Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny w Makarskiej-pytanie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek 46
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek 46 » 15.04.2011 13:08

Wrzesień 2010- bylismy w Rovinj - 4 osoby - wyżywienie własne -większość kupowana na miejscu - kilka razy posiłek w knajpce- ziwedzanie półwyspu -rejs do Wenecji -
Na parę łacznie nasz koszt tok. 3300zł - kwatera,transport itd.
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 15.04.2011 16:24

Semedi napisał(a): Nie wiozłem niczego z Polski. A przepraszam wiozłem: żubrówkę, 4 piwa na prezent dla Janko :)

Nie no ja wiozłam :D Pół kilo sera żółtego i majonez kielecki (dla mnie) i kabanosy (dla męża) :)

Wiadomo, że łacznie koszty moga sie znacznie różnić ot choćby koszty kwatery czy paliwa - jeden ma do przejechania 1200 w jedna stronę a inny 2000. Za pierwszym razem jak jechalismy w 4 osoby wyszło nam ok 1500zł na osobę. Za drugim jechalismy w 2 osoby z rowerami na dachu (wir w baku) i droższe kwatery - imprezka zamkneła sie w 2300/osobę.

W tym roku jedziemy w 6 osób (2 auta) i co moge teraz przeliczyc to paliwo (trasa i zwiedzanie), opłaty drogowe i kwatery powinny zamknąć sie w 1100zł/łepka. A ile kto wyda na jedzonko to już zalezy od apetytu ;)
Ja znów wydam mniej bo ryby i owoce morza obchodzę z daleka :D

Ale wakacje są od tego aby qwydać to co sie zachomikowało przez cały rok ;)
fancroatia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fancroatia » 15.04.2011 19:07

pawelli napisał(a):
myszkin napisał(a):W ubiegłym roku Riwiera Makarska stan osobowy 2+1 pobyt 10dni (częściowo jedzonko swoje jak co roku) - 5000tys.

Nam za 12 dni - coś około 6 tys (total koszty)

Tak więc Rysio - można przepuszczać kasę na maxa i wtedy to i 20 tys. nie wystarczy.
Skoro piszą że biorą dużo jedzenia z domu - tzn. że nie chcą non stop stołować się w knajpach.

Wakacje Cro 2009

Total koszty dla 4 osób - równowartość ok. 7000 zł. Pobyt w Cro 10 dni, 2 dni nad Balatonem (wyżywienie wyłącznie miejscowe - lubię pichcić co nieco w czasie urlopu - zaopatrzenie na targu, 3-4 razy jedzonko w knajpce nad morzem). Ale można i 5 razy tyle( co najmniej).
:?
nimm2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nimm2 » 15.04.2011 20:32

ja licze wyjazd w tym roku tak (wyjazd koniec czerwca na 14 dni):
przejazd total - 1500zl
cam - 1500 zl
wstepy etc. - 500zl
wyzywienie na 2 osoby - 2500zl
zabieramy ze soba troche wody i sokow, troche tzw. suchej zywnosci (kabanosy, kilka zupek chinskich, troche slodyczy, jakies platki, troche owocow, jakies pieczywko) nie za duzo zeby sie nie zepsulo...

w zeszlym roku na 7 dni koszt jak pamietam w okolicach 3500zl z czego zywnosc to bylo 1200zl... nie liczylem ile razy bylismy w knajpach i nawet nie pomyslalem zeby cos takiego liczyc, ale jak mielismy ochote to szlismy na obiad "na miescie"... czasami to byla ryba, czasami owoce morza, a czasami pizza... kilka razy grilowalismy rybe kupiona na targu z kutra i w tym roku grill bedzie podstawa :)

prawda jest tez ze jak jest goraco to nie chce sie tyle jesc... no i kto by mial czas na jedzenie ;)

p.s.w najgorszym wypaku zawsze moza zlapac jakas jaszczurke czy cos podobnego i zjesc ;)
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 15.04.2011 20:47

co prawda nie bylismy w Makarskiej, ale co za różnica :D szczerze powiem, ze oprócz kosztów przejazdu czyli paliwa, winiet itp nie policzyłam z zeszłego roku niczego innego, mało tego niedawno natknęłam się na paragony i inne takie z zeszłorocznych wakacji i .. wywaliłam .. tak wiec nadal żyję w błogiej nieświadomości :) jedyne o co zadbam na tegoroczny wyjazd to o w w miarę odpowiednia ilość gotówki na kontach do których mam karty i jakieś niewielkie kwoty koron, euro i kun, bo niestety nie wszędzie da się kartą zapałacić :?
Mudzahid
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mudzahid » 15.04.2011 21:21

A my w 2010 byliśmy w oklicam Biogradu , koniec czerwca poczatek lipca, dwa tygodnie .. łaczny koszt 6500zł troche jedzenia z domku, soki, woda, ale piwo i wino tylko miejscowe:) pizzeria , owocemorza i zakupy na zapas do domu..ja z żona i dwójka małych dzieci (2 i 6 lat) nie było żałowania , pozatym jak wiadomo nad naszym bałtykiem niewiele mniej sie traci... a warunki każdy zna ..
elli_spirelli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli_spirelli » 27.05.2011 16:03

Czesc Agnieszko :)
Kantory znajdziesz w kazdym centrum: Mjenjačnica. Jednak ja bym ci polecila wymiane pieniedzy w banku. Jest czasem nawet taniej - zwracaj uwage na kurs - i mozesz tam tez powiedziec jak chcesz dostac pieniadze. Ja raz ze wzgledu na to, ze bank byl zamkniety musialam sie udac do kantoru i dostalam banknot 1.000 kn i mialam problemy z pozbyciem sie go. Drobniej ponoc nie mieli :(
Jesli chodzi o pobieranie pieniedzy w bankomatach, to wybieraj raczej te, ktore sie w banku mieszcza. Omijaj przydrozne "budki", bo przestepstwa bankomatowe rosna masowo a Chorwacja nie jest wyjatkiem.
Platnosci w Euro odradzam - zazwyczaj sa po zawyzonym kursie.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 27.05.2011 18:35

W sierpniu 2010 roku (2+1) rezerwacja przez Adriatic.hr. lokum w Podacy. Po szczegółowych obliczeniach: Podróż; paliwo; autostrady; fish-rejsy; lody; zwiedzanie Dubrovnika; jedzenie zabrane z Polski.....4200 złotych!! (z zapłatą oczywiście za noclegi). A i jeszcze 200 kun na wino i rakije zabrane do Polski!! Jedyne co zrobiło na Nas wrażenie to ceny wody mineralnej..(dwa razy droższa niż u nas).
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 31.05.2011 12:05

Lipiec 2010 pięć osób 2+3 10 dni Promajna , całkowity koszt 7.5tys..Wyjazd w ciemno.Litr wody w restauracji 30kun 8O
Gosia38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia38 » 31.05.2011 12:46

W zeszłym roku będąc w Grecji nauczyłam się, żeby nie zamawiać do posiłku napojów. Grecy sami przynosili dzbanek wody, oczywiście za darmo. Wiadomo, że na napojach zarabia sie najwiecej. A jak jest w Chorwacji, czy maja podobne zwyczaje, czy jednak napój do posiłku to podstawa przy zamówieniu?
elli_spirelli
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elli_spirelli » 02.06.2011 13:25

Gosia38 napisał(a):W zeszłym roku będąc w Grecji nauczyłam się, żeby nie zamawiać do posiłku napojów. Grecy sami przynosili dzbanek wody, oczywiście za darmo. Wiadomo, że na napojach zarabia sie najwiecej. A jak jest w Chorwacji, czy maja podobne zwyczaje, czy jednak napój do posiłku to podstawa przy zamówieniu?

Wiesz co, ja bedac tam czesto stoluje sie po barach i restauracjach i do posilku zawsze zamawiam cos do picia. Ciekawostka dla mnie jest, ze niezadko woda mineralna jest drozsza od piwa lub w tej samej cenie 8O.

Czesto jak gdzies szlam na kawe, to razem z nia dostawalam szklanke wody (bez extra doplaty). Nie wiem od czego to zalezy, bo to nie wszedzie standard :?:

A raz bedac na Hvar w Stari Grad jak poszlismy cos zjesc, to kolo nas usiedli turysci-Chorwaci. Zamowili jedzenie i przed spozyciem za nie zaplacili. Przy tym powiedzieli do kelnera, zeby przyniosl zwyklej wody i 4 szklanki. Ten wpierw zapytal czy chca mineralna. Odpowiedz padla: "nie normalna". Po chwili wrocil kelner z dzbankiem wody i szklankami. I nie dostali extra rachunku - wiec moze jak sie poprosi o ta zwykla wode z kranu to nie policza. Odpowiedzi nie znam, bo nie pytalam.
Gosia38
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gosia38 » 02.06.2011 13:35

Myśmy własnie taką "zwykłą" wodę dostawali mocno schłodzoną. Byliśmy zadowoleni, bo praktycznie cala rodzinka pije niegazowaną, a ta którą nam zaserwowali była niezła i nie smakowała jak kranówka :wink: :lol:
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ceny w Makarskiej-pytanie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone