Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ceny w chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dick45
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dick45 » 18.07.2009 23:12

AndrzejPK napisał(a):hmm - właśnie wczoraj wróciłem z Makarskiej i z ogromnym zdziwieniem czytam, że ceny sa porównywalne. Nie jest to przypadejk samego miasta - akurat preferuję dość aktywne zwiedzanie i ceny są podobne w całym regionie. Nie chcę ferować opinii dotyczących czy powinno byc taniej/drożej ponieważ jest to bezsensowne. W porównaiu do cen z Polski jest praktycznie wszystko x2 - ja nie widze już w tym roku różnicy pomiędzy cenami w Hiszpani, Portugalii, czy Grecji. Przykłady: -

ICE Tea Chorwacka - 11Kun
Arbuzy 5-6Kun
Ciastko w piekarni odpowiednik naszego francuskiego z wiśniami - 8Kun
jajka - 10szt - 17Kun
galka loda 6-8Kun

Praktycznie znam ceny produktow sniadaniowych - obiady/kolacje w knajpkach i tu tez widoczny progres wobec zeszłego roku - przykład:
w zeszłym rogu tzw. standardowy obiad na 3 osoby (bez szaleństw) - 120-130Kun
w tym roku analogiczny ~170-200

Nurtuje mnie tylko pytanie, które przy okazji tego tematu zadam - jak z tymi cenami dają sobie radę Chorwaci -nie widziałem specjalnie (mogę sie mylić) aby poziom ich życia wskazywał na uśredniając dochody 2 krotnie większe - naturalnie nie interesowałem się cenami produktów przemysłowych - ale to raczej spożywcze świadczą zawsze o kosztach tzw. prowadzeni8a domu.

pozdrawiam

Tak tylko Makarska jest droga już w Omisiu jest sporo taniej a jest to przecież dość blisko A Chorwaci biorą sporo kasy za mieszkanie więc stać ich na zakupy
Rafal8866
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal8866 » 19.07.2009 13:15

w chorwacji jeszcze nie bylem ale wybieram sie dokladnie za 3 tygodnie na makarska.czytajac wasze opinie o drożyżnie troszke sie przestraszylem ale kiedy zobaczylem rachunki sklepowe stwierdzilem ze chyba nie wyglada to tak zle ;)w zeszlym roku bylem na majorce i widze ze ceny sa nizsze niz tam a nawet gdyby byly takie same to nie jest to tragedia przyklad piwo heineken
cro 7,... kun wychodzi praktycznie jdno euro a majorka w najtanszym supermarkecie 'eroski' 2 euro wiec i tak nie mozna porównywac tego do cen hiszpanskich.wiec ludzie ktorzy tak płacza o ceny niech jada sobie na wczasy all inclusiv w listopadzie do turcji/egiptu itp siedza cale dwa tygodnie w hotelu
za nic nie placac a wczasy i tak wyjda tanioutko ;) pozdrawiam. :)
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 19.07.2009 17:36

Dick45 napisał(a):
AndrzejPK napisał(a):hmm - właśnie wczoraj wróciłem z Makarskiej i z ogromnym zdziwieniem czytam, że ceny sa porównywalne. Nie jest to przypadejk samego miasta - akurat preferuję dość aktywne zwiedzanie i ceny są podobne w całym regionie. Nie chcę ferować opinii dotyczących czy powinno byc taniej/drożej ponieważ jest to bezsensowne. W porównaiu do cen z Polski jest praktycznie wszystko x2 - ja nie widze już w tym roku różnicy pomiędzy cenami w Hiszpani, Portugalii, czy Grecji. Przykłady: -

ICE Tea Chorwacka - 11Kun
Arbuzy 5-6Kun
Ciastko w piekarni odpowiednik naszego francuskiego z wiśniami - 8Kun
jajka - 10szt - 17Kun
galka loda 6-8Kun

Praktycznie znam ceny produktow sniadaniowych - obiady/kolacje w knajpkach i tu tez widoczny progres wobec zeszłego roku - przykład:
w zeszłym rogu tzw. standardowy obiad na 3 osoby (bez szaleństw) - 120-130Kun
w tym roku analogiczny ~170-200

Nurtuje mnie tylko pytanie, które przy okazji tego tematu zadam - jak z tymi cenami dają sobie radę Chorwaci -nie widziałem specjalnie (mogę sie mylić) aby poziom ich życia wskazywał na uśredniając dochody 2 krotnie większe - naturalnie nie interesowałem się cenami produktów przemysłowych - ale to raczej spożywcze świadczą zawsze o kosztach tzw. prowadzeni8a domu.

pozdrawiam

Tak tylko Makarska jest droga już w Omisiu jest sporo taniej a jest to przecież dość blisko A Chorwaci biorą sporo kasy za mieszkanie więc stać ich na zakupy

Cieszę się, że piszesz, że w Omis jest taniej. Jadę we wrześniu do Mimic - ok. 10 km od Omis i liczę, że poza sezonem będzie jeszcze taniej. Ma ktoś z Was doświadczenie jeżeli chodzi o ceny we wrześniu?
Pozdrawiam
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 19.07.2009 17:55

Zjechałem Chorwację od Poreća po Dubrovnik i jakoś nie zauważyłem jakiś znaczących różnic w cenach, o których tutaj czytałem... że niby na Istrze bardzo drogo itp.

wszędzie porcja obiadowa w granicach od 70 kun na osobę z napojami i sałatkami

( " w zeszłym roku obiad 120-130 kun na 3 osoby" - takie ceny to tylko pizza ewentualnie... no jakieś tam są zestawy dnia za 40 kuna, ale tego nie można porównywac z daniami z głównej karty :) )

Miałem takie zdarzenie w Dubrowniku - znalazłem fajną konobę - ceny na zewnątrz prezentowanych potraw około 60 kun - przychodzi kelner i daje kartę z cenami od 90 w górę... trochę się zdziwiłem, bo tam mojego ulubionego Ćevapcici nie było, na pytanie o tę potrawę - kelner wyciągnął drugą kartę z cenami i daniami "turystycznymi" :)

ceny w Konzumach i innych marketach takie same
ewentualnie może różnice na straganach z owocami i warzywami

Naprawdę warto tak przeliczać w zależności od miejsca wypoczynku ???

Ogólnie jedzenie wychodzi drożej niż u nas, ale do Chorwacji jedzie się również po inne wrażenia :) nie tylko kulinarne :)
ulotna
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ulotna » 19.07.2009 19:22

Potwierdzam-są różnice w cenach na straganach-arbuz na straganie 7 kun za kg, a w sklepie niecałe 3 kuny-różnicy w smaku nie czułam....
W Omiszu są stargany z owocami całodzienne, ale oprócz tego rano jest targowisko, gdzie sprzedają i owoce,i warzywa prawdopodobnie ich "wytwórcy", bo i ceny niższe i asortment uboższy, ale za to jakby smaczniejszy. Co ciekawe ci sprzedawcy nie używaja wagi, daja "na oko", ale nie mam wrażenia, że zaniżają , wręcz przeciwnie. Sympatyczne zakupy... i smaczne
mdmix
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mdmix » 20.07.2009 08:33

Czy ktoś był w tym roku nad Bałtykiem???
Pogoda............... wiadomo jaka........... lodzy dla roziny 4 os. 20 zł. Gokarty, wesołe misteczko - którego razej nie nazwałabym wesołym.... rybka nad morzem...................... generalnie masakra. ceny kosmos. Za 3 tygodnie jadę nad Adriatyk i myślę, ze kosztować bedzie taki urlop moja rodzine tyle samo co wakacje nad Bałtykiem....
Wrazenia z Chorwacji............. bezcenne:)
POzdrawiam
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 20.07.2009 11:53

mdmix napisał(a):Czy ktoś był w tym roku nad Bałtykiem???
Pogoda............... wiadomo jaka........... lodzy dla roziny 4 os. 20 zł. Gokarty, wesołe misteczko - którego razej nie nazwałabym wesołym.... rybka nad morzem...................... generalnie masakra. ceny kosmos. Za 3 tygodnie jadę nad Adriatyk i myślę, ze kosztować bedzie taki urlop moja rodzine tyle samo co wakacje nad Bałtykiem....
Wrazenia z Chorwacji............. bezcenne:)
POzdrawiam

Za wszysto inne zapłacisz Master Card...
Marek40
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek40 » 20.07.2009 15:29

Aktualne ceny z KONZUM 13.07-26.07.2009
Nektarynki - 8.99 kun
ser zółty 37.99 kun
Jogurt 1l 8.49 kun
lody 1700 ml 16.49 kun
Woda nie gazowana Jana 4.99+0,5 za butelke
Coca cola zero 2 l 11.99 kun
Olej 1 l 12.99 kun
Karlovavacko 1 l pet - 11.79 kun
Makarony 0,5 kg 5-8 kun
mdmix
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mdmix » 21.07.2009 09:08

Za wszysto inne zapłacisz Master Card...[/quote]

8)
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 23.07.2009 14:51

wiele jest biadolenia że tam drogo
dlatego ja zabrałem w tym roku do Chorwacji
2 palety piwa zestawów obiadowych 12 szt ( weki i tym podobne)
mnóstwo puszek zupek , serów itp
dlatego mimo zmiany kursu walut wakacje w tym roku kosztowały mnie taniej o 500zł
a i jescze 4 zgrzewki wody a co miejsce na szczeście miałem :lol:
więc kogo stać ten nic nie zabiera
kto ma miejsce to ładuje się na full i oszczędza i jakby nie patrzeć wspomaga polską gospodarke , niemcy , holendrzy tak robią to dlaczego my mamy się wstydzić
Bosman78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosman78 » 23.07.2009 16:45

Dokładnie !
Sam widziełem jak na Campingach, Niemcy, Austryjacy, Włosi, Holendrzy... mają full zaopatrzenie rodzinnego pochodzenia i są na własnym wikcie( śniadania, obioady kolacje) mało kto korzysta z restauracji
Kriskaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kriskaz » 23.07.2009 17:07

Dokładnie ja także zaopatrzam się w piwo,wodę,sery,jogurty,wędliny zestawy obiadowe itp. oczywiście z umiarem,robię tak co rok i jest OK. 8)
Robią tak Włosi.Niemcy,więc to żaden wstyd to normalka :D
Bosman78
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bosman78 » 23.07.2009 19:20

Jakież wielkie było moje zdziwienie jak na ostatnim Camping Niemiec z VW Polo wyciągnął sporej wielkości lodówkę ( jak na turystyczną) poza tym nie oszukujmy się nie każdemy akurat lokala kuchnia może odpowiadać
marcin35
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin35 » 23.07.2009 19:33

Niekrytykując tych co biorą swoje papu z domu, to Niemcy prawie zawsze szukają zagranicą wieswursta z grila i pizzy "bo to mało eksperymentujący naród kulinarnie jest"Ciekawe czy chleb w foli też zabierają???? :D
marta.78
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marta.78 » 24.07.2009 08:33

marcin35 napisał(a):Niekrytykując tych co biorą swoje papu z domu, to Niemcy prawie zawsze szukają zagranicą wieswursta z grila i pizzy "bo to mało eksperymentujący naród kulinarnie jest"Ciekawe czy chleb w foli też zabierają???? :D

najlepsze okreslenie Niemcow jakie slyszalam...Mieszkam na Bawarii od 4 lat,uwiezcie mi,ze tych ich "przysmakow"nie da sie zjesc.Dopiero tu docenilam smak polskiego chleba-ale to juz inny watek... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone