Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwaci obudźcie się !

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.09.2008 17:01

Najlepsze plaże 2008: Chorwacja
OnetPodróże 21 sierpnia 2008 10:00

Przez całe wakacje wybieraliście najlepsze plaże w Polsce i nad Morzem Śródziemnym. I oto nadszedł czas ogłoszenia wyników. Przedstawiamy najlepsze plaże Chorwacji - jednych wyniki mogą zaskoczyć, innych - zainspirować. Ważne, że sami zadecydowaliście jak wygląda czołówka najlepszych kurortów nadmorskich w Chorwacji.

Przedstawiamy najlepsze, Waszym zdaniem, ośrodki plażowe Chorwacji:

1. Makarska 4,38 (średnia ocena we wszystkich 10 kategoriach)
2. Primošten 4,37
3. Punat 4,36
4. Pirovac i Vodice 4,35
5. Savudrija 4,32
6. Dubrovnik 4,31
7. Mali Lošinj 4,3
8. Trogir 4,29
9. Rovinj 4,28
10. Split 4,27

Wyniki ankiety w poszczególnych kategoriach:

Czystość plaży

1. Mali Lošinj 4,62
2. Primošten 4,58
3. Punat 4,57
4. Savudrija 4,56
5. Baška 4,47

Czystość wody

1. Korčula 4,78
2. Hvar 4,75
3. Makarska 4,73
4. Primošten 4,72
5. Orebić 4,69
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 16.09.2008 21:00

Witam.
W tym roku było,z mojej obserwacji dużo mniej turystów z Niemiec w Chorwacji, niż w latach poprzednich,czy nie daje to nic do przemyślenia.
pozdr.
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 16.09.2008 21:39

Hepik - to jest to :!:
Sacrum obok profanum !
Autentyczność.
Ale jak się postarać, to można w tej samej okolicy wykadrować piękno " inaczej " :wink:
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 16.09.2008 23:35

mireks napisał(a):Witam.
W tym roku było,z mojej obserwacji dużo mniej turystów z Niemiec w Chorwacji, niż w latach poprzednich,czy nie daje to nic do przemyślenia.
pozdr.

bylo duzo anglikow amerykanow i sporo z... New Zealand :roll:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 17.09.2008 06:58

Marcin29 napisał(a):
mireks napisał(a):Witam.
pozdr.

bylo duzo anglikow amerykanow i sporo z... New Zealand :roll:

No faktycznie, daje to do myślenia tyle, że niedługo Anglicy, Amerykanie i N. Zeladczycy nas wygryzyą!
Żeby jeszcze tak wygryźli Rusków, to byłoby super!

PS
A to, że coraz mniej Niemców, to widocznie u naszych zachodnich sąsiadów kryzys jakiś finansowy czy co?
Bo naszych, Polaków, to dość dużo widzieliśmy w Cro... a mówią, że PiS'iory puściły Polaków z torbami..
Ale nie zdziwię się, gdy w przyszłym roku wielu z nas już nie będzie stać na Chorwację, a nawet na Węgry... bo będziemy "konsumować" nadchodzący cud gospodarczy i nie będziemy mieli czasu na pierdoły!!! :evil:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.09.2008 08:00

Janniko, jeśli w kolejnym Twoim poście znajdę wzmiankę o PO, Pisuarach, Ruskich czy o cudach gospodarczych w kraju i za granicą wytnę bez ostrzeżenia bez zwracania uwagi na treść merytoryczną. To tak w ramach dobrze pojętej demokracji Cię informuję.
Z harcerskim pozdrowieniem
moderator Rysio :D
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 17.09.2008 10:55

Jak widać, każdy chodził innymi ścieżkami..., bo moja obserwacja już tam na miejscu była taka:
--dziwne, bo w ogóle nie ma tutaj Amerykanów - ani w Dubrowniku ani w Trogirze czy Plitvicach... dziwne, bo oni są wszędzie! A tutaj ich nie ma 8O
Anglików spotkałam w kolejce do zamkniętej kasy parkingowej w Plitvicach - zdezorientowani byli:)

Jeśli chodzi o nacje, dominujące, to w moim odczuciu byli to Czesi i .... Polacy. W tym sensie mogliśmy się czuć jakbyśmy wcale z domu nie wyjeżdżali;)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 17.09.2008 10:57

...wlasnie wstale i jestem obudzoni :lol:
zgadzam sie z pierwszim postem jak najbardziej i niemam nic na zlagodzenie opinii i usprawidlenie rodakow. Nieraz powtarzale ze by sie przidalo pare chudich lat turisticznich ze by sie ktosz opamiental tutaj na miejscu.
Apropo takieg zachowania tubulcow jest pare powodow a najwazniejszi niestety sa:
Za turistike i turistow sie zabiera kazdi (...letnie chobi wicickac turiste..nie pocanc sie)...
Sezon jest tak krotki (przez nasza wine ..bo to jest sistem naczin polanczonich) ze "biznes turisticzni" nie zatrudnia fachowcow (kelnerow, kucharzi, animatorow .... ale fachowo nie przigotowana mlodziez ktora dorabia i sie nawet usmiechnac nie potrafi do turisti)...
Ceni i ich wisokosc sa problem globalni ale niema wisokej ceni jezeli usluga i towar sa jej warty.
Problem w tym ze turistow jest coraz wiencej, dobrej podarzy uslug i towarow brak a na tym zarabiaja straganiarze sprzedajancy "chinske" pierdoooly...az wstid dla destinacji turisticznej
Powodow i situacji jest wiele, szkoda czasu na pisanie kiedy jestem swiadom ze wszistko co kupa ludzi robi dla promowania rozbija sie na dupku ktory w smieciach czeka na zarobek z turistiki.
Walka z opisana situacja bendzie cierzka i dlatego mam powarzna propozicije. Prosze wszistkich z CRO.PL ktory spotkaja take obrzidliwe i nieodpowiednie zachowanie tubilcow zajmujanci sie turistiko i inne situacje ktore degraduja ten kraj i normalne (kuluralne spoleczenstwo) w oczach turistow ze by porobic zdiencia z jednozdaniowym opisem i miejscem zdazenia. Jako CRO.pl mozemy utwozich album na CD i wyslac go Chorwackiej izbie turisticznej i mas mediom z informacijom: to sa rzeczy przez ktore sie zastanawiamy czy w nastepnim roku przijedziemy znowu ! Kritika nikogo nie zabila, a sporo spraw sie moze naprawic
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2008 11:32

Leon napisał(a): towarow brak a na tym zarabiaja straganiarze sprzedajancy "chinske" pierdoooly...az wstid dla destinacji turisticznej

Leon!
Prawda jest taka ,że "Pamiątka z nad Bałtyku" sprzedawane nad polskim morzem, i "Pamiątka z Zakopanego " sprzedawana pod Gubałówką,i "Pamiatka z Paryża" sprzedawana pod Wiezą Eiffla jest wyprodukowana w Chinach...wasze muszelki ,jeśli jeszcze nie są ,to juz za chwile bedą z Morza Chińskiego :wink: :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.09.2008 11:36

Leon, bardzo dobry pomysł. Obiecuję że w przyszłym roku jeśli planów nie zmienię, to zrobię fotoreportaż w tym temacie. Kocham Chorwację i chcę do niej wracać, tak więc bardzo zależy mi na niej takiej jaką ją zastałem w 1997. Wiem że to niemożliwe, bo od komercji uciec się nie da, ale może uda się zmienić choć w niewielkim stopniu podejście niektórych ludzi w Waszym kraju do turystów i poszanowania tego co jest w nim najpiękniejsze :)

Ps. Czy masz może dostęp do raportów o stanie wód w Jadranie, laboratoryjnych analiz wody i stanie zaawansowania prac związanych z oczyszczaniem ścieków zanim zostają wpuszczone do morza :?: Jak wygląda sprawa czystości wód na przełomie np ostatnich 10 lat :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.09.2008 11:36

Hepik... jedno jest pewne Chińczycy nigdy nie wyprodukują rakiji takiej jaką robią Chorwaci i tym się pocieszajmy ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2008 11:41

Leszek Skupin napisał(a):Hepik... jedno jest pewne Chińczycy nigdy nie wyprodukują rakiji takiej jaką robią Chorwaci i tym się pocieszajmy ;)

ale na bank nad tym pracują :-) :-) :-) :-) ;-)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.09.2008 11:42

Szans nie ma :!: :devil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.09.2008 11:43

Leszek Skupin napisał(a):Szans nie ma :!: :devil:

ale próba nie strzelba ;-) a trening czyni mistrza :-) :-) :-)

żartowałem ;-)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.09.2008 12:19

Piotrek_B napisał(a):...
żartowałem ;-)

Wiem :lool:, ale zaraz nam ktoś po łbie da za OT ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko