napisał(a) LRobert » 08.09.2011 21:10
3 Lipca - Niedziela
Dzisiaj zwiedzamy najbliższą okolicę – Posedarje. Małe miasteczko, ale całkiem sympatyczne. Jest kilka knajp, bank, poczta, sklepy, stacja pogotowia, mały port i deptak wzdłuż morza. W banku Pani ochroniarz z pistoletem i druga pani kasjerka. To cała załoga. Dobry kurs na wymianę złotówek.
Parking w centrum miasteczka płatny.
No nie wytrzymałem i musiałem coś w zdjęciach pokombinować.
Po śniadaniu jedziemy do miejscowego kościoła na mszę. Okazuje się, że parafię prowadzą zakonnicy z jasnej Góry. W czasie mszy dowiadujemy się, że z parafii wyjeżdża pielgrzymka do Polski. Ostrzegamy pielgrzymów przed kiepską pogodą w kraju i niskimi temperaturami. Po wyjściu z kościoła na małym ryneczku na straganie można zakupić najpotrzebniejsze produkty: wino, rakija, owoce. Są też otwarte okoliczne sklepy spożywcze. Kupujemy wino – bez rewelacji- i chleb. W ciągu jakiś 40 minut stragany są pozamykane.
Potem jedziemy na plaże obok kościółka na wyspie. Plaża piaszczysta tylko nie ma cienia. Jest wprawdzie kilka parasoli stacjonarnych, ale wszystko zajęte. Bardzo długo jest płytko więc dobre miejsce dla małych dzieci.
Leniuchujemy, pływamy w morzu, polujemy. Owoce polowań widać na zdjęciach. Ja zwierza złapałem a kolega fotografował. Później jeszcze pojedziemy poszukać innego miejsca na plażowanie, ale nie znaleźliśmy nic ciekawego. Wracamy do hotelu na kolację. Po kolacji idziemy na spacerek do miasteczka. Wybieramy się na lody. Po powrocie do hotelu zasiadamy na tarasie u znajomych i sprawdzamy jakość zakupów.