napisał(a) krzysiek M. » 10.08.2005 07:32
Generalnie sa nastawieni przyjaznie i chętni do pomocy i rozmowy. Wyjatki sie jednak zdarzaja . To nie powinno dziwic -ludzie jak w innych krajach. Przykłady1. próby oszustwa przy tankowaniu gazu w Karlowacu- nagminne. 2. nieprzyjemna panienka w sklepie z zabawkami w Primostenie. sprzedała zły niesprawny samochodzik mojemu synkowi, ten płacze ,że autko nie jeżdzi już w drzwiach sklepu, panienka odmawia wymiany towaru. mała pyskówka i słysze ,że jestem p... czechem(Hi Hi) i że na mnie sra, jako ,że jestem cholerykiem wściekam się izadam wymiany towaru waląć pięścią w kontuar , wtedy przychodzi jej szefowa i bez słowa wymienia towar. Wychodzę naładowany jak haubica. Oczywiście nie przeproszono mnie i syna za zaistniałą sytuację . 3. próby oszukania w sklepach opisane w poprzednich postach 4. wagi na bazarach tak sa ustawiane by nie było widać wskazania strzałki. Rozwiązanie: brac dużo, i targowac się cio do ceny. To niePolska , nie opłaca się kupowac 2 marchewek i 1 pietruszki czy też ćwiartki arbuza. No niestety. %. sklepy KONZUM Omis, Primosten, Rogoznica ,Split , Makarska - nieszczęśliwe panie , w ich postawie miożna zobaczyć panią z polskiego GS w latach 80-tych- co za nieszczęście z powodu konieczności pracy!!!!!
Niektórzy właściciele kwater sa bardzo niereformowalni i nie chca się targować . a co cielkawe targowac chćą się wszyscy ludzie wynajmujący kwatery nawet Niemcy. W zeszłym roku taki niereformowalny gość miał przez 2 tygodnie pustą kwaterę a ja na to z satysfakcją patrzyłem z tarasu sąsiedniego domu
Zauważyłem ,że należy unikać tematów narodowościowych i dotyczących wojny. Z resztą po co o tym gadać na wakacjach.
wg moich zbnajomych kobiet Chorwaci sa bardzo przystojni ale raczej nie szarmanccy. Taki typ macho w kabriolecie lub na motorze bez koszulki z piękną opalenizna . Nie zauwazyłem by zabawiali turystki. Chorwatki ładne ale dużo palą to niektórym może przeszkadzać . Ladniejsze kobiety w głebi kraju niż na wybrzeżu( to opinia Chorwatów) Chorwatki spedzają mase czasu w knajpach nad filiżanką kawy. Noszą drogie ciuchy bo wg nich można głodować ale trzeba mieć extra ciuchy . Na razie tyle Czesc