Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny we Włoszech 2023 >>> 2024

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2024 12:53

marze_na napisał(a):
marecky81 napisał(a):Jakie problemy?

Takie, że karta była odrzucana przy próbie płatności.

Też takie mieliśmy....
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 09.04.2024 12:54

marze_na napisał(a):

A w sklepie też ci odrzuca?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.04.2024 12:56

marecky81 napisał(a):A w sklepie też ci odrzuca?

Nigdy :mg:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 09.04.2024 13:02

marze_na napisał(a):
marecky81 napisał(a):A w sklepie też ci odrzuca?

Nigdy :mg:

A mi nigdy na bramkach.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 09.04.2024 13:45

nigdy nie mów nigdy ....

W lutym byliśmy w Grecji, Ateny - Peloponez - Ateny, w drodze powrotnej, po przejeździe autostradą na ostatniej bramce przed Atenami odmowa (zapłaciłem inną kartą), wieczorem w knajpie odmowa (to samo) i jeszcze na stacji, wieczorem na kwaterze po prześledzeniu maili okazało się bank przestraszył się wielu płatności na drobne kwoty (2-3,5 Eur - takie są opłaty w Grecji na bramkach co jakiś czas - dość często) i zablokowali mi kartę.

Zdarzyło mi się to pierwszy raz - ale zdarzyło. Więc trzeba być przygotowanym na taką ewentualność że karta nie zadziała.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 09.04.2024 16:52

marze_na napisał(a):

To jeżeli już ten temat kart pojawił się w wątku o cenach we Włoszech, to pytanko mam czy faktycznie na stacjach self service typu Q8 lub Eni rzeczywiście często - jak można przeczytać w necie - Polskie karty są odrzucane przy próbie płatności?
Czy płacąc gotówką na takich automatach, mieliście problem z wydawaniem reszty?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 09.04.2024 17:58

Na stacjach z automatami płaci się tak samo jak w Polsce czy w Austrii czy Słowenii na takich stacjach. Nabijasz kwotę za jaką chcesz zatankować, wkładasz banknot i wyświetla się numer dystrybutora do tankowania. Paliwo leci aż skończy się kasa. Reszty nie wydaje. Jeśli użyjesz karty i wpiszesz 20 EUR a zatankujesz za 17 to karta będzie obciążona kwota rzeczywistą 17 EUR.

Co do odrzucania karty to chyba raz nam się to zdarzyło i to na stacji przy autostradzie.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 09.04.2024 18:28

adamosos napisał(a):nigdy nie mów nigdy ....

W lutym byliśmy w Grecji, Ateny - Peloponez - Ateny, w drodze powrotnej, po przejeździe autostradą na ostatniej bramce przed Atenami odmowa (zapłaciłem inną kartą), wieczorem w knajpie odmowa (to samo) i jeszcze na stacji, wieczorem na kwaterze po prześledzeniu maili okazało się bank przestraszył się wielu płatności na drobne kwoty (2-3,5 Eur - takie są opłaty w Grecji na bramkach co jakiś czas - dość często) i zablokowali mi kartę.

Zdarzyło mi się to pierwszy raz - ale zdarzyło. Więc trzeba być przygotowanym na taką ewentualność że karta nie zadziała.

Oczywiście, zawsze coś się może zdarzyć, chociaż u mnie na pierdylion płatności kartą w różnych dziwnych miejscach i różnych dziwnych krajach, nigdy jeszcze mi nie odrzuciło płatności, co najwyżej terminal był "zepsuty" (popularne kiedyś w Grecji). Wtedy rzeczywiście warto mieć drobne 100-200 euro czy dolarów czy innej lokalnej waluty.

A jak karta nie "przechodzi", używa się drugiej karty. W każdym razie nie popadam w absurd i nie odliczam sobie monet przed bramkami na autostradzie, jeśli mogę na nich płacić kartą.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 10.04.2024 06:47

piekara114 napisał(a):Na stacjach z automatami płaci się tak samo jak w Polsce czy w Austrii czy Słowenii na takich stacjach. Nabijasz kwotę za jaką chcesz zatankować, wkładasz banknot i wyświetla się numer dystrybutora do tankowania. Paliwo leci aż skończy się kasa. Reszty nie wydaje. Jeśli użyjesz karty i wpiszesz 20 EUR a zatankujesz za 17 to karta będzie obciążona kwota rzeczywistą 17 EUR.

Co do odrzucania karty to chyba raz nam się to zdarzyło i to na stacji przy autostradzie.

Dzięki za info, najwyżej zrobię korek za mną :lol:
na bramkach w Palmonova kiedyś nie wydało mi reszty, ale to było drobne więc odpuściłem.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 06.05.2024 17:30

Co do korków to fakt że z Rivy do Torbole była masakra przy powrocie, ale to nasza wina o wybraliśmy się w niedzielę po przyjeździe. Korek był również przez samą Paschiera del Garda - ale tam to co dzień to samo (no dobra w weekend jezcze gorzej), miałem to szczęście że camping był w takim miejscu że zawsze się jakoś dało objechać dookoła bez koreczka, a do samej Paschiery łaziliśmy z buta.

Zwiedziliśmy Bergamo, Weronę (pociągiem - 3,9E za łebka w jedną stronę), Wenecji, Sirmione i Riva del Garda, złaziliśmy całą okolicę Paschiery wzdłuż jeziora na północ w kierunku Gardalandii.
Sama Garda urokliwa ale czy wrócimy trudno powiedzieć, generalnie Włochy mnie nie urzekły że tak powiem.
Wrażenie na mnie zrobiła Wenecja - na którą przymierzaliśmy się z Istrii już od 3 lat ale odstraszały ceny promów :bojesie: ale ostatecznie się udało. Trochę najmłodszy marudził więc jest płan żeby na weekend polecieć do samej Wenecji i się posnuć - we dwoje, ale to już nie w tym roku.

Generalnie było fajnie ale chyba bliżej mi jednak do Grecji i do Chorwacji (w tej kolejności ;) ) niż do Włoch.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 27.05.2024 19:15

Kilka słów w temacie, aczkolwiek z tego roku, bo rok temu nie byłem.
Nie ma tragedii jeśli chodzi o ceny w restauracjach, kawiarniach, lodziarniach oraz spożywki w sklepach.
Dziś stołowaliśmy się w Restauracji w Cavallino. Super wystrój, obsługa 3 kelnerów. Taca (50cm) mięsa grillowanego z warzywami, parę piw, tosty, przekąski etc 60eur z coperto.
Porównując to co nam w PL przychodzi płacić to żyjemy w drogim kraju, gdzie łupią nas niemiłosiernie, a zarobki wiadomo jak różnią się również od takich Włoch. Podobne ceny widziałem/płaciłem w PL kurortach.

Najdroższe we Włoszech mz są autostrady :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.05.2024 20:51

Syn-student był z dziewczyną w Mediolanie w lutym. I jak to studenci trochę budżetowo (choć na wejściówki nie skąpili) i po powrocie stwierdzili, że jedzenie drogie nie było ani w sklepach ani w knajpach, a porównywali do tego co mają na co dzień, czyli cen w Krakowie, i to nie na Rynku.
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 15.11.2024 22:10

Z moich tegorocznych obserwacji - po obu stronach Adriatyku ceny w restauracjach, nie licząc tych "gwiazdkowych" się zrównały. Przykładem jest Istria, niezależnie czy to będzie włoska Muggia, słoweński Koper, czy chorwacki Rovinij mediana cena porównywalnego posiłku będzie zbliżona.
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Ceny we Włoszech 2023 >>> 2024 - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone