Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwaci obudźcie się !

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.09.2008 10:26

alessandro1977 napisał(a):Oba kraje mają swój urok ale skoro nawet Włosi jeżdżą nad drugą stronę Adriatyku to chyba nie bez powodu...

Z tego co usłyszałem od jednego to tylko dlatego, że w HR jest taniej (ale to było w 2006)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2008 10:31

JacYamaha napisał(a):....w HR jest taniej (ale to było w 2006)

Hotele, apartamenty zdecydowanie tańsze są w HR.
Włosi po wprowadzeniu ojro oszaleli z cenami noclegów.
A reszta cen..........wsio ryba :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2008 10:36

Ja jednak rozmawiałem z parą włoską w Rogoźnicy...sympatyczni ludzie, według nich Chorwacja jest jednak bardziej urokliwa i spokojniejsza od regionów adriatyckich w ich kraju...nie sugerowali sie ceną bo spędzali poprzednio także urlopy na drogiej Sardynii...
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 23.09.2008 12:24

ja nie spotkałam ani jednego Włocha od Rijeki aż po Makarską :?:
może Istria tak ale tam prym wodzą Niemcy , Holendrzy :lol:
natgomiast będąc na campie w Zakopanem królowali Włosi swoimi kamperami 8O
to są nacje które jeżdżą oglądać zwiedzać a wczasy spędzają stety albo niestety nad swoim Adriatykiem :o

Lubuszanin czysta woda :?:
niech tak będzie jeżeli masz być szczęśliwy a ten osad na kamieniach i rury wychodzące tuż rzy plażach z apartamentów pokaż mi kanalizację w Breli lub innym pięknym zakątku tego pięknego coby nie mówić kraju tam pewnie ptaszki wynoszą albo cykady sie żywią dlatego są takie aktywne :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2008 12:32

Ja z kolei nie widziałem żadnych rur wchodzących do morza...czy według Ciebie woda nie jest w Adriatyku czysta ???
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 23.09.2008 13:16

ziomek napisał(a):ja nie spotkałam ani jednego Włocha od Rijeki aż po Makarską :?:

ja spotkałam...dwoje:) pojawili się w sąsiednim apartamencie. Po dwóch dniach...już ich nie było 8O

PS w dziwnym i chyba ryzykownym społecznie kierunku zaczyna dryfować ten wątek...., bo o wyższości jednych świąt nad drugimi.... chyba powiedziano już wszystko i wielokrotnie a i tak każdy pozostał przy swoim zdaniu:)
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 23.09.2008 13:27

ziomek napisał(a):ja nie spotkałam ani jednego Włocha od Rijeki aż po Makarską :?:
może Istria tak ale tam prym wodzą Niemcy , Holendrzy :lol:
natgomiast będąc na campie w Zakopanem królowali Włosi swoimi kamperami 8O
to są nacje które jeżdżą oglądać zwiedzać a wczasy spędzają stety albo niestety nad swoim Adriatykiem :o

Lubuszanin czysta woda :?:
niech tak będzie jeżeli masz być szczęśliwy a ten osad na kamieniach i rury wychodzące tuż rzy plażach z apartamentów pokaż mi kanalizację w Breli lub innym pięknym zakątku tego pięknego coby nie mówić kraju tam pewnie ptaszki wynoszą albo cykady sie żywią dlatego są takie aktywne :wink:

Nie twierdze, ze u wybrzezy Chorwacji jest woda o 1-ej klasie czystosci, ale jesli mam wybrac plywanie w Baltyku, czy Adriatyku, to wybieram Adriatyk ;).Optycznie jest "Krysztalowa" czego o Baltyku powiedziec nie mozna.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.09.2008 13:51

jotem napisał(a):ja spotkałam...dwoje:) pojawili się w sąsiednim apartamencie. Po dwóch dniach...już ich nie było 8O

Jeśli Ci Włosi robili objazdówkę po Chorwacji , to ja się im nie dziwię :lol:
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 23.09.2008 14:03

Janusz Bajcer napisał(a):
jotem napisał(a):ja spotkałam...dwoje:) pojawili się w sąsiednim apartamencie. Po dwóch dniach...już ich nie było 8O

Jeśli Ci Włosi robili objazdówkę po Chorwacji , to ja się im nie dziwię :lol:

Jeśli...
a raczej było inaczej. Kręcili nosem na parking i zejście do morza.
Choć z pewnością, jak się za chwilę okaże, nie mieli racji.....;););)
mflaku
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mflaku » 23.09.2008 14:21

A Dla mnie taki temat to indywidualna sprawa.
Bylem co prawda raz w Cro ale zdazylem zobaczyc, ze wiele zalezy od miejsca gdzie jestem, bylismy blisko np Splitu jak wiadomo wieksze miasto i juz bylo widac zla Dzialalnosc czlowieka (zabrudzona woda, plaze, komercja) i jakos ludzie i miejsce zblizone do miejsca gdzie mieszkam w Polsce, czyli juz mi to nie odpowiadalo, ale nie ma co uogulniać bo starczylo jechac w miale miasteczko i juz sie czulo klimacik, tez bylo widac olewke niekiedy z strony chorwatow do turystow ale raczej byli pozytywnie nastawieni i dbali o to co maja...
ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 23.09.2008 15:49

Lubuszanin i tu się zgadzam Bałtyk faktycznie jakiś taki szro bury i te sinice jak już tydzień poświeci słońce myślę że Adriatyk jest najfajniejszy
pozdrawiam :lol:
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 26.09.2008 10:19

Moze i woda w adriatyku czyściejsza niz w Bałtyku ( bo chyba Bałtyk jest bardziej zamkniętym morzem) podobno tez prady morskie śmieci z Chorwacji przenoszą na włoskie wybrzeże. Ale weźcie tez pod uwagę, że woda nad dnem piaszczystym musi optycznie wyglądać na brudną ponieważ jest zmętniała od piasku.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.09.2008 10:30

W tym roku byłem na przełomie lipca/sierpnia w Chorwacji....pewnego sierpniowego dnia przy obiadku włączyłem TVP Info i na pasku przeczytałem informację : plaża w Międzyzdrojach została zamknięta z powodu wykrycia w Bałtyku pałeczek salmonelli...jak ja się cieszyłem, że od czasu pierwszego pobytu w Cro nie jeżdżę nad Bałtyk a moja dziewczyna była zadowolona, że i ją zaraziłem tą pasją...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.09.2008 11:06

Łukasz napisał(a):Moze i woda w adriatyku czyściejsza niz w Bałtyku ( bo chyba Bałtyk jest bardziej zamkniętym morzem) podobno tez prady morskie śmieci z Chorwacji przenoszą na włoskie wybrzeże. Ale weźcie tez pod uwagę, że woda nad dnem piaszczystym musi optycznie wyglądać na brudną ponieważ jest zmętniała od piasku.

Jakoś w Egipcie tez jest piaszczyste dno...
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 26.09.2008 11:10

Łukasz napisał(a):Moze i woda w adriatyku czyściejsza niz w Bałtyku ( bo chyba Bałtyk jest bardziej zamkniętym morzem) podobno tez prady morskie śmieci z Chorwacji przenoszą na włoskie wybrzeże. Ale weźcie tez pod uwagę, że woda nad dnem piaszczystym musi optycznie wyglądać na brudną ponieważ jest zmętniała od piasku.

Jasne, zmetniala od piasku, to zrozumiec moge, ale jakies paleczki coli i inne ustrojstwa niewidziane golym okiem , to juz nie zarty.Jak bardzo moze zanieczyscic 4,5 miliona Chorwatow Adriatyk? A jak 38 milionow Polakow Baltyk?
Ostatnio edytowano 26.09.2008 11:33 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko