Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ceny w chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 30.08.2009 13:01

Obrazki niewidoczne
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 30.08.2009 15:53

Może teraz się uda :D
To na początek Czarnogóra:
[img][img]http://img16.imageshack.us/img16/3463/cenyczarnogra.th.jpg[/img][/img]
Teraz ceny w PEMO i KERUM
[img][img]http://img44.imageshack.us/img44/3162/cenymarkety.th.jpg[/img][/img]
I na koniec knajpy
[img][img]http://img44.imageshack.us/img44/3162/cenymarkety.th.jpg[/img][/img]
Pozdrowionka
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 30.08.2009 16:40

.....paczanc na spendzanie urlopu przez prizmaz oszczendzania moj kolega ze Szczecina (jest Polakiem) jusz kilka lat spendza wakacje nad Baltykem ale w Niemczech.....Wedle jego jest nad morzem, rodzina zadowolona, niema co odwiedzac, zakupi z Polski lub Nimiec (tam kupuja trwale bulki) a zwiedzaja tylko Swinouscie
emimaja
Autostopowicz
Prosze o radę ile kun wziąc ze sobą

Nieprzeczytany postnapisał(a) emimaja » 31.08.2009 10:50

Mam problem ile kun lub euro wziąć ze sobą do Chorwacji. Jadę za niecałe 2 tygodnie, będę tam 10 dni i nie mam zapewnionego wyżywienia. Proszę o radę... Wiem że podobno nie opłaca się tu kupować kun ale proszę o powiedzenie kwoty tak mniej więcej(np.kupno pizzy,jakiegoś hot doga ...) :)
Lewusss
Odkrywca
Re: Prosze o radę ile kun wziąc ze sobą

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lewusss » 31.08.2009 10:51

emimaja napisał(a):Mam problem ile kun lub euro wziąć ze sobą do Chorwacji. Jadę za niecałe 2 tygodnie, będę tam 10 dni i nie mam zapewnionego wyżywienia. Proszę o radę... Wiem że podobno nie opłaca się tu kupować kun ale proszę o powiedzenie kwoty tak mniej więcej(np.kupno pizzy,jakiegoś hot doga ...) :)

jak na hot-doga to 500 eur/os.
chelepperro
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) chelepperro » 31.08.2009 11:54

CinnamonGirl napisał(a):
AndrzejPK napisał(a):hmm - właśnie wczoraj wróciłem z Makarskiej i z ogromnym zdziwieniem czytam, że ceny sa porównywalne. Nie jest to przypadejk samego miasta - akurat preferuję dość aktywne zwiedzanie i ceny są podobne w całym regionie. Nie chcę ferować opinii dotyczących czy powinno byc taniej/drożej ponieważ jest to bezsensowne. W porównaiu do cen z Polski jest praktycznie wszystko x2 - ja nie widze już w tym roku różnicy pomiędzy cenami w Hiszpani, Portugalii, czy Grecji. Przykłady: -

ICE Tea Chorwacka - 11Kun
Arbuzy 5-6Kun
Ciastko w piekarni odpowiednik naszego francuskiego z wiśniami - 8Kun
jajka - 10szt - 17Kun
galka loda 6-8Kun

Nurtuje mnie tylko pytanie, które przy okazji tego tematu zadam - jak z tymi cenami dają sobie radę Chorwaci -nie widziałem specjalnie (mogę sie mylić) aby poziom ich życia wskazywał na uśredniając dochody 2 krotnie większe - naturalnie nie interesowałem się cenami produktów przemysłowych - ale to raczej spożywcze świadczą zawsze o kosztach tzw. prowadzeni8a domu.

pozdrawiam

Ja byłam w czerwcu - i tak:
Arbuz 3,5Kn za kg
Lody 5kn za wielka gałkę (jak nasze 2-3)
Pizza normal (45cm) ok 47kn (2 osoby sie najadły) -cena porównywalna jak w PL
Pizza Jambo (ok 65cm) 70kn (4 osoby sie najadły)-cena adekwatna ;) do rozmiaru
Ciastko francuskie 7kn moze i dorższe ale te co kupowałam były 2 razy wieksze niz te w pl.
Piwo Karlovacko/Ozujsko w butelce 5,59kn w tym 1,22kn zwrotu za butekę czyli 4,37kn

Te ceny były dla mnie takie same jak w PL.

Natomiast w Polsce też zawuważ ceny sie róznią inaczej jest np w zwykłym miasteczku a inaczej w turystycznym kurrorcie typu Zakopane czy Miedzyzdroje ;P I ja je porównuję do cen w tychże miejscach a nie moim poczciwym Bielsku.

Acha jak nastał sezon (po 24 czerwca) widzielismy jak z dnia nadzień ceny zostały podniesione ;) o 0.5 - 1kn na niektórych spozywczych przetworach.

Niestety ceny spożywki w CRO nie zależą od regionu czy miasta.Zatrzymaliśmy się w Zagrzebiu ,zakupy robiliśmy w supermarkecie ,a ceny tak samo wysokie jak w Orebicu.Pozdrawiam
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 31.08.2009 12:13

Moje trzy grosze...

Ceny wahają się w zależności od sklep[u i miejsca tego sklepu. Na naszym przykładzie wiem, że najdrożej było w Konzumie w Trogirze, taniej w małym sklepie koło mariny w Slatine a najtaniej w osiedlowym Konzumie w Salonie.

Za Karlovacko płaciliśmy ok 5,5 kuny, chleb ok 10, jajka 10 szt 10kun. Woda 6L 13kun, cola 1L ok 10kun. Jedzenie w restauracjach różnieale spokojnie można się najeść za ok 60Kun ale to już zależy od tego gdzie ta restauracja :)
emimaja
Autostopowicz
Re: Prosze o radę ile kun wziąc ze sobą

Nieprzeczytany postnapisał(a) emimaja » 31.08.2009 12:22

Lewusss napisał(a):
emimaja napisał(a):Mam problem ile kun lub euro wziąć ze sobą do Chorwacji. Jadę za niecałe 2 tygodnie, będę tam 10 dni i nie mam zapewnionego wyżywienia. Proszę o radę... Wiem że podobno nie opłaca się tu kupować kun ale proszę o powiedzenie kwoty tak mniej więcej(np.kupno pizzy,jakiegoś hot doga ...) :)

jak na hot-doga to 500 eur/os.

500 Euro? to chyba wszelkie luksusy żywnościowe
Romo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Romo » 31.08.2009 14:45

500 Euro to jest jakieś 3600 kun. Jak na wyżywienie na jedną osobę na 10 dni to jest - przeliczmy, 360 kn na dobę. Oczywiście, że da się wydać, ja jednak skłaniałbym się do tego, że za tą kwotę SPOKOJNIE - bez żadnych szaleństw, dwie osoby się wyżywią...
Pozdrowionka
rafiKRK
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafiKRK » 01.09.2009 05:45

Uwaga ! Niech nikomu nie przyjdzie do głowy płacić w euro na płatnych autostradach w Cro. bo przelicznik mają straszny. :roll:
toomas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toomas » 01.09.2009 07:16

Na autostradach może ale w kilku restauracjach w których jedliśmy przelicznik mieli prawie jak w banku.
rafcio_102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafcio_102 » 01.09.2009 13:46

Witam. Właśnie wróciliśmy z Ciovo. Podaję przykładowe ceny w barze/ mniejszej restauracji: pizza średnia ( wg mnie do najedzenia się ) 35 Kn, spagetti ( niestety nie do najedzenia się ) 35 Kn, smażone kalmary ( wypas) 45 Kn, mix mięsny ( super ) 60 Kn, piwo Tuborg 0,5 l. 15 Kn, coca cola 0,25 12 Kn, frytki 15 Kn, ryba ( naprawdę duża ) 150 Kn.
rafcio_102
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafcio_102 » 01.09.2009 13:54

Zapomniałem podać cen na targu rybnym: dorada 80, 60, 40, Kn za kg w zależności od rozmiaru, za kalmary 70 Kn/kg, ogólnie ceny dużo wyższe niż w Polsce
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 01.09.2009 17:14

rafcio_102 napisał(a): ogólnie ceny dużo wyższe niż w Polsce

to zapraszam w sezonie doTrojmiasta nad morzem-))

exit
sysaa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sysaa » 02.09.2009 13:37

Byłam w sierpniu w Makarskiej. Zakupy robiliśmy przeważnie w Super Konzum przy wyjeździe w stronę Dubrovnika. Dziennie wydawaliśmy jakieś 200-250 kun (coś na obiad, owoce, alkohol, papierosy). Ceny ogólnie trochę droższe niż w polskich supermarketach. Za 2l CocaColę płaciliśmy ok. 12 kun. Co ciekawe małe piwo (0,33l) było w tej samej cenie co o,5l albo i droższe. Za sześciopak małego piwa Bavaria trzeba było zapłacić ok 40 kun. Ceny papierosów miały być wyższe niż w Polsce (tak czytałam na tym forum), za Marlboro płaciliśmy 20 kun za paczkę więc takiej dużej różnicy nie ma.
Jedzenie w restauracjach czy knajpkach też nie jest złe. Wydaje mi się,że porównywalnie cenowo jak w Polsce. Za dużą pizzę - 40 kun, grillowana pierś z kurczaka z smażonymi ziemniakami - 55 kun.
Opłaca się jechać do Splitu na większe zakupy. Mam na myśli już nie jedzenie tylko odzież, buty, dodatki. Duży wybór sklepów, różne światowe marki a ceny ok 10-15% tańsze niż w Polsce.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone