napisał(a) adamk3 » 18.09.2008 15:04
żarełko w Chinach jest super -
http://www.kierunekorient.ovh.org/pliki/chiny_kuch.htm
Kuchnia kantońska (południa)
To do Kantonu już w IV stuleciu zaczęli przybijać obcokrajowcy, a od XV w. również Europejczycy. To również stąd rozpoczęła się emigracja Chińczyków na zachód i dlatego też potrawy z południowych prowincji są najbardziej znane na świecie. Jest to również zdecydowanie najlepsza ze wszystkich odmian kuchni chińskiej. Kantońskie dania charakteryzuje ogromna różnorodność, delikatność przypraw i świeżość składników. Kucharz z tego regionu często sięgają po obce dodatki i mają zamiłowanie do łączenia mięsa z rybami i owocami morza, a wychodzi im to pierwszorzędnie. Specjalnością regionu są ryby przyrządzane na rozmaite sposoby, a także potrawy z mięsa psiego i węży.
-----------------------
Zgadzam się z w/w w 100 %
Ostatnio edytowano 18.09.2008 15:17 przez
adamk3, łącznie edytowano 1 raz