Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny w restauracjach

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kwapior
Globtroter
Ceny w restauracjach

Nieprzeczytany postnapisał(a) kwapior » 27.05.2007 19:10

Witam wszystkich
Bardzo proszą o podanie przybliżonych cen w restauracjach.
Jadę na/do (widziałem na forum że niektórzy sa przewrażliwieni w kwesti na czy do) CRO pierwszy raz i nie wiem czy zabierać jedzenie ze sobą czy będę mógł sobie pozwolić na zywienie w restauracjach.
Przeszukałem juz forum i nie mogłem znaleźć konkretnych przykładów.
Proszę stałych bywalców o podpowiedzi pewnie nie tylko ja ale wielu nowicjuszy skorzysta z tych wiadomości. :D
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 27.05.2007 19:45

Nie wiemy jakim grubym portfelem dysponujesz. Dla jednego kolacyjka w konobie złożona z owoców morza i przedniego, regionalnego wina to pikuś, dla innych to kwestia wielu wyrzeczeń.

To zależy też od kategorji lokalu.

Na przykłd trzy razy pizza+ napoje to 100-120 kun.
Taka sama kolacyjka z ryb+winko 300-500.

Czy to dla ciebie dużo czy mało?

Ja zabieram żarcie a wiem, że bogatsi ode mnie też coś ze sobą wiozą.

Pozdrawiam :papa:
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 27.05.2007 20:12

kwapior napisał(a):Witam wszystkich
Bardzo proszą o podanie przybliżonych cen w restauracjach.
Jadę na/do (widziałem na forum że niektórzy sa przewrażliwieni w kwesti na czy do) CRO pierwszy raz i nie wiem czy zabierać jedzenie ze sobą czy będę mógł sobie pozwolić na zywienie w restauracjach.
Przeszukałem juz forum i nie mogłem znaleźć konkretnych przykładów.
Proszę stałych bywalców o podpowiedzi pewnie nie tylko ja ale wielu nowicjuszy skorzysta z tych wiadomości. :D

Wypas obiad w świetnej restauracji dla 3 osób - około 250 kun w zeszłym roku, czyli w przybliżeniu 35 euro
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 27.05.2007 20:35

Obiad z jednego dania tzw. "drugiego" dla dwóch osób ( takiego "naszego" tzn. bez jakiś tam owoców morza wygladających wstrętnie) to wydatek około 200 kn. i raczej nie mniej. W tym jest już przystawka ( zestaw surówek) i np. piwo. Tanio czy drogo - rzecz względna.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 27.05.2007 22:13

slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 28.05.2007 09:55

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DiDablju17
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DiDablju17 » 07.07.2007 17:58

Ceny w restauracjach są katastroficzne radze wziąć Sobie dużo jedzenia
grzesasia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzesasia » 07.07.2007 19:02

Ceny w restauracjach nie należą do tanich, ale to wszystko zależy co kupujesz. Bardzo drogie są mięsa i ryby , natomiast jedzenie typu pizza , makarony , sałatki itp. są w przyzwoitych cenach. Do tanich też nie należ napoje( piwo ,woda). W zeszłym roku większość urlopu żywiliśmy się daniami bezmięsnymi i jakoś mi to nie przeszkadzało , natomiast wszelkie napoje kupowaliśmy w sklepie. Wożenia jedzenia z Polski nie uznaję dlatego że tam też są dobrze zaopatrzone sklepy i można w nich wszystko kupić. Ceny w sklepach są nieco wyższe niż u nas ze względu na miejscowości turystyczne. Nikt chyba nie jedzie na urlop z założeniem robienia tanich zakupów.
Jest jeszcze druga strona medalu wożenia żywności z Polski: stanie przy garach i przygotowywanie tego wszystkiego zamiast miło spędzonego czasu na plaży lub wypadzie krajoznawczym.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.07.2007 20:34

Ceny w restauracjach są katastroficzne radze wziąć Sobie dużo jedzenia

Taniocha!!! Nic nie bierz!!
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 07.07.2007 22:25

Naprawdę nie jest tak źle; ceny napoi w restauracjach i tawernach nieco wyższe niż w przysłowiowych marketach. Z potrawami natomiast oraz ich całkowitymi daniami bywa różnie. Rzeczywiście droższe są mięska, rybki, owoce morza i wszelkiego rodzaju innowacje. Dużo tańsze pizze, sałatki, makaroniki itp. Kolacja dla 4 osób składająca się z 4 pizz oraz różnorodnych napoi wynosiła mniej więcej 160 kun. Natomiast jeśli zamówisz owoce morza, grilowane mięso, lub ryby pomnóż to jeszcze co najmniej X 2, jeśli nie 3. :papa:

Obrazek
Shot with DiMAGE A200 at 2007-04-14
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 07.07.2007 22:43

Jeśli chodzi o rybki w restauracji to proponowałbym dobrze przestudiować cennik.Deka ,kila ,rodzaje ryb :wink:
Piszę to by nie brakło komuś gotówki. :wink: Ci co mają kartę nie muszą się martwić. :D
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 08.07.2007 12:12

slawek66 napisał(a):Obrazek

Obrazek

Obrazek

nietypowa prosba - możesz przetłumaczyc te menu?????
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 24.07.2007 18:00

W większości to typowo śródziemnomorskie dania. Ceny w restauracjach wydają mi się jednak przystępne. Możesz również trafić jak widzisz na swojskiego schaboszczaka. :D
Bardzo drogie jednak są wszelkiego rodzaju dania rybne (nawet do 250- 350 Kn). Przy składaniu zamówień lepiej jest zerknąć w menu, tym bardziej, że ceny w poszczegolnych restauracjach mogą się znacznie między sobą różnić. Moim skromnym zdaniem warto czasem poszukać restauracji gdzieś na uboczu, zwłaszcza w mało uczęszczanych uliczkach i zakamarkach, gdyż ceny są w nich przeważnie dużo niższe. :papa:
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 24.07.2007 18:22

Ja tam jeżdżę pod namiot, ale nigdy nie zabierałem jedzenia z Polski i nie bawię się też w gotowanie na miejscu. Generalnie codziennie knajpka (zazwyczaj razy dwa, bo i w południe i wieczorkiem). Natomiast jak tu już pisano, można zjeść w knajpce za 150 albo i 500 kun. Wszystko zależy od tego co się zamawia. Ja mam to szczęście że lubię pizzę, kalmary, sałatki i makarony, więc nie wychodzi jakoś krytycznie :) Jednak po 2-3 dniach bezmięsnych i tak kończy się na dużym kawałku padlinki:)

Jak ktoś wcześniej zauważył, pojęcia tanio/drogo są bardzo względne i odnosi się to nie tylko do naszej ulubionej CRO.
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 25.07.2007 08:41

zawsze mozna sobie zrobić grila w ogrodzie i uzupełnic zapasy mięsa w żołądku :lol:
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies