piekara114 napisał(a):Kilka cenników z lipca 2024.
Supetar - smaczne i konkretne porcje
IMG_20240709_203025.jpg
IMG_20240709_203017.jpg
W Supetarze zaliczyłem sporo restauracji, bo wszystkie obiady jadaliśmy na mieście, ale akurat Jure omijałem
Bynajmniej nie z powodu cen, ale jakoś jak dla mnie klimatu tam po prostu nie było.
Polecam Restoran Punta, można zjeść pyszny posiłek nad samą wodą, a obsługa wręcz rewelacyjna. Panowie zawsze mili i uśmiechnięci, nie sprawiają wrażenia, że są tam za karę.
Jeśli ktoś gustuje w pizzy i makaronach to obowiązkowo Peperoncin, ale po 18:00 to trzeba czekać w kolejce na miejsce.
W samy porcie polecam oczywiście Bonacę i łączenie kropek (kto był to wie
) Niby w nazwie ma "Pizzeria" ale spokojnie tradycyjne dania tez można zjeść.
Warta odwiedzenia jest też Vinotoka (pyszny befsztyk z zielonym pieprzem).
Nie obyło się też bez wtopy - nie polecam konoby Lukin. Po pierwsze dostaliśmy brudne szklanki, po zwróceniu uwagi pan przyniósł kufle, też niestety niezbyt czyste. Zamówiliśmy deskę owoców morza za 150€ i szczerze powiem, że był to najdroższy i najgorszy posiłek podczas naszego pobytu.
Generalnie średnia cena dania na osobę to około 15€ + napoje.
Natomiast w drodze powrotnej omijaliśmy Lućko i Zagrzeb drogą nr 1 i postanowiliśmy coś zjeść na tym objeździe. Córka szybko w googlach znalazła przed nami restaurację Vilibald. Gdy ją zobaczyłem, to miałem lekkie wątpliwości, ale to miejsce wejdzie chyba na stałe w naszą trasę. Zwykła, lokalna restauracja na wsi, ale porcje przeogromne i smaczne, choć oczywiście bardzo tłuste. Plejskavica wygladała jakby miała z kilogram, cevapów chyba ze 20, jedynie kurczak był trochę słabszy, ale nikt nie narzekał. A ceny jak to w interiorze - plejskavica 9€, cevapy 8€, napoje też tanie.
Mam w domu mnóstwo paragonów (także ze sklepów), jeśli kogoś interesuje to mogę zrobić zdjęcia/skany.