AndrzejPK napisał(a):
Nurtuje mnie tylko pytanie, które przy okazji tego tematu zadam - jak z tymi cenami dają sobie radę Chorwaci -nie widziałem specjalnie (mogę sie mylić) aby poziom ich życia wskazywał na uśredniając dochody 2 krotnie większe - naturalnie nie interesowałem się cenami produktów przemysłowych - ale to raczej spożywcze świadczą zawsze o kosztach tzw. prowadzeni8a domu.
pozdrawiam
mirko napisał(a):AndrzejPK napisał(a):
Nurtuje mnie tylko pytanie, które przy okazji tego tematu zadam - jak z tymi cenami dają sobie radę Chorwaci -nie widziałem specjalnie (mogę sie mylić) aby poziom ich życia wskazywał na uśredniając dochody 2 krotnie większe - naturalnie nie interesowałem się cenami produktów przemysłowych - ale to raczej spożywcze świadczą zawsze o kosztach tzw. prowadzeni8a domu.
pozdrawiam
Średnia pensja(netto) w Chorwacji wynosi ok. 5300kun.
Minimalne miesięczne wydatki niezbędne do pokrycia podstawowych potrzeb egzystencjalnych (rodzice+2dzieci) sa 6300kun.
Mysle ze dobra pensja w Chorwcji to dopiero powyzej 10000kun.
AndrzejPK napisał(a):hmm - właśnie wczoraj wróciłem z Makarskiej i z ogromnym zdziwieniem czytam, że ceny sa porównywalne. Nie jest to przypadejk samego miasta - akurat preferuję dość aktywne zwiedzanie i ceny są podobne w całym regionie. Nie chcę ferować opinii dotyczących czy powinno byc taniej/drożej ponieważ jest to bezsensowne. W porównaiu do cen z Polski jest praktycznie wszystko x2 - ja nie widze już w tym roku różnicy pomiędzy cenami w Hiszpani, Portugalii, czy Grecji. Przykłady: -
ICE Tea Chorwacka - 11Kun
Arbuzy 5-6Kun
Ciastko w piekarni odpowiednik naszego francuskiego z wiśniami - 8Kun
jajka - 10szt - 17Kun
galka loda 6-8Kun
pozdrawiam
mirko napisał(a):AndrzejPK napisał(a):
pozdrawiam
Średnia pensja(netto) w Chorwacji wynosi ok. 5300kun.
Minimalne miesięczne wydatki niezbędne do pokrycia podstawowych potrzeb egzystencjalnych (rodzice+2dzieci) sa 6300kun.
Mysle ze dobra pensja w Chorwcji to dopiero powyzej 10000kun.
Kevlar napisał(a):Porównywalne lub nieco wyższe jeżeli chodzi o spożywkę.
tur69 napisał(a):Kevlar napisał(a):Porównywalne lub nieco wyższe jeżeli chodzi o spożywkę.
Dwa dni temu wróciłem z Istrii, a konkretnie z Vrsar. Nie wiem jak wyglądają ceny w innych regionach Chorwacji, ale na Istrii jest drogo. Podstawowe artukuły spożywcze są wg mnie dwa razy droższe niż w Polsce. Nawet winogrona, czy oliwki są droższe niż u nas. Robiłem zakupy w kilku sklepach, w tym w KONZUMie. Jest drogo i uczciwie trzeba to powiedzieć. Pieczywo kupowałem w piekarni i płaciłem 11 kun za ciabatte. Chleb był po 9kun, ale to taka zwykła duża pszenna buła. Woda mineralna niegazowana 12-13 kun za 5 lub 6litrów, coca-cola 2l 15kun, woda mineralna smakowa 1,5l- 9kun. W restauracji woda 0,5 litra 12 kun. Ceny samych posiłków w restauracjach można porónać do polskich, ale ja osobiście usatysfakcjonowany jadłem nie byłem. Kawka 10-12 kun. Ogólnie, wbrew temu co twierdzi jedna z przedmówczyń, kasa leci znacznie szybciej niż nad Bałtykiem. Najważniejsze jednak, że Adriatyk, plaże i słońce są gratis.(Choć tego do końca pewien nie jestem bo jakiś podatek przecież do kwater doliczają). Chętnie więc dowiem się gdzie, w której części wybrzeża chorwackiego, ceny są "porównywalne" do polskich. Wg mnie jest drogo i zakupy robione w Polsce po powrocie wydają się przyjemnością.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne