Witam!
Właśnie wróciłam z Chorwacji. Odbyłam podróż samochodem i to był mój trzeci wypad do tego kraju. W skrócie napiszę dla wszystkich kilka informacji. Czytam wiele waszych komentarzy i poprostu zastanawiam się czy ten kto je pisze wogóle tam był a jeżeli nawet to w którym roku. Jechaliśmy samochodem Fiat Panda diesel. palił z obciążeniem 4 osobowym i trumną na dachu średnio 5,3 na trasie. Spalanie bez obciążenia to średnio ok 4 w mieście. (wiem auto bardzo ekonomiczne, ale nowe ma 3 m-ce z salonu). Ale to mało istotne najpierw pojechaliśmy na Pulę gdzie spędziliśmy dwa dni na campingu (33 euro za namiot+ 4 os.+samochód). W obecnej chwili kuny kształtują się na poziomie 1 euro= 7.24 kuny. Na Puli uważam, że nie ma nic interesującego poza amfiteatrem z I w.n.e. Ale misteczko brudne i zaniedbane, zabytki- nic interesującego. Następnie wyruszyliśmy na dalmację północną do Zadaru, a dokładnie do miejscowości Sabunike na Priwlace (25 km od Zadaru) wynajeliśmy apartament ( pojechaliśmy w ciemno) za 40 euro (cały:dwa pokoje, kuchnia, łazienka, telewizor, taras) na cztery osoby wychodzi po 10 euro. Czy rzeczywiście jest tak drogo??? Ceny żywności też kształtują się podobnie chleb minimalnie droższy bo 5,50 kuny. Wiadomo jak pojedziesz do miejscowości tylko turystycznej, które nie są wcale ładne zapłacisz i 7 kuny. Ale w małych miejscowościach ceny są zbliżone do POlskich. Można też wjechać do hipermarketu gdzie ceny są jeszcze niższe, np w Zadarze jest Caufland. Polecam wyjazd do Chorwacji w ciemno, byłam tam 3 raz i trzeci raz bez rezerwcji teraz znalazłam apartament w pierwszym domku do którego weszliśmy. Jadąc do wybranego miasta wystarczy zjechać wcześniej i w mieścinkach mniejszych szukać, na domach wiszą tablice gdy mają wolny apartament, a ceny po 40 euro za cztery osoby, nad Polskim morzem płaciłam 60 zł za pokój od osoby bez kuchni i odrębnej łazienki. Droga jest męcząca bo jedzie się ok 13 godzin (zależy też z jakim obciążeniem). Powrót zają nam 19 godzin bo były straszne korki w Chorwacji i do granicy Chorwacko- Słoweńskiej. Jeżeli chcielibyście uzyskać szczegółowe informacje gdzie warto pojechać co zobaczyć i jakie są ceny viniet, autostrad itp. proszę o kontakt a napewno udzielę informacji. Pozdrawiam!!!