Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny we Włoszech 2023 >>> 2024

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.04.2024 08:44

piekara114 napisał(a):
te kiero napisał(a):Tydzień wcześniej bez długiego weekendu, wiele noclegowni już zajętych oraz ma wyższe ceny niż w okresie świątecznym.
I zrozum tu Włochów.
Jest długi weekend :mg: i to w dużej części Europy. 20 maja wypadają Zielone Świątki - dzień wolny, Włosi także świętują :mg:

O kurde, faktycznie teraz zauważyłem na innej stronie ze świętami włoskimi :dumb:
Trochę mi to miesza w planach :?

Mimo wszystko dziękuję, może jeszcze zmienię termin UW.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 08.04.2024 10:59

No to z Rzeszowa robi różnicę, mi ten hotel wypada w ~2/3 trasy, do Peschiera del Garda mam niecałe 1100 km.
Chyba żebym wyjechał w piątek po robocie, dociągnąć do hotelu i rano na spokojnie dojechać do Peschiery.
To by nawet miało tą zaletę że 2 osoby lecące samolotem nie musiałyby się szwendać po Bergamo cały dzień.
Tylko jak patrzę na ceny, to taki tranzytowy nocleg dla 4 osób to ~200EUR, przy cenie jaką zapłaciłem za 8 dniowy pobyt na kempingu - porównywalnie niemało, fakt że to hotel a nie kemping. Niemniej ceny kempingów w wysokim sezonie mogą przyprawiać o stan zawałowy.
Ostatnio edytowano 08.04.2024 11:03 przez adamosos, łącznie edytowano 2 razy
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 08.04.2024 11:00

adamosos napisał(a):To by nawet miało tą zaletę że 2 osoby lecące samolotem nie musiałyby się szwendać po Bergamo cały dzień.

Szwendanie się po Bergamo cały dzień to żadna kara :oczko_usmiech: .
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 08.04.2024 12:11

adamosos napisał(a):No to z Rzeszowa robi różnicę, mi ten hotel wypada w ~2/3 trasy, do Peschiera del Garda mam niecałe 1100 km.
Chyba żebym wyjechał w piątek po robocie, dociągnąć do hotelu i rano na spokojnie dojechać do Peschiery.
To by nawet miało tą zaletę że 2 osoby lecące samolotem nie musiałyby się szwendać po Bergamo cały dzień.
Tylko jak patrzę na ceny, to taki tranzytowy nocleg dla 4 osób to ~200EUR, przy cenie jaką zapłaciłem za 8 dniowy pobyt na kempingu - porównywalnie niemało, fakt że to hotel a nie kemping. Niemniej ceny kempingów w wysokim sezonie mogą przyprawiać o stan zawałowy.

Nie, to chyba nie ma sensu. Raz, że zaraz po pracy wskakiwać w taką trasę to dość niebezpiecznie, bo przecież nie będziesz wypoczęty, poza tym obwodnice są zapchane jak wszędzie, bo to początek weekendu. Za Salzburgiem wciąż utrzymują kontrole na granicy. Pobieżne, ale korki też są spore. No i nie ma szansy na spokojny wieczór w restauracji przy piwku i lokalnych specjałach. Swoją drogą 200 ojro za hotel ze śniadaniem dla 4 w tamtych stronach, to bardzo rozsądna cena.

My wyjechaliśmy wyspania, po śniadaniu o cywilizowanej godzinie 9 rano z domu, do hotelu dojazd ok. 19, a na drugi dzień też wyjazd ok. 9, w Rivie byliśmy ok. południa.

Ale okolica wspaniała :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 08.04.2024 18:45

adamosos napisał(a):Tylko jak patrzę na ceny, to taki tranzytowy nocleg dla 4 osób to ~200EUR, przy cenie jaką zapłaciłem za 8 dniowy pobyt na kempingu - porównywalnie niemało, fakt że to hotel a nie kemping

Rzeczywiście, hotel drogi, nawet jak na Bawarię.

Ja na 2 noclegi w lipcu (tuż po Mistrzostwach Europy) szukałem bezpośrednio (nie przez booking) w okolicach Berghofu i bez problemu znalazłem w samym Berchtesgaden za 80 euro za dobę ze śniadaniem - dla 2 osób.

Domek typowo alpejski, z pięknym widokiem na góry - o taki mi właśnie chodziło. Ale jeśli priorytetem jest zwykły nocleg bez widoków, to bez problemu można znaleźć w jeszcze lepszych cenach w okolicach Salzburga.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 09.04.2024 10:44

Kombinuję i wychodzi mi że niezły przystanek byłby w okolicach Czeskich Budziejowic (439km z 1108km), do trasy trzeba dopisać ~30km więc pomijalne, a nocleg w Budziejowicach to 300-400 zł, no i piwo na kolację już w piątek :chytry: a rano po śniadaniu długa dalej przez Linz i Salzburg.

Przy okazji, planuje i tak jechać przez przełęcz Brenner z zakupem winiety elektronicznej na ten odcinek - jak to później wygląda na wjeździe są osobne bramki do winiety elektronicznej czy jak, bo z tego co pooglądałem na street view są bramki ???
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 09.04.2024 10:57

Nie ma osobnych bramek, tak samo nie ma osobnych bramek na innych austriackich autostradach. W ogóle nie ma bramek, bo niby po co.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 09.04.2024 11:22

https://shop.asfinag.at/pl/produkty/elektroniczna-oplata-odcinkowa/a-13-autostrada-brenner/

No na zdjęciach na stronie Asfinag przy opłacie za przejazd A13 są jakieś bramki w poprzek autostrady - dlatego pytam, to że na większości jedziemy z winietą to wiem.
Czyli kupuję winietę + 2 x przejazd A13 Breener i już.

No właśnie o to mi chodziło ASFINAG Mautstelle Schönberg : https://maps.app.goo.gl/wmafKkTNK3TVQ7fBA
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 09.04.2024 11:29

adamosos napisał(a):https://shop.asfinag.at/pl/produkty/elektroniczna-oplata-odcinkowa/a-13-autostrada-brenner/

No na zdjęciach na stronie Asfinag przy opłacie za przejazd A13 są jakieś bramki w poprzek autostrady - dlatego pytam, to że na większości jedziemy z winietą to wiem.
Czyli kupuję winietę + 2 x przejazd A13 Breener i już.

No właśnie o to mi chodziło ASFINAG Mautstelle Schönberg : https://maps.app.goo.gl/wmafKkTNK3TVQ7fBA

Nie przypominam sobie zatrzymywania się na bramkach.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.04.2024 11:31

adamosos napisał(a):No właśnie o to mi chodziło ASFINAG Mautstelle Schönberg : https://maps.app.goo.gl/wmafKkTNK3TVQ7fBA

Ktoś tam w opiniach wrzucił foteczkę, gdzie skrajny pas ma napis "nur mit ticket, prepaid only" - KLIK.

My zawsze płaciliśmy na bramkach. I lepiej mieć wtedy odliczoną gotówkę, bo z kartą bywały problemy.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 09.04.2024 11:37

https://shop.asfinag.at/pl/produkty/elektroniczna-oplata-odcinkowa/

Jak działa Elektroniczna opłata odcinkowa - Austria / ASFINAG

Jeśli posiadasz produkt Elektronicznej opłaty odcinkowej, podczas przejazdu przez miejsce poboru opłat zapisany przez Ciebie numer rejestracyjny zostanie elektronicznie rozpoznany przez system i szlaban otworzy się automatycznie.

Możesz skorzystać z zielonego pasa ruchu po lewej zewnętrznej stronie i przejechać przez miejsce poboru opłat bez zatrzymania. Oprócz pasa zaznaczonego na zielono możesz również skorzystać z każdego innego pasa ruchu, z wyjątkiem zewnętrznego prawego, specjalnie oznakowanego pasa GO (tutaj mogą przejeżdżać tylko pojazdy o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony).

Wyjątek: na autostradzie Brenner A13 i autostradzie Pyhrn A9 można również korzystać z bramki GO, jeśli posiada się ważną opłatę odcinkową.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 09.04.2024 11:49

Oczywiście, że na austriackich autostradach są bramki - wszędzie tam, gdzie są dodatkowo płatne tunele albo przełęcze.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 09.04.2024 12:12

marze_na napisał(a):
adamosos napisał(a):No właśnie o to mi chodziło ASFINAG Mautstelle Schönberg : https://maps.app.goo.gl/wmafKkTNK3TVQ7fBA

Ktoś tam w opiniach wrzucił foteczkę, gdzie skrajny pas ma napis "nur mit ticket, prepaid only" - KLIK.

My zawsze płaciliśmy na bramkach. I lepiej mieć wtedy odliczoną gotówkę, bo z kartą bywały problemy.

Jakie problemy?
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 09.04.2024 12:14

marecky81 napisał(a):
marze_na napisał(a):

Jakie problemy?

Rzeczywiście, dla e-winiet były wydzielone osobne pasy, bez zatrzymywania się
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 09.04.2024 12:46

marecky81 napisał(a):Jakie problemy?

Takie, że karta była odrzucana przy próbie płatności.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Ceny we Włoszech 2023 >>> 2024 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone