Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwaci- mity i stereotypy dotyczącego tego narodu

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aniusia187
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniusia187 » 17.02.2007 10:16

Witam, chcialabym rozpoczac taka dyskusje, czy moze wymiane informacji na temat tego, co wiemy o Chorwatach. Jacy są oni w naszym <Polaków>wyobrażeniu, co ciekawego dostrzegliśmy- moze jakies ich przyzwyczajenia?-, ich mentalność, charakter, upodobania, zwyczaje. Bardzo mile widziane beda wskazówki, gdzie szukać podobnych informacji-moze ktos pisze blog i zamieszcza tam swoje przemyślenia na temat narodu chorwackiego, a może na innym forum podobna rozmowa juz sie toczy...Bede wdzieczna za wszelkie informacje, które posłużą mi do napisania pracy badawczej na ww. temat. Bardzo chętnie napisze to, co juz zebrałam do tej poty, a równiez to, co bedzie stanowiło efekt koncowy mojej pracy. Ljep pozdrav! :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.02.2007 11:06

cześć,
Pamiątam wypowiedź na forum (chyba Leona) o różnicach w mentalności między Polakami a Chorwatami.. temat brzmiał :może Chorwacja nie dla Polaków, ale teraz nie mogę tego znaleźć.. zaczął go ktoś, kto dzilił się nieprzyjemnymi doświadeczniami, ale był w tym odosobniony..
przejrzyj też to
forum/viewtopic.php?t=13224
zajrzyj tu
forum/viewtopic.php?t=13631
......
Chorwaci, jak Chorwaci, ale Dalmatyńcy to naprawdę temat...
Fajniuchny wybrałas obiekt badań (wdzięczny i barwny), pozdrav
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.02.2007 11:08

mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 17.02.2007 14:30

Mentalnosć Chorwatach rozny sie w zaleznosći od czesći Chorwacji!

wiecej na ten temat:
wpisz: mentalitet hrvata
nahttp://www.pogodak.hr
Spakojny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spakojny » 20.02.2007 15:07

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):a jednak znalazłam...
forum/viewtopic.php?t=14385&highlight=chorwacja+polak+w

Witam serdecznie nie wiedzialem ze krajanka mieszka w moim ukochanym Starim Gradzie!!! Serdecznie zapraszam na jacht kiedy tam zawine tylko jak sie mozna skontaktowac?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 20.02.2007 22:10

czesc Spakojny!
poszukaj nas na skype'ie, jesli go używasz!
Pozdrówka serdeleczna :D
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 20.02.2007 23:49

Aniusia187 napisał(a):Witam, chcialabym rozpoczac taka dyskusje, czy moze wymiane informacji na temat tego, co wiemy o Chorwatach. Jacy są oni w naszym <Polaków>wyobrażeniu, co ciekawego dostrzegliśmy- moze jakies ich przyzwyczajenia?-, ich mentalność, charakter, upodobania, zwyczaje.

Sierpień 2006,Orebic. Przemiła gospodyni, usmiechy dla całej polskiej czeredy, smokvy, domacie vino etc. I codziennie o 7.00 rano pobudka - kilkunastominutowa kłótnia z sąsiadką - jak płyta, która musi się wygrać do końca. Słowa z rzadka powtarzające się , swojska k...., ale ogólnie wrażenie wielkiej eudycji :D Nie wiem, o co tak się kłóciły, tamta nie pozostawała jej dłużna, więc był to codzienny rytuał - słońce, deszcz, wszystko jedno. Był to przejaw południowego temperamentu, kobiecej ponadnarodowej natury :wink: czy osobniczej skłonności ?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.02.2007 07:29

...a może wcale nie była to kłótnia. Dalmatyńcy po prostu tak temperamentnie mówią; jakby się kłócili,a wcale się nie kłócą. Co do wulgarnych słów: niektóre z tych, które u nas uchodzą za wulgarne, tutaj nie są aż tak bardzo fuj.... :D :D :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.02.2007 08:42

No właśnie.... :D ja też byłem raz świadkiem takiej "kłótni" i później zastanawiałem się czy to przypadkiem nie było dla nas na pokaz bo "kłócił" się nasz campingowy właściciel z kimś, z kim potem normalnie rozmawiał :lol:, a klaksony poszły w ruch, wymachiwanie rękami Obrazek i "głosowanie" na całą ulicę Obrazek :lol: też nie wiem o co poszło, ale nie było większej afery i nikt na nich nie zwracał większej uwagi oprócz turystów :lol:

Pozdrav :papa:
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.02.2007 10:02

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...a może wcale nie była to kłótnia. Dalmatyńcy po prostu tak temperamentnie mówią

Może i racja ? Może rzeczywiście co rano sąsiadki komentowały na gorąco kolejny odcinek chorwackiej telenoweli 8O A że k.... często "padała", to może była ona o polityce :? Albo o miłości :!: No bo co jeszcze wzbudza takie emocje :!: :D
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 21.02.2007 10:10

plavac napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...a może wcale nie była to kłótnia. Dalmatyńcy po prostu tak temperamentnie mówią

No bo co jeszcze wzbudza takie emocje :!: :D

moze to ponizej, nie tyle calosc ile niektore fragmenty...

http://www.parnas.pl/index.php?co=blog&id=12&idb=275
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 21.02.2007 10:35

Zacząłem czytać, ale dokończę wieczorem - tekst wymaga skupienia.
"Chorwacja-Ludzie" jawi się w nim jako koszmar ukryty za piękną fasadą "Chorwacji-Natury". Nigdy nie idealizowałem Chorwatów, tak jak nigdy nie miałem złudzeń co do naszej nacji i wogóle jakiejkolwiek. Człowiek nadal jest sobą, od tysiącleci, zmieniły się tylko zabawki.
Ale szukaliśmy wyróżnika danej narodowości. Czy agresja nie jest wspólna dla każdej ? Czy któryś naród jest jej pozbawiony ?
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 21.02.2007 13:54

spostrzeżenia po wojnie w Jugosławii"w Kulturze kłamstwa" Dubravki Ugrešić
,,Zdemaskowany przepis na władzę jest z grubsza taki: najpierw stwierdź kategorycznie, że poprzedni system/ poprzednia władza to jedno wielkie kłamstwo, potem rozpocznij demontaż tego wielkiego kłamstwa (wyrzuć ze słownika stare hasła ideologiczne, rozbierz stare symbole, ułóż nowe hasła i stwórz nowe symbole, zmień nazwy ulic), a następnie wprowadź się do budynków poprzedniej władzy i przygarnij do swojego otoczenia przydatnych ludzi z otoczenia starej władzy, tych którzy szybko się przeobrażają np. z liberałów w konserwatystów. Czyli wykorzystaj stare elementy układanki.
Kolejny krok: demontaż państwa. Ustal, kto jest swój, a kto nie. I czym się różnią. Odróżniających się napiętnuj i najlepiej wyślij poza granice twojego kraju. Chodzi przecież o twój naród - do niego nie zaliczysz nieczystych. Reguły czystości ustalasz sam.''
Spakojny
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spakojny » 24.02.2007 12:44

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):czesc Spakojny!

Przykro mi bardzo nie mam jeszcze stalego dojscia do netu tak ze skypa nie uzywam ale moze juz niedlugo w przyszlym miesiacu.... :lol: daj boze...Na pewno sie odezwe przed sezonem zeglarskim
serdecznie pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.02.2007 13:44

Spakojny napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):czesc Spakojny!

Przykro mi bardzo nie mam jeszcze stalego dojscia do netu tak ze skypa nie uzywam ale moze juz niedlugo w przyszlym miesiacu.... :lol: daj boze...Na pewno sie odezwe przed sezonem zeglarskim
serdecznie pozdrawiam

Spakojny - nie podałes nigdzie maila, więc piszę tu do Ciebie :) Widziałam w kalendarzu wyjazdowym, że będziesz miał trochę rejsów po Adriatyku. Jesli będziesz gdzieś w okolicy Makarskiej - daj znać kilka dni wcześniej - chętnie wypiłabym kawkę na jachcie :) Jednym słowem - nbapisz do mnie na priva. Maila masz w profilu.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone