Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chlebek

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bartman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartman » 26.08.2003 10:03

bybus napisał(a):
omnic napisał(a):zawsze bylo on świeże.

no po prostu sama esencja :) tak tam jest i tyle.
tez bylem zdziwiony ze mozna je kupic o 5 i 7 i 8 i 11 i 13i 16 i 19 itd
a burek pycha, tylko swiezy i goracy, i (jak dla mnie) z miechem.
Normalny (nasz) chleb jet wszedzie do kupienia, a juz na pewno w Omis i okolicach. A jesli ktos nie znalazl (a szukac nie trzeba) to znaczy ze przywiozl ze soba (oprucz chleba ktory potem zalega w zamrazarce) nawet ziemniaki.
:D

Wziąć ze sobą ziemniaki to całkiem niegłupi pomysł, bo w Igrane niedaleko Makarskiej na straganie 1 kg tego specjału kosztował jedyne 6 kun czyli 4 zł. :D

Pozdrawiam,
Bartek
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 26.08.2003 10:24

Bartman napisał(a):
bybus napisał(a):

Normalny (nasz) chleb jet wszedzie do kupienia, a juz na pewno w Omis i okolicach. A jesli ktos nie znalazl (a szukac nie trzeba) to znaczy ze przywiozl ze soba (oprucz chleba ktory potem zalega w zamrazarce) nawet ziemniaki.

Wziąć ze sobą ziemniaki to całkiem niegłupi pomysł, bo w Igrane niedaleko Makarskiej na straganie 1 kg tego specjału kosztował jedyne 6 kun czyli 4 zł.
Pozdrawiam,
Bartek

CHYBA NIE MÓWISZ TEGO POWAZNIE :wink:
Bartman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartman » 26.08.2003 11:15

kkrzys napisał(a):
Bartman napisał(a):
bybus napisał(a):

Wziąć ze sobą ziemniaki to całkiem niegłupi pomysł, bo w Igrane niedaleko Makarskiej na straganie 1 kg tego specjału kosztował jedyne 6 kun czyli 4 zł.
Pozdrawiam,
Bartek

CHYBA NIE MÓWISZ TEGO POWAZNIE :wink:

A dlaczego nie - Ludzie wożą wodę mineralną, która sporo waży, to dlaczego nie ziemniaki? Ja wody nie wożę - biorę Plusze i wapno i rozpuszczam je w przegotowanej wodzie z lodówki i mam coś lepszego niż woda mineralna.
Jednak ziemniaków z tabletek nie spreparujesz, no chyba że takie gotowe z proszku, ale co to za smak.
Dlatego dobrze radzę wszystkim wyjeżdżającym i ich dzieciom lubiącym ziemniaki - bierzcie je ze sobą. Ja w przyszłym roku wezmę parę kilo :D

Pozdrawiam,
Bartek
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 26.08.2003 12:30

bybus napisał(a):

No to może jednak w okolicach Omis. Albo co innego uważamy za nasz chleb. Byłam w Dalmacji południowej, w Dalmacji środkowej oraz na Istrii. Chleb niestety w większości przypadków przypomina bułkę paryską.
Takiego jak nasz "baltonowski" nikt tam nigdy nie widział.

A tak na marginesie - po co wieźć do HR ziemniaki?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2003 17:17

Kilka dni wcześniej napisałem tak:
Moim zdaniem amatorzy pieczywa żytniego lub ciemnego (z ew. dodatkami różnych ziarenek) mogą się czuć w HR zawiedzeni. Ja takowe specjały kupiłem w lipcu w markecie Getro koło Dubrovnika. Uwaga: nie można płacić kartą (za wyj. specjalnych kart chorwackich), ale w okolicy kas jest bankomat.
Pzdr

Dwa posty niżej wyrażono opinię:
bybus napisał(a):Normalny (nasz) chleb jet wszedzie do kupienia, a juz na pewno w Omis i okolicach. A jesli ktos nie znalazl (a szukac nie trzeba) to znaczy ze przywiozl ze soba (oprucz chleba ktory potem zalega w zamrazarce) nawet ziemniaki.

Wynika z tego niezbicie, że jeśli bybus w Omisu kupił nasz normalny chleb (a może jeszcze razowy z ziarenkami?) to takowy jest wszędzie w HR. Wynika z tego też, że ja (oprócz chleba, który potem zalega w zamrażarce) przywiozłem na wakacje ziemniaki 8O i niepotrzebnie robię dodatkowe zakupy koło Dubrovnika.
Czyli jestem debilem, a bybus jest dowcipny :?

Odnoszę wrażenie, że w związku z przemijającymi wakacjami i urlopami stres w niektórych osobach potęguje się i szukając tematów i wątków zastępczych starają się nie tylko wyrazić swoją opinię, ale też za wszelką cenę komuś dopieprzyć :!:
Z pozdrowieniami , ale "bez odbioru".
bybus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bybus » 26.08.2003 19:07

slapol napisał(a):Kilka dni wcześniej napisałem tak:
Moim zdaniem amatorzy pieczywa żytniego lub ciemnego (z ew. dodatkami różnych ziarenek) mogą się czuć w HR zawiedzeni. Ja takowe specjały kupiłem w lipcu w markecie Getro koło Dubrovnika. Uwaga: nie można płacić kartą (za wyj. specjalnych kart chorwackich), ale w okolicy kas jest bankomat.
Pzdr

Dwa posty niżej wyrażono opinię:
bybus napisał(a):Normalny (nasz) chleb jet wszedzie do kupienia, a juz na pewno w Omis i okolicach. A jesli ktos nie znalazl (a szukac nie trzeba) to znaczy ze przywiozl ze soba (oprucz chleba ktory potem zalega w zamrazarce) nawet ziemniaki.

Wynika z tego niezbicie, że jeśli bybus w Omisu kupił nasz normalny chleb (a może jeszcze razowy z ziarenkami?) to takowy jest wszędzie w HR. Wynika z tego też, że ja (oprócz chleba, który potem zalega w zamrażarce) przywiozłem na wakacje ziemniaki 8O i niepotrzebnie robię dodatkowe zakupy koło Dubrovnika.
Czyli jestem debilem, a bybus jest dowcipny :?

Odnoszę wrażenie, że w związku z przemijającymi wakacjami i urlopami stres w niektórych osobach potęguje się i szukając tematów i wątków zastępczych starają się nie tylko wyrazić swoją opinię, ale też za wszelką cenę komuś dopieprzyć :!:
Z pozdrowieniami , ale "bez odbioru".

1.gdybys czytal uwaznie zauwazylbys ze odpowiadalem nie Tobie ale Omnicowi
2. skoro uwazasz sie za wywolanego do tablicy to juz nie moj problem
3. piszac o chlebie w zamrazarce i ziemniakach mialem na mysli osobe ktora mieszkala w pokoju obok przed wyjazdem miala dylemat co zrobic z chlebem i ziemniakami, ostatecznie zabrali je z powrotemdo kraju.

z jednym sie zgodze, stres w niektorych osobach poteguje sie.... itd itd itd
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.08.2003 19:38

Bybus,
co do świeżości pieczywa, odpowiadałeś omnicowi - co do tego nie mam wątpliwości. Co do dalszej treści miałem wątpliwości i dlatego pozwoliłem sobie na komentarz. Cieszę się, że mnie to nie dotyczyło :wink: :)
Pzdr
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone