Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwaci w stosunku do Polaków w 2009.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany
Chorwaci w stosunku do Polaków w 2009.

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 13.05.2009 21:07

Wredni są . Dokumenty wszystkich sprawdzają na granicy. I warczą na Nas. :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 13.05.2009 21:11

Mnie, moich kotów i motorka na przyczepce nie sprawdzili :o
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 14.05.2009 15:48

Ale jaki mieliby powód?
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 14.05.2009 16:00

Ale ozzzooo choziii?
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 14.05.2009 16:52

Warczenie na nas odebrałbym raczej jako oznakę przyjaźni.
Być może nauczyli się już, że Polak wielkim przyjacielem psa jest i odwrotnie, no i starają się grać na naszych słabościach.

To by się zgadzało nawet z tym co pisze Plumek. Tu miauczenie a tam warczenie. W rezultacie brak kontroli.
Hmm, może to jest sposób na uniknięcie trzepania bagażnika w celu przepisowego wyłuskania rąbanki i serdelków - wieźć kota :evil: na widocznym miejscu.
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 15.05.2009 17:30

Ostatnio (w lutym) na granicy serbsko - chorwackiej, było mrożące krew w żyłach spojrzenie spode łba i powoli ze złością wyrecytowane: a pani to przypadkiem nie jest Polką? (mój paszport już został sprawdzony). Na moje zuchwałe: jestem, a bo co?, usłyszałam: coś za dobrze pani mówi po naszemu.
muchador
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) muchador » 15.05.2009 20:51

Lela napisał(a):Ostatnio (w lutym) na granicy serbsko - chorwackiej, było mrożące krew w żyłach spojrzenie spode łba i powoli ze złością wyrecytowane: a pani to przypadkiem nie jest Polką? (mój paszport już został sprawdzony). Na moje zuchwałe: jestem, a bo co?, usłyszałam: coś za dobrze pani mówi po naszemu.

Czy dobrze zrozumiałem - stosunek kontroli granicznej w odniesieniu do Polaków się zmienił? Do tej pory nic złego nie mogłem powiedzieć, ale teraz jak czytam o złym spojrzeniu i innych złośliwościach to jestem szczerze zdumiony....
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 16.05.2009 05:59

Lela napisał(a):Ostatnio (w lutym) na granicy serbsko - chorwackiej, było mrożące krew w żyłach spojrzenie spode łba i powoli ze złością wyrecytowane: a pani to przypadkiem nie jest Polką? (mój paszport już został sprawdzony). Na moje zuchwałe: jestem, a bo co?, usłyszałam: coś za dobrze pani mówi po naszemu.

a tak dla ścisłości to przekraczałaś granicę w którą stronę?
Lela
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lela » 16.05.2009 14:24

Uspokajam ;-) Jechałam z Serbii do Chorwacji w towarzystwie ślubnego, który wylegitymował się serbskim paszportem chorwackiemu policjantowi i natychmiast został zarzucony gradem pytań zadawanych tonem, delikatnie mówiąc, zaczepnym. Mój paszport był sprawdzony jako pierwszy i bez słowa i mnie o nic nie pytano, zaś od ślubnego zażądano okazania środków finansowych na pokrycie pobytu w Chorwacji (300 EUR za dzień pobytu). Oczywiście tylko jego pobytu. I tego nie zdzierżyłam i oznajmiłam panu w czystym lokalnym narzeczu, że jeśli jeszcze nie zauważył to podróżujemy razem i posiadamy karty kredytowe i nimi zamierzamy pokryć koszty pobytu. A dalej juz wiecie co było :-)
cerlicht
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerlicht » 24.05.2009 11:24

Witam. Nie wiem co dalej było , chętnie się dowiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2009 13:46

W 2005 roku wracałem do Chorwacji (od strony Herceg Novi) z 1 dniowej wycieczki do Czarnogóry. Policjant na widok polskich blach podchodzi do otwartego okna auta, salutuje :!: z uśmiechem i głośno mówi "POLJSKA" :!: ...no to ja podnoszę dłoń w górę w okolice głowy (bez czapki) i krzyczę "HRVATSKA". Nawet nie zerknął na dokumenty i z uśmiechem kazał jechać. Miłe powitanie - poczułem się jak u siebie w domu :D :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.05.2009 14:26

slapol napisał(a):W 2005 roku wracałem do Chorwacji (od strony Herceg Novi) z 1 dniowej wycieczki do Czarnogóry. Policjant na widok polskich blach podchodzi do otwartego okna auta, salutuje :!: z uśmiechem i głośno mówi "POLJSKA" :!: ...no to ja podnoszę dłoń w górę w okolice głowy (bez czapki) i krzyczę "HRVATSKA". Nawet nie zerknął na dokumenty i z uśmiechem kazał jechać. Miłe powitanie - poczułem się jak u siebie w domu :D :D

Też tak mieliśmy i w 2004 i w 2005, a w zeszłym .. jakoś smutniej.. Może się denerwują Hrvaccy pogranicznicy, że po wejściu do Unii stracą pracę, to i wyżywają się na Unitach...
No i poza tym ponoć się bardziej pazerni stali w ostatnich latach, a z Polaka wielkiej kasy nie zedrzesz..
chociaż ciekaw jestem czy do Niemców, Frencesów i innych Unitów też czasem nie burczą...
Ot taka uroda celników..
:(
wojtek.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek. » 27.05.2009 10:41

Spoko w zeszłym roku granica Słowenia / Cro . Z uśmiechem witajcie pomachanie i wymiana uśmiechów z córą siedzącą na tylnym siedzeniu i w drogę praktycznie bez zatrzymywania. Oczywiście sprawdzony dyskretnie (taki dłuższy rzut oka) paszport...tylko córki.

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko