Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny w restauracjach

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Cesarok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cesarok » 23.05.2013 00:47

arek71 napisał(a):Piwo o,4l. z sokiem 8zł dwieście metrów od plaży (Międzyzdroje) .
Piwo 0,5l na plaży 15 kun (riwiera makarska) :D :D :D :D :D :D

Nie byłem w sezonie u nas nad morzem już dawno, ale ceny są porażające z tego co widzę...
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 23.05.2013 08:57

Ceny w Polsce nie różnią się znacząco od CRO. Szczególnie jeżeli chodzi o morze.
Jak sobie zamówisz kawał mięcha z dodatkami + piwo albo dwa to nawet nad naszym morzem to będzie kilkadziesiąt złotych kosztować.
Ja z reguły stołuję się pół na pół tzn. ze względu na dzieci żona robi coś w południe w kuchni a później na mieście idę na konkret.

Co do gotowania to jedzenia nie bierzemy za dużo. Z reguły na początek a później jeździmy do Lidla gdzie ceny są ok. Jak potrzebuję mięso to mam w pobliżu rzeźnika.
Cesarok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cesarok » 23.05.2013 13:00

Może nad morzem nie, nie wiem. Na co dzień często zdarza mi się zjeść w restauracji obiad no i za 2 osoby 40-70zł idzie się zmieścić bez większego problemu, posiłek + napoje. Natomiast Cro to już będzie jednak od 100zł w górę, tak mi się przynajmniej wydaje. A jeśli chodzi o zakupy na miejscu to tak jak w poście wyżej jest napisane zawsze na miejscu można robić zakupy w Lidlu czy np. Konsumie gdzie ceny są troszkę większe od naszych, więc jeśli ktoś będzie chciał samemu upichcić coś nie musi brać nie wiadomo ile, no i jeszcze są dostępne targi rybne, warzywne w niektórych miejscowościach. Czy trzeba coś więcej czasami jak nie rybka z grilla z świeżym pieczywkiem i winkiem do tego co przecież nie jest dużym wydatkiem robiąc samemu :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.05.2013 15:14

Dawno nie byłam nad Bałtykiem, ale...
- przyzwoity acz bez szału obiad dla 5 osób, jakieś 5 - 6 lat temu, w Karczmie/Zajeździe Pod Kogutem przy wlocie na krajową 3 jadąc od strony Międzyzdrojów kosztował nas ok. 250 zł
- wypasiony obiad dla 5 osób, w zeszłym roku, w Dubrovniku - w przeliczeniu ok. 350 zł ;)
... a najlepsza jak do tej pory pizza w knajpce na plaży w Orasaču - 40 -45 kun za sztukę.
5 osobom spokojnie 2 takie pizze wystarczały - co w przeliczeniu daje ok. 50 zł za obiadokolację
+ ok. 20 zł za napoje...

Ocenę, czy to tanio czy drogo należy chyba zostawić każdemu indywidualnie...
welt28
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) welt28 » 25.07.2013 01:12

Chorwaci przeginaja z tymi cenami!!!Pazerni sie zaczeli robic i przez to moga stracic duzo turystow
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 25.07.2013 07:18

Za obiad złożony z pizzy i napoju-50zł to już chyba przegięcie i to nie delikatne,przecież do restauracji idzie się zjeść posiłek a nie napchać żołądek ciastem.Po tegorocznym pobycie w Chorwacji doszedłem do wniosku że najlepsze jedzenie Chorwackie jest w Polsce,to co jadłem tam w żadnym wypadku nie można porównać ze smakami których tu http://winachorwacji.pl/ mogłem doświadczyć.Smacznie wspominam tylko peki z jagnięciny i cielęciny przyrządzane nam przez przyjaciela Chorwata oraz świniaczka którego nam upichcił.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.07.2013 09:14

welt28 napisał(a):Chorwaci przeginaja z tymi cenami!!!Pazerni sie zaczeli robic i przez to moga stracic duzo turystow

Będzie mniejszy tłum...
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 25.07.2013 09:22

Z napisał(a):Za obiad złożony z pizzy i napoju-50zł to już chyba przegięcie i to nie delikatne,przecież do restauracji idzie się zjeść posiłek a nie napchać żołądek ciastem.Po tegorocznym pobycie w Chorwacji doszedłem do wniosku że najlepsze jedzenie Chorwackie jest w Polsce,to co jadłem tam w żadnym wypadku nie można porównać ze smakami których tu http://winachorwacji.pl/ mogłem doświadczyć.Smacznie wspominam tylko peki z jagnięciny i cielęciny przyrządzane nam przez przyjaciela Chorwata oraz świniaczka którego nam upichcił.

To nie wina Chorwatów tylko naszego rządu, że polska waluta jest g... warta. :wink:
GrzesiuŻar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) GrzesiuŻar » 25.07.2013 12:45

Nie rozumie oburzenia niektórych... W Polsce idąc na obiad z we dwoje płacimy od 30zł za posiłek za osobę plus około 10zł za napoje za osobę.. Więc rachunek wychodzi nas z drobnym napiwkiem powiedzmy 70 - 90zł, w zależności od elitarności posiłku (stek trochę ją podwyższa 8) ).

W Basce V. za obiad dla dwojga, gdzie jedno jadło kalmary z 'czymśtam' a ja powiedzmy jeden z ich grillowanych specjałów, do tego winko/piwko wychodziło mi od 150 do 170 kun, więc praktycznie to samo co w PL!

Refleksje na temat drożyzny polecam każdemu, kto np.: pił piwo na krakowskim rynku w ogródku za 19zł za 0,4
pzdr,
Grześ
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 25.07.2013 13:23

Nie bardzo widzę te oburzenie lecz może Ty patrzysz z innej strony
drewniak
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) drewniak » 11.09.2013 19:54

My w tym roku za kolacje dla trzech osob + butelka czerwonego wina zaplacilismy 350 kun.
Restauracja w malej miejcowosci Bilo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 17:16

drewniak napisał(a):My w tym roku za kolacje dla trzech osob + butelka czerwonego wina zaplacilismy 350 kun.

My w tym roku za kolację na 4 dorosłe osoby (bez butelki wina) zapłaciliśmy też 350 kun i nie najedliśmy się do syta. Konoba w Orebiću.
:) To dużo czy mało ???????????? :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.09.2013 17:21

lm648 napisał(a):
drewniak napisał(a):My w tym roku za kolacje dla trzech osob + butelka czerwonego wina zaplacilismy 350 kun.

My w tym roku za kolację na 4 dorosłe osoby (bez butelki wina) zapłaciliśmy też 350 kun i nie najedliśmy się do syta. Konoba w Orebiću.

Zależy co jedliście. Bo jeśli za 350 kun kupiliście 10 porcji frytek to tym raczej można się najeść w 4 osoby. A jak porcję trufli, to w 4 osoby się nie najecie. I poprzez to należy patrzeć czy to dużo kasy czy mało.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 17:46

Bocian napisał(a):
lm648 napisał(a):

Zależy co jedliście. Bo jeśli za 350 kun kupiliście 10 porcji frytek to tym raczej można się najeść w 4 osoby. A jak porcję trufli, to w 4 osoby się nie najecie. I poprzez to należy patrzeć czy to dużo kasy czy mało.

To takim tokiem rozumowania to można jeszcze dojść do worka siana :) wówczas będzie jeszcze taniej :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 14.09.2013 17:48

Pisanie że się wydało na obiad 350 kun i nie wiadomo za co, jest raczej mało miarodajne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ceny w restauracjach - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies