Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja 2011 czyli cała prawda wyszła na jaw

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 27.01.2013 11:00

Z przyjemnością nadrobiłam zaległości :) Bardzo ciekawa relacja. Też sobie powzdychałam przy Jelsie ;)

Czekam na ciąg dalszy.

Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.01.2013 15:06

Dzisiaj niedziela i więcej czasu,wciągnęła mnie ta relacja więc zasiadam i czekam na CD. :)
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 27.01.2013 18:29

Cholewka a ja znowu spóźniony. Przepraszam ale znowu korki były w Słowenii ;) Już nadrobiłem zaległości i siadam w gronie znajomych :)
Ta relacja rozwinęła się jak pączek na wiosnę :) Ale mi się poetycko ujęło :oops:
Podoba mi się tu do tego stopnia, że wreszcie zrobiłem to, do czego przymierzałem się od czasu lektury ostatniej relacji Maslinki z Brača - zacząłem notować na papierze.
Czekam na cd.
Pozdrav.
Aune
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aune » 27.01.2013 18:34

Witam czytelników.
Bardzo dziekuję za miłe słowo.Od razu lepiej się pisze :-)
Już się bałam,że przynudzam :mrgreen:
Aune
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aune » 27.01.2013 20:11

Zwiedzanie Ninu zostawiamy na później.I gdybym tego nie odłożyła na inny dzień nie popełniłabym gafy -
Bo okazało się,że zwiedzanie Ninu nie doszło do skutku.Ale nie uprzedzajmy faktów.
Teraz obieramy kierunek na Zadar.

Przy drodze namierzamy kościółek.

Obrazek

I tu muszę się przyznać,że przez długi czas myślałam,że jest to najmniejsza katedra świata :oops:

Na swoją obronę mam,że w moim przewodniku tak nazwano ten kościół ! :evil:
Jest też co najmniej jeden wpis na cro.pl z zamieszczonym zdjęciem tego kościoła i adnotacją o katedrze.Widocznie jest więcej ofiar marnych przewodników .
To przewodnik Nawigator turystyczny wydawnictwa Carta Blanca.Niestety przed wyjazdem w obliczu
narastających wydatków poskąpiłam na przewodnik z prawdziwego zdarzenia i kupiłam ten. :evil:
Skan strony z przewodnika

Obrazek

I tu pozwolę sobie na podsumowanie dla tych co pierwszy raz .
W centrum Ninu znajduje się najmniejsza katedra świata ,która (photo by Maslinka) wygląda tak :
Maslinko ponieważ zaglądasz tu do relacji pozwoliłam sobie na uznanie Twojego zdjęcia za wzorzec .

Obrazek

Natomiast mój kościółek stoi zaraz za Ninem.To Kościół Świętego Mikołaja, zgodnie ze sfotografowaną
tablicą .Też jest miniaturowy i równie śliczny :-)
Właściwa katedra czyli Kościół Św.Krzyża jest kanciasty, budynek zaokrąglony to Kościół św.Mikołaja.

Obrazek

Obrazek

Więcej informacji o Ninie w relacji m.in Maslinki ,która wszystko pięknie obfotografowała i opisała :-)
w-poszukiwaniu-waskich-uliczek-czyli-chorwacja-2007-t21457-60.html
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 27.01.2013 20:36

Aune napisał(a):
I tu muszę się przyznać,że przez długi czas myślałam,że jest to najmniejsza katedra świata :oops:

Daj spokój z taką pomyłką. Ja prze jakiś czas myślałem, że cerkva to cerkiew :oops:
Aune
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aune » 27.01.2013 20:43

No wiesz cerkiew i kościół służą do jednego celu,czyli wyrazy bliskoznaczne :-)

A tu wtopa jak złoto .Jeszcze mężowi i dziecku wmówiłam ta katedrę :-(
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.01.2013 20:43

alladyndelscorcho napisał(a):
Aune napisał(a):

Daj spokój z taką pomyłką. Ja prze jakiś czas myślałem, że cerkva to cerkiew :oops:

Crkva :)
Dwie rundki wokół Dubrownika pokazały, że pravo to nie znaczy w prawo :)
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 27.01.2013 21:22

Bocian napisał(a):
Aune napisał(a):

Crkva :)
Dwie rundki wokół Dubrownika pokazały, że pravo to nie znaczy w prawo :)

A co :?:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.01.2013 21:23

Prosto :)
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) alladyndelscorcho » 27.01.2013 22:12

Bocian napisał(a):Prosto :)

Heh :lol: No to moja pomyłka była mniej brzemienna w skutkach. Mały obciach ale nogi nie bolały ;)
pepermint
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepermint » 27.01.2013 23:46

Hej,
przeczytałam jednym tchem relację od początku i chcę więcej! Tak fajnie się Ciebie czyta i ogląda. Już chcę lato i wakacje i w końcu zobaczyć na własne oczy to o czym piszecie :-)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.01.2013 10:15

Bocian napisał(a):Prosto :)

Heh :lol: No to moja pomyłka była mniej brzemienna w skutkach. Mały obciach ale nogi nie bolały ;)

Mnie też mnie, bo ja autem :)
Aune
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aune » 03.02.2013 13:37

Tak to już jest z językami obcymi.
Ja nie mogę przyswoić bułgarskiego kręcenia głową "nie " skoro mówią tak :roll:

Po krótkiej przerwie spowodowanej brakiem czasu - musiałam wziąć się za angielski (test się zbliża :mrgreen: ),
wracam do relacji.
Aune
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aune » 03.02.2013 14:11

Jedziemy do Zadaru.Przed Starówką parkujemy auto w piętrowym garażu.
Koło parkingu fajny budynek , bynajmniej nie zabytkowy.

Obrazek

brama do Starego Miasta

Obrazek

Obok placu 5 studni jest wejście na do niewielkiego ogrodu na wzgórzu.

Obrazek

Zaglądamy.Ogród raczej ubogi ale ze szczytu ładne widoki.
Jedna z czterech bram Zadaru: Brama Lądowa.

Obrazek

Fosa

Obrazek

Mijamy przewodnikowe hity :
Kościół Świętego Chryzogona,Katedra Świętej Anastazji..

Obrazek

Po drodze robimy przerwę obiadową.Jak to ze mną bywa
- nie mogę się zdecydować na lokal :-(
Tu brzydko,tu za dużo ludzi,tu za mało (pewnie podłe jedzenie);za małe stoliczki,za wysokie krzesła...
Pod koniec jestesmy juz zmęczeni i głodni i siadamy gdziekolwiek.Na szczęście "gdziekolwiek "okazało się sympatyczną knajpką w pobliżu Kościoła Świętego Donata.

Kościół Świętego Donata- zbudowany z kamieni z dawnego rzymskiego forum.Trochę budulca im się zostało - a co współczesni odkopali rozłożyli malowniczo na terenie obok Kościoła.

Obrazek

Docieramy w końcu do Morskich Organów i Pomnika ku czci Słońca.

Obrazek

Obrazek

Siadamy na stopniach Organ i dłuższą chwilę wsłuchujemy sie w muzykę.Dla mnie bomba.

Obrazek

Promenada przy kanale

Obrazek

Zadar mnie nie urzekł tak jak Dubrownik ,Split i malutkie uliczki Jelsy.
Symbolem miasta pozostaną dla mnie Morskie Organy,dla których wspominam Zadar.Niestety nie zobaczyliśmy Pomninka ku Czci Słońca w nocy - widziałam fotki w necie - robi wrażenie.

Wracamy do samochodu.

Obrazek

Niestety coś się dzieje niedobrego z autem, pracuje jak stary traktor.Perkot staje się nieznośny - wyłączamy klimę .Perkot cichnie ale niestety tylko na chwilę.Wydostajemy się z miasta - przy drodze jest duży market.Zatrzymujemy się.Małżonek podnosi maskę- lekki smrodek palącego się "czegoś".No to Huston mamy problem.To auto już nie pojedzie. :evil:
Chwila ciszy ku czci...i poszukiwania papierów z ubezpieczalni.
Bardzo miła Pani z Axy przyjmuje nasze S.O.S , ku naszemu zdziwieniu prosi o rozłączenie się,jak mówi nie chce narażać nas na koszty :roll: Oddzwania za chwilę, podajemy dokładne namiary na nas i czekamy na lawetę.

Laweta podjeżdża.Zapodziałam gdzieś zdjęcia z komórki z całej akcji.Na szczęście mąż ,który musiał
być transportowany w środku auta,pstryknął foto.

Obrazek

My z synem jedziemy w kabinie,małżonek na lawecie w Fordzie.
Mówił potem,że taka jazda to przeżycie- łapał za kierownicę,żeby skręcać i niejednokrotnie hamował razem z panem od lawety :-)
Podjeżdżamy z fasonem do uliczki wiodącej na kemping.Sugerujemy,żeby pan nie pakował się dalej,bo tam było bardzo wąsko - stwierdzamy,że podejdziemy na nogach.
Jako,że namiot mielismy bez przedsionka na kampingu została tylko walizka ciuchową i lodówka.
Resztę klamotów woziliśmy ze sobą w aucie.
Jakoś tak bezmyślnie czekalismy przy samochodzie na pomoc drogową, zamiast na spokojnie rozpalcerować rzeczy,tak żeby zabrac z auta to co będziemy potrzebować.Nic to.Każdy zabiera (bez ładu i składu)
jakąś torbę i idziemy na kamping.Auto jedzie do Zadaru do serwisu.
Zrobiło sie mocno po południu - więc serwis zamkniety.Jutro rano powiedzą na co i za ile auto jest chore :evil:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Chorwacja 2011 czyli cała prawda wyszła na jaw - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone