FUX napisał(a):Wróciłem we środę.
Czy będzie foto-relacja?
Romo napisał(a):Być może porównywanie nie ma sensu. ale jeżeli tak, to lamentowanie na drożyznę w Chorwacji również. Moim, podkreślam, moim osobistym zdaniem - zdecydowanie przyjemniej jest wydać przeznaczone na urlop pieniądze w Chorwacji niż nad polskim Baltykiem - z wielu względów. Oczywiście może miec ktoś inne zdanie, ale nie zmienia to następującego faktu, że pobyt 2 tygodniowy "tu" i taki sam "tam" aż tak diametralnie od siebie się nie różnią. Oczywiście - trochę drożej w Cro. Ale żeby twierdzić, że w Cro "ceny oszalały" to chyba nadużycie.
AndrzejPK napisał(a):hmm - właśnie wczoraj wróciłem z Makarskiej i z ogromnym zdziwieniem czytam, że ceny sa porównywalne. Nie jest to przypadejk samego miasta - akurat preferuję dość aktywne zwiedzanie i ceny są podobne w całym regionie. Nie chcę ferować opinii dotyczących czy powinno byc taniej/drożej ponieważ jest to bezsensowne. W porównaiu do cen z Polski jest praktycznie wszystko x2 - ja nie widze już w tym roku różnicy pomiędzy cenami w Hiszpani, Portugalii, czy Grecji. Przykłady: -
ICE Tea Chorwacka - 11Kun
Arbuzy 5-6Kun
Ciastko w piekarni odpowiednik naszego francuskiego z wiśniami - 8Kun
jajka - 10szt - 17Kun
galka loda 6-8Kun
Praktycznie znam ceny produktow sniadaniowych - obiady/kolacje w knajpkach i tu tez widoczny progres wobec zeszłego roku - przykład:
w zeszłym rogu tzw. standardowy obiad na 3 osoby (bez szaleństw) - 120-130Kun
w tym roku analogiczny ~170-200
Nurtuje mnie tylko pytanie, które przy okazji tego tematu zadam - jak z tymi cenami dają sobie radę Chorwaci -nie widziałem specjalnie (mogę sie mylić) aby poziom ich życia wskazywał na uśredniając dochody 2 krotnie większe - naturalnie nie interesowałem się cenami produktów przemysłowych - ale to raczej spożywcze świadczą zawsze o kosztach tzw. prowadzeni8a domu.
pozdrawiam
studencik napisał(a):
Widzę, że ceny mocno zależą od regionu. Ja byłem koło Vodic.
Zakupy robiliśmy w Lidlu:
Arbuz 0,89 kun/kg
banany - 6 kun/kg
nektarynki - 8 kun/kg
winogrona - 11 kun/kg
jaja 10 szt. - 10 kun
ziemniaki - 3 kuny/kg
makaron do spagetti - 5 kun
piwo 1 litr - 11 kun
gałka lodów w lodziarni - 5 kun
czyli normalne ceny, dużo promocji i wielu rzeczy nie opłaca się wieźć z Polski, my zabraliśmy np. trochę wody mineralnej, jak się okazało na miejscu ceny podobne jak w Polsce.
studencik napisał(a):
Widzę, że ceny mocno zależą od regionu.
jaja 10 szt. - 10 kun
piwo 1 litr - 11 kun
gałka lodów w lodziarni - 5 kun
czyli normalne ceny, dużo promocji i wielu rzeczy nie opłaca się wieźć z Polski, my zabraliśmy np. trochę wody mineralnej, jak się okazało na miejscu ceny podobne jak w Polsce.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne