Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ceny w chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 28.07.2009 07:24

Pepe12345 napisał(a):Porównywanie cen z restauracji jest raczej bezsensowne, bo zawsze można i tu i tam znaleźć tańszą/droższą i porównać jedną do drugiej wykazując wyższość cenową jednego kraju nad drugim. Tym samym - NIC to nie wnosi. Jeśli porównywać- to chyba lepiej ceny towarów z popularnych sklepów typu u nas Careffour/Lidl, u nich Konzum etc. , bo knajpy to można sobie porównywać do woli i tak niewiele to da.

Ot i słuszna rada :) To z pewnością da miarodajny obraz "kosztów" życia w Chorwacji.
pozdrawiam
--
damian
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 28.07.2009 09:32

To ja dorzucę krajowe ceny - Krościenko, obiad dla 2 osób, zupa+drugie danie, 2xcola, 2xkawa cena 68zł
Pepe12345
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pepe12345 » 28.07.2009 09:44

damiangres napisał(a):
Pepe12345 napisał(a):Porównywanie cen z restauracji jest raczej bezsensowne, bo zawsze można i tu i tam znaleźć tańszą/droższą i porównać jedną do drugiej wykazując wyższość cenową jednego kraju nad drugim. Tym samym - NIC to nie wnosi. Jeśli porównywać- to chyba lepiej ceny towarów z popularnych sklepów typu u nas Careffour/Lidl, u nich Konzum etc. , bo knajpy to można sobie porównywać do woli i tak niewiele to da.

Ot i słuszna rada :) To z pewnością da miarodajny obraz "kosztów" życia w Chorwacji.
pozdrawiam
--
damian

Ależ oczywiście. Co z tego że ktoś rzuci przykładem knajpy w centrum Krakowa i napisze że jadał tam obiad za 25pln, a w Chorwacji to trzeba dać min. 50pln ? Ja mogę dać przykład że w Polsce zdarzyło mi się jeść obiad za 300pln, tylko CO Z TEGO ? Kompletnie nic, ale nic nie wynika. Następny osobnik kupi drożdzówkę/małą Pepsi na plaży w Cro za 10 Kun i płacze że 6x drożej niż w Polsce, bo u nas w sklepie są po 1.2... Owszem Chorwacja jest generalnie droższa niż PL (ceny sklepowe), ale nie taki diabeł straszny jak go malują. BTW Euro i Kuna tanieją. Damy radę. :!: Proponuję zamknąć temat, bo "jaki jest koń- każdy(rozsądny!) widzi".
zabaoswiecim
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zabaoswiecim » 28.07.2009 12:25

Nie wiem czy już ktoś to pokazywał jeśli tak to przepraszam za powielanie...
Ceny z Konzum
http://www.konzum.hr/Aktualno/Uvod.aspx
Pozdrawiam
__Marcin__
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) __Marcin__ » 28.07.2009 12:30

Znajomy ostatnio wrócił z Cro i wspominał, że Konzum jest drogi a najtańszy jest Kerum ...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 28.07.2009 12:56

Aż sprawdziłam sobie gazetkę Konzumową, no ok jest drożej ale żeby zaraz rwać sobie włosy z głowy, bez przesady. Nabiał, sery wszelakie, mięso, wędliny zawsze były w Cro drogie. Ceny są wyższe, zgadza się ale jakoś do totalnej cenowej załamki nie widzę jeszcze powodu...może zobaczę jak zajadę na miejsce :)
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 28.07.2009 13:16

Być może porównywanie nie ma sensu. ale jeżeli tak, to lamentowanie na drożyznę w Chorwacji również. Moim, podkreślam, moim osobistym zdaniem - zdecydowanie przyjemniej jest wydać przeznaczone na urlop pieniądze w Chorwacji niż nad polskim Baltykiem - z wielu względów. Oczywiście może miec ktoś inne zdanie, ale nie zmienia to następującego faktu, że pobyt 2 tygodniowy "tu" i taki sam "tam" aż tak diametralnie od siebie się nie różnią. Oczywiście - trochę drożej w Cro. Ale żeby twierdzić, że w Cro "ceny oszalały" to chyba nadużycie.
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 28.07.2009 13:26

Następna zanim przeczyta inne posty... :)

Są duuże ceny jak na rok jedziesz.
Mniejsze jak na pół roku.
A prawie żadne jak na tydzień góra dwa :):)
Mam wrażenie że na urlopie część Polaków strasznie się objada :), że tak panikują :)

Echh...wałkowane toto jest od początku forum.

P.S.
Pojedzcie do miejscowości nie kurortowej lub mały sklepik na obrzeżu miasta a zobaczycie że ceny są o niebo mniejsze :):)
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 28.07.2009 20:17

yskyerka napisał(a):Aż sprawdziłam sobie gazetkę Konzumową, no ok jest drożej ale żeby zaraz rwać sobie włosy z głowy, bez przesady. Nabiał, sery wszelakie, mięso, wędliny zawsze były w Cro drogie. Ceny są wyższe, zgadza się ale jakoś do totalnej cenowej załamki nie widzę jeszcze powodu...może zobaczę jak zajadę na miejsce :)

No i nikt włosów z głowy nie rwie.
Za to w pewnym momencie zaczęło się udowadnianie, że tak naprawdę w Cro drogo nie jest, bo w Polsce jest drożej, co już się dość znacznie mijało z prawdą :)
Gwoli ścisłości, ja też na wakacjach nie oszczędzam - mam trzy tygodnie laby - to się bawię i nie patrzę na koszty. A co - należy mi się :)
pozdrawiam
--
damian
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 28.07.2009 20:35

Nic z tych rzeczy, żadne udowadnianie, bo tego się udowodnić z przyczyn oczywistych nie da.Raczej nazwałbym to rozsądnym zwróceniem uwagi na to, że koszty urlopu w np. Mielnie i w podobnej mejscowości w Chorwacji aż tak drastycznie od siebie nie odbiegają. Oczywiście - jest drożej, oczywiście - jest dłuższa droga. To prawda. I fajnie że jest wybór. Albo wydać furę pieniędzy w Mielnie, albo furę+trochę w Chorwacji.
Pozdrowionka
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2009 19:24

AndrzejPK napisał(a): W porównaiu do cen z Polski jest praktycznie wszystko x2 - ja nie widze już w tym roku różnicy pomiędzy cenami w Hiszpani, Portugalii, czy Grecji. Przykłady: -

Raczej nie byłeś ostatnio w Hiszpanii czy Portugalii i Francji, zjeździłem dość dobrze oba te kraje ostatnio i stwierdzam że Chorwacja to raj na ziemi z cenami malutkimi :)). Jest naprawde znaczna różnica między tymi krajami.

Może tak sie wydaje bo ogólnie wszystko troche drożeje to i w Chorwacji drożeje. Ale nie mówmy ze tam jest drogo tak jak w zachodniej Europie.
noicodok
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) noicodok » 30.07.2009 22:02

golob napisał(a):
AndrzejPK napisał(a): W porównaiu do cen z Polski jest praktycznie wszystko x2 - ja nie widze już w tym roku różnicy pomiędzy cenami w Hiszpani, Portugalii, czy Grecji. Przykłady: -

Raczej nie byłeś ostatnio w Hiszpanii czy Portugalii i Francji, zjeździłem dość dobrze oba te kraje ostatnio i stwierdzam że Chorwacja to raj na ziemi z cenami malutkimi :)). Jest naprawde znaczna różnica między tymi krajami.

Może tak sie wydaje bo ogólnie wszystko troche drożeje to i w Chorwacji drożeje. Ale nie mówmy ze tam jest drogo tak jak w zachodniej Europie.

Amen
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.07.2009 07:42

Wróciłem we środę.

Napiszę krótko.

Ceny sa na poziomie tych, które pamietam sprzed kilku lat.

Koniec.
rolka68
Globtroter
Potwierdzam

Nieprzeczytany postnapisał(a) rolka68 » 31.07.2009 08:02

Potwierdzam ,należy tylko uwzględnić kurs euro.
stasiekps
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stasiekps » 31.07.2009 10:26

feel1085 napisał(a):Ja wyjeżdżam 17 sierpnia do Starigradu Paklenicy i płace 55 Euro za wspaniały apartament 4- osobowy nad samym morzem. Nawet za tą kwotę nie dostane tak pięknego noclegu jak tam

Mógłbyś przesłać namiary na kwaterę? Będe bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

ps. mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl lub na prv.

Z góry dziękuje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone