Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny w restauracjach

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 08.08.2019 19:30

maslinka napisał(a):Na Hvarze nigdzie nie doliczali nam chleba do rachunku, a w naszej ulubionej konobie we Vrboskiej po posiłku zawsze dostawaliśmy prošek dla mnie i rakiję dla męża (oczywiście po kieliszku ;)) gratis :)

Nam również kilka razy w Cro zdarzyło się taki gratis otrzymać, kiedyś nawet miły Pan właściciel po którejś wizycie u niego przyniósł dzieciom naleśniki z bitą śmietaną. Wszystko zależy od miejsca i podejścia właściciela, taka mała rzecz a bardzo pozytywnie wpływa na ocenę lokalu. Za to w Grecji, znajomy na Krecie w każdej knajpie dostawał na koniec konkretne napitki gratis, my w tym roku tylko w jednej restauracji dostawaliśmy talerzyk owoców co było miłe i lepsze niż napitki :). Wniosek jest taki, że zależy od ludzi, w małych miejscach tak ja u mnie w tym roku gdzie konkurencja prawie żadna i trzeba było rezerwować miejsce (w jednej knajpie 4-5 dni wcześniej) liczy się kasa i tyle bo klientów mają do wyboru do koloru :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2019 20:00

Racun :
20190808_194428.jpg

Słaba jakość z winy lokalu.
PS. Dziś był chleb na stole. Nie ruszony i też nie skasowany.
Ostatnio edytowano 08.08.2019 20:13 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 08.08.2019 20:11

...oczywiscie że zdarzały się poczęstunki i nawet wypadałoby z mojej strony o tym napisać...co też i czynię...
ale z tym chlebem to już przegięcie.
... i jeszcze jedna sprawa, a mianowicie dodatki jeśli już krytykuję, no kurcze żeby nie było surówek warzywnych itd.
... tylko pod pojęciem sałatki z kapusty otrzymałem
20190713_165105_resized.jpg

...
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 08.08.2019 22:09

Z roku na rok niewiele, ale drożej.

Na południu poniżej Makarskiej lekko taniej niż powyżej. Dubrovnik to oczywiście inna kategoria ;) A Korcula to już w ogóle w tym roku odjechała - makaron z cukinią i lampka wina za 200 kn, pizza za 100 kn...

Drvenik/Gradac/Zivogosce:
Pizza 40-70 kn
Karlovacko 16-30 kn
Kalmary 70-110 kn
Mięsna/rybna plata 150-250 kn

Jak pojechałem do Mostaru to aż portfel łzę szczęścia uronił - mięsny półmisek z frytkami, porcja cevapi z dodatkami, 2 piwa, 2 lampki wina - 80 zł na dwie osoby.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 08.08.2019 22:50

fly napisał(a):... tylko pod pojęciem sałatki z kapusty otrzymałem

...

kruh u nas wsjo dobro... ;)
Kapusta to juz chyba surowka, ne sałatka...

pozdrawiam
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 08.08.2019 23:04

wikol napisał(a):
Bartek81 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
fly napisał(a):...może nie podnoszą cen rekompensując sobie to podawaniem chleba za który trzeba zapłacić 3...6 a nawet 9 kun za porcję co przy trzech osobach daje nawet 27 kun.
I nie piszę tego bo chodzi mi o kasę, nie, ale o "chamskie" przekładanie tacki/koszyczka z chlebem z jednego stolika do drugiego.
W tym roku była to nagminna praktyka stosowana w konobach w których bywałem...już nawet zakładaliśmy się z żoną o to czy podadza bez zamawiania i czy policzą.
Taka sytuacja np:
my weszliśmy do konoby i zajęliśmy stolik, a przy sąsiednim jakaś rodzina właśnie rozliczała się z kelnerką, po czym kelnerka ta podała nam kartę dań i sprzątając tenże sąsiedni stolik przełożyła "służbowy" chleb na nasz stolik (kromek/pajdek było 7 :D )
8O 8O 8O Gdzie byłam w Grecji to chleb i oliwa nigdy nie był doliczony do rachunku, a jeszcze na koniec niewielki deserek i kieliszek alkh. lub talerz owoców gratis.

Tak samo było w tym roku Baskiej Vodzie ,miedzy innymi w restauracji Bracera

To co pisał @fly czy @piekara114 ?

Piekara114, specjalnie wytłuściłem tekst :P
Przypomniało mi się jeszcze ze w Konobie Panorama w Topiči, u podnóża Biokovo, miała miejsce taka sytuacja.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 08.08.2019 23:10

...surówka czy sałatka w karcie dań jest salata...czegoś mi jednak brakowało w tej surówce/sałatce :wink:
pozdro
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 10.08.2019 22:13

fly napisał(a):...oczywiscie że zdarzały się poczęstunki i nawet wypadałoby z mojej strony o tym napisać...co też i czynię...
ale z tym chlebem to już przegięcie.
... i jeszcze jedna sprawa, a mianowicie dodatki jeśli już krytykuję, no kurcze żeby nie było surówek warzywnych itd.
... tylko pod pojęciem sałatki z kapusty otrzymałem

...

Też tak raz trafiłem. Kapusta biała posiekana i popryskana oliwą - dramat. Do tego lichy kotlet schabowy parę frytek i cena nie adekwatna do jakości. Dlatego unikam jedzenia w konobach wolę już sam upitrasić w apartamencie. Natomiast jestem bardzo zadowolony z jedzenia na Węgrzech - porcje duże, smaczne i tanie. Chorwacja nie przekonała mnie do swojego jedzenia. Jeśli coś biorę w konobie to mule lub mieszane mięso ale też nie ma szału. Jest duże w Chorwacji obłożenie turystów i w związku z tym panuje w nadmorskich konobach byle jakość, byle szybko, byle co. To samo jest w Słowacji tam po trasie nie ma co jeść. Kuchnia słaba tylko pampuchy i wyprażanyj syr albo inne kluchy. Przyznaję, że my Polacy mamy lepszą kuchnię choćby w przydrożnych zajazdach. Dziwi mnie, że w Chorwacji podają małe wydzielone porcje. Kilkakrotnie się z tym spotkałem i czytałem też potwierdzające opinie na Cro Forum. Natomiast muszę powiedzieć, że z dobrym i obfitym jedzeniem spotkałem się w Słowenii.
Garo&Justa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Garo&Justa » 11.08.2019 06:50

Ostatnie wakacje spędziliśmy w Bratusiu, jest tam tylko jedna konoba. Co prawda nie serwują czysto chorwackich dań ale jest przepysznie. Polecam każdemu
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 11.08.2019 08:58

Garo&Justa napisał(a):Ostatnie wakacje spędziliśmy w Bratusiu, jest tam tylko jedna konoba. Co prawda nie serwują czysto chorwackich dań ale jest przepysznie. Polecam każdemu

Daj Boże, daj Boże, że tak jest. :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.08.2019 09:19

Ural napisał(a):- porcje duże, smaczne i tanie.

Jak słyszę takie coś to wiem z kim rozmawiam...Pomijając już, że "smacznie" jest pojęciem względnym.

Wczorajszy racun poniżej. Dwa koszyczki z chlebem zjedzone i nie doliczone do rachunku. Miła knajpka w Lumbardzie z pewną ilością tubylców przy stolikach. Cena juhy mnie zaskoczyła już w domu gdy spojrzałem dokładniej na rachunek. Wydaje mi się, że w karcie była niższa. Cóż...Jednak jedzenie ciekawe i można powiedzieć "domowe".
Załączniki:
20190811_094422.jpg
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 11.08.2019 09:24

bigredone napisał(a):
Ural napisał(a):- porcje duże, smaczne i tanie.

Jak słyszę takie coś to wiem z kim rozmawiam...Pomijając już, że "smacznie" jest pojęciem względnym.

Wczorajszy racun poniżej. Dwa koszyczki z chlebem zjedzone i nie doliczone do rachunku. Miła knajpka w Lumbardzie z pewną ilością tubylców przy stolikach. Cena juhy mnie zaskoczyła już w domu gdy spojrzałem dokładniej na rachunek. Wydaje mi się, że w karcie była niższa. Cóż...Jednak jedzenie ciekawe i można powiedzieć "domowe".

Rzeczywiście tanio, bardzo tanio i smacznie. Zwłaszcza zupa :roll:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.08.2019 14:09

bigredone napisał(a):Miła knajpka w Lumbardzie
Czysta ciekawość: która?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.08.2019 14:40

Gavuni, co się okazuje być rybką stynką.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 11.08.2019 14:47

Kilka razy spacerowaliśmy obok, ale nie zaszliśmy.
Ale fakt, miła "konstrukcja" bezpośrednio na brzegu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ceny w restauracjach - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone