Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwaci w Polsce

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 16.11.2007 20:23

Ja co roku widze autokary z HR stojace przy drodze do Sanktuarium sw.Faustyny w Krakowie.Stoja na ul.Witosa.
1pati211
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1pati211 » 21.11.2007 11:29

Witam wszystkich ,
właśnie dzisiaj przyjeżdza do mnie mój przyjaciel CHORWAT :hearts: nie ukrywam ,że zostanie na dłużej ... Ciągnie wilka do lasu :lol:

Czy ktoś z Was ma jakąś wiedzę jak organizuje się taki dłuższy pobyt z pozwoleniem na pracę ? W ambasadzie nie są zbytnio zainteresowani pomocą...
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 08.04.2008 10:10

W Pd-Z Polsce, głównie na Dolnym Śląsku mieszka wiele osób (w niektórych miejscowościach stanowią większość) pchodzących z dawnej Jugosławii - polonia ściągniętach do Polski po wojnie. Wśród nich jest dużo osób mających chorwackich przodków.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 09.04.2008 15:39

W mojej mieścinie co wtorek i sobotę para Chorwatów ma swój stragan na targu. Rakia, dżemy, muszelki, figurki z opalonego styropianu i reszta to polskie towary :) Tylko cicho bo większość "z pod lady" ;)
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 09.04.2008 17:05

Masz racje KonJarek na Dolnym Sl.jest spora społeczność ludzi,którzy pochodzą z byłej Jugosławii.Przeważnie z rejonu Bośni i Chorwacji.
Ja jestem właśnie wnuczką takich przesiedleńców.W okolicy mojej jest to duża społeczność tak około 70%.
KonJarek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KonJarek » 09.04.2008 19:08

gosku24 napisał(a):Masz racje KonJarek na Dolnym Sl.jest spora społeczność ludzi,którzy pochodzą z byłej Jugosławii.Przeważnie z rejonu Bośni i Chorwacji.
Ja jestem właśnie wnuczką takich przesiedleńców.W okolicy mojej jest to duża społeczność tak około 70%.

U mnie jest podobnie :) Z resztą urodziłem się w Bolesławcu a tam co najmniej 40% ludności pochodzi z Bośni (drugie tyle przyjechało z Ukrainy). Troje z moich pradziadków było Chorwatami.
gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 09.04.2008 19:45

W samym Bolesławcu to może jest jak piszesz 40%,ale np.w Krzyżowej gdzie żyli moi dziadkowie to było chyba 100%.Tam jeszcze jakieś 15 lat temu jak żyło większość tych ludzi(niestety,ale jest ich co raz mniej),to mało kto się witał mówiąc "cześć" tylko zawsze było "ZDRAO"(nie wiem czy dobrze napisałam).Mój pradziadek prawdopodobnie był bośniakiem,różne są w rodzinie opinie na temat narodowości mojego pradziadka,jedno wiem napewno,że jak przyjechwł do Polski to nie chciał się uczć mówić po polsku.

'
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 09.04.2008 21:43

Tu już jeden wątek podobny działa
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=18277

A z tą niechęcią do nauki polskiego to twoi przodkowie powinni postępować jak mojej żony: jak tylko ktoś w domu odezwał się po serbsku dostawał po twarzy. Wiadomo: dzieci szybciej uczyły się od otoczenia i w domu trzeba było pilnować, żeby nie zapomniały polskiego. Z drugiej strony była przecież polska szkoła w Rakovec i niektórzy Serbowie uczyli się w tych szkołach po polsku. Ostatnio odwiedziłem jednego z sąsiadów tamtych Polaków: mimo polskiej szkoły nie mówi prawie po polsku. Pojedziemy do niego w czerwcu, zobaczymy czy żyje i porozmawiamy swobodniej bo uczę się chorwackiego.

I poproszę o flaszeczkę jego śliwowicy: nie podrabiane 60-70%!

Może też uda się sprawdzić gdzie ten Rakovac czy Rakovec, bo na żadnej mapie tego nie ma. Być może miejscowości samej też już nie ma. Serbowie palili całe wsie, jak Polacy "wracali" do Polski.

A co do mieszania ludności polskiej z Bośni i Ukraińskiej zza Buga to raczej nie jest tak dokładnie: "Ukraińcy" 'osiedlani byli bliżej legnicy. A wtedy tam gdzie pociąg stanął, tam ludzie się osiedlali, oczywiście w niemieckich domach. Tak że raczej postój pociągu decydował o miejscu osiedlenia. Zwykle jednak sąsiedzi tam mieszkali blisko sąsiadów w nowym kraju i skład etniczny takich wiosek był dosyć homogenny. :D :D

Jest jeszcze sporo do opisania, ale niech inni też coś dopiszą....
1pati211
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) 1pati211 » 10.04.2008 08:31

My w Bielsku natknęlismy się tylko na tłumacza chorwackiego mieszkającego tu od wojny pana Tomislava - pozdrav :D
Tłumaczył nam dokumenty na ślub .
svadby jednak nie było - czekamy do wakacji i tam chcemy cos zorganizować :lol:
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 10.04.2008 14:45

Ja mam rodzinę w Bolesławcu i okolicach. Co mnie zadziwiło to np to, że jak byłem tam na weselu to śpiewane było bardzo dużo jugosłowiańskich piosenek. Chyba naprawdę wiele osób tam pochodzi z rejonów Bośni czy Chorwacji.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 10.04.2008 16:16

Jeszcze niedawno każde wesele musiało się zaczynać od tradycyjnego tańca - kolo. Np.

gosku24
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosku24 » 10.04.2008 16:35

To były wesela!!!Jak poszły chłopy w tany to wszystko leciało ze stołów.
A pózniej śpiewanie i po kielichu!!!
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone