Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja 2011. Spotkanie 4.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
archi_medes
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) archi_medes » 05.09.2011 08:38

zasiadam do czytania
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 06.09.2011 19:34

Witam wszystkich czytelników - Szczególnie tych nowych. :D

Wycieczka do "zalanego" ZADARU.

Przypominam, że nadal jest sobota. :lol:
Po pierwszym, udanym spotkaniu z hotelową kuchnią jedziemy do Zadaru. Mijamy po drodze kilka knajp z pieczonymi "szczurami" – tak mi się kojarzą obrazki umieszczone obok knajp przy drodze. :roll: Wjeżdżamy do centrum i parkujemy wzdłuż muru starego miasta, przy nabrzeżu dla promu. Jeszcze tylko znalezienie parkingowego, negocjacje ceny postoju i można zwiedzać. Parkingowy wziął w łapę 10 kun od pojazdu i powiedział ok. :roll: U niego było taniej niż w parkometrze. Strasznie w tym mieście wieje co najmniej jak u nas. Czuję się jak w domu. :lol: Część ekipy zaczyna wkładać polary. Nie jest zimno, ale wiatr robi swoje. Przy okazji powstają bardzo ciekawe fryzury.
Spieszymy się na zachód słońca. W Zadarze byliśmy 2 razy. Zawsze wieczorem. Nie zwiedzaliśmy zabytków –były już zamknięte- tylko spacerowali po mieście. Poznawaliśmy wieczorno-nocne życie miasta. Dzisiaj poszliśmy na zachód słońca, obejrzeliśmy to świecące coś na deptaku, posłuchali muzyki z morskich organów a potem na spacerek po uliczkach. Ludzi sporo, ale można przejść. Teraz to już głownie będą zdjęcia. Nie będę zanudzał moja pisaniną chyba, że mi coś przypomni.

Słoneczko
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niebieskie światełka

Obrazek

Obrazek
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 06.09.2011 19:42

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
slawekewa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekewa » 06.09.2011 20:32

Witam i czekam z niecierpliwością na Pag. Czwarty raz chciałbym właśnie spróbować tam zakotwiczyć i myślę,że poszukam tu potwierdzenia decyzji.
Zapowiada się ciekawie,
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.09.2011 20:43

Anonim pyta, czego te foty takie ciemne?
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 06.09.2011 21:25

Jaki anonim? Przecież podpisany. :lol: Może noc była czy jak ....... :roll: :lol: Zdjęciom nic nie robiłem. Są tylko ewentualnie wykadrowane. JAkbym zaczął kombinować to relacja byłaby w przyszłym roku.

To jeszcze trochę nocnego ZADARU.

Koło tego muru parkowaliśmy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 08.09.2011 21:10

3 Lipca - Niedziela

Dzisiaj zwiedzamy najbliższą okolicę – Posedarje. Małe miasteczko, ale całkiem sympatyczne. Jest kilka knajp, bank, poczta, sklepy, stacja pogotowia, mały port i deptak wzdłuż morza. W banku Pani ochroniarz z pistoletem i druga pani kasjerka. To cała załoga. Dobry kurs na wymianę złotówek. :) Parking w centrum miasteczka płatny. :?

Obrazek

No nie wytrzymałem i musiałem coś w zdjęciach pokombinować. 8O
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po śniadaniu jedziemy do miejscowego kościoła na mszę. Okazuje się, że parafię prowadzą zakonnicy z jasnej Góry. W czasie mszy dowiadujemy się, że z parafii wyjeżdża pielgrzymka do Polski. Ostrzegamy pielgrzymów przed kiepską pogodą w kraju i niskimi temperaturami. Po wyjściu z kościoła na małym ryneczku na straganie można zakupić najpotrzebniejsze produkty: wino, rakija, owoce. Są też otwarte okoliczne sklepy spożywcze. Kupujemy wino – bez rewelacji- i chleb. W ciągu jakiś 40 minut stragany są pozamykane.

Potem jedziemy na plaże obok kościółka na wyspie. Plaża piaszczysta tylko nie ma cienia. Jest wprawdzie kilka parasoli stacjonarnych, ale wszystko zajęte. Bardzo długo jest płytko więc dobre miejsce dla małych dzieci.
Leniuchujemy, pływamy w morzu, polujemy. Owoce polowań widać na zdjęciach. Ja zwierza złapałem a kolega fotografował. Później jeszcze pojedziemy poszukać innego miejsca na plażowanie, ale nie znaleźliśmy nic ciekawego. Wracamy do hotelu na kolację. Po kolacji idziemy na spacerek do miasteczka. Wybieramy się na lody. Po powrocie do hotelu zasiadamy na tarasie u znajomych i sprawdzamy jakość zakupów. :lol:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 08.09.2011 21:22

Dodatek fotograficzny. Na poczatek owoce morskich "polowań".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
W tym piasku tutaj było muszli bardzo dużu i jeszcze troche rybek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Po sesji fotograficznej zwierzak został wpuszczony do morza. :lol:
Reszta w kolejnym dodatku.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 08.09.2011 23:23

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To by było na tyle jeśli idzie o dzień dzisiejszy. Następny odcinek będzie poświecony zwiedzaniu Trogiru i Splitu.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 09.09.2011 06:20

Świetna fotorelacja. :) Fajnie się ogląda Twoje fotki.

Miło było popatrzeć na nocny Zadar. :)

Pozdravki. :papa:
wiktorK
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiktorK » 09.09.2011 08:16

:D Miło było oglądać, jestem w tej chwili w Vodicach i szukam jeszcze jakiejś chałupki na dalsze 3 , 4 dni i nie mam pomysłu gdzie.
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 10.09.2011 22:08

Hej, my właśnie jesteśmy w Promajnie k. Baski Vody, jutro wyjazd w kierunku Zadaru, przejeżdżamy go i w najbliższej wiosce noclegów parę. Polecasz jakąś?

pozdrowienia dla krajan :)
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 10.09.2011 23:13

Ja w tamtej okolicy znam tylko Posedarje. Myślę, że w każdej miejscowości znajdą się kwatery. Pytanie czy ma być bliżej czy dalej morza.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 11.09.2011 13:25

4 Lipca - Poniedziałek

Zgodnie z planem co 2 dzień miało być zwiedzanie. Skoro więc wczoraj opanowało nas lenistwo to dzisiaj jedziemy zwiedzać. W planie Trogir i Split. Dla nas Trogir będzie nowością. Split oglądaliśmy w czasie pierwszej chorwackiej wprawy, ale chętnie zajrzymy jeszcze raz. Pogoda całkiem dobra. Jest słonecznie, ale na razie nie ma dużego upału. Po śniadaniu wyruszamy. Droga mija całkiem szybko bo spory kawałek jedziemy autostradą. Znowu trzeba będzie zapłacić. :? Może zacznę w końcu pisać jakieś ceny. Komuś się mogą przydać.

W Trogirze parkujemy w centrum miasta. Nad kanałem, obok mostku. Parking taki lekko polowy, ale blisko starego miasta. A teraz nastąpi przerwa bo muszę wybrać zdjecia. W pierwszej selekcji wyszło mi coś koło 100 a to trochę dużo żeby na forum wrzucić. :roll: :o
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.09.2011 11:01

LRobert napisał(a):W planie Trogir i Split. Dla nas Trogir będzie nowością. Split oglądaliśmy w czasie pierwszej chorwackiej wprawy, ale chętnie zajrzymy jeszcze raz.

Zadar, Trogir, Split - żelazne punkty również i na mojej trasie. Chętnie się dosiądę - tym bardziej że w swojej relacji dopiero stanąłem u wrót Zadaru. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja 2011. Spotkanie 4. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone