31.07.2011 r
Rano zarządzamy pobudkę, zbieramy bametle i jedziemy do parku.Szukamy wejścia nr 2.
Nie będę zamieszczać dokładnego opisu bo jest na forum kilka topograficznych wręcz opisów,
z których sama korzystałam
Dla przypomnienia link do strony parku z opisami tras:
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/en/in ... &Itemid=85Dla tych co pierwszy raz: zwiedzanie warto zaplanować wcześniej.
W parku jest 7 wyznaczonych tras ,każda ma inny czas przejścia.
Do parku są dwa wejścia - w zależności od wybranej trasy.
My wybraliśmy trasę H - wejście (ulaz) Nr 2.
Widziałam na tej trasie ludzi z małymi dziećmi - i tu wybór zależy tylko od kondycji rodziców.
Dużo schodków i drewniane kładki nie są przewidziane dla wózków, więc zazwyczaj Mama targała
dziecko a Ojciec wózek i bametle.
W parku jest miejsce rekreacyjne w postaci barów , ale na drogę warto zabrać swoje napoje bo
daleka droga ..
Wracam do zwiedzania.
O 8.58 mamy już bilety .Dorosli 2 x 110 KUN a młodzież 1 x 55 KUN.
W kasie można płacić tylko kunami ale obok jest kantor.
Auto parkujemy na leśnym parkingu, pomimo wczesnej pory (jak na wakacje oczywiście) już dość zatłoczonym.
Wciskamy się między drzewa , głównie z uwagi na zapewnienie sobie cienia i ruszamy na przystanek
ciuchci na kółkach, która wywiezie nas do miejsca z którego zaczynamy zwiedzanie.
Ciuchcia podjeżdża - mijamy piękny las bukowy - śmiałam się do męża,że gdyby zamieścić zdjęcie
lasu bukowego z mojej miejscowości wśród zdjęć z parku , nikt nie rozróżnił by tych dwóch miejsc.