Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ceny w chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.03.2007 14:32

Na Hvarze nie byłem, nie będę więc wypowiadał się na temet tamtejszych cen. Ale np za piwo na Korculi, w knajpie zapłaciłem 14 zł, myślałem, ze strasznie drogo, a w Galeonie, na spotkaniu w W-wie, 16 zł.
Za łóżko, w sezonie, nad polskim morzem trzeba zapłacić min 40 zł, często ok 70-100 zł, czy co jest taniej, czy drożej niż w Cro oceńcie sami, ja wolę ceny w Cro, płacę ok 8-10 euro i mam lepsze warunki mieszkaniowe, nie wspominając o pogodzie i widokach.
Jedzenie--nie wiozę z Polski, tylko niezbędne min, np na drogę, ew pierwsze 2/3 dni. Kupuję na miejscu, na bazarach, jem ze względu na temperatury mniej niż w domu, ciekawiej bo lubię miejscowe rarytasy i ogólnie nie zauwazam istotnej różnicy cen. Owszem, porcja mięsa jest droższa, ale w Polsce jem min 2 kotlety, a w Cro jednego i jestem full, jem tez więcej sałatek.
Często chodzimy do konob, czy innych knajp, na specjały kuchni chorwackiej, wydajemy ok 150/200 kun, w Polsce obiad w knajpie to koszt ok 100/150 zł na 2 osoby, moze z piwem, ale bez rakij czy wina.
Wydaje mi się, że często porównujemy nasze ceny z supermarketów (my tam nie kupujemy żywności) z cenami w sezonie w Cro, wiadomo, trzeba zarobić na kliencie w sezonie. U mnie tez są robione promocje, ale nie w szczycie sezonu, to się mija z celem handlu.
Jak czytam jakie koszty ponosi większość z Was zabierających jedzonko z Polski to widzę, ze moje koszty są bardzo podobne. Podkreślam, ja jem w Cro inaczej, nie wiem czy lepiej, czy słabiej, to jest nieistotne, jem inaczej, dostosowuję się do miejscowych realiów.
Nie jest moim zamiarem namawianie nikogo na mój sposób spędzania urlopu, warto się tylko zastanowić, czy musimy do Cro "wozić" nasze przyzwyczajenie kulinarne, czy nie możemy zobaczyć trochę nowosci i zamiast zabierać kilka zgrzewek wody posmakować Jamnicy.
Niektórzy liczą dokadnie paliwo, wychodzi im, ze na włączonych światłach zużyją 2 czy 5 litrów paliwa więcej, jadą więc bez świateł, w ile paliwa więcej auto zużywa wioząc ciężką wodę ? -- tego już nikt nie liczy
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 06.03.2007 18:22

maciek1956 napisał(a):Na Hvarze nie byłem, nie będę więc wypowiadał się na temet tamtejszych cen. Ale np za piwo na Korculi, w knajpie zapłaciłem 14 zł, myślałem, ze strasznie drogo, a w Galeonie, na spotkaniu w W-wie, 16 zł.

Hej Maciej, ale w Galeonie to było piwo 1 litrowe! ;)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.03.2007 18:48

moondek napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Na Hvarze nie byłem, nie będę więc wypowiadał się na temet tamtejszych cen. Ale np za piwo na Korculi, w knajpie zapłaciłem 14 zł, myślałem, ze strasznie drogo, a w Galeonie, na spotkaniu w W-wie, 16 zł.

Hej Maciej, ale w Galeonie to było piwo 1 litrowe! ;)

Zgadza się, tam też kupiłem 1 l (na Korculi). Dokładniej 2 x 0.5 l
Małgocha
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Małgocha » 06.03.2007 19:03

Popieram to, co napisał Maciej 1956 o wodzie i o jedzeniu wiezionym w dużych ilosciach z Polski. Trzy lata temu naczytałam się na forum o złej jakości wodzie w Chorwacji i zabraliśmy chyba 6 zgrzewek Dobrawy. Pech (?) chciał, że na trasie do Chorwacji większość wody "połknął" znarowiony samochód znajomych, wystarczyło tego jeszcze na tydzień w Cro i pojechała woda z nami do Włoch, prócz tego 1/3 żywności przywleczona z kraju. Tam naprawdę inaczej się jada, czasami wystarczył chleb i pomidory z cebulą ( mniam, mniam). Pozdrawiam wszystkich forumowiczów Małgocha
Sicario
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sicario » 07.03.2007 18:28

Plumek napisał(a):Tu się naprodukowałam na temat cen:

https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=14463&start=30

Dzięki wlk-bardzo pomocne i wyrazy uznania za cierpliwość w tworzeniu posta:)

p.s. że tez tego nie znalazłem wcześniej (lol)

Pozdrawiam !!!
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 08.03.2007 01:56

Sicario napisał(a):

Pozdrawiam !!!

Wcześniej nie było! Natchnęło mnie, jak ilość wątków z pytaniami o ceny i kalkulację kosztów pobytu zaczęła puchnąć :)
Sicario
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sicario » 10.03.2007 12:17

Plumek napisał(a):
Sicario napisał(a):

Pozdrawiam !!!

Wcześniej nie było! Natchnęło mnie, jak ilość wątków z pytaniami o ceny i kalkulację kosztów pobytu zaczęła puchnąć :)

No jasne:) Teraz przynajmniej dla mnie !
Temat cen napewno będzie się powtarzał bo każdy nowy forumowicz będzie chiał mieć podane na patelni wszystko co,gdzie za ile i czemu tak drogo! Ja wybieram się pierwszy raz do cro i na razie pozostaje w lekturze bo jak na razie nie mam pojęcia gdzie chciałbym pojechać tym bardziej że głównym problemem to właśnie pieniądze których wiecznie jest za mało!Mam nadzieje że doszperam się czegoś na moją kieszeń i wyjazd dojdzie do skutku. Tymczasem pozdrawiam Ciebie i reszte forumowiczów!
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 10.03.2007 22:23

Według mnie w Chorwacji najtańsze są małe miejscowości turystyczne w Dalmacji. Można tam znaleźć całkiem przyzwoitą kwaterę tudzież pole namiotowe za stosunkowo niewielkie pieniądze. Często jest tam kilkakrotnie taniej niż w nieodległej, znanej miejscowości turystycznej.
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone