Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwaci obudźcie się !

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 15.09.2008 09:10

rich72 napisał(a):
asikx napisał(a):
rich72 napisał(a): oni dziwią się, że to ja napotkanym to "dobro rano" powiem.

No, szczerze mówiąc też byłbym zdziwiony, słysząc to, zamiast zwyczajowego "dobro jutro" ;) ;)

Gdybyś był lepiej w temacie zorientowany, to byś wiedział że "dobro jutro" to tak od 10 rano, a po bułki do sklepu, to ja o 8 chodziłem więc "dobro rano" nie powinno nikogo dziwić, no może oprócz turystów z Polski :wink:

Rysiu, od 10 to się mówi dobar dan, wcześnie dobro jutro. Dobro rano, a w zasadzie dobre rano to się używa w Czechach i Słowacji, poranny ptaszku ty Nasz... :)

Pozdrawiam
Rafał
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.09.2008 09:13

Powiedź to naszemu gospodarzowi. Może zależne to jest od regionu nie wiem. Rano byliśmy witani "dobro rano", później "dobar dan" a na koniec "dobra veczer". Na Czecha to mi Domagoj Milisić na pewno nie wyglądał :wink:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 15.09.2008 09:17

rich72 napisał(a):Powiedź to naszemu gospodarzowi. Może zależne to jest od regionu nie wiem. Rano byliśmy witani "dobro rano", później "dobar dan" a na koniec "dobra veczer". Na Czecha to mi Domagoj Milisić na pewno nie wyglądał :wink:

Zbohemizowany Chorwat i tyle :)

Pozdrawiam
Rafał
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 15.09.2008 09:54

plavac napisał(a):Chociaż wg naukowców - całe Morze Śródziemne - umiera ...

Adriatyk, mam wrażenie również.

4,5 milionową Chorwację odwiedziło 9 milionów turystów
2006-10-16 10:34 /PAP/
W dobiegającym końca tegorocznym sezonie 4,4-milionową Chorwację odwiedziło 9,1 miliona zagranicznych turystów - wynika z oficjalnych statystyk, przedstawionych w Zagrzebiu.

Według wstępnych ocen przedstawiciela chorwackiego resortu turystyki Zdenko Micicia, w tym roku - w okresie od stycznia do końca września - liczba turystów, odwiedzających kraj wzrosła w porównaniu z analogicznym okresem 2005 r. o ponad trzy punkty procentowe.

O pięć procent wzrosły natomiast dochody kraju z tytułu turystyki, które Micić - cytowany przez agencję France Presse - wstępnie oszacował na około 6,3 miliarda euro.

Władze liczą, że w 2010 roku liczba przybywających do Chorwacji turystów wzrośnie do co najmniej jedenastu milionów a wpływy z turystyki stanowić będą 29 procent dochodów państwa. Obecnie stanowią one jedną czwartą wartości chorwackiego produktu krajowego brutto.
Kynio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kynio » 15.09.2008 13:30

Po pobycie na Pagu w tym roku oceniam, ze Chorwaci uznali, ze sa po prostu skazani na turystow, ktorzy beda juz zawsze do nich walic drzwiami i okami. Bylismy w CRO 4. raz. Nie jestem ani jakims entuzjasta ani wrogiem tego kraju, ale zauwazam powolne zmiany w podejsciu do turystow. Pag piekna urocza wyspa. 1. tydzien mielismy dom zarezerwowany przez biuro. Mila wlascicielka poczestowala nas warzywami ze swego ogrodka, czyli standard chorwacki. No dodatek na gorce, gdzie mieszkalismy dzialal darmowy wifi sieci vip. Po tygodniu trzeba bylo poszukac nowego lokum /zajelo to nam 10 min/. Znalezlismy dom 60 m od plazy w rewelacyjnej cenie. A tu po raz pierwszy ze strony wlascicieli zadnego milego gestu w stylu, kileszek winka, travaricy, owocow itp. Nie chodzi mi tu rzecz jasna, o jakies prezenty, tylko wlasnie o tem mily, przyjazny gest, ktory do tej pory zawsze spotykal nas ze strony wlascicieli. Pag urocza wyspa, ale brud na glownej plazy w zatoce paskiej nie do opisania. Nie sprzata plazy nikt oprocz wiatru. Wszedzie tony smieci. Na "glownym deptaku" dziury w asfalcie. Nikomu z wlodarzy miasta nie zalezy, zeby zatrudnic kogos do sprzatania, albo zeby uporzadkowac ten "pseudodeptak". Nad zatoka goruje zdewastowany i opuszczony jakis postkomunistyczny osrodek wypoczynkowy nota bene o rewelacyjnej lokalizacji. Wieczorem wspinalem sie na gorke, gdzie mieszkalismy wczesniej, zeby skorzystac z darmowego wifi, az do czasu, kiedy jakas chorwatka z sasiedniego domu otwarla na mnie buzke, ze sie "spoim" do jej internetu, i zebym spieprzal. Malo tego, po 10 minutach, dogonila mnie, przylazac za mna na dol i zaczela od nowa wydzierac sie na mnie, szarpac mojego laptopa i straszac, ze zaraz przyjedzie po mnie policja. 1. dnia naszego pobytu obok zjezdzalni przyjechala jakas ekipa i rozkopala deptak, ryjac dziure wielkosci grobu, ktora pozniej nakryli gruba blacha i tak zostalo do konca naszego pobytu. Ogolnie w sumie pewnie kiedys znow pojedziemy na CRO, gdyz doceniam wyjatkowe walory tego pieknego kraju, ale podchodze z dystansem i rezewa do zachwytow i z cala stanowczoscia zauwazam, ze coraz mniej zalezy Chorwatom na turystach, a coraz bardziej na wydzieraniu maksimum kasy za minimum wkladu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.09.2008 13:54

Kynio napisał(a):Po pobycie na Pagu w tym roku oceniam, ze Chorwaci uznali, ze sa po prostu skazani na turystow, ktorzy beda juz zawsze do nich walic drzwiami i okami. Bylismy w CRO 4. raz. Nie jestem ani jakims entuzjasta ani wrogiem tego kraju, ale zauwazam powolne zmiany w podejsciu do turystow. Pag piekna urocza wyspa. 1. tydzien mielismy dom zarezerwowany przez biuro. Mila wlascicielka poczestowala nas warzywami ze swego ogrodka, czyli standard chorwacki. No dodatek na gorce, gdzie mieszkalismy dzialal darmowy wifi sieci vip. Po tygodniu trzeba bylo poszukac nowego lokum /zajelo to nam 10 min/. Znalezlismy dom 60 m od plazy w rewelacyjnej cenie. A tu po raz pierwszy ze strony wlascicieli zadnego milego gestu w stylu, kileszek winka, travaricy, owocow itp. Nie chodzi mi tu rzecz jasna, o jakies prezenty, tylko wlasnie o tem mily, przyjazny gest, ktory do tej pory zawsze spotykal nas ze strony wlascicieli. Pag urocza wyspa, ale brud na glownej plazy w zatoce paskiej nie do opisania. Nie sprzata plazy nikt oprocz wiatru. Wszedzie tony smieci. Na "glownym deptaku" dziury w asfalcie. Nikomu z wlodarzy miasta nie zalezy, zeby zatrudnic kogos do sprzatania, albo zeby uporzadkowac ten "pseudodeptak". Nad zatoka goruje zdewastowany i opuszczony jakis postkomunistyczny osrodek wypoczynkowy nota bene o rewelacyjnej lokalizacji. Wieczorem wspinalem sie na gorke, gdzie mieszkalismy wczesniej, zeby skorzystac z darmowego wifi, az do czasu, kiedy jakas chorwatka z sasiedniego domu otwarla na mnie buzke, ze sie "spoim" do jej internetu, i zebym spieprzal. Malo tego, po 10 minutach, dogonila mnie, przylazac za mna na dol i zaczela od nowa wydzierac sie na mnie, szarpac mojego laptopa i straszac, ze zaraz przyjedzie po mnie policja. 1. dnia naszego pobytu obok zjezdzalni przyjechala jakas ekipa i rozkopala deptak, ryjac dziure wielkosci grobu, ktora pozniej nakryli gruba blacha i tak zostalo do konca naszego pobytu. Ogolnie w sumie pewnie kiedys znow pojedziemy na CRO, gdyz doceniam wyjatkowe walory tego pieknego kraju, ale podchodze z dystansem i rezewa do zachwytow i z cala stanowczoscia zauwazam, ze coraz mniej zalezy Chorwatom na turystach, a coraz bardziej na wydzieraniu maksimum kasy za minimum wkladu.

Proszę przeczytać pkt.4 regulaminu forum Obrazek :wink: chodzi o polskie znaki :!:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 15.09.2008 14:22

4.Pisząc przestrzegaj zasad ortografii i gramatyki oraz wyrażaj się jasno i zrozumiale. Używaj polskich znaków (chyba, że piszesz z zagranicy i masz zagraniczną klawiaturę).

Dodalbym jeszcze ( osoby z dysfunkcja narzadu ruchu )sa zwolnione z pisania polskich znakow.
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 15.09.2008 14:22

Kynio napisał(a):Wieczorem wspinalem sie na gorke, gdzie mieszkalismy wczesniej, zeby skorzystac z darmowego wifi, az do czasu, kiedy jakas chorwatka z sasiedniego domu otwarla na mnie buzke, ze sie "spoim" do jej internetu, i zebym spieprzal.

IMHO miała rację.
To, że coś jest za darmo i otwarte nie oznacza, że jest ogólnodostępne.

Pozdrawiam
Rafał
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 15.09.2008 14:28

janniko napisał(a):
Szanowny kolego Wojan.
Na przyszłość czytaj uważniej posty. Faktyczni pisałem o Rosji, ale ani o niedoli narodu rosyjskiego, ani o tym co oni wyczyniają u siebie, bo choć to horror i tragedia, to faktycznie ich sprawa.
Pisałem o tym co Ruscy wyprawiają za granicami swojego państwa. O tym, że wszędzie się pchają narzucając swoją mafijną politykę itp.

A to chyba jest różnica? Nie uważasz?

janniko napisał(a):Boję się, że niedługo nasza młodzież zacznie mówić tak jak młodzież rosyjska: "a zaczjem nam djemokratija - nam nużna sil'naja vlast'".. Tragedia! Czy na prawdę ludzie już są tak zindoktrynowani i urobieni, że zaczynają znów tęsknią za niewolą?
A co do brygady rosyjskiej, to łatwo jest wybrać spośród prawie 200 mln ludzi drużynę mistrzów i to w kraju, w którym sport od lat był traktowany jako oręże walki politycznej, w kraju, w którym przegrana na olimpiadzie traktowana jest jak zdrada ojczyzny, gdzie za przegraną ponosi się surowe kary itp. Co tu gadać! Przeraża mnie ten ruosfilizm z klapkami na oczach.
A co do putinowskich metod, to i owszem, PZPN warto by po sowiecku nie tyle wymienić co zesłać na daleką Syberię, bo z ich metodami tam ich miejsce.

Jeżeli w cytowanym wyżej tekście jest choć jedno zdanie o tym co "Ruscy wyprawiają za granicami swojego państwa" to ja faktycznie nie potrafię czytać .... :D :D
:papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.09.2008 15:15

asikx napisał(a):
Kynio napisał(a):Wieczorem wspinalem sie na gorke, gdzie mieszkalismy wczesniej, zeby skorzystac z darmowego wifi, az do czasu, kiedy jakas chorwatka z sasiedniego domu otwarla na mnie buzke, ze sie "spoim" do jej internetu, i zebym spieprzal.

IMHO miała rację.
To, że coś jest za darmo i otwarte nie oznacza, że jest ogólnodostępne.

Pozdrawiam
Rafał

To mogła sobie zabezpieczyć... Lecz skoro nie potrafila...
Byłem ostatnio u Znajomych w bloku. Nowym. W komórce pokazalo mi się 6 punktów dostepu bez zabezpieczenia. A poźniej ludzie psioczą, że ktoś im po kompie buszuje... :roll:
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 15.09.2008 15:31

nie czarujmy się śmieci były i będą wszędzie :cry:
nie szukajmy u innych jak i u nas nie jest ta sprawa uregulowana :cry:
tony śmieci i wypuszczanie ścieków do rzek to nasza specjalność :roll:
palenie plastików w piecach wieczorami aż nozdrza rozsadza :o
spróbujmy wejść do lasu przy parkingach życzę powodzenia :oops:
brak torebek na gówienka dla piesków :?
nie jesteśmy lepsi a nasze kurorty czyż nie wydzierają z kieszeni ostatniego grosza jak poczują dobrego klienta co w zamian hm... :?:
coż za podobieństwo tylko my jesteśmy już ho,ho po wojnie a oni cóż jeszcze niedawno sponiewierani wojną :evil:
Chorwacja to nie skansen i nie raj to kraj który żyje nie ważne jak byle do przodu a turyści zawsze będą tak jak gdzie indziej
co to obchodzi zwykłego człowieka czy za 10 czy 20 lat ktoś przyjedzie :(
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.09.2008 15:34

Powiem/odpowiem Kyniowi.

W tym roku byłem w miejscowości P. po raz 4 w przeciągu ostatnich 6 lat. U tych samych gospodarzy. Za każdym razem przywoziłem prezenty i takowymi byłem obdarowany. Byliśmy zaproszeni do Chorwatów do domu na kolację; zamożnych tak na marginesie.
Bardzo nas to ujęło. Pierwszy raz za granicą usłyszeliśmy, że jesteśmy ich przyjaciółmi... Zwierzenia na temat ich Rodziny, tragedii związanej z ich Synem :evil:

Na ulicy z widzenia znaliśmy już sporo osób. Syn poplynąl za free następnego dnia na fishpicnic/Kornati. Poprzedniego dnia byliśmy calą rodziną. A 5 lat temu z tymi samymi ludźmi także. Kapitan mial lzy w oczach, jak dostal 2 zdjęcia sprzed dwóch lat, na ktorych była Jego corka, On i moi dwaj Synowie. Drobiazg.
W knajpce Syn zabawial sie w barmana. Notabene po raz trzeci...
Także fotki z poprzednich lat, pierniki z Torunia. Rewanż: ilości darmowych drinków z % i bez nie zliczę (doszło do tego, że chcieli pieniądze za jeden, a głupio mi było płacić za mniej, niż kilka). Koszulka firmowa dla Syna na pożegnanie rzecz jasna.

A wszystko to za to, że potrafimy powiedzieć cześć, dzień dobry, dziękuję, uśmiechnąć się, być milym, odwiedzić tę samą knajpkę, sklep, warzywniak.... Nawet za speeding do policjanta nie miałem żalu 8) .
Ech! Wiele jeszcze takich przykladów mógłbym mnożyć.
Dziegieć także był. W Molunacie, koło Plitvic, w Zivogosce... Ale tam akurat chodziło o pazerność i poczucie, że każde g. może być złotem.
Ale co z tego.

+ przesloniły niewiele -.
I wszystko.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.09.2008 15:41

Wojan
Poddaję się ... :( '8O'

Brrrrrrrr :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.09.2008 16:15

Lubuszanin napisał(a):4.Pisząc przestrzegaj zasad ortografii i gramatyki oraz wyrażaj się jasno i zrozumiale. Używaj polskich znaków (chyba, że piszesz z zagranicy i masz zagraniczną klawiaturę).

Dodalbym jeszcze ( osoby z dysfunkcja narzadu ruchu )sa zwolnione z pisania polskich znakow.

Narząd ruchu to mniemam , że nogi :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.09.2008 16:21

FUX napisał(a):+ przesloniły niewiele -.
I wszystko.

I tu FUX-ie masz racje :lol:

Nie ma chyba takiego wakacyjnego miejsca , gdzie są same plusy :lol: :lol: :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko