emimaja napisał(a):Mam problem ile kun lub euro wziąć ze sobą do Chorwacji. Jadę za niecałe 2 tygodnie, będę tam 10 dni i nie mam zapewnionego wyżywienia. Proszę o radę... Wiem że podobno nie opłaca się tu kupować kun ale proszę o powiedzenie kwoty tak mniej więcej(np.kupno pizzy,jakiegoś hot doga ...)
CinnamonGirl napisał(a):AndrzejPK napisał(a):hmm - właśnie wczoraj wróciłem z Makarskiej i z ogromnym zdziwieniem czytam, że ceny sa porównywalne. Nie jest to przypadejk samego miasta - akurat preferuję dość aktywne zwiedzanie i ceny są podobne w całym regionie. Nie chcę ferować opinii dotyczących czy powinno byc taniej/drożej ponieważ jest to bezsensowne. W porównaiu do cen z Polski jest praktycznie wszystko x2 - ja nie widze już w tym roku różnicy pomiędzy cenami w Hiszpani, Portugalii, czy Grecji. Przykłady: -
ICE Tea Chorwacka - 11Kun
Arbuzy 5-6Kun
Ciastko w piekarni odpowiednik naszego francuskiego z wiśniami - 8Kun
jajka - 10szt - 17Kun
galka loda 6-8Kun
Nurtuje mnie tylko pytanie, które przy okazji tego tematu zadam - jak z tymi cenami dają sobie radę Chorwaci -nie widziałem specjalnie (mogę sie mylić) aby poziom ich życia wskazywał na uśredniając dochody 2 krotnie większe - naturalnie nie interesowałem się cenami produktów przemysłowych - ale to raczej spożywcze świadczą zawsze o kosztach tzw. prowadzeni8a domu.
pozdrawiam
Ja byłam w czerwcu - i tak:
Arbuz 3,5Kn za kg
Lody 5kn za wielka gałkę (jak nasze 2-3)
Pizza normal (45cm) ok 47kn (2 osoby sie najadły) -cena porównywalna jak w PL
Pizza Jambo (ok 65cm) 70kn (4 osoby sie najadły)-cena adekwatna do rozmiaru
Ciastko francuskie 7kn moze i dorższe ale te co kupowałam były 2 razy wieksze niz te w pl.
Piwo Karlovacko/Ozujsko w butelce 5,59kn w tym 1,22kn zwrotu za butekę czyli 4,37kn
Te ceny były dla mnie takie same jak w PL.
Natomiast w Polsce też zawuważ ceny sie róznią inaczej jest np w zwykłym miasteczku a inaczej w turystycznym kurrorcie typu Zakopane czy Miedzyzdroje ;P I ja je porównuję do cen w tychże miejscach a nie moim poczciwym Bielsku.
Acha jak nastał sezon (po 24 czerwca) widzielismy jak z dnia nadzień ceny zostały podniesione o 0.5 - 1kn na niektórych spozywczych przetworach.
Lewusss napisał(a):emimaja napisał(a):Mam problem ile kun lub euro wziąć ze sobą do Chorwacji. Jadę za niecałe 2 tygodnie, będę tam 10 dni i nie mam zapewnionego wyżywienia. Proszę o radę... Wiem że podobno nie opłaca się tu kupować kun ale proszę o powiedzenie kwoty tak mniej więcej(np.kupno pizzy,jakiegoś hot doga ...)
jak na hot-doga to 500 eur/os.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne