napisał(a) krakuscity » 05.06.2004 10:44
Witam.
Ja mam dość duże doświadczenie "wrześniowe". Trzy razy byłem na przełomie sierpnia i do połowy września, a 2 razy w drugiej połowie września. Mam porównanie z cenami sierpniowymi a wrześniowymi i jest różnica. Ceny apartamentów we wrześniu są zdecydowanie niższe ale należy się targować. W Primosten w 2002roku za Ap. 2-osobowy blisko morza gościu chciał po 15 września 35 Euro a ostatecznie powiedział 30.
Poszedłem kilka domów dalej, 3 min od plaży i dostałem Ap. za 15, z pięknym tarasem, 3 sypialniami, 2 łazienkami i ogromną kuchnią. Sam go poprosiłem aby zamknął sobie 2 pokoje bo nie muszę mieć tyle pokoi.
W Pakostane było minimalnie taniej, ale też apartament z 2 pokojami.
W 2003 r. w Dramalj-(Kvarner) chcieli po 15 września po 30Euro za Ap. ale utargowałem na 20. Okazało się , że gdzieś indziej mogłem załatwić taniej no ale jak się szuka noclegów po zmroku to takie są skutki. Do tego miałem możliwośc jedzenia winogron ile się da.
Co do cen w restauracjach trudno mi sie wypowiadać, oczywiście kosztowałem ich jedzenia ale nie mam porównania cenowego.
I jeszcze jedno ceny wycieczek statkiem bardzo spadają. Jak byłem w Baska Voda w 2001r. to za fischpicnik chcieli (w 25-29 sierpnia) 200kun od osoby. Facet chodził po plaży i namawiał, a po 5 września utargowałem
na 170 kun ale za dwie!!!!!. Rozmawiałem z Niemcami i oni płacili po 150 od osoby. Znam osoby co mieszkały w mniejszych miejscowościach i płaciły za noclegi jeszcze mniej. Pamiętaj we wrześniu to Ty stawiasz warunki, oni maja mniej turystów i jak Ci się nie podoba to idziesz do kogoś innego. I jeszcze jedno: Im więcej osób tym taniej wypada na osobę.
Pozdrawiam.