-wrzucam zdjęcia:)
Po zadokowaniu w marinie udaliśmy się do taxówki wiozącej na wodospady Krk, ludzi jak mrówków, ale kąpiele w okolicach wodospadów Krk'a skutecznie nas orzeźwiły!
Załączniki:
5_JEZERA_SKRADIN3070.jpg
wpływamy do zatoki okolice Szybenika
5_JEZERA_SKRADIN3095.jpg
5_JEZERA_SKRADIN3121.jpg
Szybenik widok z morza
5_JEZERA_SKRADIN3140.jpg
Pożar w okolicach Szybenika
5_JEZERA_SKRADIN3156.jpg
5_JEZERA_SKRADIN3161.jpg
Skoki z mostu
5_JEZERA_SKRADIN3166.jpg
5_JEZERA_SKRADIN3171.jpg
tak blisko brzegu a tak głęboko-ok30 metrów;)
5_JEZERA_SKRADIN3184.jpg
marina w Skradinie
5_JEZERA_SKRADIN3185.jpg
5_JEZERA_SKRADIN3197.jpg
w taxi
5_JEZERA_SKRADIN3206.jpg
w drodze na wodospady
5_JEZERA_SKRADIN3207.jpg
5_JEZERA_SKRADIN3209.jpg
5_JEZERA_SKRADIN3220.jpg
wodospady Krk
5_JEZERA_SKRADIN3294.jpg
kolejka na wodną taxówkę
5_JEZERA_SKRADIN3300.jpg
5_JEZERA_SKRADIN3312.jpg
Rynek Skradin
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 17.08.2012 19:16

dzień piaty to przeprawa ze Skradin przez Szybenik na wyspę Murter, wszystko przy pomocy silnika, ze względu na bardzo słaby wiatr nie dało się tej trasy pokonać inaczej:/
Kilka zdjęć z trasy:
Udało nam się w morderczym upale zwiedzić Szybenik-kościół św. Jakuba plus ruiny twierdzy na górze,ale dopiero na pełnym morzu odetchnęliśmy z ulgą, temperatura w mieście po prostu nas zabijała:/
Załączniki:
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3360.jpg
Szybenik
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3374.jpg
nasz dusica w porcie Szybenik
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3434.jpg
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3436.jpg
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3455.jpg
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3460.jpg
Widok na zatokę z Szybenika
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3539.jpg
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3540.jpg
widok na mijane mariny
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3545.jpg
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3546.jpg
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3546.jpg
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3604.jpg
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3605.jpg
6_SKRADIN_SIBENIK_MURTER3607.jpg
wpływamy do mariny
7_MURTER_ZADAR3609.jpg
widok na marinę na wyspie Murter
olcia85
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) olcia85 » 18.08.2012 14:51

ostatni dzień to podróż z wysypy Murter do Zadaru, obowiązkowo trzeba było się pojawić o 19 w marinie Zadar, tak więc wczesnym rankiem ruszyliśmy w drogę, w linii prostej było coś koło 30 mil, więc już bez postojów w urokliwych zatoczkach cały czas płynęliśmy przed siebie:) Niestety tego dnia wiatry również nie były specjalnie przychylne, większą część drogi musieliśmy wspomagać się silnikiem, jeszcze tylko zalanie paliwa pod korek...I podróży nadszedł kres:/Szkoda, bo morze strasznie wciąga, chce się jeszcze i jeszcze i jeszcze;) może za rok się uda jakaś inną trasę zrobić, póki co żyję wspomnieniami:)
W sobotę mieliśmy lot powrotny z Zadaru do Warszawy Eurolotem, żal było wracać...
Załączniki:
7_MURTER_ZADAR3611.jpg
Nasza dusica:)
7_MURTER_ZADAR3648.jpg
7_MURTER_ZADAR3690.jpg
7_MURTER_ZADAR3697.jpg
7_MURTER_ZADAR3698.jpg
vodice?
8_ZADAR_PL3753.jpg
8_ZADAR_PL3754.jpg
8_ZADAR_PL3755.jpg
8_ZADAR_PL3756.jpg
Koranty z samolotu
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies