Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny w restauracjach

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 17:58

Bocian napisał(a):Pisanie że się wydało na obiad 350 kun i nie wiadomo za co, jest raczej mało miarodajne.

Jak za co ? za kolację na 4 dorosłe osoby :) qźwa mam po kolei rozpisywać co było na talerzach ? :) no nie kartofle, no i nie siano :) trufle też nie
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 14.09.2013 18:06

Czy to tak trudno załapać, że 350 kun na 4 osoby za frytki to dużo a 350 kun na trufle na 4 osoby to bardzo mało? Chyba prościej nie można.
cooleczka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) cooleczka » 14.09.2013 18:48

Bez wycieczek personalnych napiszę jedno: wysokie ceny w konobach jakie co niektórzy tu wypisują to gó... prawda. Tydzień temu wróciłem z Hvaru, stołowaliśmy się w Ivan Dolac (knajpa po lewej stronie centralnej plaży), raz także byliśmy w świetnej knajpie w Jelsie.
Ceny Ivan:
Kalmary prażone z frytkami 65 kun
Mix Grill (4 kawałki mięsa) z frytkami 75 kun
Frytki 10 kun
Grillowane warzywa (spora porcja) 35 kun
Do tego Prosek, duże piwo i woda mineralne około 35 kun łącznie.
razem:
ok 220 kun = na nasze jakieś 130 zł. Najadło się 2 dorosłych + 5 latek.

jak mi ktoś wskaże w PL podobną cenę w knajpie z tarasem zawieszonym nad morzem, stawiam flaszkę. Rakiji od Heńka.
* Heniek, mitologiczna nieomal postać poznana w Ivanie, pędząca bimber z wszystkiego co rośnie, lata i pełza na tej wspaniałej wyspie.

W Jelsie byliśmy w super knajpie, której niestety nazwy nie pamiętam. Pamiętam za to, że za TBone z ziemniakami przekładanymi cebulą (dziwne acz smaczne) płaciłem 90 kun. Czyli jakieś 50 zł. Nie widziałem w PL takiego kawałka mięsa za te pieniądze, a ja wiem, co mówię, bo pracuję w gastronomii.

pozdrawiam,
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 19:17

"ok 220 kun = na nasze jakieś 130 zł. Najadło się 2 dorosłych + 5 latek."
To w prostym rachunku na 4 osoby dorosłe wyszłoby 440 kun, co średnio daje 260 PLN (260 x 10 dni = 2600 PLN tylko kolacje, a gdzie reszta dnia ? a może 2600 x 2 posiłki = 5200 PLN, tylko wyżywienie) i to jest ta Twoja " gó... prawda". No chyba, że byłeś tylko dwa razy. W jakim kraju człowieku ty żyjesz i kim jesteś? prezesem tej gastronomi w której pracujesz. W naszym kraju za sprawą wielu "wspaniałomyślne rządzących: i tych z prawa i tych z lewa sceny politycznej na stałe weszła już "epoka pokolenia 1500", może nad tym zastanowiłbyś się pisząc "swoje mądrości"
Ostatnio edytowano 14.09.2013 19:26 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
cooleczka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) cooleczka » 14.09.2013 19:24

lm648 napisał(a):"ok 220 kun = na nasze jakieś 130 zł. Najadło się 2 dorosłych + 5 latek."
To w prostym rachunku na 4 osoby dorosłe wyszłoby 440 kun, co średnio daje 260 PLN i to jest ta Twoja " gó... prawda". W jakim kraju człowieku ty żyjesz i kim jesteś? prezesem tej gastronomi w której pracujesz.

440 kun, czyli jakieś 260 zł za 4 osoby to kosmos? 65 zł za osobę w knajpie nad morzem? w zeszłym roku w końcówce deszczowego września byłem z moim handlowcem w knajpie w Międzyzdrojach, zamówiliśmy po kawałku (owszem, słusznym) ryby z frytkami i surówką, rachunek 120 zł. Na nasze wzburzone zapytanie WTF Pani walnęła: a co Pan chce, to Międzyzdroje są...

koledze gratuluję rozeznania co do cen i polecam paprykarz w Swornych Gaciach (z całym szacunkiem dla tej przemiłej miejscowości)...
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 19:29

W knajpie nad naszym morzem za obiad za jedną osobę płaciłem do 30/góra 35 PLN (zupa, schabowy/lub jakieś mięso ziemniaki/frytki dwie surówki, napój), Rewal/Niechorze jeszcze taniej czerwiec 2013. Należy tylko pamiętać o tym, że nad morzem nie zamawia się ryb :) I bez wycieczek proszę :)
Ostatnio edytowano 14.09.2013 19:48 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
cooleczka
Croentuzjasta

Postnapisał(a) cooleczka » 14.09.2013 19:33

lm648 napisał(a):W knajpie nad naszym morzem za obiad za jedną osobę płaciłem do 30 PLN (zupa, schabowy/lub jakieś mięso ziemniaki surówka, napój), Rewal/Niechorze jeszcze taniej czerwiec 2013

W Niechorzu jest przefajny pensjonat Puchacz, obiad z piwem to koszt około 60 -80 zł.
majeczka
Cromaniak

Postnapisał(a) majeczka » 14.09.2013 19:36

lm648 napisał(a):Należy tylko pamiętać o tym, że nad morzem nie zamawia się ryb :) I bez wycieczek proszę :)

Skąd ja to znam? Kiedykolwiek przebywałam nad naszym polskim morzem, zamawiana ryba przerastała moje oczekiwania :D Zarówno cenowo jak i wagowo, ale cóż do wszystkiego da się przyzwyczaić :wink:

Do temperatury Bałtyku również, jednak zawsze są jakieś za i przeciw

:D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 19:37

cooleczka napisał(a): ......W Niechorzu jest przefajny pensjonat Puchacz, obiad z piwem to koszt około 60 -80 zł.

Nie szukam " przefajny pensjonatów" (jest ich za dużo :) ), zaglądam/zachodzę tylko do normalnych lokali/restauracji/knajp tam gdzie na "pierwszy rzut oka" jest full ludzi, tylko ten wskaźnik na sam początek powie ci , że tam tanio i dobrze dają jeść :) Metoda sprawdzana na bieżąco przez wiele lat i nie tylko w Polsce :) i co najważniejsze: Działa :)
Ostatnio edytowano 14.09.2013 21:02 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 4 razy
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 19:41

majeczka napisał(a):
lm648 napisał(a):Należy tylko pamiętać o tym, że nad morzem nie zamawia się ryb :) I bez wycieczek proszę :)

Skąd ja to znam? Kiedykolwiek przebywałam nad naszym polskim morzem, zamawiana ryba przerastała moje oczekiwania :D Zarówno cenowo jak i wagowo, ale cóż do wszystkiego da się przyzwyczaić :wink:

Do temperatury Bałtyku również, jednak zawsze są jakieś za i przeciw

:D

dotyczy to wszystkich bez wyjątku mórz, nie tylko Bałtyku :)
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 14.09.2013 20:56

cooleczka napisał(a): w Swornych Gaciach

Dla ścisłości w Swornegaciach. Może być w Małych, też są. :) :)
Pozdrav.
Z
Cromaniak

Postnapisał(a) Z » 15.09.2013 08:21

Obawiam się że w tych Swornychgaciach ten paprykarz byłby duuuużo smaczniejszy niż niejedno czego próbowałem w Vodickich dojarniach kasy.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2013 09:16

Z napisał(a):Obawiam się że w tych Swornychgaciach ten paprykarz byłby duuuużo smaczniejszy niż niejedno czego próbowałem w Vodickich dojarniach kasy.

Przychylam się do spostrzeżenia :) też mam takie odczucia :)
np. mam już takie przykre/rozczarowujące/śmieszne chorwackie doświadczenia, a mianowicie znane wszystkim Cewapici , każdy z Cro wie co to jest i jak smakuje itp. jednak to co dostałem w tym roku w jednej z konob w Orebiću to robi się i śmieszno i straszno ( i to aż 4 porcje) :) normalnie w smaku to kotlet mielony rodem z Warsa na dworcu PKP z czasów PRL :) Jak sądzicie, będąc w przyszłym roku czy wejdę tam i coś zamówię? a może smak mi się zmienił i za duże mam wymagania wobec dorabiających się obywateli tego kraju i nie powinienem marudzić i siedzieć cicho zachwalając ich gościnność ? wg. mnie to jest już chamstwo :) Takie jest min. moje spostrzeżenie gastronomiczne :)
hariet1
Globtroter

Postnapisał(a) hariet1 » 15.09.2013 11:16

Witam,

Może kogoś zainteresuje ta informacja. :)

Obiad w Dubrowniku 5 osób dorosłych + pięciolatek.

2*danie z rybą
2*danie z ośmiornicą
1*stek + frytki
1*frytki
woda, sok, coca-cola

całość: 885 kun

KONOBA PENATUR
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2013 11:26

hariet1 napisał(a):Witam,

Może kogoś zainteresuje ta informacja. :)

Obiad w Dubrowniku 5 osób dorosłych + pięciolatek.

2*danie z rybą
2*danie z ośmiornicą
1*stek + frytki
1*frytki
woda, sok, coca-cola

całość: 885 kun

KONOBA PENATUR

:lol: GRATULUJĘ :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ceny w restauracjach - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies