Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chińskie smaki

60% ludności świata żyje w Azji. Chiny są tak szerokie, że naturalnie powinny przeciąć do 5 oddzielnych stref czasowych, ale mają tylko jedną - narodową strefę czasową. Obywatele Singapuru, Korei Południowej i Japonii mają najwyższe średnie IQ na świecie.
W Azji znajduje się najwyższy punkt na lądzie – Mount Everest (8848 m n.p.m.) oraz najniżej położony punkt – wybrzeże Morza Martwego (430,5 m p.p.m.). Spośród 10 najwyższych budynków na świecie 9 znajduje się w Azji.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 10.02.2010 16:02

tadeusz2 napisał(a):ale ...cdn.

Czekamy...
.:Kasia:.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) .:Kasia:. » 10.02.2010 21:21

SUPERRRR relacja !!!!!!!!!!! przez duże S :D :D :D :D
przeczytałam jednym tchem :)
czekam na więcej :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.03.2010 14:13

Chór: gdzie jesteś mistrzu ? :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2010 20:05

JacYamaha napisał(a):Chór: gdzie jesteś mistrzu ? :wink:

Ty jesteś Yac z północy, to Cię Tadeusz nie usłyszy :cry:
Krzyknę z bliższej odległości:
TADEUSZ, LUDZISKA SIĘ NIECIERPLIWIĄ :wink: :lol:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 23.03.2010 21:13

slapol napisał(a):Ty jesteś Yac z północy, to Cię Tadeusz nie usłyszy :cry:

Odbiło się echem po Beskidach - GDZiEŻEŚ, GDZIEŻEŚ... :wink: (Tak się to pisze???)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.03.2010 21:22

shtriga napisał(a):
slapol napisał(a):Ty jesteś Yac z północy, to Cię Tadeusz nie usłyszy :cry:

Odbiło się echem po Beskidach - GDZiEŻEŚ, GDZIEŻEŚ... :wink: (Tak się to pisze???)

Oooo czuję dziewczyny,żę zbieracie kasę na Azję południowo - wschodnią :lol: Nieśmiało przyznam - my też marzymy....a marzenia się spełniają :wink: :lol:
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 23.03.2010 22:20

Aaajjjj złe przeczucia ;) Choć mnie wszędzie ciągnie :D , to jednak chyba serce zostało na dłużej w Ameryce Południowej :D Oj - bardzo się rozmarzyłam na samo wspomnienie. A tu się odzywam, bo ja o świecie w ogóle uwielbiam czytać - i to jeszcze jak fajnie napisane... :D

My - Ulka ;) mamy inny problem. Okoliczności (bardzo okrutne) nam się każą ustatkować :cry: i chyba przez dłuuuugi czas będę podróżować wg Twojej Slapciu instrukcji z innego wątku :D Ale może dzięki temu "statkowaniu się" wreszcie zobaczę Muzeum Browaru w Żywcu :lol: :lol: :lol:

Tadeusz wracaj, bo widzisz, że Ci wątek rozwalamy :D :D :D
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 23.03.2010 22:48

shtriga napisał(a):Odbiło się echem po Beskidach - GDZiEŻEŚ, GDZIEŻEŚ... :wink: (Tak się to pisze???)

No prawie :P
gdzie żeś ;)
Pozdrawiam :D :D :D :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.04.2010 09:15

To nie może tak po prostu spaść na drugą stronę !!!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.05.2010 09:35

I kolejny miesiąc...zaczynam tracić nadzieję. :(
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.06.2010 15:11

...ale cały czas czekam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.07.2010 10:44

Czy tak to ma się skończyć?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.09.2010 10:28

Szkoda...tracę nadzieję... :(
dudek_t
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dudek_t » 08.09.2010 13:04

Może coś się stało? Ma ktoś kontakt z autorem poza forum? Strasznie mi brak tej końcówki...
tadeusz2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadeusz2 » 16.03.2012 20:54

33.
33. Trochę trwał ten cdn. trwał nieco dłużej niż przewidywałem, ale skoro miał nastąpić to następuje.
Odprawa paszportowo-bagażowa przeszła sprawnie, choć nie do końca po naszej myśli. Nie dało się siedzieć obok siebie z uwagi na to, że podział siedzeń było odmienny niż w Boeingu i przy oknie były dwa miejsca potem korytarz i cztery miejsca i znów dwa. Przesympatyczna panienka zaoferowała mi, że mogę usiąść za kolegami przy oknie jak nie chcę obok w środkowym rzędzie. Oczywiście, że wziąłem to miejsce, bo zawsze mogę, chociaż popatrzyć na matkę ziemie z góry.
Maszyna zdecydowanie lepiej się prezentowała w środku od Jumbo Jeta, którym lecieliśmy z Frankfurtu do Hongkongu. W zagłówkach foteli wmontowane były monitory, na których można było oglądać wizualizację lotu z uaktualnianymi, co kilka minut danymi typu: wysokość, prędkość, temperatura na zewnątrz i jak daleko do domu. Moim sąsiadem w podróży okazał się tłusty młody kitajec, który jak tylko uaktywnił się program filmowy natychmiast założył słuchawki i udał się w świat Godzilli i Monstrów przeróżnej maści. Zawsze zastanawiałem się, dla kogo kręcą taką sieczkę i teraz otrzymałem odpowiedź.

Tuż po starcie zaserwowano nam obiad. Ciekawostką jest to, że przy odprawie na lotnisku wyłapuje się metalowe przedmioty i nie daj Boże mieć przy sobie scyzoryk. W trzy sekundy brygada antyterrorystyczna obezwładniłaby pewnie takiego desperata. W samolocie natomiast do obiadu podali metalowe sztućce, którymi wprawny binladen mógłby narobić niezłej szkody.
Zażyczyłem sobie europejskie danie, nie chciałem azjatyckiego, jakie było alternatywnie serwowane. Podano gulasz wołowy z papką ziemniaczaną i coś jak kapusto-sałata na ciepło. Wszystko świeże, bo termin do spożycia mijał dopiero w 2030roku. Jedzenie również było zdrowe, bo u większości podróżnych perystaltyka dosyć szybko zadziałała. Do ośmiu toalet błyskawicznie zrobiła się kolejka, której najwyraźniej nie przeszkadzały kakofoniczne dźwięki dobywające się z kabin a zaryzykowałbym stwierdzenie, spoglądając na miny kolejkowiczów, że niejeden zazdrościł tym w środku.

Prędkość 950km/h, temperatura -70oC, wysokość 10km. Widok z okien samolotu był żaden, ciemne niebo a pod nami chmury. Gdzieś nad Rosją dopiero przejaśniło się i można było od czasu do czasu wypatrzeć jakieś oznak życia na ziemi w postaci bladych punkcików świetlnych.
Nad ranem podano śniadanie, jajecznica z niewykorzystanych zapasów Luftwaffe z czterdziestego piątego.
Udało mi się sporą część lotu przedrzemać w słuchawkach z chilloutową muzyczką. Mój skośnooki sąsiad wciąż pochłaniał filmy z walczącymi robotami. Gdyby mi ktoś kiedyś powiedział, że są ludzie, którzy mogą przez dziesięć godzin siedzieć i oglądać takie perły filmoteki, nie uwierzyłbym. Teraz już wiem, że można. Podróże kształcą.

Odprawa w Monachium sprawnie i bezproblemowo przebiegła. Przyszło nam czekać na lot do Wrocławia pięć godzin. Miałem okazję zwiedzić całe lotnisko, wszystkie lokale i poczekalnie. Moją uwagę zwróciła klatka dla palaczy. Jak ktoś chciał sobie zapalić papierosa a nie miał ochoty wychodzić na zewnątrz mógł w niej zaspokoić chyba całkowicie zapotrzebowanie na dymek.

Pół godziny wystarczyło i wyłączyłem migocący ekran
Obrazek

Klatka dla palaczy
Obrazek

Partynice, tor wyścigów konnych.
Obrazek

Oporów
Obrazek

Smolec
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Azja