Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ceny w Makarskiej-pytanie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 14.04.2011 18:47

myszkin napisał(a):W ubiegłym roku Riwiera Makarska stan osobowy 2+1 pobyt 10dni (częściowo jedzonko swoje jak co roku) - 5000tys.

Nam za 12 dni - coś około 6 tys (total koszty)

Tak więc Rysio - można przepuszczać kasę na maxa i wtedy to i 20 tys. nie wystarczy.
Skoro piszą że biorą dużo jedzenia z domu - tzn. że nie chcą non stop stołować się w knajpach.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 14.04.2011 18:58

pawelli napisał(a):
myszkin napisał(a):W ubiegłym roku Riwiera Makarska stan osobowy 2+1 pobyt 10dni (częściowo jedzonko swoje jak co roku) - 5000tys.

Tak więc Rysio - można przepuszczać kasę na maxa i wtedy to i 20 tys. nie wystarczy.
Skoro piszą że biorą dużo jedzenia z domu - tzn. że nie chcą non stop stołować się w knajpach.
mówicie o jakichsik kosmicznych kwotach... 8O
u nas 10 dni to 2,5-3,5k (no,nie licząc amortyzacji samochodu :lol:) i bez spinania się. 3 dorosłe osoby i dwójka dzieci. Fakt mamy ciut taniej noclegi i jedziemy maj, czerwiec, ze 2-3 razy knajpka (bez ryp;) ) i w chałupie grille i inne gotowania. Żarła ze sobą bierzemy mało: jakieś sery żółte, wędliny trochę 2 zgrzewki żywca, który i tak kończy się w 3-cim dniu:D. Cała reszta w konzumie i innych Studenacach kupowana.
chlebak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chlebak » 14.04.2011 19:04

5000 tys zl na 13 dn to mało? kurcze nieźle . Ja rozumiem ze w knajpach doją w sezonie turystów ale sklepy tez są dla tubylców .
Mam pytanko ile tam średnia krajowa wynosi?

5000 zł to ok 9000 ichniejszej waluty .Moze nie codziennie ale z 5 razy kanjpa, powiedzmy rachunek po 500 Kun -
jakies wino , piwko (jak miejscowe podejdzie ) . Jak w jeden dzień przecholuje z miejscowymi trunkami to przez dwa kolejne jestem abstynentem :D

Jak juz pisałem przejazd i nocelg nie liczę wiec prosze mnie nie straszyć ze braknie :)
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 14.04.2011 19:04

jasio napisał(a):
santosz napisał(a):
chlebak napisał(a):Ja planuje wydać (poza przejazdem i noclegiem) na rodzinne 2 +3 (dzieci do lat 8 4000zł -5000zł na 13 dni. Choć w przypadku dzieci to planować sobie można a one i tak Twoje plany zmodyfikują :D

Troche naszego jedzenia z Polski wezme żeby kubki smakowe dzieci szoku nie doznały :D

No nieźle, ja w zeszłym roku na 14 dni rodzinka 2+2 i bez szaleństw wydałem 8tysiaczków (włącznie z kwaterą) - jesli liczysz bez kwatery to pewnie wystarczy ale jesli nie.... to sie dobrze zastanów zwłaszcza przy obecnych cenach benzyny....

Czytaj wolniej (poza przejazdem i noclegiem)

Po odliczeniu przejazdu i noclegu - wydałem 4500 na inne pierdółki a mam jedna osobe mniej, i nie bylo szalenstw - sadze ze to troszke za malo ja planowałbym tysiac wiecej ale - to juz przynajmniej realnie zblizone do rzeczywistosci - poza tym dojazd co innego a ja na miejscu zrobilem 1600km a to tez koszt
myszkin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) myszkin » 14.04.2011 19:09

Bodzioch Marek napisał(a):
pawelli napisał(a):

mówicie o jakichsik kosmicznych kwotach... 8O
u nas 10 dni to 2,5-3,5k (no,nie licząc amortyzacji samochodu :lol:) i bez spinania się. 3 dorosłe osoby i dwójka dzieci. Fakt mamy ciut taniej noclegi i jedziemy maj, czerwiec, ze 2-3 razy knajpka (bez ryp;) ) i w chałupie grille i inne gotowania. Żarła ze sobą bierzemy mało: jakieś sery żółte, wędliny trochę 2 zgrzewki żywca, który i tak kończy się w 3-cim dniu:D. Cała reszta w konzumie i innych Studenacach kupowana.

Jeżeli siedzimy z tyłkiem na miejscu i tylko plaża , woda i na kwaterę to OK ! ale jeśli dodamy jakieś zwiedzanie innych miejscowości plus wycieczki typu fish piknik czy np.rafting no to sory nie da rady taniej
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 14.04.2011 19:09

Bodzioch Marek napisał(a):u nas 10 dni to 2,5-3,5k (no,nie licząc amortyzacji samochodu :lol:) i bez spinania się. 3 dorosłe osoby i dwójka dzieci. Fakt mamy ciut taniej noclegi i jedziemy maj, czerwiec, ze 2-3 razy knajpka (bez ryp;) ) i w chałupie grille i inne gotowania. Żarła ze sobą bierzemy mało: jakieś sery żółte, wędliny trochę 2 zgrzewki żywca, który i tak kończy się w 3-cim dniu:D. Cała reszta w konzumie i innych Studenacach kupowana.

Dokładnie tak jak i my.
Ale tak jak piszesz masz tanie kwatery.... a nas kwatery za 12 noiclegów kosztowały 2750 pln ..... czyli znacząca część kosztów.

Poza tym koszt wakacji zależy w głównej mierze od tego co ta tych wakacjach chce się robić ....
rega2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rega2 » 14.04.2011 21:49

chlebak napisał(a):5000 tys zl na 13 dn to mało? kurcze nieźle . Ja rozumiem ze w knajpach doją w sezonie turystów ale sklepy tez są dla tubylców .

5000 zł to ok 9000 ichniejszej waluty .Moze nie codziennie ale z 5 razy kanjpa, powiedzmy rachunek po 500 Kun -
jakies wino , piwko (jak miejscowe podejdzie ) . Jak w jeden dzień przecholuje z miejscowymi trunkami to przez dwa kolejne jestem abstynentem :D

Jak juz pisałem przejazd i nocelg nie liczę wiec prosze mnie nie straszyć ze braknie :)

Dla niektórych 1250 euro czy to dużo, zależy moja rodzina Włoska powie tydzień pracy tzn. 5dni . Wszystko zależy od pkt. widzenia. Ach średnia krajowa w Chorwacji ciut większa niż w Polsce, a i w Konzumie Pani zarobi często więcej niż w Polsce. W naszym kraju 1200 zł to standart bo tak obrotni są Polacy więc za zaoszczędzone pieniądze mogą spędzić wakacje.
santosz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) santosz » 15.04.2011 06:27

chlebak napisał(a):5000 tys zl na 13 dn to mało? kurcze nieźle . Ja rozumiem ze w knajpach doją w sezonie turystów ale sklepy tez są dla tubylców .

Nikt Cie nie straszy ale....linie debetową lepiej miej otwartą :P

Poza tym wszystko zależy od trybu wypoczywania - jak bedziesz te dwa tygodnie lezał brzuchem na plaży - to spoko - starczy
a jesli troche chcesz pojezdzic i pozwiedzac...no cóż - sam ocenisz
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 15.04.2011 07:08

No to ja widzę że przeginam w tym roku z wyliczeniami,dwa ostatnie tygodnie czerwca w Czarnogórze i pierwszy tydzień lipca w Chorwacji rodzina 2+1,zabezpieczyłem kasy 12.000zł.
chlebak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chlebak » 15.04.2011 07:25

Dzieki za porady ,

Szczerze mówiac to myślałem ze w Chorwacji mniej zarabiaja niz w Polsce i ze to biedniejszy kraj (ogółnie a nie z prespektywy Makrskiej)

Do tej pory liczyłem
715 Euro kwatera (3000zł)
przejazd 1500zł
5000zł na miejscu
trochę jedzenia z Polski (zakupy za ok 300zł)
razem 10 000zł na rodzinke 2+3

Ale skoro twierdzicie ze to wystarcza na leżenie na plaży a słońce mi szkodzi bardziej niz alkohol :D to sam już nie wiem na co sie nastawiać

a zjemy w knajpie obiad (średni , normalny bez owców moża bo dzieci i zona na ich widok mają odruch wymiotny ale mam nadziej ze to sie zmieni :D ) dla 5 osób za 500 kun i żeby nie była to pizza (świnia, krowa, frytki, surówka , soczki, wino )
rega2
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rega2 » 15.04.2011 08:46

chlebak napisał(a):Dzieki za porady ,

Szczerze mówiac to myślałem ze w Chorwacji mniej zarabiaja niz w Polsce i ze to biedniejszy kraj (ogółnie a nie z prespektywy Makrskiej)

Do tej pory liczyłem
715 Euro kwatera (3000zł)
przejazd 1500zł
5000zł na miejscu
trochę jedzenia z Polski (zakupy za ok 300zł)
razem 10 000zł na rodzinke 2+3

Ale skoro twierdzicie ze to wystarcza na leżenie na plaży a słońce mi szkodzi bardziej niz alkohol :D to sam już nie wiem na co sie nastawiać

a zjemy w knajpie obiad (średni , normalny bez owców moża bo dzieci i zona na ich widok mają odruch wymiotny ale mam nadziej ze to sie zmieni :D ) dla 5 osób za 500 kun i żeby nie była to pizza (świnia, krowa, frytki, surówka , soczki, wino )

Zarobki w Chorwacji:
Minimalne wynagrodzenie : ~ 2900kn
Kasjerka Konzum : ~ 3500kn
Średnia płaca : ~ 7800kn
Ceny wyższe niż w Polsce około 30%, wszystko zależy od kursu euro w Naszym Kraju. Zarabiają więcej, ale mniej mogą kupić. Polska to nadal tani kraj jeżeli chodzi o żywność. Zresztą zaopatrujemy w nią pół Europy :D [/b]
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 15.04.2011 09:56

Niektóre z tych kwot mnie przerażają jak to czytam. Za pierwszym razem na jedzenie i zwiedzanie (Szybenik, Trogir, Dubrownik i Plitvice) posżło nam na osobę ok 500zł. Z tym że fakt stołowalismy sie na swojej kuchni z produktów w 80% chorwackich a w knajpie bylismy 2 razy (nie wynikało to ze skąpstwa tylko z tego, że np ja jestem wybredna i skrzywiona - ryb nie lubie a mięsa nieznanego pochodzenia nie zjem ;), lody codziennie.

Za drugim na 13 dni poszło nam więcej, bo i więcej stołowaliśmy się w knajpach x6 (ale znów bez ryb), co drugi dzień piwka w pubie przy meczykach, do tego bogaty program zwiedzania no i lody codziennie :). Poszło ok 800zł na osobę.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.04.2011 11:16

Mnie natomiast nie dziwią ani kwoty rzędu 4 tys ani rzędu 10 tys na rodzinę, bo wszystko zależy od tego jak spędzamy czas na wakacjach, jakim autem i w jakim składzie podróżujemy.

W zeszłym roku wyjazd do Cro kosztował mnie i męża ok 6,5 tys zł. Jechaliśmy tylko we dwójkę, a wiadomo, że licząc na "głowę" apartament 2+0 wyjdzie sporo drożej niż 2+2. Inaczej "na głowę" wygląda też koszt przejazdu.

Łącznie zrobiliśmy 4.200 km ze średnim spalaniem 6,5l. Koszt paliwa, winiet i parkingów to ok. 1700 zł.
Do tego 15 noclegów (7 w Tribunj, 6 w Orebic i 2 tranzytowe w Letenye i Grazu) za łączną kwotę ok. 2.000 zł.
Zwiedzaliśmy intensywnie i jadaliśmy wyłącznie "na mieście". Za obiad dla dwóch osób w konobie płaciliśmy średnio 150-200 kun z napojami czyli stołując się tak przez 15 dni poszło ok. 1.600 zł.
Pozostały 1.200 zł poszedł na bilety wstępów (w tym na żużlowe GP w Gorican za 350 kun) oraz "drobne" zakupy spożywcze, trochę serów, wędlin na drugi tydzień pobytu, pieczywo, owoce, alkohol i codzienne lody.

Z domu zabraliśmy lodówkę turystyczną z zapasem "śniadaniowym" na pierwszy tydzień pobytu, zgrzewkę wody i zgrzewkę soków oraz słodycze.
Ostatnio edytowano 15.04.2011 16:03 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
chlebak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chlebak » 15.04.2011 11:56

CinnamonGirl napisał(a): Z tym że fakt stołowalismy sie na swojej kuchni z produktów w 80% chorwackich a w knajpie bylismy 2 razy (nie wynikało to ze skąpstwa tylko z tego, że np ja jestem wybredna i skrzywiona - ryb nie lubie a mięsa nieznanego pochodzenia nie zjem ;), lody codziennie.

Dokałdnie u mnie to samo
na poczatku 2 - 3r az w knajpie w później ja i dzieci prosimy bardzo :) aby cos normalnego nam ugotować.

Pojadę, zobaczę, wydam to napisze co i jak. Zachciało sie chorwacji to trzeba płacić :D .

po komentarzach starych wyjadaczy wezme na wydatki 6000 zł. Znowu na wkacjach duzo nie jeździmy bo wiadomo małe dzieci to choroby lokomocyjny, siku , głowa albo argument nad argumenty "to brzydkie".
Wypuszcze towarzystwo na plaże i bede ich tylko karmił:)

W koncu mozna tez samemu rybę przyrządzić (w innym dziale nawet fotki widziałem , wiec luz)
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 15.04.2011 12:53

chlebak napisał(a):
CinnamonGirl napisał(a): Z tym że fakt stołowalismy sie na swojej kuchni z produktów w 80% chorwackich a w knajpie bylismy 2 razy (nie wynikało to ze skąpstwa tylko z tego, że np ja jestem wybredna i skrzywiona - ryb nie lubie a mięsa nieznanego pochodzenia nie zjem ;), lody codziennie.

Dokałdnie u mnie to samo
na poczatku 2 - 3r az w knajpie w później ja i dzieci prosimy bardzo :) aby cos normalnego nam ugotować.

Pojadę, zobaczę, wydam to napisze co i jak. Zachciało sie chorwacji to trzeba płacić :D .

po komentarzach starych wyjadaczy wezme na wydatki 6000 zł. Znowu na wkacjach duzo nie jeździmy bo wiadomo małe dzieci to choroby lokomocyjny, siku , głowa albo argument nad argumenty "to brzydkie".
Wypuszcze towarzystwo na plaże i bede ich tylko karmił:)

W koncu mozna tez samemu rybę przyrządzić (w innym dziale nawet fotki widziałem , wiec luz)

Mi z żoną wyszło jakieś 4-5k PLN za 11 dni. Codziennie obiady w knajpie (jakieś 130kn na 2 osoby wychodziło). Przelicznik kuny miałem 0,56. Troszkę pojeździłem po Istrii. Droga nie była aż tak droga, bo wyszło mi 5l/100 ON z całej podróży. Powiem tak, że tam mniej mi się chciało jeść, bo za gorąco. Śniadania i lekkie kolacje robiliśmy we własnym zakresie z produktów kupowanych na miejscu. Nie wiozłem niczego z Polski. A przepraszam wiozłem: żubrówkę, 4 piwa na prezent dla Janko :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Ceny w Makarskiej-pytanie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone