Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny w restauracjach

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 31.07.2023 14:42

Omija się takie knajpy po prostu. Porcja kalmarów spokojnie 12-15€
Jak widać na menu z Portun 16€ ale podobno są wyjątkowo pyszne i słuszna porcja.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.07.2023 17:36

Tu nawet nie chodzi o cenę tylko o wzrost ceny rdr. Właśnie z tym Chorwacja przegina od pewnego czasu...
makono
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) makono » 31.07.2023 17:42

piekara114 napisał(a):Tu nawet nie chodzi o cenę tylko o wzrost ceny rdr. Właśnie z tym Chorwacja przegina od pewnego czasu...

Podnoszą cenę i nadal jest klient czyli jest ok. Dlaczego mieliby utrzymywać cenę dla mniej zamożnego Polaka jeśli turysta ze strefy Euro tyle zapłaci i jeszcze powie, że tanio? Prawo rynku.
magicznewakacje
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) magicznewakacje » 31.07.2023 18:22

kaeres napisał(a):Mam podobne wrażenie w niektórych knajpach, że to nie jest podwyżka inflacyjna +15%.

Ale dla kontrastu podam przykład Dalmatinac w centrum Orebiča.
Na prawdę porządna pizza margherita zaczynała się od 8€. Już mniamniuśne z pršutem ale na prawdę w sporej ilości, albo z anchois, krewetkami to 10,50€. W Polsce tyle kosztują.
Piwko do tego 3€ i podsumowując można zjeść super pizzę, popić lanym piwerkiem i rachunek 11€ co daje 83HRK więc raczej do przejścia wg. mnie.
W knajpce No name w Orebiču, gdzie się siedzi na patio niemal na wodzie z pięknym widokiem bośniackie čevapy 11€ (bośniackie bo podawane w picie + oczywiście reszta dodatków jak frytki, ajvar i cebulka).

Oczywiście bywały i obiady gdzie zostawiałem 85€/640HRK na 3os ale to były ośmiornice, steki, po 2 piwka na łeb i 2 soczki/coca cola.

Kaeres jak byłeś na Peljesacu widziałeś może chleby (chyba pieczone w garach) które pokazywał Makłowicz na YT w odcinku "DALMACJA odc. 4 "Dalmatyńskie klasyki"." Wszędzie widzieliśmy tylko napompowane białe buły.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 31.07.2023 20:07

kaeres napisał(a):Mam podobne wrażenie w niektórych knajpach, że to nie jest podwyżka inflacyjna +15%.

Ale dla kontrastu podam przykład Dalmatinac w centrum Orebiča.
Na prawdę porządna pizza margherita zaczynała się od 8€. Już mniamniuśne z pršutem ale na prawdę w sporej ilości, albo z anchois, krewetkami to 10,50€. W Polsce tyle kosztują.
Piwko do tego 3€ i podsumowując można zjeść super pizzę, popić lanym piwerkiem i rachunek 11€ co daje 83HRK więc raczej do przejścia wg. mnie.
W knajpce No name w Orebiču, gdzie się siedzi na patio niemal na wodzie z pięknym widokiem bośniackie čevapy 11€ (bośniackie bo podawane w picie + oczywiście reszta dodatków jak frytki, ajvar i cebulka).

Oczywiście bywały i obiady gdzie zostawiałem 85€/640HRK na 3os ale to były ośmiornice, steki, po 2 piwka na łeb i 2 soczki/coca cola.

Wybacz szczerość, ale podawanie ceny pizzy jako wyznacznik cen w konobach jest trochę słabe - co za różnica, czy pizza kosztuje 8, 10, czy 14 euro przy całkowitych kosztach pobytu w Chorwacji. W tym roku był bardzo duży rozrzut cenowy przy podobnym daniach w zależności od miejsca. Widać, że konoby testują klientów, ile są w stanie zapłacić w euro za posiłek na wakacjach.

Ogólnie można napisać, że tanio to już było, ale tragedii też nie było. Jedliśmy kalmary za 14 euro, ale też za 29. Rybna płyta była dostępna za 42 euro, ale częściej za 60 euro. Butelkę 0,75 wina Posip można było zamówić za 25 euro (zamówiliśmy), ale też za 40 euro (odpuściliśmy). Cena Dingaca w konobach to już osobny temat - zamówiliśmy tylko raz w konobie Andiamo za 32 euro do peki z cielęciną (idealnie pasował i smakował). 1L białego "domowego" wina z karafki był cenie 15-20 euro w zależności od konoby - z tej opcji najczęściej korzystaliśmy przy zamawianiu ryb lub owoców morza. Przy 19 kolacjach dla 2 osób średnia cena za kolację wyszła u nas 56 euro (głównie ryby i owoce morza, 1 x pizza, 1 x mięso, 1 x peka). Najdroższy rachunek za jedną kolację dla 2 osób (nie licząc napiwku) wyniósł nas 125 euro - sami zgadnijcie gdzie? :P
Piotrek_k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotrek_k » 31.07.2023 20:25

Z przedwczoraj, Split :) Znajomy wysłał.

Trzeba pamiętać, że minęły bezpowrotnie czasy, gdzie za porcję kalmarów płaciło się 45 kun, później 60, 80 teraz okolice 100.

Choć patrząc się na to menu, nie ma dramatu. Akceptowalne podwyżki.

Dlatego próbuję znaleźć, ile kosztują obecnie świeże kalmary w ribarnicy?
Załączniki:
received_961772211766393.jpeg
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 31.07.2023 20:34

makono napisał(a):
piekara114 napisał(a):Tu nawet nie chodzi o cenę tylko o wzrost ceny rdr. Właśnie z tym Chorwacja przegina od pewnego czasu...

Podnoszą cenę i nadal jest klient czyli jest ok. Dlaczego mieliby utrzymywać cenę dla mniej zamożnego Polaka jeśli turysta ze strefy Euro tyle zapłaci i jeszcze powie, że tanio? Prawo rynku.

Z tym turystą ze strefy euro to szybko mogą się przejechać - oni mają równie blisko do Hiszpanii, Francji i Włoch. Dużo też zależny od miejsca pobytu w Chorwacji, ale w czasie mojego pobytu w Orebić czułem się trochę jak na Krupówkach :P
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 31.07.2023 21:03

Krisv napisał(a):ale w czasie mojego pobytu w Orebić czułem się trochę jak na Krupówkach :P
Ja podobne wrażenie miałam już w 2014 :lol:
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.08.2023 11:34

Jesteśmy na miejscu.... Ceny są wyższe niż się spodziewałem, ale nie dramatycznie. Cena piwa w sklepie najbardziej mnie uderzyła 1,60 € trochę przegięcie. W Śibeniku w Mega Konzumie 1.09 €. za takie samo, w Plodine w Rogożnicy 1.35 € bodajże, także rozpiętość cenowa tego samego produktu jest spora.Ceny w konobach 20-25 € ryby i owoce morza,pizza i makarony od 8 do 12 €, mięsne dania do 20 € za zestaw, przy czym cievapy około 12 €. Piwo lane od 2.90 do 3.90 ⛱️ ... Jesteśmy we wiosce zaznaczam
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 01.08.2023 12:03

magicznewakacje napisał(a):Kaeres jak byłeś na Peljesacu widziałeś może chleby (chyba pieczone w garach) które pokazywał Makłowicz na YT w odcinku "DALMACJA odc. 4 "Dalmatyńskie klasyki"." Wszędzie widzieliśmy tylko napompowane białe buły.

Nie aż takie wielkie ale tego typu chleby to "chleb powszedni" nie tylko na Pelješcu.
Czyli tak, widziałem te chleby ale nie tak wielkie jak w filmie RM.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.08.2023 20:51

Krisv napisał(a):Dużo też zależny od miejsca pobytu w Chorwacji, ale w czasie mojego pobytu w Orebić czułem się trochę jak na Krupówkach :P

A ja z kolei Orebić rok temu wspominam jako jedno z bardziej przystępnych cenowo miejsc w Chorwacji. Porównywalne z Riwierą Makarską. Na pewno tańsze niż Rovinj czy Opatija.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 01.08.2023 21:30

marekkowalak napisał(a):
Krisv napisał(a):Dużo też zależny od miejsca pobytu w Chorwacji, ale w czasie mojego pobytu w Orebić czułem się trochę jak na Krupówkach :P

A ja z kolei Orebić rok temu wspominam jako jedno z bardziej przystępnych cenowo miejsc w Chorwacji. Porównywalne z Riwierą Makarską. Na pewno tańsze niż Rovinj czy Opatija.

Pewnie masz rację - przez pierwsze dni naszego pobytu w Orebić ceny w konobie Andiamo były nawet nieco niższe, niż rok temu w Tucepi, ale w połowie naszego pobytu cennik się zmienił, choć bez żadnych szaleństw - nadal były to ceny, które znaliśmy z Tucepi z poprzedniego roku.

Po 10 dniach przenieśliśmy się do Loviste i tam już było widać wyraźny wzrost cen w 6 konobach, które było dane nam odwiedzić przez kolejne 10 dni. Każdy ma własny profil biznesowy i nie mnie to oceniać, czy właściwy - przechodząc wzdłuż promenady po godzinie 19.00 widzieliśmy konoby, gdzie była zajęta połowa stolików, albo 2 stoliki, albo żaden, bo nie było żadnego jachtu przy pomoście. Nasz klient jest nasz Pan :P
Endrju
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Endrju » 02.08.2023 15:29

Szybka wrzuta cen z jednej z knajp w Bibinje:
Pizza margarita 7e
Pizza salami 9e
Lignije prazene 16e
Lignije grill 19e
Tuna stek 21e
Cevapcici 10e
Mięsna plata dla 4 53e
Lane piwo 2,7e
eresen
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) eresen » 03.08.2023 16:23

Hej. Poleci ktoś jakąś dobrą i z normalnymi cenami restauracje z kalmarami w Splicie?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 04.08.2023 05:30

eresen napisał(a):Hej. Poleci ktoś jakąś dobrą i z normalnymi cenami restauracje z kalmarami w Splicie?

W zeszłym roku dobre kalmary w normalnej cenie jadłem w Konoba i pizzeria Feral
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ceny w restauracjach - strona 38
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone