Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chlebek

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kicia
Podróżnik
Chlebek

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kicia » 30.07.2003 20:19

Wiadomo że najlepsze pieczywo jest w Polsce, dlatego interesuje mnie jakie rodzaju chleb można kupić w Chorwacji.W większości krajów Europy dominuje tzw. chleb waciarski, czy i taki jest w HR, strasznie go nie lubie :? .
Interesuje mnie też ewentualna cena jednego chleba chorwackiego.
darfa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) darfa » 30.07.2003 20:27

tam gdzie ja bylem (kolo Splitu) byl tylko chleb wygladjacy jak duza rozdeptana bulka,nazywalismy go "papec",byly tez cos w rodzaju naszej bagietki lecz bylo to tez dmuchane i mialo jakis 1m dlugosci.Bylo to kupowane w miejscowej piekarni.Bulek nie piekli.
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 30.07.2003 20:31

W mniejszych miasteczkach ,tam gdzie pieką w małych piekarniach dostaniesz równiez taki który "jest zblizony " do naszego, a wiec takich piekarni szukaj.Na dodatek mnie taki lepiej smakuje niż nasz.Pozdr
Kicia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kicia » 30.07.2003 20:32

darfa napisał(a):tam gdzie ja bylem (kolo Splitu) byl tylko chleb wygladjacy jak duza rozdeptana bulka,nazywalismy go "papec",byly tez cos w rodzaju naszej bagietki lecz bylo to tez dmuchane i mialo jakis 1m dlugosci.Bylo to kupowane w miejscowej piekarni.Bulek nie piekli.

A cena takich pysznych wypieków?
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 30.07.2003 20:44

Witam.
Tylko jak bedziesz kupowala chleb w HR to mow "Kruch".Chleb to po serbsku i oni tego nie lubia.
Pzdr.
grażka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grażka » 30.07.2003 20:48

Mnie jak chciałam kupić żytni to powiedzieli w piekarni, że tylko pszenicznyj kruh.
U nich chyba nie ma zytniego - ja nie spotkałam, ale ten pszenicznyj zblizony do naszego u nas nazywa sie angielka - choc wiem , ze w innych regionach Polski inaczej
pozdrawiam
Grazyna
zulon
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zulon » 30.07.2003 21:48

chleb jest calkiem spoko ,w vodicach kupowalem zytni za 7 kn ,taki sredni bochenek , te bulkowate chleby tez nie sa takie najgorsze ,sprawa pieczywa milo mnie zaskoczyla w cro, tak samo jak piwo karlovacko
Łukasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz » 31.07.2003 10:15

Ich zwykły chleb jest pszenny podobny do większej weki tylko bardziej biały. W piekarniach kosztuje 5 KN. W większych piekarniach można też dostać chleb przypominający nasz. W Dalmacji żeby zrobić dobre wrażenie faktycznie lepiej powiedzieć kruh,w ośrodkach turystycznych na Istrii nie ma to większego znaczenia
yukka
kruch

Nieprzeczytany postnapisał(a) yukka » 08.08.2003 14:19

No tak jest tam cos podobnego do chleba, które bardziej przypomina nasza pszenną, dmuchana wekę. Kosztuje 7 kun i ma ponad metr długości. Mnie osobiście smakował. Ale polecam takie cosik co nazywa sie BUREK - mozna to kupić albo z serem albo z mięsem, i najlepiej smakuje ciepły. Moze troszke kaloryczny ale miodzio w gębie. Jadłam go w małym miasteczku w drodze do Plitwickich Jezier. Pychotka
yukka
kruch

Nieprzeczytany postnapisał(a) yukka » 08.08.2003 14:21

No tak jest tam cos podobnego do chleba, które bardziej przypomina nasza pszenną, dmuchana wekę. Kosztuje 7 kun i ma ponad metr długości. Mnie osobiście smakował. Ale polecam takie cosik co nazywa sie BUREK - mozna to kupić albo z serem albo z mięsem, i najlepiej smakuje ciepły. Moze troszke kaloryczny ale miodzio w gębie. Jadłam go w małym miasteczku w drodze do Plitwickich Jezier. Pychotka
Darmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darmar » 08.08.2003 19:20

A najlepszy burek :oczko_usmiech: jest z czosnkiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2003 15:45

Moim zdaniem amatorzy pieczywa żytniego lub ciemnego (z ew. dodatkami różnych ziarenek) mogą się czuć w HR zawiedzeni. Ja takowe specjały kupiłem w lipcu w markecie Getro koło Dubrovnika. Uwaga: nie można płacić kartą :!: (za wyj. specjalnych kart chorwackich), ale w okolicy kas jest bankomat.
Pzdr
omnic
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) omnic » 23.08.2003 14:49

Gatunkow i podgatunkow pieczywa w Chorwacji jest sporo i roznia sie one czesto znacznie od naszego pieczywa, ale dla mnie najwazniejszy byl fakt, iz bez wzgledu na pore dnia zakupu pieczywa, zawsze bylo on świeże.
bybus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bybus » 23.08.2003 20:47

omnic napisał(a):zawsze bylo on świeże.

no po prostu sama esencja :) tak tam jest i tyle.
tez bylem zdziwiony ze mozna je kupic o 5 i 7 i 8 i 11 i 13i 16 i 19 itd
a burek pycha, tylko swiezy i goracy, i (jak dla mnie) z miechem.
Normalny (nasz) chleb jet wszedzie do kupienia, a juz na pewno w Omis i okolicach. A jesli ktos nie znalazl (a szukac nie trzeba) to znaczy ze przywiozl ze soba (oprucz chleba ktory potem zalega w zamrazarce) nawet ziemniaki.
:D
Dyruni@
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dyruni@ » 25.08.2003 13:15

W piekarni mów Kruch, a nie chleb, bo oni wszystko luczą na oko i jak powiesz chleb to cena może wzrosnąć :lol: Chleb jest po serbsku. Chleb rzeczywiście przypomina naszą bułką, ale lepiej nie kupujgo za dużo, bo stary jest nie dobry. Cena to 4,5 kn.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone